Zobacz pełną wersję : WD My Cloud
grzegorzant
24-04-2014, 11:28
Witam
Czy ktoś z Was ma i używa ten dysk ? Sprawa pilna
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
... ale o co chodzi, nie sądzisz że łatwiej rozmawiać, gdy wiadomo o co biega?
Witam
Czy ktoś z Was ma i używa ten dysk ? Sprawa pilna
Tak.
Wysłane z mojego komputera przez sieć Internet.
Nie mój wątek, ale się podepnę i zmienię pytanie. Chcę założyć własną chmurę i rozważam dwa sposoby: WD Cloud, albo Synology 214. Drugi znacznie bardziej elastyczny, pierwszy znacznie tańszy. Pytanie: czy warto oszczędzać?
Wszystko zależy od Twoich potrzeb. Ja używam WD Cloud głównie jako serwera mediów w domu oraz awaryjnego dostępu do danych gdy jestem w podróży.
Do tych celów jest mi zupełnie wystarczający.
Synology 214 ma dwie kieszenie na dyski a WD Cloud to pojedynczy dysk z możliwością podpięcia drugiego przez USB3.
WD udostępnia oprogramowanie umożliwiające eksport zdjęć z telefonów i tabletów przez się bezpośrednio na dysk, ale nigdy go nie testowałem.
W synology wsadzisz sobie dowolne dyski a nie wiem czy w wd cloud jest lepiej ale w mybook wkladali wd z serii green - moj padl zaraz po gwarancji tak skutecznie ze dalo sie odzyskac jedynie czesc danych. System parkujacych glowic tak skutecznie zaparkowal podczas awarii pradu ze przer talerze jak rolnik pole od sadzenie ziemniakow.
Oczywiscie nima dyskow bezawaryjnych ale inwestujac w serwer plikow warto pomyslec o tym na jakim nosniku beda skladowane
A nie wystarczy jakis NAS z odpowiednim RAIDem?
grzegorzant
27-04-2014, 14:20
Jasne sorry , już wyjaśniam [emoji3]
Chodzi mi o to , czy tem WD ma jakiś soft w sobie aby bez włączania kompa przesyłał kablem ethernetowym na amplituner sieciowy np FLAC 192/24 lub WAV
Teraz mam zwykły dysk zewnętrzny (nie sieciowy) podłączony do kompa. Aby puścić ww FLAC do Amplitunera muszę włączyć na kompie PS3 MediaSerwer. Inaczej ampli tego nie widzi [emoji52]
Reasumując czy zadziała połączenie : WD MyCloud>ethernet>Yamaha RN-500 jeśli chodzi o pliki FLAC lub WAV , BEZ WŁĄCZANIA KOMPA.
Reasumując czy zadziała połączenie : WD MyCloud>ethernet>Yamaha RN-500 jeśli chodzi o pliki FLAC lub WAV , BEZ WŁĄCZANIA KOMPA.
Tak jeśli Twoja Yamaha współpracuje z serwerem DLNA.
Fragment z instrukcji WD Cloud:
"Serwer TwonkyMedia jest serwerem DLNA w urządzeniu WD My Cloud. Serwer ten służy do strumieniowego przesyłania muzyki, zdjęć i plików wideo do zgodnych odbiorników w domu. Serwer TwonkyMedia wyszukuje wszystkie pliki multimedialne zapisane w udziale publicznym urządzenia WD My Cloud podłączonego do sieci domowej.
Serwer jest skonfigurowany fabrycznie. Wystarczy umieścić pliki multimedialne w udziale Public (Publiczny) wurządzeniu WD My Cloud, aby móc odtwarzać je strumieniowo w odtwarzaczu multimediów WD TV HD Live lub innych odtwarzaczach multimediów zgodnych ze standardem DLNA 1.5 oraz na komputerach PC w sieci domowej"
grzegorzant
28-04-2014, 22:56
Masz pewność, że TwonkyMedia puszcza WAV i FLAC 24/192 po kablu Ethernet ?
Czy nie np tylko mp3 i "mniejsze" FLAC ?
Nie jestem pewien, mam tylko "zwykłe" pliki FLAC. Mój odtwarzacz ma za mały bufor aby odtwarzać 24/192.
Może najlepiej napisz do WD aby rozwiali wątpliwości .
grzegorzant
29-04-2014, 22:13
. Mój odtwarzacz ma za mały bufor aby odtwarzać 24/192.
Może najlepiej napisz do WD aby rozwiali wątpliwości .
Mój ma to jako swój główny atut (Yamaha RN-500)
Dlatego pytam, czy ktoś może używa WD MC i przesyła duże pliki AUDIO .
Chcialbym tylko napisac, ze majac "drewniane" uszy, slysze ogromna roznice w jakosci miedzy FLAC a plyta audio, z ktorej ten plik powstal.
I jakos nikt nie potrafi mi wytlumaczyc jak to mozliwe, skoro FLAC jest (?) wierna kopia.
Oba zrodla odtwarzane z PS3 przez amplituner Yamaha.
Podpiszę się pod tym co napisał Sailor... WD wsadza shit w obudowy USB i żeby spać spokojnie, trzebaby mieć zdublowane dane na trzech takich dyskach. Seria green parkuje głowice i wyłącza silnik co jakiś czas - wpływa to na zmniejszenie cykli start/stop. Poza tym jakość tych obudów WD również pozostawia wiele do życzenia. Z dwóch zrobiłbym sobie popielniczki, gdybym jarał, bo po prostu padły w odstępie paru miesięcy, jedna po drugiej. Płytka z interface'm wygląda dość słabo i po czasie pada - może to być kwestia tych małych zasilaczy.
