PDA

Zobacz pełną wersję : polecam servis pomimo wyceny na poziomie 115 000zl za roboczo godzinę D600

njght_84
17-04-2014, 13:12
Myślałem że nigdy tego nie powiem, ale polecam serwis nikona.
Wyciągam aparat robię zdjęcia patrzę a tam nie ma przycisku "ok", w D600 jest on niezbędny dla mnie. Po @ do serwisu, oczywiście bez odpowiedzi. Po telefonie i rozmowie z kierownikiem również nie dostałem odpowiedzi jak wygląda naprawa. Chciałem wiedzieć czy zrobią mi to na gwarancji i ile to zajmie..

Po długich a ciężkich nabyłem drugiego D600 i po komunikacie wysłałem swoją jedna z pierwszych sztuk nr ~2000 do serwisu w celu wymiany migawki wg akcji serwisowej. Aparat już po gwarancji i w celu wyjaśnienie napisałem o owym przycisku "OK".
Dostałem @ z wyceną przycisk 6zł netto a robota 160 brutto.
Chcę wyjaśnić na czym polega naprawa. Jest to przycisk jak wykałaczka z szerszą główką, jego montowanie polega na położeniu i dociśnięciu. Od cała robota, zakładam że mi zajęło by to 5sekund, dlatego tyle samo daje serwisantowi.
Teraz liczę 60*60*160/5 i wynik to 115 000 zł za tą robotę przeliczając na roboczo godzinę.
Oczywiście jest to trochę humorystyczne, ale jednak kole w oko ;)

Głęboki oddech i dzwonie do serwisu że chętnie odkupie ta część, serwis na to że się nie zgadzają.. Opisując sytuację jaka mnie spotkała i co prawda nieprofesjonalne podejście do klienta otrzymałem informację że przycisk zostanie naprawiony za darmo.

Jestem bardzo mile zaskoczony podejściem serwisu do sprawy pomimo że tak powinno być od razu, ale to Polska i cieszę się że idzie to nie ku dobremu a normalnemu.

Dodatkowo czyszczenie i migawka gratis, brawo nikon!

Obelix
17-04-2014, 13:36
Chcę wyjaśnić na czym polega naprawa. Jest to przycisk jak wykałaczka z szerszą główką, jego montowanie polega na położeniu i dociśnięciu. Od cała robota, zakładam że mi zajęło by to 5sekund, dlatego tyle samo daje serwisantowi.

Zapytam z ciekawości - rozbierał Kolega tylną ściankę by upewnić się że tak właśnie jest?
Pytam ponieważ z doświadczenia wiem że Nikon nigdy nie robił przycisków "na wcisk".
Tak się składa że pod tą szerszą główkę wchodzi od wewnętrznej strony seger (metalowy bądź z tworzywa sztucznego), który uniemożliwia przyciskowi wypadnięcie.
Więc aby taki przycisk wymienić nie wystarczy tylko go wcisnąć - trzeba rozebrać tylną ściankę.

njght_84
17-04-2014, 13:56
Zapytam z ciekawości - rozbierał Kolega tylną ściankę by upewnić się że tak właśnie jest?
Pytam ponieważ z doświadczenia wiem że Nikon nigdy nie robił przycisków "na wcisk".
Tak się składa że pod tą szerszą główkę wchodzi od wewnętrznej strony seger (metalowy bądź z tworzywa sztucznego), który uniemożliwia przyciskowi wypadnięcie.
Więc aby taki przycisk wymienić nie wystarczy tylko go wcisnąć - trzeba rozebrać tylną ściankę.
może i masz rację, ale w to wątpię po dokładnych oględzinach. Może dlatego wypadł..? W innych nikonach może tak jest, już się spotkałem z taką opinią że pół aparatu do rozebrania.

ThomasVoland
17-04-2014, 15:09
Teraz liczę 60*60*160/5 i wynik to 115 000 zł za tą robotę przeliczając na roboczo godzinę.

