Zobacz pełną wersję : eneloopy do grip Pixel Vertax
kszysiek2
21-04-2014, 11:55
Witam, posiadam grip Pixel do d7100 z akumulatorkami ENERGIZER o pojemnosci 2300 i zauważyłem ,że po zrobieniu kilku zdjęć aparat pokazuje rozładowane akumularorki ( NADMIENIAM ,ŻE SĄ PRAWIE NÓWKI) i czy po wymianie na eneloopy sanyo o pojemności 2000 będę mógł wykonać większą ilość fotek?
Tak na logikę:
Jak niby ktoś po drugiej stronie drugą może ci odpowiedzieć w sensowny sposób?
Zmierzyć należy napięcie na ogniwach.
Jeżeli będzie ok. To winny jest grup , jeżeli napięcie na ogniwach będzie niskie to akumulatorek są do wymiany.
(Stawiam na chiński szajs zwany zamiennikiem ;) )
RomanZWrocławia
21-04-2014, 20:37
moje eksperymenty z akumulatorkami zakończyłem na D100. Zawsze dobre, sprawdzone akumulatory w oryginalnych gripach do d100 ,200 700 Objawy zawsze takie same: śmiesznie mała ilość zdjęć i sygnał z aparatu o rozładowanych ogniwach. Po czym wyciągam te "rozładowane" i wsadzam do lampy błyskowej i robię na jednym komplecie prawie całą imprezę...
Dodatkowo aku przeznaczone do pracy z danym modelem nikon mogę "wyjechać" niemal do końca, w wypadku akumulatorów AA zdarzało mi się odcięcie zasilania w trakcie zapisywania zdjęć na kartę.
Jak dobrze policzysz warto jednak kupić dodatkowy akumulator dedykowany do aparatu. U mnie bardzo dobrze spisywał się zamiennik firmy hahnel. A akumulatorów używam wyłącznie do lamp błyskowych
Witam, posiadam grip Pixel do d7100 z akumulatorkami ENERGIZER o pojemnosci 2300 i zauważyłem ,że po zrobieniu kilku zdjęć aparat pokazuje rozładowane akumularorki ( NADMIENIAM ,ŻE SĄ PRAWIE NÓWKI) i czy po wymianie na eneloopy sanyo o pojemności 2000 będę mógł wykonać większą ilość fotek?
Kup ładowarkę z pomiarem pojemności i sprawdź dokładnie ile mają twoje aku.
wg. mnie dopuszczalna różnica pojemności między ogniwami to 5-10%.
Do tego dochodzi jeszcze ich rzeczywista pojemność - jak będzie wyraźnie niższa od deklarowanej to nie nadają się już do gripów, czy innych odbiorników potrzebujących dużo prądu - będą bardzo szybko się rozładowywać.
kszysiek2
21-04-2014, 21:41
mierzyłem miernikiem i po naładowaniu na full wskazują 1,3 v
sprawdź PO tym niby rozładowaniu...
Urok D7100. Przyzwyczaj się, kup drugi aku lub sprzedaj te puszkę. Mam to samo.
W D300 albo zrobię tysiące zdjęć na Eneloopach albo nie uzywane mogę lezec tygodniami. W D7100 zrobię duzo mniej zdjeć, a lezakowane w gripie padaja po kilku dniach.
nikoniarz
21-04-2014, 22:28
Jaki masz grip w D300?
Słuszna uwaga. Oryginalny. MD-D10.
1,3V po naładowaniu - słabo....
Choć miałem akku które ładowału sie do 1.35 i spokojnie pracowały przez dłuższy czas
Ale zwykle tuż po naładowaniu powinny mieć chyba ok 1.4V
Trochę używane eneloopy i leżące od bardzo długiego czasu mają 1.32V
mierzyłem miernikiem i po naładowaniu na full wskazują 1,3 v
1. Napięcie mierzy się tylko i wyłącznie pod obciążeniem. Mierzenie bez obciążenia daje bzdurne wyniki.
Przykładowo - prawie rozładowany aku, po 2 dniach leżenia miał 1.26V, po podłączeniu obciążenia 200mA po 20s maił już tylko 1.05V - czyli prawie całkowicie rozładowany.
2. Aku NiMH nie mają liniowej charakterystyki napięcia. Przez większość charakterystyki rozładowania mają ok 1.2V.
W żaden sposób nie można na podstawie napięcia określić ich poziomu naładowania.
3. Różne ładowarki ładują do różnych napięć i od ładowarki będzie zależeć napięcie zwarciowe naładowanego aku. Kiedyś za maksymalne napięcie było uznawane ok 1.35V i tak np. były ładowane NiCd, później też NiMH. Teraz NiMH ładuje się napięciem do 1.45V.
