Zobacz pełną wersję : jaki aparat lepszy?
piter203
18-04-2014, 22:47
Witam chciałbym się doradzić.
Co było by lepsze do robienia zdjęć krajobrazu- np : lasy, jeziora itp
Ktoś mi polecił nikona d3100 z obiektywem 18-105 mm vr.
Jeszcze się zastanawiam nad kompaktem z wymienną optyką.
I pytam się was co było by lepszym rozwiązaniem ??
Mam do wydania gdzieś około 1900 złotych
Podkreślam jestem amatorem ale lubię się uczyć.
Witam chciałbym się doradzić.
Co było by lepsze do robienia zdjęć krajobrazu- np : lasy, jeziora itp
Ktoś mi polecił nikona d3100 z obiektywem 18-105 mm vr.
Jeszcze się zastanawiam nad kompaktem z wymienną optyką.
I pytam się was co było by lepszym rozwiązaniem ??
Mam do wydania gdzieś około 1900 złotych
Podkreślam jestem amatorem ale lubię się uczyć.
Nie ma kompaktów z wymienną optyką. Kompakt - czyli jak sama nazwa mówi - wszystko ściśnięte razem.
Te małe z wymienną optyką to bezlusterkowce.
A co lepsze - wszystko zależy jaki to ma być aparat z wymienną optyką, bo te się bardzo różnią i do czego ma służyć.
piter203
18-04-2014, 23:07
Mój błąd pomyliłem się nazwach .To robienia zdjęć krajobrazu- przyrody : jeziora , lasy tego typu zdjęć mi jest potrzebny aparat.
I tak zastanawiam sie co lepiej by wyszło dla mnie d3100 czy jakiś bezlusterkowec
Lepszy stosunek ceny do możliwości ma lustrzanka.
zbyszekD7000
19-04-2014, 08:17
Weź też pod uwagę gabaryty/wagę czasem poręczność ma znaczenie, lustrzanka zajmuje znacznie więcej miejsca
stachmuszel
19-04-2014, 08:53
Co potrzebujesz do krajobrazu? Dobrej, szczegółowej matrycy i szerokiego szkła. W dobie formatów 16:9 szerokie szkło z powodzeniem zastąpisz dobrym trybem "panoramy" w aparacie. Takie warunki spełnia np. Sony Nex3n/5r/5t etc. z obiektywem pz16-50 lub lepiej Sel18-55(lepszy optycznie). Ja do dzisiejszego dnia nie mogę się napatrzeć na moje panoramki zrobione Sony Nex5n+18-55.
Nie ma kompaktów z wymienną optyką. Kompakt - czyli jak sama nazwa mówi - wszystko ściśnięte razem.
Te małe z wymienną optyką to bezlusterkowce.
A co lepsze - wszystko zależy jaki to ma być aparat z wymienną optyką, bo te się bardzo różnią i do czego ma służyć.
Bezlusterkowiec jest równie kulawą nazwą jak kompakt z wymienną optyką.
piter203 w lustrzanki się nie pchaj, proponuje Tobie jakiegoś kompakta, mały, wygodny, sam potrzebowałem takiego na wycieczki rowerowe, piesze i właśnie użytkuje fuji x10, który się sprawdza znakomicie w tej roli, już nie chciałem targać żadnej lustrzanki, mam też bezlusterkowca samsunga nx (tu także w torbie musisz pamiętać o obiektywach i je nosić i wymieniać), ale wolę tego fujika, a z produkowanego obrazka jestem bardzo zadowolony, ponadto zawsze robiłem w raw i potem grzebałem w "wywoływarce", a tu jpg prosto z puszki nie wymaga większej obróbki. Nie musi być fuji, ale w tym wypadku kompaktowość i jakość obrazka to naprawdę zaleta, przed wyborem długo się wahałem, taszcząc obiektywy i klamoty w torbie, teraz to bajka.
pozdro
piter203 mam też bezlusterkowca samsunga nx (tu także w torbie musisz pamiętać o obiektywach i je nosić i wymieniać),
pozdro
A kto każe chodzić z torbą obiektywów. Wybieramy jeden obiektyw i idziemy cieszyć się robieniem zdjęć. Lepiej pokombinować jak pstryknąć tym co mamy niż myśleć co podpiąć do danej sytuacji. Ja sam wrzuciłem do szuflady 18-55 i chodzę z 30tką i starcza mi do wszystkiego.
