PDA

Zobacz pełną wersję : YONGNUO YN-622N-TX vs Pixel King PRO

prz3mo
22-04-2014, 14:32
Czy ktoś miał możliwość porównania tych dwóch systemów wyzwalania lamp?
Na tę chwilę potrzebowałbym dwóch odbiorników (2 lampy) i nadajnik. Z tego co widzę, w przypadku YN można kupić jeden TX i dwa starsze odbiorniki. W Pixelach zestawy PRO są sprzedawane w parach.
Jak te systemy się sprawują z SB-600 i SB-800? Jakie są wady i zalety obu tych zestawów?
Zależy mi na sprawnym działaniu zarówno w manualu, jak i w TTL, powtarzalności itd... Po prostu ma dobrze działać ;)
Z góry dzięki.

tongpo
23-04-2014, 08:17
Yongnuo działa bardzo dobrze i nic wiecej do szczęścia nie potrzeba...
Pozdro...

GonzoG
23-04-2014, 09:58
YN-622N-TX to tylko i wyłącznie nadajnik. Te "starsze" jak nazwałeś, to nadajniko-odbiorniki i są konieczne do działania.
Pixel King Pro działa bez problemów z odbiornikami starszego King'a, a te można nabyć oddzielnie (chyba 275zł/szt).

Ogólnie oba wyzwalacze działają bez większych problemów.
Są natomiast różnice w obsłudze:
- PK Pro, z racji pozycji wyświetlacza jest wygodniejszy - nie trzeba obracać aparatu, szczególnie wygodne gdy pracuje się ze statywem. Natomiast ma trochę mniej wygodne sterowanie. To w YN-622N-TX jest trochę wygodniejsze i lepiej przemyślane.
- PK Pro pozwala na użycie lampy na wyzwalaczu
- YN-622N-TX pozwala na ustawienia opóźnienia czasu wyzwalania lamp przy korzystaniu a autoFP - tyczy się lamp bez tej funkcji - bardzo fajna rzecz, bo nie łapiesz gasnącej lampy, a jej pełną moc.
- są drobne "problemy" z YN-622 i SB-800 - chodzi mianowicie o nie najlepsze spasowanie lampy w sankach i potrafi nie stykać poprawnie. Wystarczy wtedy minimalnie wysunąć lampę i będzie działać dobrze.
- w przypadku YN-622N i YN-622N-TX ludzie zgłaszają problemy z rzeczywistą mocą błysku przy manualu. Lampa błyska słabiej niż ustawiona na nadajniku. Nie jest to ogólny błąd, a tylko w niektórych egzemplarzach. Nie wiem czy tyczy się nadajnika, czy odbiorników, bo wszyscy, którzy pisali o tym problemie wymieniali komplet na nowy.

prz3mo
23-04-2014, 10:25
hmm... czyli biorąc pod uwagę, że mam SB-800 to lepszym wyborem wydaje się chyba King, prawda?

dawid503
24-04-2014, 00:16
A mam pytanie, czy mając nadajnik TX mogę na zwykłym zmianiać kwestie mocy lampy ? sb-900

GonzoG
24-04-2014, 10:01
A mam pytanie, czy mając nadajnik TX mogę na zwykłym zmianiać kwestie mocy lampy ? sb-900

jeśli poprawnie zrozumiałem pytanie, to tak.

Krycha
24-04-2014, 15:55
A nie mieliście problemów w powtarzalnością mocy błysku z YN622n???w systemie ttl robię 3 fotki w odstępach 4sek i każda inaczej naświetlona i nie chodzi tu o nienaładowaną lampę po wcześniejszym błysku.

fotopstryczek
11-05-2014, 20:23
PK pro z 2 odbiornikami to 1100 zł, a YN-622N-TX + 2 odbiorniki to niecałe 600 zł... obywa się równie dobrze sprawdzają? które polecacie?

z tego co widzę to tylko PK ma gorącą stopkę na nadajniku więc można biegać z sb-900 na aparacie i doświetlać np tło lampami w grupie 2 lub 3...

GonzoG
11-05-2014, 20:40
A nie mieliście problemów w powtarzalnością mocy błysku z YN622n???w systemie ttl robię 3 fotki w odstępach 4sek i każda inaczej naświetlona i nie chodzi tu o nienaładowaną lampę po wcześniejszym błysku.

To jest właśnie TTL - w takich samych ujęciach za każdym razem może inaczej naświetlić. Szczególnie wykorzystując zdalne wyzwalanie.
Dokładnie to samo jest przy CLS - jak tylko scena jest trochę bardziej zróżnicowana, to za każdym razem wychodzi trochę inaczej oświetlona.

PK pro z 2 odbiornikami to 1100 zł, a YN-622N-TX + 2 odbiorniki to niecałe 600 zł... obywa się równie dobrze sprawdzają? które polecacie?

z tego co widzę to tylko PK ma gorącą stopkę na nadajniku więc można biegać z sb-900 na aparacie i doświetlać np tło lampami w grupie 2 lub 3...

Właśnie podstawową różnicą PK Pro vs. YN-622N-TX to stopka na nadajniku.
Drugą istotną różnicą jest możliwość ustawienia opóźnienia wyzwolenia lamp w YN-622N-TX.

Poza tym w podstawowych funkcjach są identyczne - 3 grupy TTL/M, manualny zoom.

A które lepsze - Pixel King jest bardziej przyszłościowy, bo i nadajnik i odbiornik ma aktualizację softu, w YN tylko nadajnik. Jeśli Nikon coś zmieni w TTL, to odbiorniki mogą iść do śmieci. Poza tym ludzie zgłaszają drobne problemy ze stabilnością przekazywania ustawień. W Kingach się o tym raczej nie słyszy. Jednak różnica w cenie prawie dwukrotna.

myrele
11-05-2014, 23:08
Witam podepne sie do tematu
Do zestawu D90 i SB 700 chce dokupic jeszcze dwie lampy,nadajnik i odbiornik radiowy
Czy wspomniany YN-622N-TX + 3 x YN-622N bedzie dzialac z SB 700 i dwiema lampami Yongnuo ? ( mysle o kupnie Yongnuo YN-560 Mark III )
Potrzebuje mozliwosci ustawienia opóźnienia czasu wyzwalania lamp. Pracy w TTL i manualnie jak rownierz mozliwosc wyzwolenia lamp YN blyskiem z SB 700 podpietej na sankach.

GonzoG
11-05-2014, 23:14
Witam podepne sie do tematu
Do zestawu D90 i SB 700 chce dokupic jeszcze dwie lampy,nadajnik i odbiornik radiowy
Czy wspomniany YN-622N-TX + 3 x YN-622N bedzie dzialac z SB 700 i dwiema lampami Yongnuo ? ( mysle o kupnie Yongnuo YN-560 Mark III )
Potrzebuje mozliwosci ustawienia opóźnienia czasu wyzwalania lamp. Pracy w TTL i manualnie jak rownierz mozliwosc wyzwolenia lamp YN blyskiem z SB 700 podpietej na sankach.

Wyzwalać będzie wszystkie, nie będzie żadnego zdalnego sterowania YN-560 III, tylko i wyłącznie na lampie.

myrele
11-05-2014, 23:16
Wyzwalać będzie wszystkie, nie będzie żadnego zdalnego sterowania YN-560 III, tylko i wyłącznie na lampie.

znaczy nie bedzie dzialac w TTL ? czy tylko manualne ustawienia bede musial robic na lampach?

GonzoG
11-05-2014, 23:19
znaczy nie bedzie dzialac w TTL ? czy tylko manualne ustawienia bede musial robic na lampach?

SB-700 będzie normalnie działać.
YN-560 - też - czyli pełen manual. Wyzwalacze TTL pozwalają na sterowanie tylko lampami z TTL.

myrele
11-05-2014, 23:25
bylem przekonany ze yn 560 ma TTL
rozgladne sie za jakas inna YN, chyba ze mozesz polecic jakas tania i sprawdzona:)
chyba ze blyskajac na raz 3 lampami i tak bede musial ustawiac manualnie bo TTL sie nie sprawdzi ( nie wiem jak to jest bo mam tylko jedna lampe )

GonzoG
11-05-2014, 23:46
bylem przekonany ze yn 560 ma TTL
rozgladne sie za jakas inna YN, chyba ze mozesz polecic jakas tania i sprawdzona:)
chyba ze blyskajac na raz 3 lampami i tak bede musial ustawiac manualnie bo TTL sie nie sprawdzi ( nie wiem jak to jest bo mam tylko jedna lampe )

TTL działa bez znaczenia na ilość lamp. Ja już robiłem zdjęcia z 6 lampami, co prawda używając CLS, ale to na jedno wychodzi.

A co do wyboru lampy - ca ta lampa musi mieć ?? Bo lista sprawdzonych lamp jest bardzo duża.

myrele
12-05-2014, 00:00
W sumie to niewiele, musi byc tania:) Ma tylko byc wyzwalana przez odbiornik radiowy lub blysk SB 700
Uzywal glownie bede SB 700 tamte beda sluzyc do doswietlenia tla .Nie mam doswiadczenia w tej dziedzinie i wydaje mi sie ze z TTL bedzie prosciej,ale pewnie i tego miec nie musi

GonzoG
12-05-2014, 00:48
Bez TTL, to najlepiej YN-560 II - wersja III ma tylko dołożony odbiornik RF-602 i RF-603.
albo VOELOON V190

Z TTL: - jak nie trzeba krótkich czasów (autoFP)
tanio i słabsza: YN-468 II
mocniejsze: Metz 44 AF-1, Metz YN-565EX, VOELOON V500, VOELOON V600
z krótkimi czasami:
Metz 52 AF-1, YN-568EX

myrele
12-05-2014, 01:15
dzieki GonzoG

fotopstryczek
12-05-2014, 19:05
potrzebuje tanie lampy z TTL i fajnie gdyby miały Auto FP do PK... na taką wygląda YN-568EX - co o niej sądzicie? może coś innego w tej cenie lub tańszej? jeśli chodzi o LP... też nie wiem jaką bym potrzebował, bo mają doświetlać tło na słabo oświetlonych salach, ale od czasu do czasu w plenerze się przydać stąd fajnie gdyby miały auto FP, ale jak nie to wykorzystam głównie swoje 2xsb-900 :]

GonzoG
12-05-2014, 20:23
potrzebuje tanie lampy z TTL i fajnie gdyby miały Auto FP do PK... na taką wygląda YN-568EX - co o niej sądzicie? może coś innego w tej cenie lub tańszej? jeśli chodzi o LP... też nie wiem jaką bym potrzebował, bo mają doświetlać tło na słabo oświetlonych salach, ale od czasu do czasu w plenerze się przydać stąd fajnie gdyby miały auto FP, ale jak nie to wykorzystam głównie swoje 2xsb-900 :]

Metz 52 jest w podobnej cenie i chyba bardziej funkcjonalny jako lampa TTL.

rebuz89
13-05-2014, 13:17
Witam Wszystkich.
Ja też stanąłem przed wyborem wyzwalaczy i chcialem sie dowiedzieć czy jak mam dwie lampy jedna z TTL a druga to zupełny manual (w stopce widać o jakch lampach mówię).
Pytanie moje dotyczy lampy manualnej czy z yongnuo 622n-tx będzie ją można wyzwalać?
Wiem że może pytanie głupie ale chcialem sie upewnić.

