Zobacz pełną wersję : Laptop dla... mamy, taty - całej rodzinki :D - co wybrać?
Witam.
Wiem, że było już kilka wątków o wyborze laptopa, ale każdy jednak dotyczył czegoś innego.
Moja mama w przypływie ....dobrego humoru ( :D ) postanowiła, że zakupi laptopa do siebie do pokoju (ma to na celu wyeliminowanie jednego jegomościa, który notorycznie używa mojego komputerka ;)), jednak obecnie na rynku jest tego tyle, że ciężko się zdecydować.
Założenia:
-ekran 17"
-matryca najlepiej matowa
-duży dysk nie jest konieczny
-nie musi to mieć jakieś wypasionej karty graficznej - i tak nie będzie używany do gier
-to raczej rzadkość, ale gdyby miał wew. modem 3G, to w sumie miło by było.
-klawiatura lepiej chyba, żeby była "oddzielona", wydaje mi się, że łatwiej się będzie im pisało
-wifi to oczywistość
-system operacyjny (Win8 nie znam, więc może zostańmy przy 7'ce)
-budżet - 2500 -2700 zł.
Nie wiem, ile z tych punktów da się "zmieścić" w jednym sprzęcie, ale bardzo proszę o jakąś radę, co wybrać.
Sprawa pilna, gdyż w czwartek prawdopodobnie będę musiał coś kupić.
Pozdr.
Łomatko, weź cokolwiek w tej cenie i będzie dobrze, zapewniam Cie...
Proponuję ... tablet.
Zajmuje mniej miejsca, a w tym budżecie będzie to naprawdę wypasiony ekranik, no i ma w standardzie takie duperele jak łączność 3G, czy nawet 4G.
Ostatnia rada - super!
Starszym ludziom będę proponował tablet, na którym będą czytać, pisać i drukować...
Sorry, ale nie.
Majek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=18155) - przy takim podejściu to faktycznie, pójdę do jakiegoś MM i nich mi wcisną jakiegoś gniota, za którego przepłacą, no bo po co się interesować... .
Aparat też tak kupowałeś?
Ostatnia rada - super!
Starszym ludziom będę proponował tablet, na którym będą czytać, pisać i drukować...
Sorry, ale nie.
...
Uważasz, że starsi od Ciebie ludzie nie są w stanie ogarnąć tabletu, teraz to Ty nie żartuj?
http://www.x-kom.pl/p/178101-notebook-laptop-17-3-acer-e1-772g-i5-4200m-4gb-500-7hp64x-gf820m-fhd.html
Sorry, ale uważam że nie.
Matka nie radzi sobie z Galaxy SIII mini, a mam ją jeszcze katować tabletem?
To ma być sprzęt biurowo-multimedialny, żadne wynalazki z Andkiem na pokładzie nie wchodzą w grę.
Tak samo priorytetem nie jest karta graficzna, bo ona i tak nie wyciągnie nawet 10% swoich możliwości, a bardziej niezawodność...
Na siłę nie namawiam, ale przypominam, że funkcjonują już tablety z okienkami na pokładzie i z klawiaturą.
W założonym budżecie, nie ma zbyt wielu laptopów z matowym 17" ekranem, jeden z nich podrzuciłem Ci w poprzednim poście.
Zdaję sobie z tego sprawę, iż takie urządzenia istnieją, jednak wolę nie ryzykować :D
Zapoznałem się z sprzętem z w/w linku i wydaje się być całkiem interesujący (większy nacisk postawiono tu chyba na kartę graficzną).
Ja myślę natomiast nad HP Probook, np.: Ten (http://www.x-kom.pl/p/123130-notebook-laptop-17-3-hp-probook-4740s-i5-3230m-6gb-750-brcombo-win8.html) tylko ma jedną, zasadniczą wadę - tylko rok gwarancji...
Do Win8 może się jakoś przyzwyczają.
Andrzej1974
23-04-2014, 05:51
Nawet jak ktoś ci poleci dany model (jw - Acer czy HP) to raczej na 99,99% go nie dostaniesz "od ręki" w MM czy innych sklepach i być może będzie trzeba go zamówić w Internecie. BTW z tej dwójki osobiście wziąłbym HP...