ShoRtie zapewne masz rację, ale zawsze zostaje ta świadomość, dlaczego nie wziąłem....,
ja już to wszystko przerabiałem parę dobrych lat i jednak jak DLA MNIE !!, fujik był strzałem w 10, wreszcie mam radość z fotografowania, a i kręgosłup mniej boli :)
piter203, sluchaj tengo co koberek napisal, ma wielka racje, ja tez ostatnio porzucilam lustrzanke, teraz zostalam przy bezlusterkowcach i kompakcie, z lustrzanki nie moglam zrezygnowac przez dlugi czas, ale w koncu musialam podjac decyzje, zeby sie z nía pozegnac na zawsze.
Zatem polece ci kompakt Sony RX100, ktory nie bedzie Cie ograniczal, jak zdecydujesz sie na bezlusterkowiec z podstawowym obiektywem to nie wiem czy ci to wystarczy, rx100 to aparat typowo wycieczkowy, lekki, do wszelkich zastosowan, polecam.
Olej lustrzanki. Kup Fuji X20. Akurat mieści się w podanej kwocie, a nawet ze stówka albo dwie może zostaną na dobrą flaszkę dla uczczenia zakupu. Wesołych świąt. :)
EDIT.
Może być też wspomniany wyżej X10. Zostanie więcej kasy na płyny rozweselające. To ważna sprawa. Jak po wyczerpującej wycieczce w plener ogląda się fajne zdjęcia, to bardziej chce się pić. Jeszcze raz wesołych świąt. :)
piter203
19-04-2014, 13:45
Wybaczcie ze dopiero teraz odpisuje ale szybszej czasu nie miałem.
Trochę się naczytałem o lustrzankach za nim napisałem tu i nie byłem pewny co do lustrzanki bo u mnie tereny są dość rożne.
Nie chce nic kupować na hura potem żałować tego wole przemyśleć sprawę do końca
Jak chodzi o bezlusterkowiec to bym jeszcze później mógł do kupić jakiś tam obiektyw.
Myslę ze trzeba dobrze przemyślić sprawę za i przeciw :)
I co bedzie najlepszym rozwiązaniem :) Dziekuje wszystkim za podpowiedzi i wesołych świat
pastwisko
19-04-2014, 13:46
olej aparat, kup rower - za 2k mozna juz cos sensownego kupić.
piter203
19-04-2014, 13:49
olej aparat, kup rower - za 2k mozna juz cos sensownego kupić.
Rower to juz mam :)
pastwisko
19-04-2014, 15:10
Kup drugi, optymalna ilość rowerów to n-1, gdzie n to liczba rowerów która sprawi że dziewczyna z tobą zerwie, ja nie mam dziewczyny więc dążę do n.
piter203
19-04-2014, 15:23
tez nie mam Kobiety niestety:) i nie mogę olać aparatu bo mam za piękne widoki zeby nie kupić lepszego aparatu :D
A ja mam kobietę i aparat a nie mam roweru
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/vivalabam_wqwpqw-1.gif
źródło (http://ifotos.pl/img/vivalabam_wqwpqw.gif)
piter203
19-04-2014, 15:46
rower to dobra rzecz :D jeżdżę nim do pracy póki ładna pogoda:) a tak po za tym czekam jeszcze na kolejnie opinie :D
pastwisko
19-04-2014, 18:26
Ja dziś byłem rowerem pod Koscieżyną i faktycznie warto dobry aparat mieć :)
piter203
19-04-2014, 18:42
na takie widoki to obowiązek ze trzeba mieć dobry aparat :) A później się cieszyć z fajnych fotek
cz4rnuch
19-04-2014, 19:10
A ja mam kobietę i aparat a nie mam roweru
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/vivalabam_wqwpqw-1.gif
źródło (http://ifotos.pl/img/vivalabam_wqwpqw.gif) Przed wizytą w rowerowym upewnij się, że w przypadku twojej dziewczyny "n" nie wynosi przypadkiem 1 bo zostaniesz z aparatem i pedałami :)
Ja dziś byłem rowerem pod Koscieżyną i faktycznie warto dobry aparat mieć :) Kościeżyna?
pastwisko
19-04-2014, 19:12
Kościeżyna?
