Zobacz pełną wersję : Nikon sb-700 czy Nikon sb-910
Hammer555
23-04-2014, 19:55
Witam forumowiczow. Planuje zakup lampy blyskowej i po przewertowaniu wielu stron padlo na dwie lampy, a mianowicie Nikon sb-700 oraz Nikon Sb-910. Lampa bedzie wykorzystywana amatorsko wiec nie potrzebuje mocy 910. Bylem juz prawie nastawiony na 700 - tke, az nagle doczytalem sie , ze ten model ma "wymuszony" tryb ttl - bl oraz ttl , gdzie ten ostatni moge uzyc tylko przy pomiarze punktowym. I teraz moje pytanie. Czy warto dolozyc 450 zlotych do 910 - tki ze wzgledu na mozliwosc uzycia ttl we wszystkich pomiarach? (Zapewne przy wielu zdjeciach korzystal bym z pomiaru matrycowego oraz ttl) Dodam , ze to jest moja pierwsza lampa zewnetrzna i nigdy wczesniej z takowa nie mialem nic wspolnego, lecz nastal juz najwzysszy czas na nauke. Nie chcial bym kupic czegos co po pewnym czasie by mnie ograniczalo i bym zalowal zakupu. Prosze o pomoc. Pozdrawiam ....
hulk2012
23-04-2014, 19:59
Witam forumowiczow. Planuje zakup lampy blyskowej i po przewertowaniu wielu stron padlo na dwie lampy, a mianowicie Nikon sb-700 oraz Nikon Sb-910. Lampa bedzie wykorzystywana amatorsko wiec nie potrzebuje mocy 910. Bylem juz prawie nastawiony na 700 - tke, az nagle doczytalem sie , ze ten model ma "wymuszony" tryb ittl - bl oraz ittl , gdzie ten ostatni moge uzyc tylko przy pomiarze punktowym. I teraz moje pytanie. Czy warto dolozyc 450 zlotych do 900 - tki ze wzgledu na mozliwosc uzycia ittl we wszystkich pomiarach? (Zapewne przy wielu zdjeciach korzystal bym z pomiaru matrycowego oraz ittl) Dodam , ze to jest moja pierwsza lampa zewnetrzna i nigdy wczesniej z takowa nie mialem nic wspolnego, lecz nastal juz najwzysszy czas na nauke. Prosze o pomoc. Pozdrawiam ....
Jest takie powiedzenie "you get what you pay for.." Zazwyczaj sie to sprawdza i tak jest w tym przypadku. Nie ma lepszej systemowi a w miarę upływu poglebiania umietnosci zorientujesz sie ze więcej (funkcji/mocy) znaczy lepiej. Kup raz a porządnie i skup sie na fotografi bo robotę zakupu masz za sobą odwalona najlepiej jak sie da!
Pozdrawiam
Hammer555
23-04-2014, 23:42
Dziekuje za szybka i tresciwa odpowiedz. Jutro w takim razie jade po 910 tke. Pozdrawiam...
Art Erie
24-04-2014, 10:35
Trochę tutaj namieszałeś...
[...] a mianowicie Nikon sb-700 oraz Nikon Sb-910. Lampa bedzie wykorzystywana amatorsko wiec nie potrzebuje mocy 910. Bylem juz prawie nastawiony na 700 - tke, az nagle doczytalem sie , ze ten model ma "wymuszony" tryb ttl - bl oraz ttl , gdzie ten ostatni moge uzyc tylko przy pomiarze punktowym.[...].
Tryb iTTL będzie działał we wszystkich sposobach pomiaru światła, natomiast iTTL BL do prawidłowego działania wymaga pomiaru światła innego niż punktowy i wynika to ze sposobu pracy lampy w trybie iTTL BL, a nie ze względu na specyfikacji lampy. Z tego co pamiętam SB 700 tak jak napisałeś pracuje w trybie iTTL BL przez cały czas za wyjątkiem pomiaru punktowego, w którym iTTL BL nie ma racji bytu i lampa pracuje wówczas w iTTL.
Jest dla mnie zagadką, dlaczego Nikon tak namieszał w tej lampie, być może zmierzał do zastosowania takich rozwiązań w innych modelach, na co się ostatecznie nie zdecydował.
