Zobacz pełną wersję : Quantuum R+600 dual power. Problem z pilotem
Witem. Mam trochę banalny problem z żarówką modelującą w Quantuumie R=600 dual power. Mianowicie żarówka e27 taka jak http://accord-foto.pl/QUANTUUM-arwka-modelujca-150W-E27_p5505.html nie pasuje do gniazda. Zgłupiałem trochę bo nawet w serwisie mówią, że powinna pasować. Czy ktoś miał podobny problem? Gwint w lampie wydaje się większej średnicy niż w żarówce. Może powinna być tam jakaś przejściówka, wkładka którą zgubiłem. Jeśli ktoś ma takowy model to proszę o info jaka żarówka do niego podchodzi.Może ktoś miał podobną sytuację. pozdrawiam
Może mi się wydaje, ale często w oprawkach ceramicznych jest metalowy "gwint" z cienkiej blachy, i dopiero w ten gwint wkręca się żarówkę. Jeśli stara się przepaliła i ją wykręcałeś, ten gwint mógł "wyjść" z oprawki razem z żarówką (o ile nie wyrzuciłeś to warto sprawdzić).
I jak panowie? Ktoś coś wie? Bo ja nadal w lesie.
Ja mam dwie 300ki. Na szybko nie wiem czy są jakieś spore różnice w mocowaniu ale jeśli nie to mogę sprawdzić co i jak.
Może mi się wydaje, ale często w oprawkach ceramicznych jest metalowy "gwint" z cienkiej blachy, i dopiero w ten gwint wkręca się żarówkę. Jeśli stara się przepaliła i ją wykręcałeś, ten gwint mógł "wyjść" z oprawki razem z żarówką (o ile nie wyrzuciłeś to warto sprawdzić).
Na 99% tak jest, sprawdzałem w mojej R600 DP i wygląda na to, że jest wkręcana "wkładko-redukcja". Nie bardzo miałem ochotę to wykręcać, szkoda mi palnika.
Coraz bardziej skłaniam się do tego że faktycznie wyrzuciłem tą wkładkę. Poprzedni pilot dziwnym trafem samoistnie wypadł z lampy po ściągnięciu ochronnego plastiku. Nie wiele mysląc wyrzuciłem zbitą żarówkę. Teraz kwestia gdzie taką wkładkę znaleźć? Spróbuję z serwisem quantuuma. Dzięki za pomoc