A jak myślisz?
nikoniarz
19-04-2014, 19:17
Ja mam rower, aparat i dziewczyne... Jak się dowiedziała co ile kosztowało to teraz uważnie pilnuje co kupuję :D
piter203
19-04-2014, 19:21
nikoniarzd3100 pewnie jak bym miał Dziewczynę to by tez mnie pilnowała co kupuje :D juz takie Kobiety są:D
nikoniarz
19-04-2014, 19:26
W końcu kobitki to najlepsze księgowe :D A wracając do tematu- ja bym był za lekką, małą lustrzanką. Może D3100? I do tego nawet kit 18-55...
piter203
19-04-2014, 19:31
nikoniarzd3100 juz w pierwszym poście pisałem o d3100 z kitem 18-105 mm vr .
nikoniarz
19-04-2014, 19:35
Tak, widziałem. Zjadłem wyraz- miało być "może jednak D3100". Moim zdaniem warto, jeszcze bardziej właśnie w kompecie z 18-105. Ja wiem, że i tak większy niż kompakt czy bezlusterkowiec, ale to jednak jeden z najmniejszych "lustrzanych" Nikonów. Mam go nadal, i pomimo dokupienia kolejnej lustrzanki cięzko mi się z nim rozstać. Kupiłem go właśnie z kitem 18-105. Oczywiście nie namawiam, ale ja bym wybrał lustrzankę.
piter203
19-04-2014, 19:41
Ostatnio dużo czytałem właśnie na temat kita 18-105 mm dużo osób sobie go chwali , więcej z niego można wyciągnąć niż z kita 18-55 mm i własne znajomy mi poleca właśnie body d3100 . od pewnego czasu dużo na ten temat czytam to trochę doinformowany jestem . z kitem 18-55 w życiu nie brał
Eeee widzę, że młodzi i niedoświadczeni :)
Masz 1900 zeta, dajesz dziewczynie 3 stówki i puszczasz do ciucholandii, a sam rowerem gnasz do Media Ekspert, kupujesz sprzęt, focisz pół dnia i przyjeżdżasz po dziewczyne robisz jej portret z bananem i wszyscy szczęśliwi wracacie do domu :)
nikoniarz
19-04-2014, 19:47
Kit 18-55 występuje w paru wersjch. W tej "najlepszej" oferuje jakość obrazka na poziomie 18-105. Ale skoro jest kasa na 18-105 to nawet nie warto myśleć nad 18-55. Minusem 18-105 jest masa- dość ciężki jak na amatorskie szkło. Przemyśl temat, bo moim zdaniem D3100 + 18-105 jest w bardzo dobrej cenie.
"z kitem 18-55 w życiu nie brał" - a dlaczego? dobry kiciak
d3100 to kastrat, miałem to wiem, nawet brecketingu nie ma, to już samsungi bezlustrowe lepsze wyposażenie mają, no ale to Twoja kasa i wybór.
piter203
19-04-2014, 19:54
koperek nie mam kobiety! :D Moze i jestem nie doświadczony ale sie rozglądam i nie podejmuje decyzji pochopnie i wole sie kogoś zapytać kto się zna lepiej na tym
nikoniarzd3100: niestety coś za coś :) mogę nawet już mieć taki zestaw za 1800 zł i źle cenowo i dajmy do tego jeszcze jakaś kartę pamięć ale już szybką.
"piter203" z tym kompaktem to nie żartowałem, ale widzę, że masz parcie na lustro, to już lepiej kup d5100 z 18-55, lepiej na tym wyjdziesz
wesołych świąt
nikoniarz
19-04-2014, 19:57
Do D3100 nie potrzeba zbyt szybkiej karty pamięci. Class 10 wystarcza w zupełności. Co do brecketingu- ostatnia rzecz której bym użył. Mam w drugiej lustrzance i nawet nie sprawdzałem czy działa :D Po prostu osobiście tego nie potrzebuje. Autor też musi sobie szczerze odpowiedzieć czy to jest niezbędne.