Co do Windows 8 to nie ma się czego bać bo jak dotąd M$ nic lepszego (pod każdym względem) nie wypuścił. Inaczej mówiąc jest to najlepszy kliencki OS i na obecne czasy jest to jedyny sensowny wybór...
Domyślam się, że tych modeli nie dostanę od ręki - chodzi o "fakt" zamówienia :)
Z tego co widzę, jest on albo w komputroniku albo w X-Kom'ie i pewnie tam będę zamawiał.
Majek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=18155) - przy takim podejściu to faktycznie, pójdę do jakiegoś MM i nich mi wcisną jakiegoś gniota, za którego przepłacą, no bo po co się interesować.
To już jest kwestia tego, czy dasz sobie wcisnąć jakieś totalne ścierwo. Ale tu nie trzeba wiedzy tajemnej, żeby nie brać nic poniżej powiedzmy i5 (do takich zastosowań, jakie wymieniłeś, to nawet znaczenia nie ma, czy to będzie i5 z tego roku, zeszłego, czy jeszcze z poprzedniego) i 8 GB ramu. Tyle to chyba ogarniasz? A cała reszta jest bez znaczenia. Jedynie kosmetyka. Laptopy na tym poziomie cenowym wiele się nie różnią, ba, prawdopodobnie z jednej fabryki wychodzą... Nie ważne, czy to będzie Dell, HP, Acer, Asus, czy inny Packard Bell... Wszytko prezentuje podobny, umiarkowany poziom i jakość wykonania. Jedynie względy estetyczne i ergonomiczne (kolory, klawiatura taka, śmaka) można rozpatrywać, ale w tym Ci raczej nie pomożemy. A, mało tego, za HP zapłacisz więcej, niż za Acera o identycznych bebechach, bo dopłacasz do marki. Więc lepiej bierz Acera, parę groszy Ci w kieszeni zostanie... Takie jest moje zdanie... I odpowiadając na Twoje pytanie. Tak, aparat dla rodziców też tak kupowałem. Poszedłem do MM, pyknąłem kilka zdjęć, pobawiłem się menu i wybrałem ten model, w którym najłatwiej się ogarnąć i z którego wychodzi w miarę ładny obrazek w trybie auto. Reszta jest bez znaczenia, bo rodzice i tak nie docenią, ani nawet nie zauważą niuansów, nad którymi można by się tutaj spuszczać godzinami.
Tu jest coś podobnego: http://allegro.pl/hp-17-probook-i5-4200m-gt8750m-2g-8g-1tb-bonusy-i4144818775.html.
misio-jedi
23-04-2014, 16:23
Laptopy na tym poziomie cenowym wiele się nie różnią, ba, prawdopodobnie z jednej fabryki wychodzą... Nie ważne, czy to będzie Dell, HP, Acer, Asus, czy inny Packard Bell... Wszytko prezentuje podobny, umiarkowany poziom i jakość wykonania.
To prawda, ale jest jeszcze coś takiego jak warunki gwarancyjne i renoma serwisu.
I tu już są różnice między markami, nawet istotne.
Laptopa się samemu nie naprawi (jak stacjonarnego w wielu przypadkach) tylko trzeba wysyłać na serwis i wtedy dopiero widać różnicę (bo tak poza tym to - owszem - to składają ci sami Chińczycy w tej samej fabryce).
Akurat serwis Acera w Polsce miał zawsze fatalną opinię. Nie wiem jak jest w tej chwili, ale dobrze jest sprawdzić, poczytać fora - ludzie o tym gadają, można znaleźć informacje.
Co do Windows 8 to nie ma się czego bać bo jak dotąd M$ nic lepszego (pod każdym względem) nie wypuścił. Windows 8 obecnie to gniot, pod wzgl. wygody obsługi. (nie napisałbym tego, gdybym nie używał) Win 8 dopiero powinien nadawać się do użytku po mającym się ukazać update do nowszej wersji, gdzie dodadzą menu start.
