PDA

Zobacz pełną wersję : Dane obiektywów bez CPU

Seś@
18-04-2014, 12:46
Nie wiedziałem gdzie wstawić te pytanie (czy body czy obiektywy) więc piszę tu.
Ustawiam w body D600/D610 (ale to chyba nie ma znaczenia) > dane obiektywu bez CPU. Posiadam Micro-Nikkor 55/2,8 AIS. Przypisuję nr obiektywu ,,1'' i wstawiam ogniskowa- 55, max f- 2,8. I jest OK. Ale... Jeśli podepnę inny obiektyw (zapomnę przełączyć z ,,1'' na inne ustawienie) z chipem np Sy 14/2,8 lub N 85/1,8 G . Czyli na aktualnym aktywnym ustawieniu > dane obiektywu bez CPU, obiektyw nr ,,1'' coś powinno się dziać ? Mi wychodzi, że body ,,czyta'' z chipa z aktualnie zamocowanego obiektywu i foty wychodzą poprawnie naświetlone i ostre.
Są jakieś inne sugestie w/w wymienionej sprawie ?

zdyboo
18-04-2014, 12:55
Przecież ten wpis o manualnym szkle to tylko na potrzeby exifu jest.
Jeżeli podpinasz szkło z CPU, to aparat z niego odczytuje dane, i Twoje wpisy w stosownym menu nie maja znaczenia. Jak podpinasz bez CPU, to aparat wstawi do exifu dane ostatnio wybranego manuala. Mierzył światło będzie poprawnie niezależnie co będzie wpisane w menu, a nawet jeżeli nic nie będzie wpisane.

TOP67
18-04-2014, 13:13
Dokładnie tak jak pisze Tomek.

To są ustawienia tylko dla obiektywu bez CPU. Mają wpływ tylko na Exif i wyświetlacz. Jeśli nic nie będzie wpisane, to przysłona jest podawana jako delta EV (o ile ciemniej od pełnej dziury). Jeśli wpiszemy wartość 2.8, ale podepniemy obiektyw o jasności 4, to pomiar będzie poprawny, tylko w exif wpisane wartości o 1 EV za małe.

Seś@
18-04-2014, 14:08
Faktycznie. Teraz sprawdziłem i tak jak piszecie :-)
Dzięki :-)

Seś@
18-04-2014, 16:48
Dokładnie tak jak pisze Tomek.

To są ustawienia tylko dla obiektywu bez CPU. Mają wpływ tylko na Exif i wyświetlacz. Jeśli nic nie będzie wpisane, to przysłona jest podawana jako delta EV (o ile ciemniej od pełnej dziury). Jeśli wpiszemy wartość 2.8, ale podepniemy obiektyw o jasności 4, to pomiar będzie poprawny, tylko w exif wpisane wartości o 1 EV za małe.
Jeszcze tylko jedno. Bez wstawienia danych obiektywu CPU, oprócz Exif i danych na wyświetlaczu, nie ma również pomiaru matrycowego. Jest tylko centralnie ważony.

GonzoG
18-04-2014, 17:21
Jeszcze tylko jedno. Bez wstawienia danych obiektywu CPU, oprócz Exif i danych na wyświetlaczu, nie ma również pomiaru matrycowego. Jest tylko centralnie ważony.

I tam ma być.

Ogniskowa ma jeszcze znaczenie przy pomiarze matrycowym. Błędnie podana ma niewielki wpływ, ale różnice czasami wychodzą.
Ma też wpływ na pracę lampy w pełnej automatyce - mi.in. ustawienia zoomu palnika oraz niewielki na dobranie mocy błysku przy TTL-BL.