1900 PLN to już jakis budzet jest. Ja natomiast nieco bym dolozyl i wzial pierwsze 5d.
nikoniarz
19-04-2014, 20:01
Zaraz od stówki do stówki uzbiera się na D800 :D
nikoniarzd3100 dałem to jako przykład kastracji, masz rację autor sam musi wyznaczyć se priorytety
piter203
19-04-2014, 20:03
koberek odrazu parcie na lustro :D juz sprawdzałem jakie funkcje ma fuji x10 i x 20 chetnie bym zobaczył zdjęcia z tego aparatu :) nie tylko patrze na lustro ale tez na kompakty i bezlusterkowce :) muszę pod siebie wybrac :)
nikoniarz
19-04-2014, 20:05
nikoniarzd3100 dałem to jako przykład kastracji, masz rację autor sam musi wyznaczyć se priorytety
Spoko, nie traktuję tego by się przyczepić. Po prostu wszystko zależy od użytkownika. Dla jednego wykastrowany będzie D3100, dla drugiego D5300, a dla kolejnego D90...
piter203
19-04-2014, 20:18
Kazdą waszą propozycje sprawdzam jakie to są aparaty:) będzie trzeba postawić wódeczkę i dalej wymieniać poglądy :D
Ale 5d to naprawdę dobra opcja. Nie bedzie problemu za dwa lata, ze sprzet przestarzaly, bo przestarzaly jest już na starcie. Kolega powiedzial, ze chce robic widoczki i lubi się uczyc. Zewszad slychac było swego czasu narzekania na AF w tej puszce, ale do krajobrazow on nawet potrzebny nie jest. Optyki wbrod, do wyboru do koloru. Zero kombinowania ze zmiana ogniskowej z powodu cropa. A obraz da lepszy niz dowolne tutaj wymienione aparaty.
Kompakt to wydatek jednorazowy. Lustrzanka i bezlusterkowiec to system. Czyli worek bez dna.
Za chwilę będziesz chciał: lepszy obiektyw, lampę, kolejny obiektyw, grip, jeszcze jeden obiektyw, zapasowe aku, plecak, statyw, kolejny obiektyw, nowsze body, .... . I tak bez końca :-)
nikoniarz
19-04-2014, 21:32
Chyba w związku z tym lepiej nie być ograniczonym jeśli foto bardziej go wciągnie...
Chyba w związku z tym lepiej nie być ograniczonym jeśli foto bardziej go wciągnie...
Ograniczyć to może jedynie brak wyobraźni
piter203
19-04-2014, 21:52
patrze na to tak . patrze na 3 systemy kompakt zaawansowany , bezlusterkowiec i lustrzanka i wybiorę cos pod moj tryb zycia bo jestem dość aktywny :)dla mnie lustrzanka to nie obowiązek :) ale ważne żeby mógłbym ustawiać ręcznie
Piter, landszafty - OK, ale w jakiej formie? Spacery? Turystyka piesza? Zwierzęta? Czy wyczynowe, wielodniowe przemarsze bez kontaktu z elektryczością? Rowerem? Samochodem? Biegiem? Góry czy po płaskim? Timelapse musisz mieć? Fotografia nocna może Cię kręci? Analog wchodzi w grę? Zamierzasz się rozwijać w stronę poważniejszej fotografii i potrzebujesz sprzętu na rozpęd? Masz już jakiś kompakt do np. zdjęć z imprez? Potrzebny Ci sprzęt bryzgoszczelny (jeżeli myślisz, że nie, to pomyśl jeszcze raz, bo uszczelki poza deszczem i mgłą chronią też przed pyłem, piachem, wilgocią atmosferyczną, dymem i czort wie czym jeszcze)?
Tanie, dobre i przygotowane outdoorowo są lustra ze stajni na P (chociaż nieładnie to tu pisać). Przy wielodniowych wypadach (jak biwaki w krzakach) trzeba ogarnąć kwestie zasilania - grip może być ciężki, ale lżejszy od X akumulatorów, a baterie dostaniesz w każdym wiejskim sklepiku. Są lustrzanki na paluszki - bez gripa, ale na insze bagnety :D
Jeżeli masz ciśnienie na choćby odrobinę profesjonalnie wyglądające obrazki, będziesz chciał aparat, do którego można przyczepić filtry, najwięcej chyba zmienia polar. Jeżeli chcesz móc konkurować z profesjonalistami jak chodzi o jakość prac, patrz na matryce APS albo FF - mają je też kompakty (np. Sigmy), rozdzielczość w Mpix nie jest tak ważna, jak może się wydawać.
