Zobacz pełną wersję : Kompakt dla żony-zajączek
piotereks
18-04-2014, 14:55
Witam chciałem dla zony zakupic prosty funkconalny. podreczny. przygladam sie tym dwum http://www.euro.com.pl/porownanie.bhtml?p1=3597093264&p2=6887616527
i sam nie wiem. na 1 rzut oka bezapelacyjnie Fuji ale jak sie blizej przyjrzalem to swiatlo Samsunga f/ 3,1-6,3 w stosunku do Fuji f/3,5-5,3... zniechcecilo mnie doniego.
Moze ktos pomoze na chlodno ktory ???? dzieki,
Fuji, przynajmniej dla mnie, ma lepsze parametry:
ogniskowa, zapis w RAWach, FullHD i matryca EXR. Dodatkowo większa pamięć wewnętrzna i wyższe ISO.
Ja bym brał Fudżiego. Ładniejszy. Do tego w tym porównaniu ma więcej zielonych ptaszków. Z pewnością lepiej spełni zadanie prezentowe. Ale nie ze względu na zielone ptaszki, a na czerwoną obudowę.
pastwisko
18-04-2014, 15:16
z funkcji przydatnych przeciętnemu użytkownikowi, to Fuji ma wiekszy zoom, filmy HD i wiekszą pamięć wewnętrzną - na wypadek zostawienia karty w czytniku w domu ;)
Fuji sporo większy, to może być dla użytkowniczki istotny parametr. Oba mają ciemne obiektywy, za to z bezsensownymi krotnościami zooma. Nie kupiłbym żadnego.
piotereks
18-04-2014, 15:32
Fuji sporo większy, to może być dla użytkowniczki istotny parametr. Oba mają ciemne obiektywy, za to z bezsensownymi krotnościami zooma. Nie kupiłbym żadnego.
a ktory ciemniejszy? jaki bys kupil?
Do codziennych zdjęć wystarczy nawet iphone. Nie mówiąc o 10-letnim Contaxie i4r z CCD 4mpix i Tessarem - fisheyem. Bierz czerwony.
a ktory ciemniejszy? jaki bys kupil?
Na przykład taki:
http://allegro.pl/nowy-aparat-cyfrowy-canon-powershot-s110-okazja-i4138338495.html
albo tańszy ale srebrny (MZ brzydszy):
http://allegro.pl/canon-powershot-s110-hs-full-hd-f-2-wi-fi-srebrny-i4159745200.html
To generalnie trochę więcej kasy niż zakładałeś, ale będzie zauważalnie mniejszy od Fuji. Obiektyw będzie ostrzejszy i jaśniejszy niż w tym co proponowałeś. Wykonanie samego aparatu będzie lepsze.
Kosztuje dwa razy tyle i nie jest czerwony.
Na poważnie - a do czego to ma służyć? Do zdjęć na rodzinnych spacerach i przy okazji urodzin / imienin? Wtedy faktycznie głównym kryterium powinien być czerwony kolor obudowy. Jeśli zaś żona ma zacięcie fotograficzne, to wtedy inna rozmowa.
piotereks
18-04-2014, 15:43
no dobra widze ze dominuje czerwony. wiec tak zostanie. ale powiedzcie przeciez samsung bije tego fuji pod katem wpadania swiatla. kurcze o cala prawie skale!!! F-5,3, S-6,3. to bardzo duzo...
To jeden pies, na długim końcu i tak ciemno. A na pełnej dziurze bardzo podobnie.
Nie bardzo rozumiem co mówisz. Fuji jest tylko delikatnie ciemniejszy na szerokim za to jaśniejszy na długim. gdzie tu samsung bije fuji?
no dobra widze ze dominuje czerwony. wiec tak zostanie. ale powiedzcie przeciez samsung bije tego fuji pod katem wpadania swiatla. kurcze o cala prawie skale!!! F-5,3, S-6,3. to bardzo duzo...
Raczej daleko tu do różnicy o przysłonę, a poza tym odbywa się to na innej ogniskowej. Obawiam się że nie do końca wiesz o czym piszesz, kup czerwony.
piotereks
18-04-2014, 15:52
Nie bardzo rozumiem co mówisz. Fuji jest tylko delikatnie ciemniejszy na szerokim za to jaśniejszy na długim. gdzie tu samsung bije fuji?
no jakto Fuji wpusci tylko 5,3 a samsung 6,3. to chyba lepszy. chyba ze mi sie juz pokielbasilo.
pastwisko
18-04-2014, 16:09
no jakto Fuji wpusci tylko 5,3 a samsung 6,3. to chyba lepszy. chyba ze mi sie juz pokielbasilo.