Wracjac do mocy lampy, to tej nigdy nie jest za dużo, zwłaszcza jeśli wspominasz o trybie iTTL BL stosowanym często w zdjęciach "pod świato". Jeśli do iTTL BL dojdzie Ci jeszcze FP, to moc Twojej lampy spadnie drastycznie, a jej zasięg ograniczy się nawet do 1 metra.
Jeśli chcesz kupić lampę nową, to będzie to SB 910, ale jeśli to ma byc lampa dobra i tania, to lepiej kupić używaną SB 800.
Hammer555
27-04-2014, 17:55
910 - tka jest juz u mnie. Wszystko pieknie i cudownie, jestem bardzo zadowolony. Jednak jest jedna rzecz. Mianowicie kiedy robie zdjecia z pomiarem matrycowym , badz centralnie waznonym w trybie ttl i odbijam od sufitu to co jakies zdjecie jest niedoswietlone. W trybie punktowym przy ttl-u odbijajac od sufitu ten problem nie wystepuje. Czyli przykladowo siedze w jednym miescu i robie zdjecia tego samego kadru nie zmieniajac ustawien i co 5 lub co 6 zdjecie jest niedoswietlone (lampa wtedy slabiej blyska). Dodam ze lampa sie nie przegrzewa bo przerwa pomiedzy zdjeciami moze wynosic 2 minuty czy 6 minut i nadal to wystepuje. Czasem jak robie nawet pierwsze zdjecie kiedy aparatu nie uzywalem od 3 godzin to pierwsze jest nie doswietlone a nastepne 5-6 ok i znowu niedoswietlone. Gdzies tam wyczytalem ze Sb 910 z Nikonem d7100 cos sie gryzie. Przy palniku na wprost do obiektu nie odbijajac swiatla problem ten nie wystepuje. Moze cos robie zle...
Andrzej1974
28-04-2014, 08:14
Do amatorki SB-910? Hmm... wtopiłeś kupując tę "cienką" i niezwykle drogą lampę... ;-)
Nie mogłeś wybrać, tak zachwalanej przez Gonzo (np. tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=244829&page=3)), Voeloon 331EX? Wydałbyś raptem 600 zł zamiast 1500 (!) i miałbyś lampę, która "bije na głowę" (w niektórych sytuacjach) nawet 2 razy droższe pro lampy Nikona. A tak "sprzęt wybrałeś nie głową, ale oczami i myśleniem, co inni będą na ten temat myśleć" i teraz masz pierwsze problemy z loteryjnym niedoświetlaniem zdjęć. I po co ci to było? Z ponad 2x tańszym Voeloon 331EX tego problemu byś nie uświadczył (patrz test Fatmana (http://rafalglebowski.pl/blog/voeloon-331ex-pozytywne-zaskoczenie/)) i miałbyś masę gotówki w kieszeni... ;-)
bestnikon
29-04-2014, 19:16
Witam,
Właśnie zakupiłem SB-700 do D90 zachęcony komentarzami czytanymi ok. pół roku temu. Na forach zagranicznych tez czytałem.
Miałem do wyboru 2 lampy, SB-700 lub SB-910.
Zdecydowałem się na SB-700, gdyż nie zależało mi na większej mocy.
Jednak obecnie zastanawia mnie inna sprawa. Po przeczytaniu różnych informacji, w tym bloga fotojasiu, często jest pisane o używaniu trybu standardowego TTL zamiast TTL-BL. I to mnie martwi...W związku mam pytanie do znawców, czy dobrze zrobiłem kupując SB-700 rezygnująć z pełego trybu CLS/TTL? Czy naprawdę nie mogę osiągnąć satysfakcjonujących efektów zdjęciowych używając SB-700 a nie SB-910? Czy ktoś jest w stanie podać PRAKTYCZE przykłady, kiedy niedogodność związana z TTL-BL przegra z wyższością SB-910 i nie będzie żadnych środków zaradczych?
często jest pisane o używaniu trybu standardowego TTL zamiast TTL-BL. I to mnie martwi...W związku mam pytanie do znawców, czy dobrze zrobiłem kupując SB-700 rezygnująć z pełego trybu CLS/TTL? Czy naprawdę nie mogę osiągnąć satysfakcjonujących efektów zdjęciowych używając SB-700 a nie SB-910? Czy ktoś jest w stanie podać PRAKTYCZE przykłady, kiedy niedogodność związana z TTL-BL przegra z wyższością SB-910 i nie będzie żadnych środków zaradczych?