Jak chcesz kupić aparat raz i zapomnieć, że to się kupuje i tylko go używać, to patrz na klasyki i sprzęt profesjonalny - niedużo tego w cyfrowym świecie, ale coś tam się da wygrzebać (np. tzw. kompakty klasy premium albo profesjonalne lustrzanki).
Szkło - krajobraz lubi szeroki kąt (odpowiednik 24 mm na pełnej klatce), ale czasem też przez brak długiego szkła traciłem cudne ujęcia. Jeżeli ktoś Ci napisze, że przecież możesz podejść parę kroków - wyślij go na sesję np. nad rzeką albo w krzakach nad jeziorem. Albo w góry. Kit 18-55 to najbardziej poręczne szkło, jakie można sobie wyobrazić. Nie jest najostrzejsze czy najjaśniejsze a świecie, ale za to jest to chyba najczęściej udoskonalana konstrukcja. Jak chodzi o outdoorowe sprawy, nie jest za ciężkie, oferuje jakieśtam możliwości jak chodzi o zdjęcia makro, ma naprawdę znośną jakość obrazu (po domknięciu do f/11 nie ma ostrych i nieostrych szkieł...).
Statyw chcesz targać? Jak nie - przyda się redukcja wibracji. Jak tak - pomyśl o lekkim statywie, do którego nie trzeba się będzie schylać. Dobry statyw kosztuje fortunę i jest to zakup na całe życie. Podobnie filtry i, jeżeli mądrze wybierzesz system (a nikonowy bagnet wydaje się mądrym wyborem), szkła. Z tandetnych gadżetów przydaje się jeszcze poziomnica wpinana w gniazdo flesza, jakiś pędzel (nawet taki z budowlanego) i porządna grucha - niby drobiazgi, a trochę uszczuplą budżet - za to pozwolą Ci fotografować pomimo trudności i problemów związanych nieodłącznie z przebywaniem na łonie przyrody.
piter203
21-04-2014, 18:11
przemyślałem wszystko i myślę ze kompakt z ręcznymi ustawieniami powinien mi wystarczyć na moje wymagania. Jak chodzi o lustrzanke to bym musiał sporo wydac kasy :) i teaz mam inne wydatki.
mysle cos nad sony lub fuji http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfrowe/sony-cyber-shot-dsc-hx60-czarny.bhtml
http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfrowe/sony-cyber-shot-dsc-hx50-czarny.bhtml i mysle nad fuji x10
Jak chodzi o lustrzankę, to od 400-500 zł można kupić D40 z kitowym szkłem i kompletem akcesoriów.
koniecpolska
21-04-2014, 21:34
Zapoznaj się z Olympusem XZ-2, aktualnie najtańszy zaawansowany kompakt na rynku. Jak się dobrze zakręcisz to kupisz taniej niż za 900zł.
Lustrzanka czy bezlustrowiec z kitowym obiektywem 3.5-5.6 będzie niewiele lepszy niż kompakt (o ile będzie lepszy). Droższy i większy na pewno.
nikoniarz
21-04-2014, 21:38
Nie ma co porónywać lustrzanki (nawet z kitem) do kompakta.
Edit: oczywiście chodziło mi o kwestię jakości obrazu.
pastwisko
21-04-2014, 21:43
Chyba mało kompaktów znasz.
nikoniarz
21-04-2014, 21:47
Wystarczająco bym osobiście je omijał...
pastwisko
21-04-2014, 21:55
Skoro to sprawa osobista, to nie wikłaj w nią szukających sprzętu dla siebie.
nikoniarz
21-04-2014, 22:04
Żeby nie było, że sieję zamęt- są kompakty, które oferują bdb jakość obrazu. Ale to też jest koszt. Problemem może być, jeśli autor stwierdzi, że jednak foto go wciąga i chciałby się rozwijać w tym kierunku. Kompakt zaoferuje mu stałą jakość obrazu. W lustrzance zmieni szkło i zrobi krok do przodu. Domyślam się, że idąc tym tokiem myślenia najlepiej byłoby kupić jak najlepszą lustrzankę w komplecie z jak najlepszym szkłem czego oczywiście nie sugeruję. Chodziło mi tylko o to, że kupując kompakta z jakością obrazka na poziomie D3100 + N18-108 nie wyda dużo mniej, ale kupi zamknięty zestaw.
piter203
21-04-2014, 22:09
Witam. naradzie nie idę w lustrzankę bo mi sie to nie opłaca bo może mi wystarczy kompakt dobrej klasy półkowej. A jak mam lustrzankę kupić a później będzie miała leżeć na półce szkoda zeby sie marnowała. A jak dalej mnie będzie ciągnęło do fotografii to może uzbieram kasę i lepszą kupie lustrzankę niz d3100 . i tez dużo zależy od fotografa jakie zdjęcia wyjdą . sprawdzę tego Olympusem XZ-2. dziekuje wszystkim za pomoc
nikoniarz
21-04-2014, 22:11
Skoro tak sprawa wygląda to akceptuję Twoje zdanie. Wszystko wyjaśnione.