To już jest kwestia tego, czy dasz sobie wcisnąć jakieś totalne ścierwo. Ale tu nie trzeba wiedzy tajemnej, żeby nie brać nic poniżej powiedzmy i5 (do takich zastosowań, jakie wymieniłeś, to nawet znaczenia nie ma, czy to będzie i5 z tego roku, zeszłego, czy jeszcze z poprzedniego)Dla czego i5, szczególnie starszy, a nie np. najnowocześniejszy Pentium N3530 (patrz na ilość realnych rdzeni i TDP)
http://ark.intel.com/products/81074/Intel-Pentium-Processor-N3530-2M-Cache-up-to-2_58-GHz
Andrzej1974
23-04-2014, 18:58
Windows 8 obecnie to gniot, pod wzgl. wygody obsługi. (nie napisałbym tego, gdybym nie używał) Win 8 dopiero powinien nadawać się do użytku po mającym się ukazać update do nowszej wersji, gdzie dodadzą menu start.
Również używam W8 od pierwszych bet, jakie ujrzały światło dzienne i MZ M$ nic lepszego od W8 nie wypuścił. A co do sławnego menu Start to w ogóle mi tego nie brakuje w W8. Dla mnie ważniejsze w tym systemie są inne rzeczy m.in. wydajność, bezpieczeństwo etc.
Dobra, decyzja zapadła.
Ojciec postanowił, że będzie HP Probook (http://www.x-kom.pl/p/173645-notebook-laptop-17-3-hp-probook-4740s-i5-3230m-4gb-750-brcombo-win8.html).
Sądzę, że do ich zastosowań wystarczy...
Jak będzie potrzeba, to się wymieni pamięć na większą.
Trochę się martwię tą 8'ką, bo o ile ojciec jeszcze jakoś da radę, o tyle matka, która z komputera korzysta "od święta" może mieć problemy z przyzwyczajeniem się (to tak jakby miała się nauczyć obsługi od nowa), ale to wyjdzie w praniu.
Dzięki za pomoc.
Andrzej1974
23-04-2014, 19:14
Niczego sie nie martw. Wielu obawiało się W8... niepotrzebnie. Ten system nie gryzie i jest bardzo intuicyjny. To nie samolot czy prom kosmiczny. ;-)
Niczego sie nie martw. Wielu obawiało się W8... niepotrzebnie. Ten system nie gryzie i jest bardzo intuicyjny. To nie samolot czy prom kosmiczny. ;-)Powiedz mi, bo może czegoś nie wiem, ale zamknięcie systemu Win 8 (w obecnej wersji) to dobre kilka kliknięć myszką (z poziomu pulpitu, gdzie np. przerzucamy pliki między folderami i chcemy zamknąć), podczas gdy w Win 7 wystarczą 2 kliknięcia (pierwsze w start i drugie w przycisk zamknij). ... innymi słowy mówiąc, gdzie ta wygoda o której piszesz?
Niczego sie nie martw. Wielu obawiało się W8... niepotrzebnie. Ten system nie gryzie i jest bardzo intuicyjny. To nie samolot czy prom kosmiczny. ;-)
Któryś już raz zastanawiam się czy nie jesteś przypadkiem na garnuszku MS, bo piejesz na temat w8, jakby Ci ktoś co imadłem ścisnął.
Również na jednej maszynie używam w8.1 ze wszystkimi poprawkami, ale żeby mi od tego było lepiej, czy bezpieczniej to nie powiem.
Czy to w7, czy w8, to do każdego trzeba używać zewnętrznych programów zapewniających względne bezpieczeństwo, bo na systemowych daleko się nie ujedzie.
Powiedz mi, bo może czegoś nie wiem, ale zamknięcie systemu Win 8 (w obecnej wersji) to dobre kilka kliknięć myszką (z poziomu pulpitu, gdzie np. przerzucamy pliki między folderami i chcemy zamknąć), podczas gdy w Win 7 wystarczą 2 kliknięcia (pierwsze w start i drugie w przycisk zamknij). ... innymi słowy mówiąc, gdzie ta wygoda o której piszesz?
Jeżeli o to chodzi, to nie jest tak źle, PPM na symbol okienka (prawy dolny narożnik), wybieramy "Shut down or sign out" i z rozwijalnej listy wykorzystujemy stosowną opcję.
Andrzej1974
23-04-2014, 21:59
A jaki problem zrobić sobie np. skrót do shutdown.exe /s /t 0 i 1 kliknięciem zamykać system a nie 2 kliknięciami? Nie wspomnę o znacznie szybszym uruchamianiu innych aplikacji...