Bo miałem kupić rf-603 ale myślę że lepiej troche dołożyć a mieć już wyzwalacze z TTL i autoFP raczej przydadzą się na przyszłość?

Pozdrawiam.

GonzoG
13-05-2014, 14:24
Witam Wszystkich.
Ja też stanąłem przed wyborem wyzwalaczy i chcialem sie dowiedzieć czy jak mam dwie lampy jedna z TTL a druga to zupełny manual (w stopce widać o jakch lampach mówię).
Pytanie moje dotyczy lampy manualnej czy z yongnuo 622n-tx będzie ją można wyzwalać?
Wiem że może pytanie głupie ale chcialem sie upewnić.

Bo miałem kupić rf-603 ale myślę że lepiej troche dołożyć a mieć już wyzwalacze z TTL i autoFP raczej przydadzą się na przyszłość?

Pozdrawiam.

1000x już było - wyzwalać można wszystko.

arieloza
21-05-2014, 12:57
A ja dorzucę do tematu 1 pytanie.
Co polecacie do wyzwalania 2 lamp Sb-900 oraz SB-28,mam Nikona D-700 do tych lampek.

GonzoG
21-05-2014, 20:48
A ja dorzucę do tematu 1 pytanie.
Co polecacie do wyzwalania 2 lamp Sb-900 oraz SB-28,mam Nikona D-700 do tych lampek.

RF-603 II, bo SB-28 i tak nie ma iTTL, więc nie będzie możliwości zdalnego sterowania nią.
Chyba, że chcesz mieć TTL przy SB-900, to są 2 opcje:
1. YN-622N-TX + 2x YN-622N
2. zestaw Pixel King Pro + odbiornik Pixel King X lub starszy odbiornik Pixel King.

Krycha
28-07-2014, 13:06
YN622n - nie działa to badziewie, w ttl czy tryb M jak się oddalę na więcej jak 3metry (nadajnik na body D800 lub D700 a odbiornik na sb800) to powtarzalność błysku jest czystym przypadkiem, ciekawostką jest to, że podczas testów celowałem tak żeby widzieć w karze lampę i o dziwo błysk lampy widziałem w wizjerze za każdym razem, ale body tego nie synchronizuje i błysku na zdjęciu zwyczajnie nie widać - od miesiąca próbuję dojść do ładu z tym systemem, z metra działa za każdym razem, jak tylko się oddalę to są problemy i to duże, zaznaczam, że to nie słabe baterie, brudne styki czy co tam jeszcze, sprzedaję to i spróbuję na pixel kingach może będzie lepiej.

pmedela
28-07-2014, 13:22
Krycha, to raczej jakiś problem konkretnego egzemplarza/y. Takie zachowanie nie wynika na pewno ze złych ustawień.
Ja bym spróbował wymienić na inny egzemplarz.

--
nelson

GonzoG
28-07-2014, 13:43
YN622n - nie działa to badziewie, w ttl czy tryb M jak się oddalę na więcej jak 3metry (nadajnik na body D800 lub D700 a odbiornik na sb800) to powtarzalność błysku jest czystym przypadkiem, ciekawostką jest to, że podczas testów celowałem tak żeby widzieć w karze lampę i o dziwo błysk lampy widziałem w wizjerze za każdym razem, ale body tego nie synchronizuje i błysku na zdjęciu zwyczajnie nie widać - od miesiąca próbuję dojść do ładu z tym systemem, z metra działa za każdym razem, jak tylko się oddalę to są problemy i to duże, zaznaczam, że to nie słabe baterie, brudne styki czy co tam jeszcze, sprzedaję to i spróbuję na pixel kingach może będzie lepiej.

O problemach SB-800 z YN-622 mówi się od premiery tego wyzwalacza.
SB-800 ma krótszą stopkę i nie styka poprawnie. Trzeba ją odrobinę wysunąć i będzie działać za każdym razem.

Krycha
28-07-2014, 22:41
Ooo tego jeszcze nie próbowałem.... jutro ostatnie testy i dzięki za wszelkie uwagi.

Jestem po testach, wysuwanie nic nie daje, do 3-4m jest idealnie, powyżej przestaje błyskać w TTL'u zostaje tylko manual, na który lampa reaguje bez problemu, wysuwałem lampę na klika odległości od mikrometrowych po większe, także zestaw z SB800 nie działa - jeszcze skoczę do znajomego zobaczę czy na sb900 jest tak samo. Pozdrawiam i dzięki że próbowaliście :)

WALOD
31-07-2014, 13:27
Jestem po testach............. zestaw z SB800 nie działa - jeszcze skoczę do znajomego zobaczę czy na sb900 jest tak samo. Pozdrawiam i dzięki że próbowaliście :)
Mógłbyś podzielić się informacją czy z SB900 działa prawidłowo? A może zadziała z innym egzemplarzem SB800?

GonzoG
31-07-2014, 14:49
Jestem po testach, wysuwanie nic nie daje, do 3-4m jest idealnie, powyżej przestaje błyskać w TTL'u zostaje tylko manual, na który lampa reaguje bez problemu, wysuwałem lampę na klika odległości od mikrometrowych po większe, także zestaw z SB800 nie działa - jeszcze skoczę do znajomego zobaczę czy na sb900 jest tak samo. Pozdrawiam i dzięki że próbowaliście :)

Miałem okazję sprawdzać SB-800 z YN622 i przy pełnym jej wsunięciu wyzwalała się jak chciała.
Gdy się ją minimalnie wysunęło wszystko działało tak samo jak w Metzach czy SB-900.

pmedela
31-07-2014, 23:08
U mnie 3 lampy sb800 działają zdalnie bez wysuwania z sanek. Wszystkie błyskają jak należy.
Natomiast sb800 jako lampa master na yn622n nie ma szans dałać prawidłowo.
Zresztą w instrukcji do yn622n napisali, że sb800 jako master się nie nadaje.

--
nelson

Preston59
08-08-2014, 21:51
Witam. Chciałbym zapytać czy wie ktoś czy Yongnuo RF-603 II w zestawie - pilot + dwa wyzwalacze, będzie działał bez problemów z jedną SB800 i jedną SB900? Czy będzie wymagana w SB800 kompensacja błysku przy tej samej odległości do fotografowanej sceny?

I jeszcze jedno pytanie: Czy używaliście YF YN622-TX / YFYN622N z krótkimi czasami migawki?

GonzoG
09-08-2014, 01:33
I jeszcze jedno pytanie: Czy używaliście YF YN622-TX / YFYN622N z krótkimi czasami migawki?
Działa bez problemów z lampami obsługującymi auto FP oraz studyjnymi o długim czasie błysku.

Preston59
09-08-2014, 17:12
Dzięki za info GonzoG :-) Chcę kupić zestaw YF YN622-TX + 2x YFYN622N do dwóch lamp SB800 i SB900 i potrzebowałem tej informacji.

GonzoG
09-08-2014, 17:20
Dzięki za info GonzoG :-) Chcę kupić zestaw YF YN622-TX + 2x YFYN622N do dwóch lamp SB800 i SB900 i potrzebowałem tej informacji.

Yn622 nie lubi się z SB-800.

marteenez
12-08-2014, 15:44
Yn622 nie lubi się z SB-800.

Nie pisz takich głupot bo ktoś to może wziąć na serio.
Mam dwie SB800 i jakoś nie mam najmniejszych problemów.

GonzoG
12-08-2014, 16:01
Nie pisz takich głupot bo ktoś to może wziąć na serio.
Mam dwie SB800 i jakoś nie mam najmniejszych problemów.

To może Ty nie masz problemów, ale masa osób na całym świecie ma.

marteenez
12-08-2014, 16:19
A jakie maja problemy bo widać nie jestem na bieżąco?
Jedyny "minus" SB800 przy współpracy z Yn622 jaki znam to że nie działa jako sterownik.
Ale to nie problem od czasu kiedy jest dostępny YN-622n-TX.

GonzoG
12-08-2014, 16:26
A jakie maja problemy bo widać nie jestem na bieżąco?
Jedyny "minus" SB800 przy współpracy z Yn622 jaki znam to że nie działa jako sterownik.
Ale to nie problem od czasu kiedy jest dostępny YN-622n-TX.

1. SB-800 nie styka dobrze w YN622N
2. problemy z wyzwalaniem przy większych odległościach
3. problemy z TTL
4. nie dokładnie manualne sterowanie, w szczególności z YN622N-TX.
...
...
...
wystarczy zajrzeć do google'a - cała tona narzekań na ten duet i niestety bez trwałych rozwiązań.

marteenez
12-08-2014, 16:33
No to albo moje "sabinki" są wyjątkowe albo tych wszystkich problemów nie zauważyłem.
Liczę na pierwsze... ale niestety pewnie raczej chodzi o to drugie ;)

Preston59
12-08-2014, 23:03
No to albo moje "sabinki" są wyjątkowe albo tych wszystkich problemów nie zauważyłem.
Liczę na pierwsze... ale niestety pewnie raczej chodzi o to drugie ;)
Potwierdzam, gdyż zakupiłem wczoraj YONGNUO YN622-TX + 2 x odbiorniki i moje obie Sabinki, zarówno 800 jak i 900 pracują we wszystkich trybach bez zastrzeżeń. Może to jakieś poprawione wersje hmmm... Jedynie 800-tka nie "chodzi" jako Master, poza tym wszystko hula na tip top aż jestem zdziwiony efektami.
Może wyjdzie coś w praniu bo na razie bawiłem się nimi zmieniając wzajemnie ich role dopiero jeden dzień a raczej od 20-tej do 3 nad ranem :-D Mam jednak nadzieje, że większych problemów nie będzie. Jeśli coś zauważę to opiszę dokładnie.