Zalezy jaka lustrzanka i jaki kompakt.
Zalezy co chcemy fotografowac i co mamy podpiete pod lustrzanke!
Dobry kompakt nie oznacza, ze zawsze bedzie gorszy od lustrzanki, a twoim mysleniem wprowadzasz ludzi w blad.
piter203
21-04-2014, 22:35
Mekano mysle tak wole sprowadzić sie w kompakcie w ręcznych ustawieniach jak to mi sie spodoba to kupie juz lepszą lustrzankę niz d3100 a jak sie nie podoba to bede miał kompakt i nie będę załował ze wydałem kasę :)
Mekano mysle tak wole sprowadzić sie w kompakcie w ręcznych ustawieniach jak to mi sie spodoba to kupie juz lepszą lustrzankę niz d3100 a jak sie nie podoba to bede miał kompakt i nie będę załował ze wydałem kasę :)
Moze moj wczorajszy post, jeszcze da Ci troche pare przemyslen, na temat co wybrac:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3358125&postcount=46 (nie wiem czy czytales).
Ja juz mam tak jasno, ze na pewno nie bede miala dlugo pytan, co wybrac, co kupic, czy co jest lepsze... od tego czy tamtego.. :D
A aparat Ci polecilam i to w tym watku jedynie moze Cie ograniczac cena.. ;)
piter203
21-04-2014, 23:21
Kompakt do mnie bardziej przemawia :) bo mogę go wszędzie zabrać.Jak chodzi o tam tego sony to ciekawy aparat a jak chodzi o cenę to planuje trochę wpłacić kasy a resztę na raty :)I dzięki wielkie za pomoc
Piter203 to znaczy ze zdecydowales sie na RX100? :)
piter203
21-04-2014, 23:36
jeszcze pooglądam aparaty ale myślę coś z firmy sony wybiorę :)
Jezeli kupisz przecietny kompakt Sony, czy inny to pamietaj, ze to bedzie pozorna oszczednosc, potem mozesz sie denerwowac, ze slabo sobie radzi w gorszych warunkach..
Dlatego, jesli ma to byc aparat na dluzszy czas, lepiej dozbierac i doplacic.. Nie mowie tu, ze gorszym kompaktem nie zrobisz dobrych zdjec, ale RX100 ma swiatlo 1.8 a to znaczy, ze czesto nie bedziesz musial uzywac wysokich iso w normalnych i przecietnych warunkach, a jak bedziesz mial gorsze warunki to podkrecenie iso i 1.8 bardzo duzo daje.. dlatego dobrze sie zastanow, co wybrac, bo radosc jest bezcenna.
pastwisko
22-04-2014, 00:24
dlatego dobrze sie zastanow, co wybrac, bo radosc jest bezcenna.
raczej brak irytacji ;)
piter203
22-04-2014, 16:52
Mekano tak wiem i dlatego myślę nad tym sony nie dość ze fajne wygląda to ma sporo opcji i będzie można się nim pobawić , dla moich spacerów po lesie i nad jeziorami powinien wystarczyć . Taki dziki nie jestem żeby kupować pierwszy lepszy aparat :)
Ciągnąc offtop... Sigmy DP mają matrycę APS, myślę, że niedużo im braknie do "pro" levelu.
