PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D600 D700 - taniej i niewiele gorzej?

agaczi
23-04-2014, 10:08
Cześć,

Poszukuje body do fotografii koncertowej, ktora mam zamiar się zająć teraz. obecne body to juz dziadziuś i chce kupić coś nowego i dobrego. wyczytalam ze d600 i d700 sa dobre bo juz dosc profesjonalne jesli chodzi o koncertowki i ze swietnie sie sprawdzą. i świetnie, tylko są dla mnie troche za drogie, przynajmniej na razie. chcialabym prosic o rekomendację jakiegoś body do max 4000-4500 zł ktore nie bedzie najlepszym wyborem w tej kategorii cenowej. pomożecie?

MstrG
23-04-2014, 10:21
Cześć,

Poszukuje body do fotografii koncertowej, ktora mam zamiar się zająć teraz. obecne body to juz dziadziuś i chce kupić coś nowego i dobrego. wyczytalam ze d600 i d700 sa dobre bo juz dosc profesjonalne jesli chodzi o koncertowki i ze swietnie sie sprawdzą. i świetnie, tylko są dla mnie troche za drogie, przynajmniej na razie. chcialabym prosic o rekomendację jakiegoś body do max 4000-4500 zł ktore nie bedzie najlepszym wyborem w tej kategorii cenowej. pomożecie?

Jakie obiektywy masz i będziesz podpinać do tego nowego body?

fafniak
23-04-2014, 10:27
chcialabym prosic o rekomendację jakiegoś body do max 4000-4500 zł ktore nie bedzie najlepszym wyborem w tej kategorii cenowej
:p
nie wiem czy wiesz o co prosisz ;)

Jeżeli masz obiektywy do pełnej klatki to świetnym wyborem będzie d700 w cenie 4200-4500 dostaniesz używany aparat w dobrym stanie
Sam sprzedałem mniej więcej w tej cenie aparat z przebiegiem 53 tysiące klatek

amirez
23-04-2014, 11:23
Hassel lub... słownik ortograficzny ;)
Pierwszy /zgodnie z życzeniem/ nie spełnia warunków cenowych, drugi jak najbardziej.
W tym przedziale cenowym chodzą używki, lub nowe D7100. Za poprzednikami: zależy jaki masz obiektywy.
Koncerty to raczej ciemno i daleko do estrady. Potrzebny długi, jasny zoom

Orient
23-04-2014, 11:50
Osobiście polecę Ci D7100, jeżeli masz dobry komputer i robisz w rawach to bez problemu mozesz podciagnac sb czulosc :)

agaczi
23-04-2014, 12:20
literówka, chodziło mi oczywiście o body do max 4500 zł które będzie najlepszym wyborem w te kategorii cenowej.

Jesli chodzi o obiektywy to także chce je kupic, zaczynając od jasnego zooma, bo to co mam sprzedaje wraz z z aparatem. obiektyw ktory sobie zostawiam to Nikkor AF 50 f1.8 i z niego jak najbardziej chcialabym korzystac z nowym body.

a i cena o ktorej mowie 4000-4500 to chcialabym nówkę (raty i inne smutne historie).

mam nadzieje ze doprecyzowalam? i dzieki za pomoc!

MstrG
23-04-2014, 12:24
literówka, chodziło mi oczywiście o body do max 4500 zł które będzie najlepszym wyborem w te kategorii cenowej.

Jesli chodzi o obiektywy to także chce je kupic, zaczynając od jasnego zooma, bo to co mam sprzedaje wraz z z aparatem. obiektyw ktory sobie zostawiam to Nikkor AF 50 f1.8 i z niego jak najbardziej chcialabym korzystac z nowym body.

a i cena o ktorej mowie 4000-4500 to chcialabym nówkę (raty i inne smutne historie).

mam nadzieje ze doprecyzowalam? i dzieki za pomoc!

4000-4500zl za nówkę D600 lub D700?

fafniak
23-04-2014, 12:28
ale te 4000-4500 jako pierwsza wpłata ?

agaczi
23-04-2014, 12:30
nie, przecież znam ceny i wiem że to niemożliwe :)

Podałam to jako polecane mi aparaty na które mnie nie stać. Pytałam o możliwie najlepszy aparat do 4500 zł, który nadał by się do fotografii koncertowej.