Moim zdaniem za dużo martwisz się na zapas.
Miałem te lampy i szczerze mówiąc nie przeszkadzały mi te różnice TTL,TTL-BL.
I tak w każdej z nich często trzeba używać korekt ekspozycji w zależności od tego co się fotografuje.
Piszesz o ograniczeniach CLS/TTL ??
Nie bardzo wiem o co chodzi, CLS naprawdę ok działał mi na obu lampach.
Mi osobiście w SB-700 przeszkadzał jedynie brak możliwości ustawienia ręcznie na stałe ogniskowej.
Tzn. po restarcie aparatu brana jest ogniskowa obiektywu.
Aha i SB-910 może pracować z własną automatyką.
można tę lampę używać np. z Olympusem, Fuji itp.
Wystarczy tylko ustawić czułość, przesłonę.
Art Erie
29-04-2014, 21:47
Witam,
Właśnie zakupiłem SB-700 do D90 zachęcony komentarzami czytanymi ok. pół roku temu. Na forach zagranicznych tez czytałem.
Miałem do wyboru 2 lampy, SB-700 lub SB-910.
Zdecydowałem się na SB-700, gdyż nie zależało mi na większej mocy.
Jednak obecnie zastanawia mnie inna sprawa. Po przeczytaniu różnych informacji, w tym bloga fotojasiu, często jest pisane o używaniu trybu standardowego TTL zamiast TTL-BL. I to mnie martwi...W związku mam pytanie do znawców, czy dobrze zrobiłem kupując SB-700 rezygnująć z pełego trybu CLS/TTL? Czy naprawdę nie mogę osiągnąć satysfakcjonujących efektów zdjęciowych używając SB-700 a nie SB-910? Czy ktoś jest w stanie podać PRAKTYCZE przykłady, kiedy niedogodność związana z TTL-BL przegra z wyższością SB-910 i nie będzie żadnych środków zaradczych?
Jeśli SB 700 w nieczym cię nie ogranicza, to rób zdjęcia i ciesz się lampą. iTTL-BL to rozwinięcie trybu iTTL, nie używa się ich zamiennie, ale w konkretnych sytuacjach, zwykle wtedy gdy iTTL-BL będzie bardziej odpowiedni niż sam iTTL. Nikon w SB 700 zrobił to odwrotnie, więc pewnie automatyka wyręcza użyszkodnika od trosk związanych z wyborem trybu pracy lampy.
bestnikon
29-04-2014, 22:19
Hej,
tomek67
chodziło mi tylko o CLS/TTL jako właśnie te ograniczenie związane z TTL-BL narzuconym jako standard.
I właśnie chodzi mi o praktyczną różnicę w wykorzystaniu tych dwóch lamp jeżeli chodzi o tę cechę.
Art Erie i tomek67
czyli w sb-700 różnica jest tylko w odwrotności ustawień na start? tzn. jeżeli w sb-700 na start mam ttl-bl, po zmianie na pomiar punktowy mam ttl, to czy w sb-910 jest na odwrót?
Głownie mi chodzi najważniejsza kwestię - czy wobec powyższego, po zmianie na pomiar punktowy i uaktywnienie standardowego ttl, uzyskam takie same rezultaty jakbym miał sb-910? bo w sb-910 standardowy ttl mam na start w pomiarze centralnie ważonym, czy to duża różnica?
Chodzi mi właśnie o konkretne sytuacje, kiedy w praktyce sb-910 okazałaby się lampą lepszą jeżeli chodzi o tę funkcję i czy nie da rady uzyskać takich samych efektów z użyciem sb-700?
Zrobiłem już kilkadziesiąt zdjęć z sb-700 i właśnie mnie zastanawia, czy ciągłe używanie trybu ttl-bl nie zakłóca mi ekspozycji , np. w jakiś sposób prześwietlając za bardzo tło i czy rzeczywiście mając sb-910 uzyskałbym lepsze efekty używając standardowego ttl i chcąc oświetlić tylko główny obiekt na zdjęciu (bo ttl-bl balansuje światło głównego obiektu i tła wykorzystując też światło zastane, więc wydawało mi się że to lepszy tryb pracy niż std ttl))?
