PDA

Zobacz pełną wersję : problem z ustawieniem balansu bieli - camera raw

wojtas29
26-04-2014, 21:35
witam serdecznie

wczoraj kupiłem żonie pierwszą lustrzankę - d3200
oczywiście przekonuję ją do pstrykania do raw.

Próbowałem pokazać jej jak w camera raw ustawić balans bieli
zdjęcia w pomieszczeniu z lampą - wbudowaną

Sam pstrykam canonem 7d i zawsze, o ile jest to portret, balans ustawiam na zbliżeniu oka.

Niestety ze zdjęciami z d3200 nie bardzo mi to wychodzi,
zdjęcia robia się przesadnie pomarańczowe, jak po solarium.

ktoś moze zna temat, albo moze udzielić mi małej porady?

z góry dziękuję

zbyszekD7000
26-04-2014, 22:06
A balans, jak już, to się chyba ustawia na szarej kartce ;-)

nikoniarz
26-04-2014, 22:13
zawsze, o ile jest to portret, balans ustawiam na zbliżeniu oka.

W jakim celu? Jaki balans? Czemu na oku?

Edit: tak jak napisał Zbyszek- manualny balans bieli ustawiamy na szarym (ewentualnie białym) przedmiocie.

wojtas29
26-04-2014, 22:18
W jakim celu na oku?

robię zbliżenie oka na jego białko, wybieram najbardziej biały fragment i ustawiam.
Jak pisałem, ze zdjęciami robionymi 7d działa to idealnie z d3200 juz nie

Nie mam szarej karty, czyli rozumiem, że mam szukać szarego koloru na zdjęciu?

nikoniarz
26-04-2014, 22:23
Wygląda na to, że źle Cię zrozumieliśmy. Myśleliśmy, że dokonujesz manualnego pomiaru bieli aparatem.

Edit: swoją drogą- przy portretach w D3200 jest ustawiony centralnie ważony pomiar?

Edit: tak, spróbuj w CR odnieść się w pomiarze bieli do szarego. W ogóle dziwnym jest, że fotki mają pomarańczowy zafarb...

wojtas29
26-04-2014, 22:31
o ale widzę że masz podobny sprzęt, więc pewnie będziesz umiał mi pomóc.

Ogólnie nikon, który kupiłem żonie - rewelacja za te pieniądze, szczerze mówiąc przerósł moje oczekiwania.
Tylko ten balans...
Oczywiście ręcznie ustawie go bezproblemowo, ale szukam szybszej drogi.
Zona będzie robiła głównie portrety, stąd wybór na oko. Jak znam życie, zapomni w danych warunkach pstryknać cos białego
no i będę musiał nad tym ślęczeć, ręcznie ostawiając dla każdego zdjęcia

nikoniarz
26-04-2014, 22:34
Mnie dziwi to pomarańczowe zabarwienie o którym piszesz. Nie mam tego ani na D3100 ani na D300...

zbyszekD7000
26-04-2014, 22:41
Też się nie spotkałem z takim zabarwieniem, a Nikon z WB i zwłaszcza z błyskiem raczej sobie radzi dość dobrze.

nikoniarz
26-04-2014, 22:44
Osobiście szukał bym rozwiązania nie w CR a w ustawieniach aparatu...

jacek dr
26-04-2014, 22:47
Osobiście szukał bym rozwiązania nie w CR a w ustawieniach aparatu...

Jesli robi w raw, ustawienia aparatu na nic sie zdadzą.Nie prościej suwakiem ręcznie ustawić balans bieli wedle uznania?

nikoniarz
26-04-2014, 22:49
Fakt, pisał o raw...

zbyszekD7000
26-04-2014, 22:52
No chyba balans bieli jednak wpływa na rawy

wojtas29
26-04-2014, 22:54
Jesli robi w raw, ustawienia aparatu na nic sie zdadzą.Nie prościej suwakiem ręcznie ustawić balans bieli wedle uznania?