Krycha
12-08-2014, 23:59
Heh zwiększcie sobie odległość wyzwalania powyżej 5 metrów i oceńcie czy nie ma problemów, bo ja w warunkach domowych nie narzekam :) schody zaczynają się dopiero w plenerze :) sb800 nie lubi yn622n

Ja zamówiłem Pixel Kinga (nie pro) nadajnik i odbiornik, koszt prawie ten sam co yn622n a różnica funkcji między nimi minimalna, może sb 800 będą działały :)
Aha w końcu nie testowałem tych yn622n na sb900, szkoda czasu :)

GonzoG
13-08-2014, 16:35
Ja zamówiłem Pixel Kinga (nie pro) nadajnik i odbiornik, koszt prawie ten sam co yn622n a różnica funkcji między nimi minimalna, może sb 800 będą działały :)
Aha w końcu nie testowałem tych yn622n na sb900, szkoda czasu :)

Różnica między nimi jest wielka - na Kingach nie masz żadnego sterowania lampami.

Krycha
13-08-2014, 21:49
Ale z poziomu body jest a dla mnie najważniejszy jest ttl

GonzoG
13-08-2014, 23:16
Ale z poziomu body jest a dla mnie najważniejszy jest ttl
Tak, jest... włączenie i wyłączenie nadajnika.

Krycha
13-08-2014, 23:58
Co znaczy włączanie i wyłączanie??? w plenerze przy zmiennej odległości od obiektu najlepiej sprawdzi się ttl moc błysku reguluje sobie dając + lub - sterując pokrętłem pod palcem i naciskając ikonkę lampy błyskowej na body - czy źle myślę???

GonzoG
14-08-2014, 00:25
Co znaczy włączanie i wyłączanie??? w plenerze przy zmiennej odległości od obiektu najlepiej sprawdzi się ttl moc błysku reguluje sobie dając + lub - sterując pokrętłem pod palcem i naciskając ikonkę lampy błyskowej na body - czy źle myślę???

TTL sprawdzi się ale przy zachowaniu 2 warunków:
1. goła lampa, świecąca prosto na obiekt
2. tylko jedna lampa oświetla obiekt

Jak użyjesz 2 lamp lub zastosujesz jakieś modyfikatory, to już z TTL będzie kiepsko, bo:
- przy 2 lub większej ilości lamp, bez odpowiedniej korekty będzie przepał
- przy modyfikatorach - będzie niedoświetlenie, albo przepał, zależy jakie to modyfikatory, jak kształtują światło i jak dużo go zabierają.

A korekta błysku z body raz działa raz nie... nie wiem od czego zależy, ale nie można na tym polegać.

Krycha
14-08-2014, 15:40
Kurcze, już zamówiłem te kingi, planuję oświetlać jedną lampą sb800 , ale w softboxie coś ala: http://www.multifoto.pl/quantuum-litebox-50x50cm,136,10948.html
czy w takich warunkach kingi na ttlu się sprawdzą???

GonzoG
14-08-2014, 15:51
Kurcze, już zamówiłem te kingi, planuję oświetlać jedną lampą sb800 , ale w softboxie coś ala: http://www.multifoto.pl/quantuum-litebox-50x50cm,136,10948.html
czy w takich warunkach kingi na ttlu się sprawdzą???

W takim softboxie żaden TTL może się nie sprawdzić. Czy to CLS, czy na YN-622N czy na Kingach.

A na zwykłych Kingach może być szczególny problem - w podobnym softboxie przy wyzwalaniu przez CLS potrzebna była korekta +3 EV.

Krycha
14-08-2014, 16:25
A no to wiadomo, że światło przechodzi przez kilka powłok, których lampa nie widzi, ale jak się ustawi ttl na powiedzmy +2ev to chyba będzie w miarę powtarzalny błysk???

GonzoG
14-08-2014, 16:34
A no to wiadomo, że światło przechodzi przez kilka powłok, których lampa nie widzi, ale jak się ustawi ttl na powiedzmy +2ev to chyba będzie w miarę powtarzalny błysk???
Te powłoki mogą całkowicie wytłumić błysk pomiarowy, co oznacza że TTL nie będzie w żaden sposób działał.

Jeśli chodzi o korektę, to może być wymagana zmienna, w zależności od odległości. Aparat pozwala tylko na +1 EV i nie wiem czy to działa. Tak więc raczej trzeba będzie korygować na lampie.

Krycha
14-08-2014, 20:35
Dzięki za wskazówki, nie pomyślałem, że błyski pomiarowe są słabe i faktycznie mogą nie dotrzeć do obiektu, czyli pewnie wrócę do punku wyjścia, ustawienia manualne, to co byłem zmuszony robić w YN 622n ponieważ mam sb800 :)

GonzoG
14-08-2014, 21:49
Dzięki za wskazówki, nie pomyślałem, że błyski pomiarowe są słabe i faktycznie mogą nie dotrzeć do obiektu, czyli pewnie wrócę do punku wyjścia, ustawienia manualne, to co byłem zmuszony robić w YN 622n ponieważ mam sb800 :)

Jak wysuwanie lampy w sankach odbiorników nie pomaga, to możesz spróbować wyzwalania przy pomocy YN-622-TX, czytałem kilka wpisów, że pomogło.
Większość jednak postanowiła zmienić na King Pro.

Preston59
22-08-2014, 15:19
Jak wysuwanie lampy w sankach odbiorników nie pomaga, to możesz spróbować wyzwalania przy pomocy YN-622-TX, czytałem kilka wpisów, że pomogło.
Większość jednak postanowiła zmienić na King Pro.
Wyzwalanie za pomocą YN-622-TX działa, sprawdziłem a również posiadam sb800 (oprócz sb900).
Fakt, że sb800 nie działa jako master ale to tyle. Poza tym trzeba się "wgryźć" w YN (sam mam od niedawna i codziennie odkrywam coś innego) ale uważam, że ten komplet jest lepszy od Kinga. Mój kolega ma Kinga i nie działa mu ze wszystkimi opcjami jak w przypadku YN.

Krycha
25-08-2014, 23:39
A może kupić lampy YN sa po jakieś 450zł??? ta sama firma może one najlepiej będą działały???

GonzoG
26-08-2014, 01:15
Za 450, to jedynie YN-468 II, a te są o połowę słabsze od SB-800 i nie pozwalają na krótkie czasy.
O mocy podobnej do SB-800 to YN-565EX (bez auto FP) od 560zł i YN-568EX (z auto FP) z 760zł, a przy tej cenie już lepiej brać Metza 52 AF-1, który nie jest wiele słabszy, a jest znacznie lepszy.

Krycha
26-08-2014, 13:11
A te Metzy lubią się z YN 622N ??? czy też mają konflikty???

GonzoG
26-08-2014, 18:00
A te Metzy lubią się z YN 622N ??? czy też mają konflikty???

50 AF-1 działa bez problemów.

look
26-08-2014, 20:15
Te powłoki mogą całkowicie wytłumić błysk pomiarowy, co oznacza że TTL nie będzie w żaden sposób działał.

czy aby na pewno? Przecież wyłączenie przedbłysków nie powoduje wyłączenia ttl. Nie działa jedynie i-ttl czy jak on się tam fachowo nazywa, w każdym razie chodzi o pomiar ttl 3d.
Ja tam odpalałem sb800 w sofcie 60x90 i nie zauważyłem problemów z działaniem ttl.Tyle, że za pomocą wbudowanego cls'a.
Przecież zwykły ttl światła błyskowego odcina światło w momencie, kiedy padnie go na matrycę tyle ile czujnik uzna za konieczne, a sam pomiar odbywa się w momencie ekspozycji.

GonzoG
26-08-2014, 21:11
czy aby na pewno? Przecież wyłączenie przedbłysków nie powoduje wyłączenia ttl. Nie działa jedynie i-ttl czy jak on się tam fachowo nazywa, w każdym razie chodzi o pomiar ttl 3d.
Ja tam odpalałem sb800 w sofcie 60x90 i nie zauważyłem problemów z działaniem ttl.Tyle, że za pomocą wbudowanego cls'a.
Przecież zwykły ttl światła błyskowego odcina światło w momencie, kiedy padnie go na matrycę tyle ile czujnik uzna za konieczne, a sam pomiar odbywa się w momencie ekspozycji.

Nie masz TTL w cyfrze bez przed błysku pomiarowego.
i-TTL to jedyny TTL jaki teraz jest.

Żaden z wyzwalaczy TTL nie działa na starszych systemach TTL ( TTL (analogowo), D-TTL (z pierwszych luster Nikona D1, D100)

look
27-08-2014, 07:26
ok, no to inne pytanie. I-ttl występuje w dwóch wersjach, (akurat wpadła mi w ręce instrukcja do d610, do d700 nie wiem gdzie jest, ale to nieistotne), str. 146 instrukcji. W jednej z tego co piszą są przedbłyski, a w drugiej nie ma (tu bym się skłaniał do tego, że to po prostu zwykły ttl). Ten drugi tryb uruchamiany jest standardowo z pomiarem punktowym. Nie pamiętam jak jest w d700, ale pamiętam, że na jakiejś imprezie w...no i tutaj problem z pamięcią w jakim aparacie...te cholerne przedbłyski wyłączałem.
No ale wracając do początku, to co z pomiarem punktowym nie będą działały wyzwalacze? No a drugie, patrząc na ten opis w instrukcji nie masz wrażenia, że ten i-ttl to po prostu zwykły ttl bez przedbłysków? Tak naprawdę przedbłyski są łączone z informacją o pomiarze odległości, aby skompensować ew. prześwietlenie głównego motywu, do niczego więcej.

