Zobacz pełną wersję : Ile wziąć za licencję
Ile wziąć za licencję na zdjęcie panoramiczne które chce kupić ode mnie wydawnictwo - druk ma być 5000 egzemplarzy. Ma ktoś pomysł ?
Ją Ci powiem tak, dwa lata temu w znajomej firmie kupowali zdjęcie z jakiegoś stoku do kalendarza, firma budowlana, kalendarz wizerunkowi w liczbie 1600 szt. Głównie dla pracowników i kilku klientów. Koszt 1300zł na rok.
Zajrzy jeszcze do stawek zpafu to może jakiegoś rozeznania nabierzesz.
Wysyłane z mojego X8 za pomocą Tapatalk 2
Ile wziąć za licencję na zdjęcie panoramiczne które chce kupić ode mnie wydawnictwo - druk ma być 5000 egzemplarzy. Ma ktoś pomysł ?Najważniejszego nie napisałeś. Co mają zamiar wydać? kalendarz (formatu?) czy broszurkę A5 czy czasopismo branżowe czy ...
Licencja niewyłączna? Na 1 wydanie jak zrozumiałem.
Tak czy siak to cena umowna i nikt ci jej dokładnie nie poda. Bo też się liczy to co wyczujesz w negocjacjach (jak bardzo im zalezy) oraz jak bogata ta firma (Coca-Cola czy nikomu nie znany mały biedny warsztat rzemieslniczy).
(Coca-Cola czy nikomu nie znany mały biedny warsztat rzemieslniczy).
Z mojego doświadczenia zakład rzemieślniczy czasem lepiej płaci niż przysłowiowa "Coca-Cola".
To też zależy, oczywiście. Coca colę dałem jako przykład dużej, bogatej firmy. A nie zawsze bogaci są szczodrzy. Nawet dość często nie są. Ale bankom nikt zdjęc tanio nie sprzedaje ;)
Co do małych firm - to też jest róznie. Zależy od prezesów - czasem negocjują drobiazgi, czasem mają gest.
Pisałem - to trzeba wyczuć w negocjacjach.
Z mojego doświadczenia zakład rzemieślniczy czasem lepiej płaci niż przysłowiowa "Coca-Cola".
moze nie lepiej (choc czesto tak) ale za to w miare w terminie. duze korporacje z zalozenia placa dopiero po przedsadowym wezwaniu do zaplaty - czyli kilka miesiecy po uplywie terminu platnosci :)
co zas do temetu watku - tabele zpaf naprawde nie gryza a jest w nich wszystko napisane w zakresie minimalnych stawek. wystarczy taka stawke przemnozyc przez wlasna zajefajnosc i otrzymujemy kwote dla klienta :)