Zobacz pełną wersję : ustawienia Non CPU lens dla D200
FeGietek
22-04-2014, 09:49
Witajcie, szukam porady. Przy używaniu analogowego zooma 80-200 w Nikonie D200 należy podać zakres ogniskowych (ogniskowej) w menu. Problem w tym , którą z wartości w/w zakresu wpisywać - 80 czy 200 a może jakąś najczęściej używaną (?) dla uzyskania odpowiedniego efektu na foto ??? Ja przeważnie wklepuje 200, lecz to może błąd?
Z tego, co mi wiadomo, te ustawienia trafiają jedynie do Exifa, sam aparat z nich nie korzysta do czegokolwiek. Czyli w Exifie wyląduje to, co wpiszesz w tej sekcji - jeśli najczęściej robisz zdjęcia z ogniskową 200mm, to wpisz 200 :)
Edycja: chociaż chyba skłamałem - wpisane wartości mają wpływ na zachowanie automatyki światła błyskowego - polecam stronę 93 w instrukcji obsługi (http://cdn-10.nikon-cdn.com/pdf/manuals/dslr/D200_en.pdf)
Z tego, co mi wiadomo, te ustawienia trafiają jedynie do Exifa, sam aparat z nich nie korzysta do czegokolwiek.
Są wykorzystywane - do matrycowego pomiaru światła, do TTL-BL.
FeGietek
22-04-2014, 19:21
Bardzo dziękuję za wskazówki Kolegom
marcin_G
24-04-2014, 23:18
Nie ma znacznia co wpiszesz - korpus i tak nie wie, że to zoom, nie rozpozna zmiany ogniskowej.
Z obiektywami bez CPU, informacja o ogniskowej NIE JEST wykorzystwana przy sterowaniu błyskiem.
Z obiektywami bez CPU, informacja o ogniskowej NIE JEST wykorzystwana przy sterowaniu błyskiem.
No to zacytujmy stronę 93 z instrukcji D200, do której się odwołałem wyżej:
"By specifying lens data (lens focal length and maximum aperture), the user can
gain access to a variety of CPU lens functions when using a non-CPU lens. If the
focal length of the lens is known:
• Automatic power zoom can be used with optional SB-800 and SB-600 Speedlights
• Lens focal length is listed (with an asterisk) in the playback photo info display
When the maximum aperture of the lens is known:
• The aperture value is displayed in the control panel and viewfi nder
• Flash level is adjusted for changes in aperture
• Aperture is listed (with an asterisk) in the playback photo info display
Specifying both the focal length and maximum aperture of the lens:
• Enables color matrix metering (note that it may be necessary to use centerweighted
or spot metering to achieve accurate results with some lenses, including
Refl ex-Nikkor lenses)
• Improves the precision of center-weighted and spot metering and i-TTL Balanced
Fill-Flash for Digital SLR"
marcin_G
28-04-2014, 22:15
no proszę - człowiek się uczy całe życie; mój błąd