GonzoG
27-08-2014, 09:48
ok, no to inne pytanie. I-ttl występuje w dwóch wersjach, (akurat wpadła mi w ręce instrukcja do d610, do d700 nie wiem gdzie jest, ale to nieistotne), str. 146 instrukcji. W jednej z tego co piszą są przedbłyski, a w drugiej nie ma (tu bym się skłaniał do tego, że to po prostu zwykły ttl). Ten drugi tryb uruchamiany jest standardowo z pomiarem punktowym. Nie pamiętam jak jest w d700, ale pamiętam, że na jakiejś imprezie w...no i tutaj problem z pamięcią w jakim aparacie...te cholerne przedbłyski wyłączałem.
No ale wracając do początku, to co z pomiarem punktowym nie będą działały wyzwalacze? No a drugie, patrząc na ten opis w instrukcji nie masz wrażenia, że ten i-ttl to po prostu zwykły ttl bez przedbłysków? Tak naprawdę przedbłyski są łączone z informacją o pomiarze odległości, aby skompensować ew. prześwietlenie głównego motywu, do niczego więcej.
Czytaj uważnie co się pisze i co pisza w instrukcji.
I-TTL działa w oparciu o błysk pomiarowy. KONIEC, KROPKA.

look
27-08-2014, 18:45
ok "dzięki", szkoda było się odzywać.

himi
18-09-2014, 19:18
Coś musi być z osiemsetkami. U mnie na SB 700 obu 622 i TX działają wzorowo.

czuper1972
11-10-2014, 14:16
Witam . Jestem w posiadaniu sterownika YU 622N TX oraz 3 odbiorników YU 622N ,pracujących z 3 SB900 oraz D300

Pytanie dla znawców .Jak ustawić lampę w Trybie M aby przenieść wskazania sterownika - czyli sile błysku np: 1/4 na wyświetlacz lampy. W TTL u nie wyświetla prócz zmiany zoomu nic na Sabinie . Na YT widziałem filmiki gdzie ktoś wprowadził jakieś ustawienia i lampa wyświetlała dokładnie takie wskazania jakie mial sterownik .

https://www.youtube.com/watch?v=-nkeUBeVhk0

7.57 sekunda

GonzoG
11-10-2014, 14:27
Witam . Jestem w posiadaniu sterownika YU 622N TX oraz 3 odbiorników YU 622N ,pracujących z 3 SB900 oraz D300

Pytanie dla znawców .Jak ustawić lampę w Trybie M aby przenieść wskazania sterownika - czyli sile błysku np: 1/4 na wyświetlacz lampy. W TTL u nie wyświetla prócz zmiany zoomu nic na Sabinie . Na YT widziałem filmiki gdzie ktoś wprowadził jakieś ustawienia i lampa wyświetlała dokładnie takie wskazania jakie mial sterownik .

https://www.youtube.com/watch?v=-nkeUBeVhk0

7.57 sekunda

Może jeszcze w każdym innym wątku w którym wspomniane jest o YN-622 ??

czuper1972
13-10-2014, 17:50
A mam pytanie jak w trybie Manual w lampie i Manual YN-622-TX zmieniać moc moc lampy z pokladu TX -a ? dziala wszystko procz tego

Krycha
16-10-2014, 21:23
Po mojej batalii z wyzwalaczami najlepiej działający zestaw d800, d700 z sb800 to yn622n z transmiterem yn-622n-tx, żadne wysuwanie lampy czy tryby master nic nie dawały, pomogła zmiana wyzwalacza! Jedyny problem do rozwiązania, to brak sanek na transmiterze :) a lampa na body w lokalu by się przydała :) może macie jakieś pomysły?? typu rozdzielacz sanek z 1 na 2??? są takie cudeńka?
Pixel king pro testowałem, wszystko było piknie, ale jest w Polsce problem z samymi odbiornikami pro, których nie dostaniecie osobno, tylko w zestawie z kolejnym wyzwalaczem :)
Fajna rzecz w pixel kingach to działające autoiso z włączona lampa w yn się wyłącza :(

GonzoG
17-10-2014, 00:40
Ja tam nie widzę żadnego problemu z dostępnością odbiorników do Kinga:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-king-odbiornik-ttl-do-nikon.html

Krycha
17-10-2014, 08:16
Tak zwykłe są, a ja pisałem o wersji pro, te starsze współpracują po zmianie oprogramowania i to tylko w TTL nie działa manual i znowu zonk :(

GonzoG
17-10-2014, 11:16
Tak zwykłe są, a ja pisałem o wersji pro, te starsze współpracują po zmianie oprogramowania i to tylko w TTL nie działa manual i znowu zonk :(
Wszystkie działają tylko po zmiana oprogramowania.

A co do manuala to chyba musisz to wytłumaczyć moim, bo jakoś o tym nie wiedza.

Krycha
17-10-2014, 12:25
Czytałem tylko info na ten temat: cyt. " po zaktualizowaniu software Pixel King PRO do wersji V101 można korzystać z tym zestawem z odbiorników Pixel King. Odbiorniki Pixel King (starego syatemu) muszą mieć software w wersji V1041 - nadajniki, odbiorniki i lampy beda mogly w tedy dzialać tylko w trybie pelnej automatyki TTL, bez żadnej możliwosci ustawiania parametrów ręcznie"
Mówisz, że jest inaczej, dla mnie ważniejsze są właśnie testy od tekstów :) Czyli jak przełączysz na nadajniku w wersji pro tryb M to odbiorniki nie pro reagują ??? lampy błyskają ??? możesz ustawić 1/2 lub 1/16 i widać różnicę w błysku??

GonzoG
17-10-2014, 13:02
Czytałem tylko info na ten temat: cyt. " po zaktualizowaniu software Pixel King PRO do wersji V101 można korzystać z tym zestawem z odbiorników Pixel King. Odbiorniki Pixel King (starego syatemu) muszą mieć software w wersji V1041 - nadajniki, odbiorniki i lampy beda mogly w tedy dzialać tylko w trybie pelnej automatyki TTL, bez żadnej możliwosci ustawiania parametrów ręcznie"

"Ważniejsze test...." dobre... trzeba jeszcze umieć czytać te testy.
Testy lamp Canona też będziesz brać pod uwagę przy kupnie lampy Nikona ??

1. v.1041 to soft do Canona.
2. v.1041 to soft tylko po 1D C/X
3. odbiornik King działa z PKPro od v1020
4. A jaki w ogóle jest problem z aktualizacją softu ?? Jakiś zakaz masz ?? Czy trzeba na to poświęcić kilka dni ??

Mówisz, że jest inaczej, dla mnie ważniejsze są właśnie testy od tekstów :) Czyli jak przełączysz na nadajniku w wersji pro tryb M to odbiorniki nie pro reagują ??? lampy błyskają ??? możesz ustawić 1/2 lub 1/16 i widać różnicę w błysku??
A umiesz czytać co się pisze ??

A co do manuala to chyba musisz to wytłumaczyć moim, bo jakoś o tym nie wiedza.

marlech
18-10-2014, 08:04
Fajna rzecz w pixel kingach to działające autoiso z włączona lampa w yn się wyłącza :(

Czy faktycznie YN wyłącza autoiso gość w sklepie mówił że autoiso działa (niestety nie miał na stanie aby sprawdzić) a jeszcze jedno pytanie jak działa wspomaganie AF w YN bo chyba w Pixel Kingach nie ma wspomagania. Chyba że ktoś wie jeszcze o ewentualnych niedoróbkach YN lub Pixel King.

GonzoG
18-10-2014, 09:26
Użytkownicy YN-622 narzekają na wspomaganie AF.
PKPro nie ma wspomagania AF, ale włącza je w lampach.

marlech
18-10-2014, 12:48
Użytkownicy YN-622 narzekają na wspomaganie AF.
PKPro nie ma wspomagania AF, ale włącza je w lampach.

Czy te narzekania dotyczą YN-622n i YN622n-tx.
Ale po wyłączeniu wspomagania AF w YN-622N-TX będzie działać w body czy nie i jeszcze jedno po wyłączeniu AF w YN-622N w lampie lub body będzie działać czy nie ?
A jak z tym wyłączaniem autoiso przy zapiętym YN-622N lub YN622N-TX ?
GonzoG rozumiem z twoich wcześniejszych wypowiedzi je jesteś w posiadaniu Pixel King Pro od jakiegoś czasu i ewentualnie jaka jest twoja opinia o użytkowaniu tego zestawu chodzi mi czy nie zamieniłbyś PKPro na YN622N-TX jakby była taka możliwość ? Dzięki

GonzoG
19-10-2014, 05:05
Ale po wyłączeniu wspomagania AF w YN-622N-TX będzie działać w body czy nie i jeszcze jedno po wyłączeniu AF w YN-622N w lampie lub body będzie działać czy nie ?
GonzoG rozumiem z twoich wcześniejszych wypowiedzi je jesteś w posiadaniu Pixel King Pro od jakiegoś czasu i ewentualnie jaka jest twoja opinia o użytkowaniu tego zestawu chodzi mi czy nie zamieniłbyś PKPro na YN622N-TX jakby była taka możliwość ? Dzięki

PKPro i YN-622 działają na trochę innej zasadzie.
PKPro identyfikuje się jako jedna lampa błyskowa i przy używaniu większej ilości w TTL często trzeba wprowadzać korekty, mnie to osobiście nie przeszkadza, bo z reguły tylko jedna pracuje mi w TTL, a reszta w manualu.

YN-622 emuluje pracę lampy w trybie sterownika CLS, co powoduje, że używanie większej ilości lamp w TTL rzadziej wymaga korekt. Niestety nie przekazuje włączenia AF do lamp, a przynajmniej mi w testach nie chciały.

Nie wiem jak jest z auto-ISO, bo sprawdzałem z D7000, w którym sporadycznie tego używam... a przy używaniu kilku lamp nigdy, bo zawsze któraś jest w kontrze i w jej przypadku TTL się nigdy nie sprawdza.
Niestety ani YN-622-TX, ani PKPro nie zmieniają mocy manualnie ustawionej lampy przy zmianie ISO, a przynajmniej nie było tego w YN622 gdy je sprawdzałem.
Poza tym zupełnie nie rozumiem tego wyświetlacza na górze. Wolałbym mniejszy, ale z tyłu, bo używanie aparatu na statywie wymaga jego zdjęcia, aby coś zmienić.
Nie mniej samo sterowanie (pomijając lokalizację) jest o wiele rozsądniej zrobione niż w PKPro, przez co jest szybsze.

Kolejną zaletą PKPro jest gniazdo na nadajniku, które pozwala mi zamontować router TP-Linka, służący jako nadajnik WiFi, nie przeszkadzając w obsłudze nadajnika.

Czy zmieniłbym na YN - aktualnie nie, bo PKPro ma więcej zalet niż YN. A wspomaganie z nadajników, czy lamp na nich się zupełnie nie przydaje, przynajmniej mi.

marlech
22-10-2014, 18:29
GonzoG dzięki wielkie za informacje ale niestety w dalszym ciągu nie wiem na co się zdecydować miałem dzisiaj dostać do zabawy i PKpro i YN ale oczywiście sprzedawca mnie wystawił, ale analizując posty na forum chyba bardziej bezkonfliktowe jest PKPro (chyba że mało osób ich używa) natomiast YN problemy ze wspomaganie AF, nie działa autoiso już sam nie wiem. Może inny użytkownicy mają jakieś spostrzeżenie negatywne, pozytywne to bardzo proszę o informację lub poradę (posiadam SB-700 oraz Metz 52AF1)
A tak na marginesie Metz 52 AF1 na sankach w body po wyłączeniu wspomagania AF w lampie w body niestety nie działa dopiero po wyłączeniu lampy w body zaczyna działać wspomaganie AF czy też tak macie.
Pozdrawiam

Krycha
24-10-2014, 11:00
U mnie działa wspomaganie AF przy yn 622n-tx przy ustawieniu AF-S i centralnym polu z sb 800 i D800.

marlech
25-10-2014, 15:38
U mnie działa wspomaganie AF przy yn 622n-tx przy ustawieniu AF-S i centralnym polu z sb 800 i D800.