4. Napięcie naładowanych aku będzie niemal jednakowe na wszystkich. Nie oznacza to w żaden sposób ich pojemności.
Musisz zrobić test pojemności i to najlepiej dla dwóch różnych obciążeń - małego i dużego, bo to też ma bardzo duże znaczenie. Przy małym obciążeniu aku może się spisywać całkiem dobrze, przy dużych, gdy zaczyna się grzać, może się okazać, że błyskawicznie wysiada. Ja mam takie stare aku - przy obciążeniu 100mA podają pojemność ~1900mAh, przy obciążeniu 500mA już tylko ~1000mAh.
kszysiek2
22-04-2014, 08:11
Bateria do d7100 jest za droga nawet zamiennik zastanawiam się nad zakupem eneloop sanyo może będzie lepiej tylko podpowiedzcie jakiej pojemności 800 mah czy 2000 mah i jakie oznaczenie bo są różne gba .ga
MasterM16
22-04-2014, 11:06
Bateria do d7100 jest za droga nawet zamiennik zastanawiam się nad zakupem eneloop sanyo może będzie lepiej tylko podpowiedzcie jakiej pojemności 800 mah czy 2000 mah i jakie oznaczenie bo są różne gba .ga
800 mAh to mają AAA, do gripa wchodzą AA, więc 2000mAh. Wystarczy trochę pomyśleć. ;) Są różne serie, UTG-A UTG-B, ale to już tam praktycznie bez różnicy.
Do wyboru masz jeszcze eneloopy XX, mają większą pojemność (2500mAh), ale są droższe.
UTG-B bo mają 1800 cykli ładowania,mniejsze samorozładowanie i mogą pracować do -20 C (dane producenta), UTG-A mają gorsze parametry, a cena prawie identyczna.
UTG-A to starsze już znikające z rynku. UTG-B to aktualna oferta.
A czy aku AA są aż tak tańsze od normalnego litowego - nie.
1. trzeba 2 komplety - czyli ok 60zł.
2. trzeba ładowarki - ok 80zł
3. żywotność ok 60% tego co oryginalny aku.
4. czas ładowania - ok 6-8h (bo 2 komplety), oryginał 1.5-2h
5. waga 4x większa niż oryginalny aku.
kszysiek2
22-04-2014, 16:47
właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem krótko i na temat,dzięki zamawiam eneloopy tylko żeby dłużej trzymały niż moje energizer i tronnic z lidla
właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem krótko i na temat,dzięki zamawiam eneloopy tylko żeby dłużej trzymały niż moje energizer i tronnic z lidla
Mam te z Lidla - tą nowszą serię "eco". Są wydajniejsze od Eneloopów.
Sanyo mają pojemność ~1900mAh, te z Lidla ~2300.
MasterM16
22-04-2014, 19:53
UTG-A to starsze już znikające z rynku. UTG-B to aktualna oferta.
A czy aku AA są aż tak tańsze od normalnego litowego - nie.
1. trzeba 2 komplety - czyli ok 60zł.
2. trzeba ładowarki - ok 80zł
3. żywotność ok 60% tego co oryginalny aku.
4. czas ładowania - ok 6-8h (bo 2 komplety), oryginał 1.5-2h
5. waga 4x większa niż oryginalny aku.
Wszystko ma plusy i minusy. Nie wiem jak to działa w praktyce, ale:
En-el 3e - 11,1Wh
8x eneloop 2000mAh- 19,2Wh
Więc teoretycznie na eneloopach można zrobić 1,8x więcej zdjęć.
Fakt że ważą więcej, trzeba je ładować na 2 razy (po 4szt).
Do tego ni-mh lepiej radzą sobie z niskimi temperaturami
Mam te z Lidla - tą nowszą serię "eco". Są wydajniejsze od Eneloopów.
Sanyo mają pojemność ~1900mAh, te z Lidla ~2300.
Też teraz poluję na lidlowskie tronic'i. Jak jest z samorozładowaniem w nich?
Wszystko ma plusy i minusy. Nie wiem jak to działa w praktyce, ale:
En-el 3e - 11,1Wh
8x eneloop 2000mAh- 19,2Wh
Więc teoretycznie na eneloopach można zrobić 1,8x więcej zdjęć.
Fakt że ważą więcej, trzeba je ładować na 2 razy (po 4szt).
Do tego ni-mh lepiej radzą sobie z niskimi temperaturami
Tylko, że D7100 ma tylko 6 aku, a EN-EL15 ma 13.4 Wh.
Dodatkowo dochodzi ogólna skuteczność źródła - przy aku połączonych szeregowo spada ona wyraźnie z każdym kolejnym aku. Przy 8 aku to będzie coś koło 70-80%. Przy aku Li-ion jest na poziomie 99%.
Też teraz poluję na lidlowskie tronic'i. Jak jest z samorozładowaniem w nich?
Nie jest źle.
Kupiłem chyba w grudniu z datą produkcji 07/2013. W lutym wrzuciłem "świeże" AAA prosto z opakowania do ładowarki celem sprawdzenia ile w nich prądu. Wykazały od 650 do prawie 800 mAh.
Przy AAA maksymalna pojemność to gdzieś w okolicach 900mAh, przy AA 2300-2400 - tylko jeden na 12szt wykazuje mniej niż 2300 (ok 2280).