Art Erie
29-04-2014, 22:29
Hej,
tomek67
chodziło mi tylko o CLS/TTL jako właśnie te ograniczenie związane z TTL-BL narzuconym jako standard.
I właśnie chodzi mi o praktyczną różnicę w wykorzystaniu tych dwóch lamp jeżeli chodzi o tę cechę.
Art Erie i tomek67
czyli w sb-700 różnica jest tylko w odwrotności ustawień na start? tzn. jeżeli w sb-700 na start mam ttl-bl, po zmianie na pomiar punktowy mam ttl, to czy w sb-910 jest na odwrót?
Głownie mi chodzi najważniejsza kwestię - czy wobec powyższego, po zmianie na pomiar punktowy i uaktywnienie standardowego ttl, uzyskam takie same rezultaty jakbym miał sb-910? bo w sb-910 standardowy ttl mam na start w pomiarze centralnie ważonym, czy to duża różnica?
Chodzi mi właśnie o konkretne sytuacje, kiedy w praktyce sb-910 okazałaby się lampą lepszą jeżeli chodzi o tę funkcję i czy nie da rady uzyskać takich samych efektów z użyciem sb-700?
Zrobiłem już kilkadziesiąt zdjęć z sb-700 i właśnie mnie zastanawia, czy ciągłe używanie trybu ttl-bl nie zakłóca mi ekspozycji , np. w jakiś sposób prześwietlając za bardzo tło i czy rzeczywiście mając sb-910 uzyskałbym lepsze efekty używając standardowego ttl i chcąc oświetlić tylko główny obiekt na zdjęciu (bo ttl-bl balansuje światło głównego obiektu i tła wykorzystując też światło zastane, więc wydawało mi się że to lepszy tryb pracy niż std ttl))?
Jest dokładnie odwrotnie niz piszesz. iTTL-BL pracuje wyłacznie z pomiarem światła matrycowym lub centralnie ważonym, gdyż uwzględnia oświetlenie tła ( czyli uzywa si·ę go wtedy, gdy światło tła jest mocniejsze od fotografowanego obiektu, np: zdjęcia pod światło). Skoro iTTL-BL uwzględnia światło tła, to nie może działać z pomiarem punktowym (bo w jaki sposób, skoro nie ma informacji na temat siły oświetlenia tła).
Brniesz kolego w zupełnie odwrotnym kierunku, więc nie zawarcaj sobie głowy teoretycznymi dywagacjami i rób zdjęcia. Jak automatyka (nie ważne czy iTTL, czy iTTL-BL) cię zawiedzie, przełącz lampę w M i zrób zdjęcie takie jakie masz w głowie. Pamiętaj, że dobry automat, to taki automat, który w każdej chwili można wyłaczyć.
bestnikon
29-04-2014, 22:40
Hehe, no może i brnę, tylko ciągle zastanawia mnie TA wada SB-700 w porównaniu do SB-910 (jest to wada wg postów pisanych na tym forum).
Ale w SB-910 mam pomiar punktowy, centralnie ważony/matrycowy również w standardowym TTL, a TTL-BL w centralnie ważony/matrycowy.
W SB-700 jest ograniczone, dlaczego i czy ktoś na konkretnym przykładzie może wskazać tę niedogodność?
Bambello
30-04-2014, 08:05
910 - tka jest juz u mnie. Wszystko pieknie i cudownie, jestem bardzo zadowolony. Jednak jest jedna rzecz. Mianowicie kiedy robie zdjecia z pomiarem matrycowym , badz centralnie waznonym w trybie ttl i odbijam od sufitu to co jakies zdjecie jest niedoswietlone. W trybie punktowym przy ttl-u odbijajac od sufitu ten problem nie wystepuje. Czyli przykladowo siedze w jednym miescu i robie zdjecia tego samego kadru nie zmieniajac ustawien i co 5 lub co 6 zdjecie jest niedoswietlone (lampa wtedy slabiej blyska). Dodam ze lampa sie nie przegrzewa bo przerwa pomiedzy zdjeciami moze wynosic 2 minuty czy 6 minut i nadal to wystepuje. Czasem jak robie nawet pierwsze zdjecie kiedy aparatu nie uzywalem od 3 godzin to pierwsze jest nie doswietlone a nastepne 5-6 ok i znowu niedoswietlone. Gdzies tam wyczytalem ze Sb 910 z Nikonem d7100 cos sie gryzie. Przy palniku na wprost do obiektu nie odbijajac swiatla problem ten nie wystepuje. Moze cos robie zle...
