PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Aleksander - teść po prostu :)

Radek Radziszewski
23-04-2007, 21:14
Portret kolejny...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.radziszewski.ovh.org/olek.jpg)

Jeśli ktoś zainteresowany to podaję dane:

N50mm f1.8
Czas: 1/100
F: 3,2
Iso: 200
pomiar centralnie wyważony
światło zastane - tzn z okienka

pozdrawiam

Al Bundy
23-04-2007, 21:55
Antenka wystająca z głowy rozprasza. Podawanie exif nie jest nam niezbędne do oceny a światło wykorzystałbym trochę inaczej...;)

Radek Radziszewski
23-04-2007, 22:20
Antenka wystająca z głowy rozprasza. Podawanie exif nie jest nam niezbędne do oceny a światło wykorzystałbym trochę inaczej...;)

O widzisz na mojej matrycy w HP tej antenki bym nie zauważył...

EXIF - AL BUNDY może kogoś jednak zaciekawić czy ty za wszystkich się tu wypowiadasz ? ;)

Światło - hmm więc jednak me obawy słuszne...

Al Bundy
23-04-2007, 22:40
EXIF - AL BUNDY może kogoś jednak zaciekawić czy ty za wszystkich się tu wypowiadasz ? ;)

Jak widać do tej pory tak :D

A poważniej to naprawdę nie jest ostotne dla 99,8% oglądaczy. Tutaj liczy się efekt anie matematyka. Co do światła to nie jest złe - poprostu za centralnie postawiłeś modela. Gdyby się delikatnie nachylił czy zaatakowałbyś z boku - rysy twarzy wyszłyby znacznie ciekawsze a tak to prawie strzał do paszportu jest...

Radek Radziszewski
24-04-2007, 08:27
i właśnie o to chodziło - też miałem takie wrażenie i chciałem się upewnić... trza powtórzyć ujęcie przy wizycie next

Prawie do paszportu - bo tło musiałbym białe mieć :)

klakier
24-04-2007, 12:18
Mam pytanko czym robiłeś konwersje na czerń i biel?

Radek Radziszewski
24-04-2007, 12:31
NC

MRZK
24-04-2007, 12:32
Jakiś taki Spięty !

Sebastiann
24-04-2007, 15:55
spięty nie spięty, zdjęcie fajne, cholernie mi się podoba twoja konwersja do b&w. cala seria z osobami z rodziny - bardzo fajna:) pozdrawiam

klakier
24-04-2007, 22:14
No właśnie mnie też się bardzo podba tak konwersja do B&W sam mam z tym problem chociaz tez używam NC. Moze mógłbyś dac mi jakieś wskazówki?

Radek Radziszewski
25-04-2007, 08:12
Nie uważam się za nikogo kto mógłby dawać wskazówki jak i co robić bo sam jestem amatorem.
Powiem ci tyle że aby efekt był dobry trzeba próbować różnych kombinacji kontrastu, krzywych, warstw w PS itp jednak najwięcej zależy od samego zdjęcia i światła jakie się uzyskało przy jego wykonywaniu bo jeśli światło wyszło płasko to potem ciężko coś ciekawego uzyskać to po prostu metoda prób i błędów.
Wszystkie portrety jakie tu do tej pory umieszczałem były robione przy dziennym świetle wewnątrz mieszkania światło wpadało przez okienko, pomiar światła najczęściej na twarz...