Zobacz pełną wersję : zakup programu w UE na firmę
mam tego typu sytuacje
bede chcial kupic program komputerowy w necie (wlasciwie to licencje + download) na firme
firma jest podatnikiem vat w PL, ale nie posiada nadanego nip-ue
producent oprogramowania sprzedaje go tylko w sklepie online - sprzedawca ma siedzibe w Luksemburgu i jest tam zarejestrowany jako vatowiec - podaja
wszystkie dane na stronie
jak ugryzc temat? ktos trenowal?
hulk2012
23-04-2014, 03:33
Co masz na myśli? Rozwiń na priva
Grzesiek_G
23-04-2014, 07:11
Temat jest prosty: nie masz nip-u UE płacisz z ich vatem. Masz NIP UE - płacisz wartość netto.
I rozumiem ze nie mając NIP UE po prostu cała kwota zakupu (brutto z ich vatem) pójdzie mi w koszty ?
Do zakupów w EU nie trzeba NIPu UE.
Natomiast, jak napisał Grzesiek_G, nie mają NIPu UE VAT płaci się w kraju nabycia towaru/usługi.
Będąc podatnikiem VAT-UE obrót wewnątrz UE jest w wartościach netto, a VAT nalicza się samodzielnie po nabyciu towaru.
Jeśli chodzi o wciąganie w koszty - o ile dobrze pamiętam, to rozlicza się tylko wartość netto, jak jest się VATowcem, ale nie można rozliczyć VATu.
wielkie dzieki, pytam o to dlatego, ze na program ktory mnie interesuje jest promocja i jest
on do kupienia 20% taniej - cena po rabacie na dzien dzisiejszy to 600 euro (ich brutto)
i sie zastanawiam co sie bardziej oplaca, kupic jak jest i wrzucic w koszty jak wyzej
czy sie rejestrowac i kupic po promocji :)
marszull
23-04-2014, 13:10
najardziej to sie oplaca kupic w promocji majac vat ue :)
to jest wypelnienie wniosku i od reki powinienes dostac
Tylko mam na to jesce z godzinę bo promocja kończy sie dzis :) wiec następnym razem
Dziękuje wszystkim.
marszull
23-04-2014, 17:34
Tylko mam na to jesce z godzinę bo promocja kończy sie dzis :) wiec następnym razem
Dziękuje wszystkim.
to jaknie masz pod domem to juz nie zdazysz ;)
ale jakbys wczoraj podja decyzje to moglbys dzisiaj zdazyc
a tak powaznie to warto miec vatue, zawsze to tak jakbys dostal zwrot vatu, a szanse kontroli duzo mniejsze ;)
Raczej rozliczasz brutto w koszty, przecież tyle zapłaciłeś i to jest Twoim kosztem!
Tyle, że vatu sobie nie odliczysz osobno, ale całość w koszy jak najbardziej.