Niestety nie wiem jak z żywotnością. W sumie przy 2 kompletach Eneloopów, 3 z Troniców i chyba 4 kompletach innych starych aku, to często ich nie ładuję.
Wcześniej kupione zwykłe nawet po odświeżaniu nie osiągały 60% pojemności, a samorozładowanie było na poziomie ok 20% przez pierwszy miesiąc.
MasterM16
22-04-2014, 21:25
Tylko, że D7100 ma tylko 6 aku, a EN-EL15 ma 13.4 Wh.
Dodatkowo dochodzi ogólna skuteczność źródła - przy aku połączonych szeregowo spada ona wyraźnie z każdym kolejnym aku. Przy 8 aku to będzie coś koło 70-80%. Przy aku Li-ion jest na poziomie 99%.
A sorki. Przez wątek, przewinął się też D300, zapomniałem o D7100.
kubalmar
15-05-2014, 10:01
Jakim prądem ładować enelopy 2000mAh? mam ładowarke BC-700. trzy dostępne opcje to 200, 500 i 700. Cz najwyższy prąd 700 im nie zaszkodzi?
Jakim prądem ładować enelopy 2000mAh? mam ładowarke BC-700. trzy dostępne opcje to 200, 500 i 700. Cz najwyższy prąd 700 im nie zaszkodzi?
Najlepszy prąd ładowania to w Twoim przypadku to 200mAh, jeżeli zależy na czasie to 500mAh.
Prądu 700mAh raczej bym nie używał bo może znacznie skrócić żywotność akumulatorków.
Najlepszy prąd ładowania to w Twoim przypadku to 200mAh, jeżeli zależy na czasie to 500mAh.
Prądu 700mAh raczej bym nie używał bo może znacznie skrócić żywotność akumulatorków.
O skrócenie żywotności eneloopów przy większym prądzie bym się nie martwił. Sanyo podawało bezpieczny prąd lądowania 1C, czyli równowartość pojemności.
MasterM16
15-05-2014, 14:54
10 lat temu to może i by było ok. Dziś jest inna technika i jedyne co ładuje się niskim prądem, to akumulatory ołowiowe. Ja swoje eneloopy ładowałem prądem 1A bo taki miałem w ładowarce, a rozładowywałem 1,4A bo tak mi pobiera latarka. ;) Po chyba półtora roku takiego użytkowania, śmigają jak nowe.
Teraz też mam BC-700 i najczęściej ładuję je prądem 700mA. Wrzucam do ładowarki, włączam funkcję rozładowania, a że największy prąd to tylko 350mA to go ustawiam. Później ładowarka pakuje dwukrotnie większy prąd ładowania, czyli 700mA.
kubalmar
15-05-2014, 14:54
To czyli mogę ładować 700mAh, ale lepiej 500mAh?
edit.
@MasterM16 mnie wyprzedził. Dzieki za informacje :-)
Trudnoonazwe
15-05-2014, 17:43
Nie wiem czy to ma jakieś odbicie w praktyce ale ostatnio zauważyłem, że po ładowaniu prądem 200mAh (na BC-700) eneloopy ładują się do wiele większych wartości (np 2800-2900 mAh), oczywiście trwa to dłuuuugo więc najczęściej nie mam czasu na takie zabawy, tym bardziej w trakcie zdjęć nie robię pomiarów wydajności. A tak na marginesie eneloopy po kilkudziesięciu cyklach ładowania (500mAh) mają pojemność nieco mniejszą (1950 - 2100) niż te po kilkunastu (2200-2300 mAh) - ale to wskazania ładowarki, więc topewnie taka ciekawostka.
Zbyszkooo
18-05-2014, 19:12
4 lata temu kupiłem 3 komplety Sanyo Eneloopy 1900. Jeden z nich od razu przeznaczyłem na "awaryjne ładowanie" prądem 700mAh w BC-700 - pozostałe tylko na 200 mAh
Przy ok 80 - 120 pełnych ładowaniach rocznie wszystkie komplety mają się dobrze prócz tego "awaryjnego", który może co trzecie ładowanie traktowany był pełną mocą ładowarki i to jedynie w trakcie trwania imprez - widać spadek pojemności po ilości "zaświeceń" w porównywalnych warunkach . Na parametry wyświetlane na BC-700 niestety nie zwracałem uwagi.
Akku używane tylko w dwóch SB-900
Wcześniej kupione "Energizery" 2500 już po ok roku zaczęły po kolei padać jak muchy:( Czy od tego czasu coś się zmieniło? Nie wiem i raczej nie chcę wiedzieć - kupiłem niedawno 2 komplety "czarnych Eneloopów" 2450 mAh. Te to mają kopa:P
Mam kilka kompletów białych enelopów, ładuje je bc700 największym prądem zawsze staram się używać opcji z rozładowaniem - nic strasznego się z nimi nie dzieje a przy ich cenie liczę się z tym że trzeba będzie je zmienić raz na kilka lat.