Po mojemu lepiej kupić sobie normalny dysk/i (nie WD green) i porządną obudowę/y do niego, czy to USB czy jakiś storage.
Podpiszę się pod tym co napisał Sailor... WD wsadza shit w obudowy USB i żeby spać spokojnie, trzebaby mieć zdublowane dane na trzech takich dyskach. Seria green parkuje głowice i wyłącza silnik co jakiś czas - wpływa to na zmniejszenie cykli start/stop. Poza tym jakość tych obudów WD również pozostawia wiele do życzenia. Z dwóch zrobiłbym sobie popielniczki, gdybym jarał, bo po prostu padły w odstępie paru miesięcy, jedna po drugiej. Płytka z interface'm wygląda dość słabo i po czasie pada - może to być kwestia tych małych zasilaczy.
Po mojemu lepiej kupić sobie normalny dysk/i (nie WD green) i porządną obudowę/y do niego, czy to USB czy jakiś storage.
Ale w WD My Cloud jest WD RED.
Skąd masz informację ze w środku jest WD Red? Interesuje mnie to bo sam mam tego clouda.
ja wlasnie kupilem synology ds214+ i do tego zamowilem cambridge audio stream magic 6. z tego co wyczytalem to wlasnie tak to bedzie dzialac ze bede mogl odtwarzac muze z synka bez udzialu kompa. zdaje sie, ze dokladnie tak samo bedzie to dzialac miedzy w/w yamaha i wd cloud. jednak duzo jest w sieci informacji, ze ten wd nie dziala jak nalzy ze stream magic 6. radze, wiec przed zakupem podlaczyc gdzies w sklepie na probe, albo kupic przez net zeby mozna bylo odeslac w razie problemow.
swoja droga napiszcie skad bierzecie geste pliki (24/192 i 24/96) z polska muza?
Skąd masz informację ze w środku jest WD Red? Interesuje mnie to bo sam mam tego clouda.
1. Opisują to testy w internecie "MyCloud is based on Western Digital's WD Red hard drives specifically designed for regular NAS use... "
"The My Cloud line comes with Western Digital's Red drives, which are designed to be used in consumer network-attached storage (NAS) systems. "
2. Mam 3tb i z tego co pamietam przez otwory widać naklejke red (potwierdze jak wróce do domu)
edit znalazłem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.smallnetbuilder.com/cache/multithumb_thumbs/b_551_0_16777215_0___images_stories_nas_wd_mycloud _wd_mycloud_inside_drive.jpg)
źródło
http://www.smallnetbuilder.com/nas/nas-reviews/32244-wd-my-cloud-reviewed?start=1
1. Opisują to testy w internecie "MyCloud is based on Western Digital's WD Red hard drives specifically designed for regular NAS use... "
"The My Cloud line comes with Western Digital's Red drives, which are designed to be used in consumer network-attached storage (NAS) systems. "
2. Mam 3tb i z tego co pamietam przez otwory widać naklejke red (potwierdze jak wróce do domu)
edit znalazłem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.smallnetbuilder.com/cache/multithumb_thumbs/b_551_0_16777215_0___images_stories_nas_wd_mycloud _wd_mycloud_inside_drive.jpg)
źródło
http://www.smallnetbuilder.com/nas/nas-reviews/32244-wd-my-cloud-reviewed?start=1
Bomba. Dzięki wielkie.☺
... WD wsadza shit w obudowy USB i żeby spać spokojnie, trzebaby mieć zdublowane dane na trzech takich dyskach. Seria green parkuje głowice i wyłącza silnik co jakiś czas - wpływa to na zmniejszenie cykli start/stop. Poza tym jakość tych obudów WD również pozostawia wiele do życzenia. Z dwóch zrobiłbym sobie popielniczki, gdybym jarał, bo po prostu padły w odstępie paru miesięcy, jedna po drugiej. Płytka z interface'm wygląda dość słabo i po czasie pada - może to być kwestia tych małych zasilaczy.
...
WD korzysta w cloudach z serii RED, tylko nie wiem, czy w każdej pojemności tego pudełka, problem tylko w tym, że ponoć cloudy mają małą tolerancję na prace w podwyższonych temperaturach.
WD korzysta w cloudach z serii RED, tylko nie wiem, czy w każdej pojemności tego pudełka, problem tylko w tym, że ponoć cloudy mają małą tolerancję na prace w podwyższonych temperaturach.
To prawda. Mój Cloud stał obok amplitunera i zasyganlizowął zbyt wysoką temp. Musiałem go dac w inne miejsce gdzie jest dostep do chłodniejszego powietrza. Ogólnie powinien stać na biurku ale wsadziłem go w salonie za szafke. Zobaczym co bedzie w upalne lato.
To prawda. Mój Cloud stał obok amplitunera i zasyganlizowął zbyt wysoką temp. Musiałem go dac w inne miejsce gdzie jest dostep do chłodniejszego powietrza. Ogólnie powinien stać na biurku ale wsadziłem go w salonie za szafke. Zobaczym co bedzie w upalne lato.
Teoretycznie, seria RED, powinna wytrzymywać temperatury do 70 stopni Celsjusza: http://wdc.com/global/products/specs/?driveID=1086&language=16 , ale obudowę można często tak spieprzyć, że w niekorzystnym wypadku może to być całkiem zmyślny piekarniczek.
Właściwie powinno się toto modyfikować po zakupie, tylko gwarancji żal.
grzegorzant
03-09-2022, 12:29
Wskrzeszam :)
Czy ktoś jeszcze korzysta wd mycloud ?
Potrzebuję softu do PC do zrządzania plikami . Nie chodzi o zdalne - wiem, że już nie wspierają