Prawda, ale w moim przypadku zawsze towarzyszy temu niezdecydowanie ;)

Swoją drogą, chyba podszedłem do zagadnienia od dupy strony, bo przypadkowo okazało sie, że ustawienia pre-definiowane camera raw w zupełności wyczerpują moje potrzeby.

Tak wiec dziękuję za pomoc i przepraszam za zawracanie gitary

nikoniarz
26-04-2014, 22:55
Wpływa, ale można go zmienić bez uszczerbku dla zdjęcia.

zbyszekD7000
26-04-2014, 22:57
Oczywiście że tak :-)

nikoniarz
26-04-2014, 23:01
Ważne, że problem rozwiązany, i to w dość łatwy sposób. Dalej jednak mi nie daje spokoju czemu w tym przypadku Nikon poległ podczas ustawiania WB...

zbyszekD7000
26-04-2014, 23:16
Może to ustawienia programu to powodowały

nikoniarz
26-04-2014, 23:30
Też racja. Może jest tak ustawione, że wraz ze zdjęciem wczytuje domyślne ustawienia z CR a nie te zapisane ze zdjęciem...

GonzoG
27-04-2014, 03:40
No chyba balans bieli jednak wpływa na rawy

Wpływa, ale można go zmienić bez uszczerbku dla zdjęcia.

Balans bieli w aparacie nie wpływa na RAWy.
Ma jedynie wpływ na późniejsze wyświetlanie danych z plików RAW, o ile w programie jest ustawione korzystanie z zapisanych w zdjęciu danych o WB.

Greg77
30-04-2014, 23:52
Jak juz masz jednego nikona to polecam sprawdzic soft Nikona, nawet View NX ktory jest darmowy, sadze, ze ladnie poradzi sobie z balansem bieli a dodatkowo bedzie czytal ustawienia aparatu.

PabloT79
27-05-2014, 15:27
A jaką wartość temperatury CR ustawi po próbkowaniu z oka?
Jeśli będą to zbliżone wartości 5200K-5500K, to będzie coś nie teges, a jeśli będzie ona o wiele wyższa np. 6500K to wyjaśni pomarańczową kolorystykę zdjęcia.
Białko oka nie są idealnie białe, dlatego też osobiście unikam takiego ustawienia WB.

Zrób zdjęcie żony jak trzyma np. kawałek białego papieru i w ACR pobierz balans z papieru i z oka i porównaj efekt.

Mógłbyś ewentualnie wrzucić zdjęcie z exifem pokazujący ten problem.

josephebeloki
14-09-2014, 17:33
Troszkę taki off top, ale nie chciałem zakładać nowego wątku, jeśli mowa o balansu bieli...
Wczytałem, że na RAW-ach można zmieniać temperaturę barwową "- możliwość zmiany temperatury barwowej zdjęcia po jego wykonaniu" , a jaki z tym problem na JPG-ach ?

Ja bez żadnego problemu mogę ją zmieniać w Lightroomie na .jpg-ach.

Pytanie brzmi, czy na .jpg zmiana balansu bieli odbywa się w jakiś inny sposób niż RAW?

GonzoG
14-09-2014, 17:36
Troszkę taki off top, ale nie chciałem zakładać nowego wątku, jeśli mowa o balansu bieli...
Wczytałem, że na RAW-ach można zmieniać temperaturę barwową "- możliwość zmiany temperatury barwowej zdjęcia po jego wykonaniu" , a jaki z tym problem na JPG-ach ?

Ja bez żadnego problemu mogę ją zmieniać w Lightroomie na .jpg-ach.

Pytanie brzmi, czy na .jpg zmiana balansu bieli odbywa się w jakiś inny sposób niż RAW?

W bardzo różny sposób - w JPEG zmieniasz barwę zdjęcia.
W RAWach stosujesz inny algorytm do jest stworzenia.

Zrób sobie porównanie - zrób zdjęcie w JPEG z balansem ustawionym na 8000K przy świetle 2700K i spróbuj to później zmienić.

sufenta
14-09-2014, 18:25
mam nadzieje, ze kolega autor watku wie, ze przy obrobce barw nalezy odrozniac white balance od colour correction (nie do przeprowadzenia w camera raw)