Zobacz pełną wersję : D7100 i wężyk spustowy -problem.
arkadiuszarek
21-04-2014, 19:04
Witam , został mi po D90 wężyk spustowy i po podłączeniu do D7100 powinien według instrukcji działać , lecz jest lipa , nie mogę doczytać czy trzeba jeszcze zmienić jakieś ustawienia w body??? Symbol wężyka się zgadza. Czy ktoś temat zna?? pozdrawiam.
Wężyk jest ten sam. Jak nie działa, to sprawdź czy wszystko ok jest z gniazdem w aparacie i wtykiem kabla.
arkadiuszarek
21-04-2014, 20:05
wtyk pasuje tylko pod gniazdo GPS , czy coś przeoczyłem...?
wtyk pasuje tylko pod gniazdo GPS , czy coś przeoczyłem...?
I tylko tam ma pasować.
Najlepiej sprawdzić twój aparat z innym wyzwalaczem/wężykiem oraz twój wężyk z innym aparatem z tym gniazdem (D5000, D5100, D5200, D90, D7000, D7100, D600, D610).
Można użyć kabla do wyzwalaczy RF-603 i zewrzeć styki na końcówce jack.
Będziesz wiedział z czym problem.
arkadiuszarek
21-04-2014, 21:32
sprawdzę z innym body , dzięki pozdrawiam
Sam mam zamiar zakupić wężyk więc podłącze się pod temat. Jaką końcówkę powinien posiadać wężyk- jacka czy prostokątne? Drugie pytanie czy może najtańszy pilot nie będzie bardziej się do tego nadawał?
Czy pilot (za kilkanascie zł) ma te same funkcje co wezyk spustowy (wcisniecie do polowy - ustawienie ostrosci, wcisniecie mocjej - wyzwolenie migawki, czy ma bulb)? Pilotem trzeba zawsze, nawet z bliska, kierować od przodu aparatu? Czy to wygodne?
Czy pilot (za kilkanascie zł) ma te same funkcje co wezyk spustowy (wcisniecie do polowy - ustawienie ostrosci, wcisniecie mocjej - wyzwolenie migawki, czy ma bulb)? Pilotem trzeba zawsze, nawet z bliska, kierować od przodu aparatu? Czy to wygodne?
1. Wciśniecie guzika w pilocie - a. wstępne podnoszenie lustra, b. wyzwolenie migawki, c. wyzwolenie migawki po 2 sek.
2. Pilota nie trzeba kierować tylko do przodu aparatu z tyło z boku też działa. Pilot działa z kilku ładnych metrów. Z ilu dokładnie nie wiem bo nie sprawdzałem. Mi starcza.
3. Czy wygodne?? Zależy czego oczekujesz. Ja potrzebowałem wyzwalanie migawki żeby nie podchodzić do aparatu. Dla mnie wygodne
MackEstrite
30-09-2014, 09:01
Wszystko zależy czego oczekujesz/potrzebujesz... Jeżeli chcesz robić zdjęcia nocne, na długich czasach... wężyk będzie dużo praktyczniejszy. Jeżeli chcesz po prostu mieć narzędzie do wyzwolenia zdjęcia ze statywu sobie i dziewczynie na wakacjach, by nie biegać jak kto głupi po wciśnięciu autowyzwalacza - tani pilot sprawdzi się świetnie.
Rozwiązanie pośrednie - można kupić pilot radiowy, z odbiornikiem podłączanym w miejscu wężyka, wyjdzie najdrożej, ale i najwygodniej - nie będzie problemu z celowaniem w odbiornik, działa z dużo większej odległości niż pilocik IR, nie musisz stać stale przy aparacie i co najważniejsze daje pełną funkcjonalność wężyka.
Problem w tym, że podłączonego do aparatu wężyka można użyć w każdej chwili, a pilota nie. Aby wyzwolić migawkę pilotem trzeba przestawić aparat w odpowiedni tryb, który zostanie wyłączony automatycznie, o ile dobrze pamiętam - po max 15 min. Więc jak już powiedziano, wszystko zależy od tego co/kogo fotografujemy ;-)
Problem w tym, że podłączonego do aparatu wężyka można użyć w każdej chwili, a pilota nie. Aby wyzwolić migawkę pilotem trzeba przestawić aparat w odpowiedni tryb, który zostanie wyłączony automatycznie, o ile dobrze pamiętam - po max 15 min. Więc jak już powiedziano, wszystko zależy od tego co/kogo fotografujemy ;-)
To zależy w jakim aparacie, np. w D7100 ustawiamy ten tryb pokrętłem i można samowyzwalaczem lub pilotem , do końca życia wyzwalać bez zmiany ustawień. Oczywiście jeżeli będziemy fotografować samowyzwalaczem lub pilotem.
MackEstrite Dzięki wielkie z "oświecenie". Zależy mi głównie na zdjęciach nocnych i pstrykanie z zoomem w granicach 300-500mm na dość długich czasach. Więc pewnie stanie na wężyku.
MackEstrite Dzięki wielkie z "oświecenie". Zależy mi głównie na zdjęciach nocnych i pstrykanie z zoomem w granicach 300-500mm na dość długich czasach. Więc pewnie stanie na wężyku.
Tak z ciekawości się zapytam - jaki masz montaż pod takie zdjęcia ??
@GonzoG Jak narazie to rozklekotany Velbon ale jestem w trakcie poszukiwań czegoś stabilniejszego (prawdopodobnie BENRO A-2570T + BH-2 ). Też pewnie nie będzie to bardzo stabilne więc dlatego potrzebny mi wyzwalacz żeby nie wprawić zestawu w drgania.
witajcie. trochę stary temat ale odpowiedzi nigdzie nie znalazłem. czy do d7100 musi być oryginalny wężyk? próbuje już 3 nie oryginalny i żaden nie działa, jeżeli chodzi o gniazdo to w sumie nie wiem jak sprawdzić czy działa:/ jakieś porady? menu przeleciałem i nie znalazłem nic
https://www.flickr.com/people/153541018@N02/
Działa każdy jaki się trafi byle miał odpowiedni kabelek.
więc problem z gniazdem?
Możliwe, tak tylko zapytam, do którego gniazda się wpinasz, do górnego nad hdmi czy do dolnego ?
do dolnego tam gdzie GPS