MstrG
23-04-2014, 12:31
nie, przecież znam ceny i wiem że to niemożliwe :)

podałam to jako polecane mi aparaty na które mnie nie stać. Pytałam o możliwie najlepszy aparat do 4500 zł, który nadał by się do fotografii koncertowej.

d7100.

agaczi
23-04-2014, 12:34
dziękuję za odpowiedź, o to mi chodziło. jesteś już którąś osobą z rzędu która wspomina właśnie o nim.

taki też był cel mojego pytania, poznać zdanie jak największej liczby osób które się na tym znają.

J1
23-04-2014, 14:18
D700, mam, używam, jestem zadowolony. Używkę w dobrym stanie da się dzisiaj kupić za całkiem rozsądne kwoty. Jeżeli chodzi o obiektywy to mój zestaw: 14mm 2.8 Samyang, Nikon 28mm 1.8G, Nikon 50mm 1.4G i Nikon 70-200 2.8 VR. Zakładam że da się kupić w jakimś komisie foto używane D700 na raty. Chyba nawet na rodzimym portalu aukcyjnym jest jakiś system ratalny.

PS.
Musisz sobie sam odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań. W jakich salach i jakie koncerty będziesz fotografował (ilość i jakość oświetlenia, jak artyści będą się zachowywali na scenie). Znaczenie ma też czy będziesz fotografował z fosy czy z dalszej odległości. Generalnie uważam że pytanie innych o radę w temacie doboru sprzętu nie jest dobrym rozwiązaniem. Takie decyzje powinno się podejmować samodzielnie, nikt nie wie co Tobie siedzi w głowie i jakim zestawem body + obiektywy będzie się Tobie lepiej fotografowało.

Osobiście polecę Ci D7100, jeżeli masz dobry komputer i robisz w rawach to bez problemu mozesz podciagnac sb czulosc :)

Czy możesz rozwinąć to stwierdzenie ?

agaczi
23-04-2014, 16:34
Dzięki za radę, wiem, że powinnam to ocenić sama, ale początkowo chcę porobić zdięcia w małych klubach na kameralnych koncertach, muzyka ciężka więc i dynamika i światła trudne do przewidzenia, a jak się uda to i fosa w przyszłości:) a pytam bo wstyd się przyznać, ale ja naprawde nie orientuje się w sprzęcie i im wiecej czytam tym czasami mniej wiem, więc każda rada jest cenna.

ja też poproszę :)

pudlox
23-04-2014, 16:53

Chyba chodziło o zabawę ekspozycją w Lr/Ps. Matryca w d7100 pozwala na dosyć swobodne wyciąganie z RAW.

fafniak
23-04-2014, 21:25
ok. ale co to jest sb ?

MstrG
23-04-2014, 21:30
ok. ale co to jest sb ?

Chyba "sobie"

J1
23-04-2014, 22:36
Dzięki za radę, wiem, że powinnam to ocenić sama, ale początkowo chcę porobić zdięcia w małych klubach na kameralnych koncertach, muzyka ciężka więc i dynamika i światła trudne do przewidzenia, a jak się uda to i fosa w przyszłości:) a pytam bo wstyd się przyznać, ale ja naprawde nie orientuje się w sprzęcie i im wiecej czytam tym czasami mniej wiem, więc każda rada jest cenna.

Najlepsza wiedza to taka którą się zdobywa podczas robienia zdjęć (mam na myśli preferencje sprzętowe). Z czasem to samo przyjdzie i będziesz umiała ocenić czego potrzebujesz i czym pracuje się Tobie lepiej.

Póki co pozostaje kluczowy dylemat: DX vs. FX. Później kwestia czy wolisz zoomy czy stałki. No i wzajemne miksowanie obu opcji.

Nie zawsze jest też tak że potrzeba najdroższego sprzętu aby zrobić ciekawy materiał z koncertu. W 2012 roku na kilka koncertów zabrałem Nikona F100 i stałkę 50mm 1.4D, do dzisiaj mam wielki sentyment do zdjęć które wtedy zrobiłem.