Istnieje spore prawdopodobieństwo, że wina leży po stronie d7100, a nie lampy.
Sprawdź, czy problem się pojawia przy zdjęciach z palnikiem skierowanym na wprost.
Ja i jeszcze jeden użytkownik forum mieliśmy ten problem z d7100 .
Serwis to naprawił.
Pozdrawiam
Art Erie
30-04-2014, 08:27
Hehe, no może i brnę, tylko ciągle zastanawia mnie TA wada SB-700 w porównaniu do SB-910 (jest to wada wg postów pisanych na tym forum).
Ale w SB-910 mam pomiar punktowy, centralnie ważony/matrycowy również w standardowym TTL, a TTL-BL w centralnie ważony/matrycowy.
W SB-700 jest ograniczone, dlaczego i czy ktoś na konkretnym przykładzie może wskazać tę niedogodność?
He, he. Konkretnego przykładu Ci nie podam z prostej przyczyny -mam 3x SB800 i nie kupiłbym nigdy ani SB700, ani SB900, czy też SB910, bo to co czytam o nowych lampach Nikona nie przekonuje mnie do wydania na nie takiej kwoty. Zamiast tego kupiłbyłm poprostu Metz'a.
SB 700 to lampa amatorska, ograniczona i na dodatek ten iTTL-BL zamiast iTTL. Nie wiem jak to działa w praktyce, bo zapewne Pan Nikon zmienił nieco algorytm iTTL-BL chcąc zastąpić iTTL i jakoś to tam działa (pewnie inaczej niż w SB800, czy innych lampach posiadających iTTL i iTTL-BL). Eksperyment chyba nie do końca się udał, bo gdyby sam producent z takiego rozwiązania był zadowolony, to implementował by takie rozwiązanie w innych nowych modelach, a tak nie jest.
Pewnie da się tą lampą pracować, ale nie wiem czy można na niej polegać. Ja wogóle jestem dość ostrożny jeśli chodzi o sprzęt i nie kupuję nowinek, zawsze czekam na sprawdzenie i usunięcie chorób wieku dziecięcego. Czasem nie jest to możliwe i producent wypuszcza na rynek "nowy" model (SB910, D610 itd); D800 kupiłem ponad rok po premierze, a nowego modelu lampy Nikona pewnie już nie kupię...
Hammer555
30-04-2014, 15:12
Istnieje spore prawdopodobieństwo, że wina leży po stronie d7100, a nie lampy.
Sprawdź, czy problem się pojawia przy zdjęciach z palnikiem skierowanym na wprost.
Ja i jeszcze jeden użytkownik forum mieliśmy ten problem z d7100 .
Serwis to naprawił.
Pozdrawiam
Witam, Problemu nie ma przy zdjeciach z palnikiem skierowanym na wprost, tylko czasem przy odbijaniu od sufitu , czy scian i to tylko przy pomiarze matrycowym badz centalnie wazonym . Przy punktowym problem ten rowniez nie wystepuje gdy odbijam od sufitu itp. Ogolnie jestem bardzo zadowolony z tej lampy, Pozdrawiam...
bestnikon
30-04-2014, 23:49
... i na dodatek ten iTTL-BL zamiast iTTL. Nie wiem jak to działa w praktyce, bo zapewne Pan Nikon zmienił nieco algorytm iTTL-BL chcąc zastąpić iTTL i jakoś to tam działa (pewnie inaczej niż w SB800, czy innych lampach posiadających iTTL i iTTL-BL). Eksperyment chyba nie do końca się udał, bo gdyby sam producent z takiego rozwiązania był zadowolony, to implementował by takie rozwiązanie w innych nowych modelach, a tak nie jest.
Pewnie da się tą lampą pracować, ale nie wiem czy można na niej polegać.
Heh, co racja to racja, ale z drugiej strony Nikon wydał tylko 1 lampę po sb-700...