Zestaw YN-622n-TX i 2x YN622n zakupiony i faktycznie wspomaganie AF działa, ale mam inne pytanie o i-TTL BL niby YN622N-TX pokazuje BL natomiast lampy SB-700 i Metz 52 AF1 pracują w TTL i zdjęcia (nie jestem ekspertem) też jakby były zrobione w TTL.

Fajny opis jest tu http://davidnew.net/site/2014/02/06/yongnuo-yn-622n-tx-wireless-flash-controller-for-nikon-dslrs/
autor opisuje także działanie w trybie i TTL BL ale ma takie same wątpliwości dodatkowo opisuje jak zrobić aby BL nie palił się w YN622N-TX i faktycznie po włączeniu pomiary punktowego i wyłączeniu i włączenie YN622N-TX napis znika ale do momentu "uśpienia" body po ponownym naciśnięciu migawki pojawia się napis BL w YN. Bardzo proszę o wyjaśnienie takiej sytuacji jak to jest z tym iTTL Bl.

GonzoG
25-10-2014, 16:09
Zestaw YN-622n-TX i 2x YN622n zakupiony i faktycznie wspomaganie AF działa, ale mam inne pytanie o i-TTL BL niby YN622N-TX pokazuje BL natomiast lampy SB-700 i Metz 52 AF1 pracują w TTL i zdjęcia (nie jestem ekspertem) też jakby były zrobione w TTL.

Fajny opis jest tu http://davidnew.net/site/2014/02/06/yongnuo-yn-622n-tx-wireless-flash-controller-for-nikon-dslrs/
autor opisuje także działanie w trybie i TTL BL ale ma takie same wątpliwości dodatkowo opisuje jak zrobić aby BL nie palił się w YN622N-TX i faktycznie po włączeniu pomiary punktowego i wyłączeniu i włączenie YN622N-TX napis znika ale do momentu "uśpienia" body po ponownym naciśnięciu migawki pojawia się napis BL w YN. Bardzo proszę o wyjaśnienie takiej sytuacji jak to jest z tym iTTL Bl.

Nie ma czegoś takiego jak TTL-BL przy YN-622N.
YN-622N naśladuje pracę mastera CLS, a w CLS nie ma rozbicia na tryby TTL.

ronin87
26-10-2014, 13:40
A czy jest TTL-BL przy pixelkingpro?

GonzoG
26-10-2014, 13:48
A czy jest TTL-BL przy pixelkingpro?
Jest, ale raczej tylko wprowadza błędy.
TTL-BL zakłada, że lampa i aparat są w jednakowej odległości - moc lampy dobierana jest z uwzględnieniem tej odległości. Jak lampa będzie bliżej, to prześwietli, jak dalej, to niedoświetli.

Poza tym gdy aparat pracuje w trybie CLS/AWL, to i tak jest w trybie TTL-BL.

ronin87
26-10-2014, 14:08
Dzięki GonzoG Chcę zbudować zestaw do pleneru: sb910 + octa120 rozbijająca cienie a to tego YN568 na kontrę i w tym przypadku lepiej kupić YN622N-tx czy dołożyć do PixelKingPro?

GonzoG
26-10-2014, 16:30
YN-565 i 568 nie działają z PK i PK Pro, więc odpowiedź jest prosta.

Przy okazji - powodzenia z SB-910 w takie okcie... Goła SB-910 z zoomem w okolicach 70mm bardzo często jest mało aby w dzień doświetlić twarze z 2-3m, a co dopiero w okcie, która zabiera 4-5 EV światła.
Wieczorami, nocami, czy w mocno pochmurne dni jeszcze się sprawdzi.
SB-910 ma moc ok 60-80Ws... W dzień mało bywa z lampami 300Ws.

ronin87
26-10-2014, 18:11
Dzięki za wyjaśnienie, myślałem, że do rozbijania cieni wystarczy sb-910 bo patrząc po zdjęciach z działu strobing w plenerze to wiele fotografii jest właśnie z sabinkami

marlech
26-10-2014, 21:42
W poście nr 82 pisałem że wspomaganie AF w YN-622N-TX działa (pisze o posiadanej sztuce), działa ale w sensie że świeci po wyłączeniu działa wspomaganie w body ale za żadne cuda nie trafia w punkt, czym taka sytuacja jest spowodowana czy inni użytkownicy tez tak mają czytałem że takie problemy sporadycznie były z D800.

hostman22
06-12-2014, 16:33
jak jest w końcu z wyzwalaniem przez YONGNUO YN-622N z dalszej odległości niż 5m ? (ma może ktoś te wyzwalacze z terenu małopolski? )

GonzoG
06-12-2014, 18:30
Kolegi działają normalnie na odległościach do ok 40m. Na większych nie sprawdzaliśmy.

apaw
14-12-2014, 18:46
Dzięki

Wyłącza niestety. Do szybkich reportaży lepszy może być kabelek dla zdjęcia lampy z aparatu. Ale to już sam każdy oceni, bo są za i przeciw.

hewirto
14-12-2014, 19:41
jak jest w końcu z wyzwalaniem przez YONGNUO YN-622N z dalszej odległości niż 5m ? (ma może ktoś te wyzwalacze z terenu małopolski? )
mi smigaja bez problemu na wieksze odleglosci + np. z jedna lampa za oknem itd. nigdy sie nie zawiodlem

GonzoG
14-12-2014, 21:10
Co do wyłączania auto ISO - podpięcie dowolnej lampy błyskowej z TTL powoduje w większości Nikonów ustawienie górnej granicy ISO na 400. Wyjątkiem był chyba tylko D5100, w którym to z włączonym auto ISO wędrowało do oporu.

apaw
14-12-2014, 21:43
Co do wyłączania auto ISO - podpięcie dowolnej lampy błyskowej z TTL powoduje w większości Nikonów ustawienie górnej granicy ISO na 400. Wyjątkiem był chyba tylko D5100, w którym to z włączonym auto ISO wędrowało do oporu.

Może w większości, tego nie wiem. Wiem, że właśnie wykonałem poprawną fotkę na ISO Hi 2 z sabiną 910. Lampa w TTL FP.

GonzoG
14-12-2014, 22:09
Może w większości, tego nie wiem. Wiem, że właśnie wykonałem poprawną fotkę na ISO Hi 2 z sabiną 910. Lampa w TTL FP.
A czy ja pisałem, że się nie da ??

Napisałem tylko, że podłączenie lampy błyskowej przy włączonym auto ISO powoduje ścięcie górnej granicy do ISO 400.
Jak sobie podbijesz ISO, to i auto ustawi więcej, ale nie po to jest auto ISO, aby pracowało w zakresie 2 EV.

apaw
14-12-2014, 22:21
A czy ja pisałem, że się nie da ??

Gonzo, ja uściślam. Jeśli uważasz, że lepsza informacja to opinie w rodzaju "większość działa tak a tak" niż uściślanie, które konkretnie, to twoje prawo. Ja uważam inaczej.

Więc idąc dalej, zrobiłem właśnie w miarę poprawną fotkę na Auto-ISO z lampą w TTL FP. Fotka ma parametry: F22, 1/8000 s, ISO 6400. Fotka jest na oko niedoświetlona o 1,5 EV. Czyli zabrakło ISO. Limit ISO dla lampy mam ustawiony w menu ns 6400, stąd zrozumiałe, czemu nie podbił wyżej. Nie chce mi się sprawdzać, co będzie, jak ustawię H 2.

aha, ISO miałem ustawione na 100.

Pozdrawiam

prz3mo
01-05-2015, 18:37
Pytanie do osób posiadających Pixel Kin Pro - jak nadajnik przełączyć w tryb odbiornika? Z góry dzięki.

GonzoG
01-05-2015, 19:19
Pytanie do osób posiadających Pixel Kin Pro - jak nadajnik przełączyć w tryb odbiornika? Z góry dzięki.

Guzik po lewej u góry (ze strzałkami), następnie +/- (na dole LCD zmieni się napis na "Slave") i OK.

prz3mo
02-05-2015, 00:57
Guzik po lewej u góry (ze strzałkami), następnie +/- (na dole LCD zmieni się napis na "Slave") i OK.
Dzięki :)

prz3mo
03-05-2015, 22:48
Jeszcze jedno pytanko. Jaki jest najnowszy firmware do Pixel King Pro? Bo na stronie Pixela jest niby v1.05, ale w paczce są pliki sugerujące że jest to oprogramowanie do innych urządzeń (oznaczenia TX). Obecnie mam 1.04.

GonzoG
04-05-2015, 01:28
Jeszcze jedno pytanko. Jaki jest najnowszy firmware do Pixel King Pro? Bo na stronie Pixela jest niby v1.05, ale w paczce są pliki sugerujące że jest to oprogramowanie do innych urządzeń (oznaczenia TX). Obecnie mam 1.04.

Najnowsze jest to co na stronie.

TX to nadajnik (Pixel King Pro)
RX to odbiornik (Pixel King X)

prz3mo
04-05-2015, 12:40
Zaraz mnie coś trafi... :evil:
Czy jest ktoś na sali, kto używa Pixeli King Pro z D750? Bo u mnie wygląda to tak, że z D700 jest OK, natomiast po podpięciu nadajnika do D750 nie ma komunikacji z aparatem (nie pali się symbol aparatu na nadajniku). Sprawdzałem na firmware 1.01, 1.04 i 1.05 :(

hostman22
04-05-2015, 20:56
notka z forum dpreview

I contacted pixel about this and they said they found tested the king pro's out on a D750 and found the issues as well, but don't have any fix as of right now.
Sucks.

prz3mo
04-05-2015, 22:00
No to pięknie... wywaliłem kasę w błoto... :/

GonzoG
05-05-2015, 15:56
Może być ten sam problem co z Odinami:
http://nikonrumors.com/2015/05/04/phottix-the-nikon-d750-hot-shoe-has-different-dimensions-than-previous-camera-models.aspx/

Wygląda że D750 ma głębsze sanki i niektóre urządzenia mogą nie stykać poprawnie. Spróbuj minimalnie wysunąć nadajnik i zobacz czy się poprawi.

prz3mo
05-05-2015, 16:13
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3556694&postcount=1454

Kontynuacja tego problemu w tamtym wątku.

manfred
24-05-2015, 20:02
Czy YN-622N działa poprawnie z d700 i D4 oraz z lampami SB-800, 900, 910 ? Rozumiem że mogę sterować mocą lamp z poziomu body. I jeszcze jedno trochę nie na miejscu ale gdzie w Polsce szybko i tanio kupię jeden wyzwalacz plus cztery odbiorniki?

przemas-J
24-05-2015, 22:11
Co prawda nie posiadam powyrzszych body
Ale na D7000 oraz D610 nie mam problemu.
Lampa zaś to SB 910 .
Nadajnik to lepiej kupić 622 TX i nim ustawiasz moc lamp.

manfred
24-05-2015, 22:12
Ale TX nie ma stopki na dodatkową lampę to odpada.

