PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Od Trzech Koron do Tatr

wolnyslimak
21-04-2014, 13:03
Jest to jedno z najtrudniejszych zdjęć (nie mylić z najlepszym) jakie wymyśliłem sobie siedząc na kanapie. Dopiero trzecie moje wejście na Trzy Korony okazało się tym trafionym. Pogoda pozwoliła spędzić noc w tym spektakularnym miejscu i napawać się widokiem od nocy do poranka. Warunkiem prócz księżyca na niebie był brak lub bardzo słaby wiatr ( a tam wieje prawie zawsze ) oraz dobra widoczność. W innym przypadku rozstawienie statywu mija się z celem gdyż cała metalowa platforma, która jest na szczycie wchodzi w mikro wibracje i czasy rzędu kilkudziesięciu sekund bądź dłuższych odpadają. W każdym bądź razie udało się. Ale czy jestem zadowolony w 100% to już nie wiem? Zapraszam na Okrąglicę, czyli najwyższy punkt Trzech Koron.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img845/3497/6ed5.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img834/8748/0hg8.jpg)

Greg77
21-04-2014, 13:31
Mnie sie bardzo podoba, jakoscio jest ekstra, co do samych technikaliow to drugie wyglada jak by lecialo w prawo oraz pokusil bym sie o kilka naswietlen co by nie poruszyc gwiazd...;)

wolnyslimak
21-04-2014, 20:03
Mnie sie bardzo podoba, jakoscio jest ekstra, co do samych technikaliow to drugie wyglada jak by lecialo w prawo oraz pokusil bym sie o kilka naswietlen co by nie poruszyc gwiazd...;)

Dziękuję Ci bardzo za słowo pisane. Jednak co do kilku, krótszych naświetlań to nie mogę się zgodzić gdyż wtedy byśmy mieli kilka punktów na niebie obok siebie. Przesunięcie ziemi względem gwiazd jest nieubłagane.

Radek_1
21-04-2014, 21:01
Piękne!
Dwójeczka zachwyca kadrem, ale ta "obłość" psuje odbiór... :(

romek257
21-04-2014, 21:03
Wow! Gratuluje pięknych zdjec

Greg77
21-04-2014, 21:57
Jednak co do kilku, krótszych naświetlań to nie mogę się zgodzić gdyż wtedy byśmy mieli kilka punktów na niebie obok siebie

Nie tak to widze, myslalem o wymaskowaniu calego nieba a nie nalozeniu kilku ekspozycji na siebie...

wolnyslimak
22-04-2014, 05:31
Nie tak to widze, myslalem o wymaskowaniu calego nieba a nie nalozeniu kilku ekspozycji na siebie...

A to przepraszam za niecelną uwagę. A co do techniki to musiałbym zobaczyć w takim razie o czym piszesz gdyż chyba nie bardzo rozumiem. Myślałem o kilku ekspozycjach nałożonych na siebie ale jednak się myliłem...

rainer
22-04-2014, 10:08
Piękne widoki w świetnej jakości, jeżeli chodzi o kadr to jestem za dwójką. ;)
Zawsze podziwiam wszystkich, którzy chodzą po górach nocą by złapać kadr w niepowtarzalnych warunkach. Jak widać warto. :)

andre06210
22-04-2014, 10:29
Dla mnie zdjęcia kapitalne! Dwójka faktycznie ciut w prawo leci, ale spokojnie można skorygować podczas obróbki.

sokolnik
22-04-2014, 14:17
super extra miód i orzeszki! mi się podoba bardziej 1

zoom2
22-04-2014, 15:51
technikalia mam w tyle,
piekne fotki

gadzeciarz
22-04-2014, 17:08
Pogratulować bo efekt piękny!
Bardzo się podoba.

krop
22-04-2014, 18:09
oba bardzo ładne

creep
22-04-2014, 21:16
Przemawia do mnie ciaśniejszy kadr, dzięki temu można lepiej się przyjrzeć pofałdowaniom terenu, a i Tatry są lepiej widoczne. Bardzo dobrze wymyślony kadr, wzrok jest prowadzony przez całe zdjęcie jak na autopilocie ;)

biegly
23-04-2014, 00:04
Ładne czyste odsłony, gratulacje!

wolnyslimak
23-04-2014, 09:59
Piękne widoki w świetnej jakości, jeżeli chodzi o kadr to jestem za dwójką. ;)
Zawsze podziwiam wszystkich, którzy chodzą po górach nocą by złapać kadr w niepowtarzalnych warunkach. Jak widać warto. :)

Dziękuję Ci bardzo. Kocham góry od dziecka, mój ojciec jest przewodnikiem górskim. Mimo że jestem z płaskiego Mazowsza to staram się być w górach najczęściej jak tylko mogę. Odkąd pokochałem i fotografię to naturalnym jest dla mnie łączenie obu pasji. Pozdrawiam.

Dla mnie zdjęcia kapitalne! Dwójka faktycznie ciut w prawo leci, ale spokojnie można skorygować podczas obróbki.

Na szczęście forumowicze niczego nie przegapią. Rzeczywiście lekko przegiąłem na prawo:)

Przemawia do mnie ciaśniejszy kadr, dzięki temu można lepiej się przyjrzeć pofałdowaniom terenu, a i Tatry są lepiej widoczne. Bardzo dobrze wymyślony kadr, wzrok jest prowadzony przez całe zdjęcie jak na autopilocie ;)

Też chyba wolę ciaśniejszą wersję. Dziękuję Ci bardzo.

przemas-J
23-04-2014, 19:07
2 mnie porwała na wypasie mniam

loki_p
29-04-2014, 14:03
Wielce eleganckie. Bez uwag.

MarianS
29-04-2014, 16:20
Obie odsłony świetne.Pozdrawiam