Wielu krytykuje na tym forum sb-700 w porównaniu do sb-910 zwłaszcza przez ten ttl-bl, ale PRAKTYCZNEJ róźnicy nikt nie potrafi wskazać.
Wykonywałem dotychczas wszystkie zdjęcia w ttl-bl i jest OK, zarówno gdy główny obiekt jest ciemniejszy od tła, a także gdy jest jaśniejszy. Efekt zadowalający, używając gdzieniegdzie kompensacji, ale to normalne.
Skoro ttl-bl sprawdza się w tych sytuacjach, po co kombinować z zwykłym ttl? Jeżeli chciałbym tylko rozjasnić główny obiekt nie naruszając tła (lub nawet je ściemniając) przełączam sb-700 w pomiar punktowy i cieszę się z tego co ma sb-910 - czyli ttl (standardowy).
Czy ktoś jest w stanie podać mi przykład, na czym tracę używając standardowego ttl w pomiarze punktowym a nie matrycowym? i że ttl-bl z zb-700 sie nie sprawdzi?
Art Erie
01-05-2014, 09:29
A napisz może jak twoja SB 700 zachowuje się w sytuacji analogicznej jak u Hammer555 post wyżej. Pomiar światła punktowy i matrycowy, to dwa diametralnie różne sposoby pomiaru światła, ale o tym doczytasz w instrukcji obsługi i książkach o podstawach fotografii. Tutaj http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html jest to bardzo ładnie opisane.
bestnikon
01-05-2014, 15:15
W pomiarze punktowym zauważyłem większa moc błysku, co wynika ze standardowego trybu TTL. Dlatego pomiar punktowy można używać tylko dla bardzo kontrastowych scen aby zachować np. jasność tła lub obiektu. Dla mnie jest to argument, że tryb standard TTL (dla sb-700 tylko dla pomiaru punktowego) jest trybem prawie że zbędnym, gdyż 95% sytuacji wymaga zbalansowania / uwzględnienia światła zastanego. Wobec powyższego, uważam za dobre posunięcie Nikona jeżeli chodzi o tryb TTL-BL jako główny w lampie, gdyż jest bardziej precyzyjny i użyteczny. W wyjątkowych sytuacjach używam pomiar punktowy i TTL standardowy, co jest rzadkością.
Uważam że w każdej lampie Nikona tak powinno być. Tym samym dochodzę do klarownego wniosku: SB-700 w niczym nie ustępuje SB-910 jeżeli chodzi o funkcjonalność błysku w trybach TTL / TTL-BL, co więcej, w SB-700 jest to zrobione bardziej z głową.
Ponadto nikt nie był w stanie podać praktycznej różnicy na korzyść SB-910, było to podchwytliwe pytanie, gdyż krytykowanie sb-700 w kontekście sb-910 (i wymuszonej funkcji TTL-BL) jest NIEUZASADNIONE!
P.S.:Nikon opracował wspaniały tryb ttl-bl w sb-700 i żaden zamiennik (metz etc) temu nigdy w 100% nie dorówna.
All I know is TTL-BL in matrix mode on an SB-700 - both bounce flash and direct flash - is giving me a hell of a lot more consistency than TTL on an SB-910. - do poczytania np tu: http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1254140
bestnikon
01-05-2014, 16:18
Autor treści merytorycznej na stronie http://foto.jasiu.pl/ również to potwierdza,
http://neilvn.com/tangents/nikon-flash-ttl-vs-ttl-bl/
Art Erie
01-05-2014, 20:48
W pomiarze punktowym zauważyłem większa moc błysku, co wynika ze standardowego trybu TTL. Dlatego pomiar punktowy można używać tylko dla bardzo kontrastowych scen aby zachować np. jasność tła lub obiektu. Dla mnie jest to argument, że tryb standard TTL (dla sb-700 tylko dla pomiaru punktowego) jest trybem prawie że zbędnym, gdyż 95% sytuacji wymaga zbalansowania / uwzględnienia światła zastanego.[..]
