Zobacz pełną wersję : Nikkor-H 50/2 - czy cos z AIS? Jaka różnica?
Cześć, szukam czegoś naprawdę ostrego w zakresie stałek 35 lub 50. Mam możliwość kupić Nikkora-H 50/2. Wiem...wiem...aby pracował z D200 trzeba podszlifować bagnet itd. Wstyd przyznać, ale od czasów Zenita nigdy nie miałem obiektywu manualnego. Czy z takim obiektywem będzie działał pomiar światła i czy trzeba kręcić pierścieniem przysłony?
Widziałem też kilka postów na temat obiektywów AIS np. AIS 35/2 lub AIS 35/1.4. Cena tego pierwszego jest jeszcze do przyjęcia, ale skąd ceny rzędu 2KPLN za ten ostatni? Czy to naprawdę takie "żylety"?
Jeśli ktoś może poradzić ...będę wdzięczny za jakieś info przed majem to zdążę jeszcze może z prezentem na imieniny:) Pozdrawiam..
Wez do reki instrukcje od D200 i przeczytaj rozdzial dotyczacy wspolpracy z obietywami manualnymi a rozwieje to wiekszosc Twoich pytan.
Ze szkiel to warty jest kupienia Noct-Nikkor ale cena powali Cie na kolana.
Seria H, szczegolnie 50 to jest kultowa.
Cene Ai-S 35/1.4 robi swiatlo, do tego jakosc wykonania. To jest zegarmistrzowska robota a nie klekot typu AF 50/1.8.
Dzięki gALL, w sumie masz rację...powinienem zacząć od instrukcji :) jak to w stopce: "Po co mi mózg? Mam cyfrówkę!"
Pozdrawiam :-)
Ale w instrukcji nie znajdę info nt tego czy te z serii H pozwolą na mierzenie światła...
Szklo, o ktorym piszesz nie ma "wyciecia", jest to wiec typ non-AI.
O ile pamietam, to nie powinno podczepiac sie takich szkiel do D200.
Co do spilowywania tylnej obudowy: mialbym sceptyczne podejscie do robienia tego metoda chalupnicza.
Mam możliwość kupić Nikkora-H 50/2.
Używam tego 50/2H
Mam też 50/1.4 AI
Można powiedzieć, że w zasadzie nie ma różnicy w obrazowaniu
Wini, roznic nie ma przy ... cyfrowce :D
Co innego przy analogu i filmie o malym ziarnie (np. APX25).
Cześć, szukam czegoś naprawdę ostrego w zakresie stałek 35 lub 50.
focus69, jeżeli chcesz sprawdzić, jak działa te 50/1.4 pisz do mnie PM, bo 50/1.4 to na sprzedaż, a 502/H to pamiątka którą sobie zostawiam.
obecnie raczej myślę o tym 50/2H z allegro...