GonzoG
24-05-2015, 22:22
Z wyzwalaczy TTL ze sterowaniem i stopką na nadajniku masz:
Pixel King Pro
Meike MK-GT600
Voeloon 810-RT
Cactus V6

manfred
24-05-2015, 22:33
No Voeloon 810-RT wygląda fajnie chyba tak samo działa jak PKP. Meike odpada ponieważ nadajnik nie ma stopki na lampę dodatkową. Natomiast Cactus V6 to jest chyba ideał. Tylko gdzie to kupić 1 nadajnik i 4 odbiorniki

GonzoG
24-05-2015, 23:13
Fakt.... Meike nie ma stopki...

Z dostępnością Cactusa V6 będzie u nas problem.
Voeloon ma tylko jedno urządzenie - jak RF-603, jest nadajnikiem i odbiornikiem w jednym. Plusem jest też wbudowane wspomaganie AF, którego nie ma w PKP :x .

Jeśli chodzi o PKP, to bez problemu można dostać odbiorniki starszego PK, które działają bez żadnych zarzutów, niestety jest to chyba najdroższe rozwiązanie (poza PocetWizard).

ukasz
07-06-2015, 18:19
Czy oprócz 622n-tx,jest jakiś inny zestaw który pozwala z poziomu body lub sterownika ustawić siłę błysku lampy w manualu? Potrzebuję radiowo wyzwolić sb-900 z mojego D90. Do tej pory korzystałem z wbudowanej lampy i fotoceli w sb900 ale lampa była przy parasolce. Mimo że przy parasolce jest łatwy dostęp do lampy aby zmienić siłę błysku nie musiałem przy niej grzebać bo mogłem to zrobić z poziomu D90. Teraz planuję włożyć sb900 do softboxa gdzie wyzwalanie przez fotocelę już nie przejdzie. TTL kompletnie mnie nie interesuje bo chcę lampę mieć w manualu ale nie chce mi się za każdym razem grzebać w softboxie gdy będę chciał zmienić siłę jej błysku. Jest jakaś tańsza alternatywa dla 622n-tx abym mógł z poziomu body lub zakupionego sterownika zmieniać parametry lampy?

GonzoG
07-06-2015, 19:00
Czy oprócz 622n-tx,jest jakiś inny zestaw który pozwala z poziomu body lub sterownika ustawić siłę błysku lampy w manualu?
Jeden masz w tytule, poza tym są Meike GT600, Voeloon 810RT, Phottix Odin, PocketWizard FlexTT5, Cactus V6.

r_m
07-06-2015, 19:54
TTL kompletnie mnie nie interesuje bo chcę lampę mieć w manualu ale nie chce mi się za każdym razem grzebać w softboxie gdy będę chciał zmienić siłę jej błysku. Jest jakaś tańsza alternatywa dla 622n-tx abym mógł z poziomu body lub zakupionego sterownika zmieniać parametry lampy?

Nie zaproponuję nic tańszego, ale coś "innego" (co w sumie może się okazać tańsze) - nie myślałeś o dokupieniu YN 560 IV i sterownika YN560-tx? Będziesz mieć zdalną regulację mocy, a przy okazji oszczędzisz nieco droższą lampę.

ukasz
07-06-2015, 22:47
Szczerze mówiąc nie myślałem o takim rozwiązaniu. SB900 używam kilka razy w roku typowo amatorsko więc cieżko aby była bardziej oszczędzana ;) Jeśli nie ma nic tańszego niż zestaw yn-622n-tx + yn-622n to zakupię taki zestaw, tymbardziej że z tego co czytam działa raczej bez zarzutu. Niestety chora cena nikonowskiego SU-800 sprawia że trzeba szukać alternatywy, szczególnie w sytuacji gdy jest to amatorska zabawa.

Jacek_Z
08-06-2015, 12:06
Nie wiem czy wiesz ale SU 800 to nie wyzwalacz radiowy tylko takze przedbłyski. Więc i tak dla ciebie to nieprzydatne.

dembas
08-06-2015, 14:54
Wydaje mi się, że z yn-622 będziesz miał HSS a z yn-560tx raczej nie.
Jeśli się mgle, niech mnie ktoś poprawi.

GonzoG
08-06-2015, 15:24
Wydaje mi się, że z yn-622 będziesz miał HSS a z yn-560tx raczej nie.
Jeśli się mgle, niech mnie ktoś poprawi.
Nie mylisz się.

gregoi
09-06-2015, 10:02
Czy ktoś miał do czynienia z takimi nadajnikami/odbiornikami jak MEIKE RC-10? Wygląda to dość ciekawie bo jest przekazywany bezprzewodowo TTL i stopka na nadajniku. Tylko ciekawe jak w praktyce?

GonzoG
09-06-2015, 10:36
Czy ktoś miał do czynienia z takimi nadajnikami/odbiornikami jak MEIKE RC-10? Wygląda to dość ciekawie bo jest przekazywany bezprzewodowo TTL i stopka na nadajniku. Tylko ciekawe jak w praktyce?
W praktyce jest to bezprzewodowy kabel do lampy. Nie ma żadnego sterowania lampą zdalną. Jesteś zdany na to co zrobi TTL.

Kiedyś znalazłem na internecie krótki test tego wyzwalacza, niestety teraz nie udało mi się.

hostman22
09-06-2015, 21:58
dobra znów coś mi się poprzestawiało i za cholerę nie odpalę sb-800 w ttl :-x (wsuwanie, wysuwanie, dokręcanie aby poszły soki ;) nic :( ). Co prawda i tak błyskam przez modyfikatory więc lepiej w M, ale już trochę mnie to wpienia. Łączył ktoś sb-800 przez kabel z odbiornikiem YN622N, aby działał ttl?

Co do samego (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3570226#post3570226)YONGNUO YN-622N-TX przekonałem się, że wyświetlacz na górze, w pewnych sytuacjach jest w pełni bezużyteczny ;)

GonzoG
09-06-2015, 23:24
A jaki kabel ??

hostman22
10-06-2015, 16:42
czekałem na jakieś złote myśli ;)

najbardziej realny wydaje mi się taki układ: odbiornik na odbiorniku kostka as-10 plus kabel SC-18 do lampy do gniazda ttl..., ale czy to zadziała...

DonAlberto
10-07-2015, 07:46
A ja nie mogłem zdecydować się na żaden z zestawów i kupiłem oba
1. Pixel King pro - niby wszystko działa ale lampa nie błyska - mruga jakby chciała test działa ale samego błysku nie przenosi. Podejrzewam uszkodzenie odbiornika - przecież to nie jest problem aby ustawić konfigurację 1 aparat 1 lampa - nic nie dała zmiana kanałów grup itp.
2. YN 622N - niby działa, super sterowania w stosunku do Pixela - z lampą błyskową SB900 działa super

Testów ciąg dalszy, lampka plenerowa Genesis Reporter 360 z konfiguracją YN622N - w domu działa super, w plenerze problem. Brak łączności, test nie zawsze działa, wyzwalanie jeszcze gorzej, wyzwalacz ustawiony w tryb manual lampa genesis z tryb hss. Przestawiłem konały - skuteczność odrobinę wzrosła ale błyski nie powtarzalne, kilka razy dobrze kilka całkiem nie trafione.
Nie mam pojęcia co się dzieje, spróbuje jeszcze wymienić pixele.
Podejrzewam, brak synchronizacji na szybkich czasach tylko pytanie czy to wina lampy? Z systemówkami działa to praktycznie w 100%

Raflik
13-07-2015, 14:25
czy takim zestawem YONGNUO YN-622N nadajnik i odbiornik będe mógł sterować sb900 ( lub YN460-II) w manualu z poziomu nadajnika

GonzoG
13-07-2015, 14:42
czy takim zestawem YONGNUO YN-622N nadajnik i odbiornik będe mógł sterować sb900 ( lub YN460-II) w manualu z poziomu nadajnika
Można sterować tylko i wyłącznie lampami TTL.

raven66
28-07-2015, 11:59
Czy oprócz 622n-tx,jest jakiś inny zestaw który pozwala z poziomu body lub sterownika ustawić siłę błysku lampy w manualu? (..)

Jeden masz w tytule, poza tym są Meike GT600, Voeloon 810RT, Phottix Odin, PocketWizard FlexTT5, Cactus V6.

Witam wszystkich i z góry sorry za odgrzewanie starego pytania, ale mam dokładnie te same wątpliwości.
Mianowicie, potrzebuję 3 wyzwalacze (jeden nadajnik i dwa odbiorniki), które umożliwią zdalne sterowanie w manualu.

Sprawdzałem "na żywo" zestaw YN-622N-TX i YN-622N w czerwcu 2015 (czyli wydaje się, że były to w miarę nowe wersje) i wszystko było pięknie: przenosił wszystkie parametry, OPRÓCZ manuala.
Niezależnie od tego, co było na nadajniku (1/1, 1/8, 1/32, 1/128), na lampie parametry się nie zmieniały i lampa błyskała zawsze z pełną mocą.
Czy to kwestia ew. złego ustawienia parametrów na odbiornikach/nadajniku?

Czy ktoś ma taki zestaw i może potwierdzić, że to działa albo nie działa?

PocketWizard raczej odpada - potrzebuję w 3 urządzeniach zamknąć się w kwocie ok. 700 zł.
Odpadają też rozwiązania niedostępne w PL - muszę mieć FV.

WALOD
29-07-2015, 12:13
Wymieniony przez Ciebie zestaw działa prawidłowo, ale należy pamiętać, że lampa musi być ustawiona w TTL-u. Manualny tryb pracy lampy ustawiasz na sterowniku bezprzewodowym.

raven66
29-07-2015, 12:33
Wymieniony przez Ciebie zestaw działa prawidłowo, ale należy pamiętać, że lampa musi być ustawiona w TTL-u. Manualny tryb pracy lampy ustawiasz na sterowniku bezprzewodowym.
Czy dobrze rozumiem?
1. Do body podpinam YN-622N-TX.
2. W nim wybieram np. dla grupy "A" tryb M 1/8, dla grupy "B" tryb M 1/32
3. Do lamp podpinam YN-622N.
4. Lampy ustawiam w trybie iTTL dla odpowiedniej grupy.