Poprostu punktowy pomiar światła wymaga wiedzy i praktyki, by go używać i to zarówno z lampą, jak i bez; należy robić to świadomie. Podobnie jest z wyborem pomiędzy TTL i TTL BL, gorzej jeśli takiego wyboru poprostu nie ma.
bestnikon
02-05-2014, 10:17
Poprostu punktowy pomiar światła wymaga wiedzy i praktyki, by go używać i to zarówno z lampą, jak i bez; należy robić to świadomie. Podobnie jest z wyborem pomiędzy TTL i TTL BL, gorzej jeśli takiego wyboru poprostu nie ma.
Wybór jest --> w trybie punktowym jest TTL. I to dobre posunięcie, bo właśnie dla tego trybu ma on uzasadnienie.
Art Erie
02-05-2014, 10:39
Skoro TTL BL nie może działać z pomiarem punktowym, więc jest to konieczność nie wybór. Jak dla mnie dalsza dyskusja jest bezsensu.
Hammer555
02-05-2014, 16:12
Wybór jest --> w trybie punktowym jest TTL. I to dobre posunięcie, bo właśnie dla tego trybu ma on uzasadnienie.
Czyli dla pomiaru matrycowego czy tez centralnie wazonego - TTL nie ma juz uzasadnienia? :)
bestnikon
02-05-2014, 20:37
Skoro TTL BL nie może działać z pomiarem punktowym, więc jest to konieczność nie wybór. Jak dla mnie dalsza dyskusja jest bezsensu.
A czy w sb-910 może działać TTL-BL w takim trybie?
;)
bestnikon
02-05-2014, 20:41
Czyli dla pomiaru matrycowego czy tez centralnie wazonego - TTL nie ma juz uzasadnienia? :)
No właśnie, a jakie ma?
Pytałem w poprzednich postach, nikt nie udzielił praktycznej odpowiedzi odnośnie zasadności.
Co więcej - podałem linki na których ludzie podzielają moją opinię, w tym Neil Van Niekerk, którego poradnik fotojasiu jest chwalony przez wszystkich na tym forum :) a on sam swoje Nikon D3 używa w 100% w trybie TTL-BL.
Pozdrawiam.
Art Erie
02-05-2014, 21:03
A czy w sb-910 może działać TTL-BL w takim trybie?
;)
Proszę cię. Ta dyskusja już dawno sięgneła dna.
bestnikon
03-05-2014, 22:41
Proszę cię. Ta dyskusja już dawno sięgneła dna.
Oczywiście, jak ktoś podaje info o możliwości używanie TTL-BL w trybie pomiaru punktowego, to chyba ja powinienem przesyłać temu komuś artykuły do przeczytania albo odniesienia do Work Instruction ;)
Pozdrowienia dla szukających odpowiedzi na pytanie z tematu oraz ludzi wnoszących argumenty i opinie eksperckie do rozmów :)
Dzięki moim postom i podanym linkom/informacjom mam nadzieje, że ułatwię wybór miedzy sb-700 a sb-910 dla osób nie potrzebujących troszkę większej mocy, współpracującej automatyki z innymi firmami oraz różnicy nie robiącej różnicy w trybach automatycznych TTL Nikon.
Art Erie
03-05-2014, 22:50
Oczywiście, jak ktoś podaje info o możliwości używanie TTL-BL w trybie pomiaru punktowego[...].
Proszę czytać ze zrozumieniem, lub cytować posty zamiast wypisywać takie bzdury.
bestnikon
03-05-2014, 22:53
Proszę czytać ze zrozumieniem, lub cytować posty zamiast wypisywać takie bzdury.
Też proszę o to samo.
Andrzej1974
04-05-2014, 09:17
Bez spinki Panowie ;-)
Myślę, że zawodowiec wie, czego chce... hmm... a dla amatora wybór jest... oczywisty...
Bez spinki Panowie ;-)
Myślę, że zawodowiec wie, czego chce... hmm... a dla amatora wybór jest... oczywisty...
dokładnie :-)
bestnikon
05-05-2014, 18:29
Zależy też jaki aparat i jaka lampa, bo TTL i TTL-BL jest różny dla odmiennych body jak i lamp.
Neil van Niekerk dla D3 nauczył się używać 1 trybu (TTL-BL) i reguluje tylko kompensację błysku.
Wniosek jeden: opanuj jeden tryb w zestawieniu z Twoją lampą i aparatem, i bądź najlepszy :) W tej cesze nie ma różnic między SB-700 i SB-910.