Ale Fuji ma dwa razy większy zoom, więc de facto, tam gdzie w Samsungu konczy się zoom, u Fujiego jest dopiero połowa i możliwe ze jest tam nawet jaśniej. A tak poza tym, to te róznice są bez znaczenia prawie.
ja też za czerwonym, ma długiego zoooma, M, panoramę, RAW..
piotereks
18-04-2014, 16:55
Dzieki wszystkim za poswiecanie czasu. Czerwony wygrywa. Szybkosc odpowidzi mnie zaskoczyla. zdaze na zajaczka. dzikei i WesołychŚwiąt. pietrek
Nie wiem dlaczego nikt nie naprostował do tej pory, a tobie się "pokiełbasiło".
F 5,3 wpuszcza więcej światła niż F 6,3.
F5,3 - "duża" dziura wpuszcza więcej światła
F6,3 - "mniejsza" dziura wpuszcza mniej światła (oba tak na prawdę są ciemne, ale Fuji na długim końcu wpuszcza więcej światła).
Dlatego obiektywy 1,8; 1,4 są takie drogie bo są "jasne". Im wyższa wartość F tym "gorzej" (w uproszczeniu).
Co nie zmienia faktu, że fujik lepszy.
piotereks
18-04-2014, 18:49
Nie wiem dlaczego nikt nie naprostował do tej pory, a tobie się "pokiełbasiło".
F 5,3 wpuszcza więcej światła niż F 6,3.
F5,3 - "duża" dziura wpuszcza więcej światła
F6,3 - "mniejsza" dziura wpuszcza mniej światła (oba tak na prawdę są ciemne, ale Fuji na długim końcu wpuszcza więcej światła).
Dlatego obiektywy 1,8; 1,4 są takie drogie bo są "jasne". Im wyższa wartość F tym "gorzej" (w uproszczeniu).
Co nie zmienia faktu, że fujik lepszy.
dzieki serdeczne. zawsze mialem z tym problemy. zawsze myslalem ze jak wieksza cyfra to wpada wiecej swiatla, jak mniejsza to mniej. rzeczywiscie 1,8, 1,4 to bardzo drogiesz szkla.
Podepnę się z pytaniem bo też planuję kupić żonce jakiś aparat, do fotografowania i filmowania naszej nowo narodzonej córeczki. Aparat będzie też służył na spacerach i ogólnie wszędzie tam, gdzie nie chce mi się targać lustra. Założenia jakie sobie stawiam:
- zakres zaczynający się najlepiej od ekwiwalentu 24mm i kończący około 100-120mm
- ma być mały i ładny :D
- tryb auto i jak najlepsza jakość zdjęć na nim
- możliwie najlepsze filmy
Może mieć trochę rozbudowanych funkcji (dla mnie do zabawy), ale priorytetem jest dobry tryb auto i jakość zdjęć. Cena, no cóż, im taniej tym lepiej, powiedzmy w zakresie 1000-1600PLN.
W tej chwili biorę pod uwagę:
- Canon S110 (ładny i rozsądny cenowo, obecnie mój faworyt)
- Sony RX100 (dobra matryca, jednak znacznie drożej)
- Fuji X10/X20 (tylko czy żona go ogarnie? no i jest już wyraźnie większy...)
Koledzy poratujcie proszę, bo nie siedzę w temacie kompaktów. A może coś ze stajni Nikona?
Ja się nie znam, ale moja żona jest zadowolona z Nikona P310, a teraz jet już P340 z jaśniejszym obiektywem. W cenie się chyba też mieści. Małe toto i mi się z wyglądu podoba.
Wysłane z mojego S1 przy użyciu Tapatalka
Dzięki, mnie też się podoba. Niestety różnica w cenie do RX100 niewielka, chyba bym wolał dopłacić jednak... W tej chwili waham się już tylko między Canonem S100 za 960PLN a Sony RX100 za 1650PLN. Różnica w sumie niebagatelna, prawie drugie tyle. Pytanie czy różnica w jakości jest tego warta?