Powiedziałbym nawet że sprzęt (od pewnego akceptowalnego poziomu) nie jest już ważny. Ważniejsze jest aby łapać dobre momenty, ciekawe emocje na twarzach artystów, ciekawe układy na scenie, no i przede wszystkim światło. Różnie to wygląda na koncertach, wszystko zależy od "świetlików" jednak nawet silne światło w kontrze można wykorzystać do zrobienia ciekawego ujęcia.

Dzisiaj większość aparatów ze średniej półki umożliwi mniej lub bardziej bezproblemowe fotografowanie na koncertach. Więc nie ma się co tak przejmować wyborem.

Bezpiecznym rozwiązaniem jest zakup używanego sprzętu z pewnego źródła. Jeżeli stwierdzisz że sprzęt Ci nie leży sprzedasz go bez większej straty. Z kolei zakup nowego i szybka odsprzedaż to jednak spora strata.

GarfieldPL
23-04-2014, 22:40
D7100 daje rady. W połączeniu z Nikkorami 35/1.8 lub 50/1.4 daje bardzo przyzwoite efekty przy zdjęciach z fosy.

amirez
24-04-2014, 10:18
Ciężko będzie. Dwie opcje: D7000 i starczy na lepszy obiektyw, D7100 i nie starczy na lepszy obiektyw. Niestety, zazwyczaj im jaśniej tym drożej. Do koncertów to 70-300 byłby przydatny.
Ew. w ratach Dxxx. Dodatkowe pytanie, to czy ma to być działalność w ramach komercji czy wolontariatu. Jak to drugie - nie warto szaleć z wydawaniem kasy, jak to pierwsze musisz przeliczyć, kiedy się wydatki zwrócą. Jeżeli działalność to może podchodzisz pod jakieś kredyty na start?

J1
24-04-2014, 12:13
Do koncertów to 70-300 byłby przydatny.

Nie do końca rozumiem propozycję. Podany obiektyw jasnością nie grzeszy, dodatkowo na DX robi się z tego niezła luneta.

Zabieram ze sobą na koncerty N 70-200 2.8 VR i używam tylko do ciasnych portretów. Większość zdjęć robię na 28mm i 50mm, kilka na 14mm.

Myślę że w przypadku wyboru DX to rozsądny wybór podali już wcześniej koledzy (35mm 1.8G i 50mm 1.8G). Zabraknie tylko czegoś szerokiego i jasnego na DX.

amirez
24-04-2014, 15:45
Nie do końca rozumiem propozycję. Podany obiektyw jasnością nie grzeszy, dodatkowo na DX robi się z tego niezła luneta.

Zabieram ze sobą na koncerty N 70-200 2.8 VR i używam tylko do ciasnych portretów. Większość zdjęć robię na 28mm i 50mm, kilka na 14mm.

Może też i racja ;)

agaczi
28-04-2014, 18:19
Dodatkowe pytanie, to czy ma to być działalność w ramach komercji czy wolontariatu. Jak to drugie - nie warto szaleć z wydawaniem kasy, jak to pierwsze musisz przeliczyć, kiedy się wydatki zwrócą. Jeżeli działalność to może podchodzisz pod jakieś kredyty na start?

Na ten moment to bedzie raczej hobby i wolontariat, ale tylko dlatego, że chce się rozwijać i uczyć bo z tego typu fotografią nie miałam za wiele do czynienia. w dalszych planach chciałabym to robić profesjonalnie, a przynajmniej na tyle dobrze by móc robić to na interesujących mnie imprezach. a jak przy okazji uda się z tego coś zarobić i opublikować w fajnych miejscach to tylko bede skakać pod sufit. budżet mam ograniczony, dlatego też chcę nówkę, bo moge go kupic na raty. nawet jak sie nie zwróci zleceniami to nie szkodzi, chce mieć lepszy aparat, przyda się nie raz. na poczatek mam juz 35mm, f.1.8 i chce poprobowac sil ze stałką, słyszałam że uczy pokory i jest dobrą szkołą bo wymaga pomyslowosci i umiejetnosci. a jasny zoom tez jak najbardziej, tylko za jakis czas:)