I zadziała poprawnie?

WALOD
29-07-2015, 12:37
Każdą lampę ustawiasz w TTL i wsuwasz do sanek odbiorników. Zestawem sterujesz poprzez ustawienie odpowiedniego trybu na nadajniku i tutaj możesz kombinować osobno dla każdej z grup. Wszystko działa prawidłowo.

manfred
29-07-2015, 12:43
1
2. W nim wybieram np. dla grupy "A" tryb M 1/8, dla grupy "B" tryb M 1/32
3. Do lamp podpinam YN-622N.
4. Lampy ustawiam w trybie iTTL dla odpowiedniej grupy.

A to się nie wyklucza?

raven66
29-07-2015, 12:56
OK, dzięki za odpowiedź.

WALOD
29-07-2015, 13:04
Sterownik steruje lampami i to jego ustawienia są priorytetem dla lamp. Analogiczna sytuacja jest w zestawie aparat - przysłona obiektywu. Przysłonę obiektywu zamykamy na max a wartość ustawiona na korpusie jest użyta podczas naświetlania. Oczywiście dotyczy to aparatów i obiektywów umożliwiających takie sterowanie przysłoną.

myrele
30-07-2015, 11:15
Czy komplet YN 622-TX i YN622 N będzie sterowal lampa QUANTUUM 300 MOVE ?

r_m
30-07-2015, 12:17
Czy komplet YN 622-TX i YN622 N będzie sterowal lampa QUANTUUM 300 MOVE ?

Czy ta lampa ma iTTL?
Jeśli nie, to nie będzie sterował.

myrele
30-07-2015, 13:24
Nie, ta lampa nie ma TTL.
W takim razie czy będzie chociaż wyzwalał ta lampę ? ( parametry mogę zmieniać bezpośrednio na lampie) czy muszę kupić wyzwalacz dedykowany do tych lamp?

GonzoG
30-07-2015, 20:38
Wyzwoli każdą lampę, która ma stopkę ISO, czy gniazdo synchronizacyjne.

raven66
15-08-2015, 08:46
Kupiłem ten zestaw 622N-TX i 622N. Na początku nie mogłem za bardzo uruchomić działającego trybu M - w sensie odpalił lampę, ale lampa nie reagowała na zmianę M, zawsze odpalała w pełnej mocy.

Zresetowałem nadajnik i odbiornik do ustawień domyślnych, przestawiłem na wszelki wypadek kanał oraz w nadajniku wyłączyłem wszystkie pozostałe grupy oprócz A, na której była lampa.

Zadziałało... Teraz przekazuje wartość M do sterowanej lampy. Jakiś błąd w Matrixie pierwotnie czy po prostu reszta nieaktywnych grup musi być wyłączona na 622N-TX, żeby to działało poprawnie? Ktoś miał taki problem?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

sruba
19-08-2015, 09:16
Podepnę się pod temat, przejrzałem wątek i zorientowałem się w wadach i zaletach Pixela i YN, natomiast jak na tle tych dwóch wypadają Phottix Odin? Sa jakieś problemy? Posiadam d700 i SB800 i 900.

raven66
19-08-2015, 09:33
A ja się jeszcze podepnę pod podpięcie...
Jest sobie taka oto lampka: Yongnuo YN685 (http://www.optyczne.pl/8596-news-Yongnuo_YN685_Speedlite.html)

To co mnie zaciekawiło, to ten opis:
Lampa posiada wbudowany odbiornik YN-622C, który umożliwia bezprzewodową pracę w systemie E-TTL II przy użyciu wyzwalacza YN-622C, sterownika YN-622C-TX oraz wyzwalanie za pomocą urządzeń YN-560IV, YN-560TX i RF-605/RF-603II/RF-603.

MAM ŚWIADOMOŚĆ, że jest to lampa do Canona i nie ma wersji Nikonowskiej, ale czy ktoś ew. rozpatrywał możliwość wyzwolenia tego nowego modelu z wbudowanym odbiornikiem poprzez zamontowany na body YN-622N-TX?
Oczywiście chodzi mi tylko o manual (w sumie więcej nie potrzebuję). Bo tak sobie gdybam: jeśli by to zadziałało, to zawsze jest to a) jeden wihajster mniej do podpinania i zajmowania miejsca b) jakaś tam oszczędność kasy na dokupienie dodatkowego odbionika 622N.

GonzoG
19-08-2015, 10:36
Nie ma takiej opcji
Wersje YN-622 do C i N nie są że sobą kompatybilne, a nie ustawisz YN-685 w manual gdy ma pracować jako slave yn-622

raven66
19-08-2015, 10:38
Nie ma.
Wersje YN-622 do C i N nie są że sobą kompatybilne, a nie ustawisz lampy w manual gdy ma pracować jako slave yn-622
Podejrzewałem. Szkoda.... Bo zabawka wygląda fajnie, a wbudowany odbiornik, hmmm, miodzio.

÷ Sent from LG G3 via Tapatalk ÷

GonzoG
19-08-2015, 11:10
Wersja YN-685 do Nikona powinna się szybko pojawić... nie podejrzewam, że trzeba będzie czekać 7-8 miesięcy jak przy YN-622, bo wszystko już mają, tylko złożyć do kupy, wytestować i gotowe.

raven66
19-08-2015, 11:11
Informacje ze źródeł zbliżonych do... czy raczej tylko spekulacje? Co nie zmienia faktu, że chętnie bym przytulił taka zabawkę.

GonzoG
19-08-2015, 11:23
Informacje ze źródeł zbliżonych do... czy raczej tylko spekulacje? Co nie zmienia faktu, że chętnie bym przytulił taka zabawkę.

Zagadywanka na podstawie istniejącego sprzętu. YN-685 to połączenie YN-568, YN-560IV i YN-622. Czyli nic nowego, co musieli by od podstaw robić.

myrele
19-08-2015, 16:52
To ja sie jeszcze raz podepne
Posiadam YN 560 TX i lampe Quantuum 300 move.
Czy istnieje cos od YN zeby podpiac i wyzwalac taki zestaw?
A najlepiej zeby dzialaly jeszcze przy okazji lampy YN 560 IV.

WALOD
26-08-2015, 17:15
Poproszę o linka (dla wcześniej urodzonych) do pobrania aktualnie najnowszego oprogramowania Pixel King Pro.

GonzoG
26-08-2015, 18:24
http://www.pixelhk.com -> Download -> Firmware upgrade

WALOD
28-08-2015, 12:22
Bardzo dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy nadajnik Pixel King może tak jak nadajnik Pixel King Pro pracować jako odbiornik? Ponieważ odbiorniki PK mogą pracować pod nadajnikiem PKPro, ciekaw jestem, czy można w taki sam sposób wykorzystać nadajnik PK.

WALOD
02-09-2015, 15:41
Czytałem kiedyś tutaj na forum instrukcję jak wgrywać oprogramowanie do Pixel King Pro. Nie mogę teraz znaleźć tego wpisu. Czy ktoś z Kolegów pamięta gdzie to było? "Szukajka" nie chce mnie słuchać w tym temacie.

GonzoG
02-09-2015, 16:43
Aktualizuje się bardzo prosto - podłączasz pod USB i podmieniasz plik plik znajdujący się na PK Pro / PK X.
Poza tym instrukcja, także obrazkowa, jest na stronie Pixela.

Co do nadajników PK - to tylko nadajnik.

WALOD
02-09-2015, 21:36
OK. Tylko podłączając do kompa, (jeśli dobrze pamiętam) bez baterii i wciskało się jakiś przycisk.

GonzoG
02-09-2015, 22:49
OK. Tylko podłączając do kompa, (jeśli dobrze pamiętam) bez baterii i wciskało się jakiś przycisk.
Dokładnie. Bez baterii, podłączony do kompa, trzymając test włączyć.
Tu instrukcja obrazkowa:
http://pixelhk.com/Down/DownPage.aspx?Title=King%20Pro%20For%20Nikon

seszte
24-10-2015, 01:45
Czy ma ktoś pomysl dlaczego lampa YN560 IV nie wyzwala sie podpieta pod pixel king'a pro?? Please help!

GonzoG
24-10-2015, 09:41
Tak - zmień ustawienia lampy na takie, aby działała na wyzwalaczach/aparacie.
Nie ma w niej nic innego co mogłoby uniemożliwić wyzwolenie.

seszte
24-10-2015, 10:48
Na sankach aparatu wyzwala sie bez problemu...problem pojawia sie po wpieciu do Pixela... O jakich ustawieniach mowa? Moglbys precyzyjniej? ;)

seszte
24-10-2015, 13:54
Problem rozwiazany...gdyby ktos mial podobny...update Pixela pomaga...test button na wyzwalaczach nieaktywny... Lampa strzela dopiero z migawka ;)

GonzoG
24-10-2015, 17:16
Przycisk test nie będzie działał z żadną lampą bez iTTL.

AdamoN
28-10-2015, 09:23
Witam
Przeczytałem cały wątek i zgłupiałem... Teraz już nie wiem co kupić.
Mam SB900 i chciałem kupić do niej komplet YN622. Mam też YN560 I. Teraz pytanie - czy po wpięciu YN560 do YN622 będę mógł wyzwolić zdalnie tą lampę czy nie... (oczywiście bez zdalnej regulacji jej mocą)

GonzoG
28-10-2015, 10:13
Witam
Przeczytałem cały wątek i zgłupiałem... Teraz już nie wiem co kupić.
Mam SB900 i chciałem kupić do niej komplet YN622. Mam też YN560 I. Teraz pytanie - czy po wpięciu YN560 do YN622 będę mógł wyzwolić zdalnie tą lampę czy nie... (oczywiście bez zdalnej regulacji jej mocą)
Każdy wyzwalacz TTL wyzwoli ci (a przynajmniej powinien) wyzwolić lampy manualne.
Zarówno PK, PK Pro jak i YN622 nie mają z tym żadnych problemów.