Dla mnie EOT.
Edit: Johanan, a ty przeciwnie. Skoro tak cię ten W8 wkurza to po co go używasz?? Wróć do fantastycznego XP. Albo W7.
alt+F4 też nie przestał istnieć. Skrót to nie jest najwygodniejsze rozwiązanie.
Przy laptopie akurat, wyłączanie jest najmniej problematyczne - większość zostawia domyślne ustawienie ( hibernacja przy zamknięciu klapy ), a dla reszty są magiczne skróty czy po prostu przyciski.
4 Kliknięcia, żeby zamknąć system to nie jest tragedia, chociaż przyznam, ja swojego nie wyłączam.
Btw, czy jak w Win8 klikasz start i zaczynasz pisać "shutdown" to nie pojawia Ci się podpowiedź "turn off Your pc" czy coś w tym guście? ( W polskiej wersji językowej może być inaczej ). Kilka kliknięć na klawiaturze jest szybsze niż wykorzystanie myszki i oderwanie rąk.
Temat o Win8 już był, myślę, że można tam przenieść te posty...
...
Edit: Johanan, a ty przeciwnie. Skoro tak cię ten W8 wkurza to po co go używasz?? Wróć do fantastycznego XP. Albo W7.
To dosyć głupie, ale przywykłem do okienek, więc daję w8 ostatnią szansę, ale to dotyczy TYLKO komputera do netu, bo na roboczych jest w7 i innego nie przewiduję.
Wystarczy zainstalować aplikację pokroju Classic Shell i wszystko wraca do normy. Dostajemy klasyczny UI znany z 7, tylko nieco odświeżony. W każdym razie przycisk Start staje się w pełni funkcjonalny. Ja wiem, że to trzeba coś tam instalować, ale sam twierdzisz, że dopiero po zainstalowaniu kilku zewnętrznych aplikacji system staje się bezpieczny i użyteczny, więc jedna w tę, czy wew tę dużej różnicy nie zrobi...
Wystarczy zainstalować aplikację pokroju Classic Shell i wszystko wraca do normy. Dostajemy klasyczny UI znany z 7, tylko nieco odświeżony. W każdym razie przycisk Start staje się w pełni funkcjonalny. Ja wiem, że to trzeba coś tam instalować, ale sam twierdzisz, że dopiero po zainstalowaniu kilku zewnętrznych aplikacji system staje się bezpieczny i użyteczny, więc jedna w tę, czy wew tę dużej różnicy nie zrobi...
Oj coś to zabrzmiało niekoniecznie dla mnie korzystnie, bo co, masz mnie za egzaltowaną pensjonarkę, która gdy nie znajduje punktu odniesienia, w tym wypadku sławetnego przycisku >>START<< na pasku zadań, to gubi się niczym przysłowiowe dziecko we mgle?
Metro odrobinę zmienia obsługę w8, ale można przywyknąć, problem leży zupełnie gdzie indziej.
Problem stanowią elementy systemu, które trzeba wyrzynać w pień, bo MS nie przewidział decydowania o nich przez użytkownika systemu, więc jeśli się ich nie wytrzebi, to działają w tle robiąc swoje, co mnie akurat niekoniecznie się podoba.
Zatem, dopóki MS nie zmieni podejścia do użytkownika i nie pozostawi decyzji o tym co ma funkcjonować w systemie, a co nie właśnie w jego rękach, to ten system będzie z mojego punktu widzenia mało użyteczny.
ps.
A kiedy już mówimy o duperelach, to nie tylko menu start, ale też brak gadgetów, działających pasjansów (mówię działających, bo oczywiście można przez aplikację SKLEP, ściągnąć sobie podstawowe wersje pasjansów ms, ale te ściągnięte na moim komputerze nie działają i musiałem posiłkować się aplikacjami z w7, bo przywykłem w chwilach pomiędzy, strzelić sobie pasjansika).
Nie wszystko zatem jest OK, nawet z punktu widzenia egzaltowanej pensjonarki. ;)
Andrzej1974
28-04-2014, 13:56
alt+F4 też nie przestał istnieć. Skrót to nie jest najwygodniejsze rozwiązanie
Alt+F4 działa ale wyłączenie komputera wymaga wykonania więcej czynności... ;-)