Prawda jest taka, że w słabych warunkach i jeden i drugi będzie niewystarczający a w dobrych oba sobie poradzą. Canony w trybie zielonym na ogół radzą sobie najlepiej. Ken Rockwell zawsze poleca.
pastwisko
20-04-2014, 22:52
w dobrych warunkach to wszystko sobie radzi :)
Nawet ja. Co do aparatow - moj glos znow za Fuji. Znow z powodow estetycznych. No i jedna rzecz - Fuji w przeciwienstwie do tamtych dwoch ma wizjer, co jest absolutnie nie do przecenienia i znacznie moim zdaniem wazniejsze niz jakies stabilizacje czy roznice w matrycach.
- ma być mały i ładny :D
To tylko RX100 Wspanialy! :-D Nawet sie nie zastanawiaj. :)
hulk2012
22-04-2014, 07:13
To tylko RX100 Wspanialy! :-D Nawet sie nie zastanawiaj. :)
Ja wybrałem nex7 po dłuższym porównaniu. Do tego szkła minolty Rokkor (po założeniu przejściówki) i nikt nie podskoczy w temacie do kwoty zł 5k
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/majumyme-2.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/04/22/majumyme.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/8ymevuna-2.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/04/22/8ymevuna.jpg)
Ps. Obydwa lekko zle przycięte bo wrzucałem na szybko z telefonu..
Tyle że Nex to dla mnie już nie kompakt...
NEX chyba dla nikogo nie jest kompaktem. Chociaż np taki 3N bez gripu np z naleśnikiem 20mm już jakoś tam kompaktowy jest.
hulk2012
22-04-2014, 11:51
NEX chyba dla nikogo nie jest kompaktem. Chociaż np taki 3N bez gripu np z naleśnikiem 20mm już jakoś tam kompaktowy jest.
3N + naleśniki - jak najbardziej. Jednak biorąc pod uwagę niewielka różnice w rozmiarze pomiędzy np nex7 a rx100 gdzie możliwościami rx100 sporo ustępuje nexowi - nie widzę problemu w "drobnym" ustępstwie na korzyść nexa. Do tego ta różnica w rozmiarze matrycy. Nex7 to po prostu długotrwalsza inwestycja i świat pełen interesujących niespodzianek i multum możliwości. Moja żona miała i rx100, kilka Fuji jak rownież Nex5r. Cóż - Nex5r okazał sie idealny jednak ten brak wizjera np w słoneczne dni sprawił ze wybrała 7. Po 1,5 roku ma zamiar kupić w maju a77 tak jej sie fotografia spodobała. A tak z rx100 dziś biegalyby moje dzieciaki bo po krótkim czasie sie po prostu "nudzi". Zreszta jak juz w tym kierunku to może iPhone 5s. Mnóstwo aplikacji do fotografii i wtyczek do obróbki + iCloud do katalogowania i dzielenia sie nimi z inni. Tak to dla mnie wyglada..
Widziałem dziś Canona 120. Całkiem fajny jak na podręczny aparat. Mam co prawda Nexa 5R ale żona mi podbiera a lubię mieć aparat przy sobie, więc jakiegoś malucha też bym chętnie przygarnął. Mam w szafce co prawda niewiele używanego XZ-1 ale wcale taki kompaktowy nie jest.
MariuszJ
23-04-2014, 22:36
Jednak biorąc pod uwagę niewielka różnice w rozmiarze pomiędzy np nex7 a rx100
Mocno polemizowałbym.
gdzie możliwościami rx100 sporo ustępuje nexowi
W konfiguracji małogabarytowej możliwości rx100 ma porównywalne. Absolutnie nie ma przepaści.
Nex7 to po prostu długotrwalsza inwestycja i świat pełen interesujących niespodzianek i multum możliwości.
No mnie trochę niespodzianki w stylu, że zamiast fajnych prosumerskich szkiełek dostaję od Sony trzeci ciemny zoom standardowy zniechęciły do systemu.
A tak z rx100 dziś biegalyby moje dzieciaki bo po krótkim czasie sie po prostu "nudzi".
A ja zdradziłem nexa dla Fuji-X i RX100 właśnie. I jakoś mam wrażenie lepszego dopasowania do potrzeb. Także do sprawy trzeba podchodzić indywidualnie i świadomie.
hulk2012
23-04-2014, 23:36
Mocno polemizowałbym.