Nie patrząc na mekano, która się zdenerwuje, że możesz patrzeć na inne aparaty ;)
zobacz na ceny x10, bo ja się mocno zdziwiłem. 999 to jest bardzo dobra cena do testowania upodobań.
matys i dlatego go wciągnąłem, warto było poczekać :)
koniecpolska
23-04-2014, 11:40
Dlatego, jesli ma to byc aparat na dluzszy czas, lepiej dozbierac i doplacic.. Nie mowie tu, ze gorszym kompaktem nie zrobisz dobrych zdjec, ale RX100 ma swiatlo 1.8 a to znaczy, ze czesto nie bedziesz musial uzywac wysokich iso w normalnych i przecietnych warunkach, a jak bedziesz mial gorsze warunki to podkrecenie iso i 1.8 bardzo duzo daje.. dlatego dobrze sie zastanow, co wybrac, bo radosc jest bezcenna.Mekano, z uczciwości oraz mając na względzie dobre samopoczucie kupującego, powiedz szczerze, że f=1.8 jest jedynie na szerokim końcu RX100 ... a potem to już błyskawiczna droga ku ciemności, czyli f=4.9 czy cuś w tym guście - co wychodzi gorzej niż f=2.3 w LX7 czy 2.5 w XZ-2 (w okolicy 100mm) :wink:
koniecpolska, to racja, ale po to rozmawiamy, by zaproponowac dobry aparat, a jak wiadomo kazdy aparat ma swoje wady i zalety, mimo wszystko, mimo wad RX100 uwazam, ze to dobry aparat i swietnie zastapil mi ciezka lustrzanke Nikona. Majac tez bezlusterkowce, niestety nie moglam zrezygnowac z lustrzanki, bo lustrzanka dawala mi uniwersalny zoom, dopiero RX100 sprawil, ze moglam podjac decyzje, by od niej odejsc i wcale nie zaluje. Dosc sporo czasu to trwalo, szukajac w bezlusterkowcu to co mialam w lustrzance.. ale to sie wiazalo niestety znowu z kompletowaniem kolejnych szkiel.. a od tego chcialam odejsc, marzyl mi sie maly UNIWERSALNY aparat z dobra jakascia zdjec, bezlusterkowce (ktore mam) niestety nie sa uniwersalne. Dlatego bardzo sie ciesze z tego RX100 nie wiem jak dlugo bedzie trwala moja satysfakcja do niego.. na razie spisuje sie swietnie i jeszcze mnie nie zawiodl, a najwazniejsze ze sprawia mi wiele radosci.. jest taki malutki... mozna sie w nim zakochac.. :)
piter203
24-04-2014, 21:14
na mojej liscie jest
1. fujifilm -x10
2. sony -RX100
i jeszcze jakie są godne polecenia :)
Sigmę DP obczaj, toć pisałem... I patrz na sample, na takie zdjęcia, jakbyś chciał robić, na ilość rejestrowanych przez aparat szczegółów (nie ostrość czy kontrast, bo to możesz poprawić w fotoszopie i nie na rozdzielczość liczoną w Mpix, bo to nie zawsze idzie w parze z jakością czy możliwościami aparatu). Rada jak dla totalnego lajkonika, ale o jakości optyki najwięcej/najszybciej Ci powie ilość zniekształceń w rogach zdjęć - nawet niezłym szkłom zdarzają się nieostrości, niebieskie obwódki (chroma) itp. wypadki. Poza tym w ciągu ostatnich lat optyka zrobiła parę kroków naprzód, a technologie związane z matrycami posunęły się do przodu ze dwie epoki - warto poczytać, popatrzeć i wartościować pod tym kątem.
pastwisko
25-04-2014, 11:45
Sigmę DP obczaj, toć pisałem...
Jesteś pewien, że dla kogoś takiego, kompakt ze stałką to dobry wybór? Bo ja nie sądzę - jak mozna wymieniać szkła to jeszcze spoko, ale zaspawana na stałe jedna ogniskowa to w tym przypadku średni pomysł. To są aparaty dla świadomego fotografa - świadomego ograniczeń i możliwości jakie wynikaja z jednej ogniskowej - i to konkretnej ogniskowej, bo jeszzce trzeba się na jakąś zdecydować.
cz4rnuch
25-04-2014, 13:01
Sigma pomyślała o wszystkim. Po prostu trzeba kupić DP1, DP2 oraz DP3(najlepiej w wersji quattro bo jakość jak z MFa), wynająć szerpę i już można cieszyć się fotografią.
Ja od pewnego czasu używam Panasa GX1 ze stałka 14mm.
Małe to to, kosztował tyle co kompakt i prawie zawsze mam go przy sobie. Strzeliłem nim parę widokówek i mnie nie zawiódł;)