AdamoN
29-10-2015, 01:52
Dzięki GonzoG
Decyzja już zapadła :)

myforroom
15-11-2015, 16:45
Witam,
chciałem ożywić nieco temat.
Yn-622 byłby dla mnie bardzo dobrym rozwiązaniem, jednak doczytałem, że nie można wybierać różnych trybów pracy dla poszczególnych grup - można w przypadku posiadania SB-910/900. Jednak gdy pracujemy na lampach metza to nie mamy możliwości mieszania trybów pracy. I tu w moim przypadku przyszła ogromna niechęć do yn-622.
Nie wiem jak wygląda sytuacja w PK PRO jednak w tym przypadku boli mnie brak wspomagania AF w nadajniku i opóźnienia czasu wyzwalania lamp przy korzystaniu a autoFP w relacji z lampami bez autoFP.
Po wstępnym zapoznaniu się z opisem wyzwalaczo-obbiornikka Voeloon 810-RT wychodzi na to, że ma wszystko to co boli mnie w poprzednich przypadkach. Ustawiać można dla każdej z grup wiele funkcji niezależnie i można również sterować lampami błyskowymi zarówno z poziomu nadajnika jak i z menu aparatu (co w poprzednikach próżno szukać). Możliwość aktualizacji softu (czego brak w yn-622) No i cena taka sama jak yn-622 (nie TX) ...
Jedyne co wyczytałem z testów to brak ttl-bl (ale jego brak jestem w stanie znieść na korzyść wyżej wymienionych możliwości.

Czy jest coś czego nie wiem, że Voeloon 810-RT jest dużo mniej popularnym rozwiązaniem?

marcz
25-04-2017, 14:03
Czy ktoś używa dwóch kompletów Pixel King'ów Pro? Przy King'ach 1szej generacji dwa transmittery kłóciły się ze sobą, jestem bardzo ciekaw czy w nowej wersji to już działa ok czy nie...

WALOD
25-04-2017, 14:09
Czasem używałem 3 kompletów P.K.Pro. Zawsze jeden nadajnik a reszta jako odbiorniki. Nigdy nie sprawdzałem, czy wyzwalanie odbiorników naprzemiennie z dwóch nadajników, daje zadowalające efekty. Nie miałem takiej potrzeby.

marcz
25-04-2017, 16:08
Czasem używałem 3 kompletów P.K.Pro. Zawsze jeden nadajnik a reszta jako odbiorniki. Nigdy nie sprawdzałem, czy wyzwalanie odbiorników naprzemiennie z dwóch nadajników, daje zadowalające efekty. Nie miałem takiej potrzeby.

WALOD, byłbym naprawdę super wdzięczny gdybyś mógł to jednak sprawdzić. Stoję właśnie przed dylematem jakie wyzwalacze kupić i jest to dla mnie kluczowa sprawa...

WALOD
25-04-2017, 22:52
Rozumiem, że interesuje Kol. taka sytuacja, że np: trzy lampy naświetlają plan zdjęciowy i fotografujemy dwoma aparatami z dwoma nadajnikami sterującymi tym samym zestawem odbiornik-lampa?

hostman22
26-04-2017, 11:03
podpinał ktoś yn622n-tx po kablu PC do lampy studyjnej, a SB na odbiornikach yn622?

GonzoG
26-04-2017, 11:25
Nie ma znaczenia czy to PK Pro,. PK czy YN - jak odpalisz dwa nadajniki to muszą się kłócić. To nie jest urządzenie wysyłający sygnał tylko przy robieniu zdjęcia. Komunikacja jest cały czas gdy tylko aparat jest w trybie pomiaru światła.
Jak chcesz działać na dwóch nadajnikach równolegle, to każdy musi być na innym kanale, ale wtedy do każdego musisz mieć oddzielne odbiorniki.

marcz
26-04-2017, 12:37
Rozumiem, że interesuje Kol. taka sytuacja, że np: trzy lampy naświetlają plan zdjęciowy i fotografujemy dwoma aparatami z dwoma nadajnikami sterującymi tym samym zestawem odbiornik-lampa?

Dokładnie o to chodzi.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie ma znaczenia czy to PK Pro,. PK czy YN - jak odpalisz dwa nadajniki to muszą się kłócić. To nie jest urządzenie wysyłający sygnał tylko przy robieniu zdjęcia. Komunikacja jest cały czas gdy tylko aparat jest w trybie pomiaru światła.
Jak chcesz działać na dwóch nadajnikach równolegle, to każdy musi być na innym kanale, ale wtedy do każdego musisz mieć oddzielne odbiorniki.

Ponoć niekoniecznie. Support Quadralite tak mi odpisał na analogiczne pytanie dotyczące wyzwalaczy Quadralite Navigator X:

Taka konfiguracja jest możliwa ale trzeba pamiętać, że nadajniki jeżeli ustawione inaczej będą wymuszały na lampach swoje ustawienia za każdym razem. Czasem to sprawia problemy w tym sensie że trzeba naciskać przycisk test za każdym razem kiedy dany nadajnik przejmuje kontrolę lub robić zdjęcie próbne - dopiero drugie będzie już poprawne. Ale poza tym nie ma żadnych przeciwwskazań.

Bardzo ciekawi mnie jak zachowają się właśnie PK Pro, jeżeli tak jak Navigatory to byłoby super.

Jacek_Z
26-04-2017, 20:35
Rozumiem, że interesuje Kol. taka sytuacja, że np: trzy lampy naświetlają plan zdjęciowy i fotografujemy dwoma aparatami z dwoma nadajnikami sterującymi tym samym zestawem odbiornik-lampa?A lampy mają być ustawione tak samo, zdjęcie w tym samym czasie?
No to po co dwa sterowania lampami? Sterowanie lampami wystarczy jedno, trzeba tylko zsynchronizować aparaty. Myślę, że w normalnej synchronizacji to się da radę zrobić. Natomiast czy się da w trybie HSS - tego nie wiem, tu potrzebna jest duża precyzja.

WALOD
26-04-2017, 22:07
A lampy mają być ustawione tak samo, zdjęcie w tym samym czasie?
No to po co dwa sterowania lampami? Sterowanie lampami wystarczy jedno, trzeba tylko zsynchronizować aparaty. Myślę, że w normalnej synchronizacji to się da radę zrobić. Natomiast czy się da w trybie HSS - tego nie wiem, tu potrzebna jest duża precyzja.

Chyba nie o to chodzi. Przypuszczam, że koledze pytającemu zależy na tym, aby jedna osoba dwoma aparatami (np: z różną optyką) wykonywała zdjęcia naprzemiennie. Jeśli w niedzielę mi czas pozwoli, postaram się sprawdzić takie ustawienia.

GonzoG
27-04-2017, 01:09
Ponoć niekoniecznie. Support Quadralite tak mi odpisał na analogiczne pytanie dotyczące wyzwalaczy Quadralite Navigator X:

Taka konfiguracja jest możliwa ale trzeba pamiętać, że nadajniki jeżeli ustawione inaczej będą wymuszały na lampach swoje ustawienia za każdym razem. Czasem to sprawia problemy w tym sensie że trzeba naciskać przycisk test za każdym razem kiedy dany nadajnik przejmuje kontrolę lub robić zdjęcie próbne - dopiero drugie będzie już poprawne. Ale poza tym nie ma żadnych przeciwwskazań.

Bardzo ciekawi mnie jak zachowają się właśnie PK Pro, jeżeli tak jak Navigatory to byłoby super.
Czyli dokładnie - gryzą się.
Jak będziesz używać raz jednego raz drugiego aparatu i nie będą one oba jednocześnie komunikowały się z odbiornikami, to będzie działać.
Jak oba nadajniki będą jednocześnie nadawały jakikolwiek sygnał, to odbiornik dostanie nałożone 2 sygnały bez możliwości ich rozdzielenia.

Jacek_Z
27-04-2017, 01:45
Chyba nie o to chodzi. Przypuszczam, że koledze pytającemu zależy na tym, aby jedna osoba dwoma aparatami (np: z różną optyką) wykonywała zdjęcia naprzemiennie. .Jeśli naprzemiennie to nie ma przecież problemu - tylko lampy muszą się zdążyc naładować.

marcz
27-04-2017, 02:10
Jeśli naprzemiennie to nie ma przecież problemu - tylko lampy muszą się zdążyc naładować.

Z Pixel Kingami (nie Pro) jest problem - jak wyzwalam jednym nadajnikiem to jeżeli mam lampę na drugim nadajniku to też jest wyzwalana (czyli robię jednym body a błyska mi lampa założona na drugim body).
Żeby ostatecznie wyjaśnić - chcę pracować w takiej konfiguracji, że mam 2 aparaty, na każdym z nich wyzwalacz radiowy i lampę na wyzwalaczu, a dodatkowo 2 lampy na statywach z odbiornikami.
Jeden aparat powinien wyzwalać lampę na nim założoną + 2 lampy na odbiornikach, drugi aparat również powinien wyzwalać lampę na nim założoną + 2 lampy na odbiornikach.

- - - - kolejny post - - - - - -

Czyli dokładnie - gryzą się.
Jak będziesz używać raz jednego raz drugiego aparatu i nie będą one oba jednocześnie komunikowały się z odbiornikami, to będzie działać.
Jak oba nadajniki będą jednocześnie nadawały jakikolwiek sygnał, to odbiornik dostanie nałożone 2 sygnały bez możliwości ich rozdzielenia.

No właśnie niekoniecznie. Jeżeli oba nadajniki mają ustawione takie same parametry (a to mi wystarcza) to wszystko jest ok.

madebyzosiek
30-10-2017, 00:56
Odświeżam trochę temat... Lepiej Kinga, czy Yongnuo? Cenowo wypadają podobnie, a jak jest z niezawodnością, awaryjnością itp? Cel, dwie SB910 i jedna SB800, wyzwalanie częściej w pomieszczeniach, być może dwa sterowniki, na dwa aparaty. Jakie macie zdanie? :)

manfred
25-12-2017, 10:33
Czy na runku jest lepszy "gracz" jesli chodzi o wyzwalacze czy jednak ci sami. Również potrzebuję kupić zestaw do błyskania z tym że ciągle niezawodnie pracuję na radiopopper a zestaw nowy potrzebuję tylko i wyłącznie do jednej lampy i D4.

jurekb
13-12-2018, 21:31
Mam zestaw YN-622N-TX + YN-622NII niedawno kupiłem.
Podczas testów z D300+YN-622N-TX i METZ54MZ4i+YN-622NII zauważyłem, że zdjęcia są prześwietlone (nie mam ustawionej żadnej kompensacji błysku).
Jak zamontuję lampę bezpośrednio na stopce D300 to wszystko jest ok.
Soft w YN-622N-TX jest w wersji 1.09.
Czy też mieliście takie problemy?
Dodam jeszcze, że prześwietlenia występują przy palniku skierowanym na obiekt przy ustawieniach TTL.

A przy okazji jak sprawdzić wersję softu w YN-622NII.