W konfiguracji małogabarytowej możliwości rx100 ma porównywalne. Absolutnie nie ma przepaści.
No mnie trochę niespodzianki w stylu, że zamiast fajnych prosumerskich szkiełek dostaję od Sony trzeci ciemny zoom standardowy zniechęciły do systemu.
A ja zdradziłem nexa dla Fuji-X i RX100 właśnie. I jakoś mam wrażenie lepszego dopasowania do potrzeb. Także do sprawy trzeba podchodzić indywidualnie i świadomie.
Kto tu szklach Sony. Ja mowię o przejściowce do nexa których jest pełno pasujące pod każdy bagnet. Ja osobiście jestem fanem Minolty Rokkor. Nie ma na nexa obecnie nic lepszego i nie będzie. Seria maxxum Minolty to szła już AF jednak Rokkor króluje jeśli chodzi o obrazek.
pastwisko
23-04-2014, 23:43
Nie ma na nexa obecnie nic lepszego i nie będzie. Seria maxxum Minolty to szła już AF jednak Rokkor króluje jeśli chodzi o obrazek.
de gustibus et bagnetibus...
hulk2012
23-04-2014, 23:44
de gustibus et bagnetibus...
I speak truth and only truth
MariuszJ
23-04-2014, 23:55
Kto tu szklach Sony. Ja mowię o przejściowce do nexa których jest pełno pasujące pod każdy bagnet. Ja osobiście jestem fanem Minolty Rokkor. Nie ma na nexa obecnie nic lepszego i nie będzie. Seria maxxum Minolty to szła już AF jednak Rokkor króluje jeśli chodzi o obrazek.
Przepraszam, ale rozmawianie w temacie "Kompakt dla żony-zajączek" o obiektywach do których sam adapter jest większy od E20/2.8, wymagających ręcznego ostrzenia i mających ekwiwalent ogniskowej mnożony 1.5 względem konstrukcyjnego traktuję jako zwykły spam.
hulk2012
23-04-2014, 23:56
Przepraszam, ale rozmawianie w temacie "Kompakt dla żony-zajączek" o obiektywach do których sam adapter jest większy od E20/2.8, wymagających ręcznego ostrzenia i mających ekwiwalent ogniskowej mnożony 1.5 względem konstrukcyjnego traktuję jako zwykły spam.
hahahahahaha
3N + naleśniki - jak najbardziej. Jednak biorąc pod uwagę niewielka różnice w rozmiarze pomiędzy np nex7 a rx100 gdzie możliwościami rx100 sporo ustępuje nexowi - nie widzę problemu w "drobnym" ustępstwie na korzyść nexa. Do tego ta różnica w rozmiarze matrycy. Nex7 to po prostu długotrwalsza inwestycja i świat pełen interesujących niespodzianek i multum możliwości.
Nex 7 jest o wiele wiekszy niz Nex 3/5 N
porownanie 5N vs rx100
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/2683051/nex-rx100.JPG)
poza tym, w normalnym uzytkowaniu aparatu potrzebny jest uniwersalny obiektyw, a nie 16mm czy inny nalesnik, 16 mm dobrze sie sprawdza w ciemnych pomieszczeniach czy innych gorszych warunkach, ale w dzien warto miec uniwersalny obiektyw jaki daje rx100.
W czym rx100 sporo ustepuje nexowi?
A ja zdradziłem nexa dla Fuji-X i RX100 właśnie.
Ja moge chyba powiedziec to samo, tzn. zamiast Fuji, to bardzo lubie Samsunga NX a RX100 jest aparatem ktory mam zawsze przy sobie.. swietnie.. bezlusterkowce jednak sa mimo wszystko duze w porownaniu do malego rx100.
pastwisko
24-04-2014, 01:01
I speak truth and only truth
And which lenses have you own, sir?
hulk2012
24-04-2014, 03:10
And which lenses have you own, sir?
I got them all my man..
pastwisko
24-04-2014, 11:14
All lenses of all brands? Wow.
piotereks
17-05-2014, 17:59
po wywolaniu zdjeci z Fujego na papier. hm.... mam wrazenie ze kolorystyka lepsza niz z mojej lustrzanki .
A jak je "wywoływałeś" na papier?