Ciekawe wyliczenia. Jak będzie plebiscyt na najgłupszy temat roku 2014, to masz mój głos.

sailor
17-04-2014, 18:12
Ciekawe wyliczenia. Jak będzie plebiscyt na najgłupszy temat roku 2014, to masz mój głos.

chcialem to napisac ale znowu by wyszlo ze sailor jest zly i niedobry. To wyliczenie mniej wiecej klasy:
zdjecie sie robi srednio 1/200s wiec przy koszcie 10pln/zdjecie fotograf zarabia 720tys pln za godzine pracy. przy takiej stawce godzinowej wymiana guziczka to pikus :)

stock
17-04-2014, 19:14
chcialem to napisac ale znowu by wyszlo ze sailor jest zly i niedobry. To wyliczenie mniej wiecej klasy:
zdjecie sie robi srednio 1/200s wiec przy koszcie 10pln/zdjecie fotograf zarabia 720tys pln za godzine pracy. przy takiej stawce godzinowej wymiana guziczka to pikus :)

jakby przyjąć tą metodę to gdyby kolega loki_p (startrailsy - gdyby ktoś nie wiedział) już dawno umarłby z głodu :) :) :)

Borat1979
17-04-2014, 21:31
może i masz rację, ale w to wątpię po dokładnych oględzinach. Może dlatego wypadł..? W innych nikonach może tak jest, już się spotkałem z taką opinią że pół aparatu do rozebrania.

Nie da się wymienić przycisku bez odkrecenia tylnego panela obudowy.

zgera
17-04-2014, 21:42

Dokładnie, przycisk wkładany jest od środka, obrazek jest z serwisówki D90, w D600 chyba jest podobnie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/Bez_tytu25C52582u_1-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-RSeNhU6D_PU/U1AtbdnIb8I/AAAAAAAADPs/DlvMbNqRIsM/s750/Bez_tytu%25C5%2582u_1.jpg)

Obelix
17-04-2014, 21:43

Odkręcenie ścianki to wciąż za mało - trzeba się jeszcze dostać do przycisku.

njght_84
18-04-2014, 08:43
zwracam honor, tylko czy jesteś pewny że tak samo na 100% jest w d600? Mogę jedynie powiedzieć że nie, wybierak też jest inny niż ten na obrazku, ma nóżki na 4-5mm.. ale zawsze znajdzie się ktoś kto wie lepiej pomimo że guzik wie.. Mało tego sugeruje obrazkiem z aparatu, który został wyprodukowany x lat temu.
Nie mniej uważam że serwis wyciągając rękę bardzo zyskał w moich oczach, czego się nie spodziewałem.

Przepraszam, ale nie mogę edytować posta wyżej. Proszę admina o połączenie/zamianę wątków

zdjecie sie robi srednio 1/200s wiec przy koszcie 10pln/zdjecie fotograf zarabia 720tys pln za godzine pracy. przy takiej stawce godzinowej wymiana guziczka to pikus :smile:
Zasugerowałem obliczenia na poczucie humoru nie mniej jednak podajesz przykład z innej beczki.. ale i tak możesz sobie liczyć, i nie są to błędne obliczenia przy takich założeniach..

Ale też mam dla Ciebie pracę
Zapraszam mam zdjęcie do zrobienia za 10zł jak jesteś taki cwany.. nawet mogę Ci zaoferować dożywotnią współpracę za taką stawkę, Przeginka w drugą stronę. Na umowie będziesz miał 720 000/h a i tak nie będziesz chciał pracować wg swojego wzoru. Liczyć można jak kto chce, ale poczucie humoru też trzeba mieć.

zwracam honor, tylko czy jesteś pewny że tak samo na 100% jest w d600? wybierak jest inny niż ten na obrazku, ale zawsze znajdzie się ktoś kto wie lepiej.. Mało tego sugeruje obrazkiem z aparatu, który został wyprodukowany x lat temu. Czy ktoś faktycznie rozbierał ten przycisk, czy takie sobie dyrdymały tutaj uprawiamy?

Nie mniej uważam że serwis wyciągając rękę bardzo zyskał w moich oczach, czego się nie spodziewałem. I chciałbym żeby to było przesłaniem, pomimo że można się wściec nie raz na serwis, zawsze warto podejść delikatnie do sprawy, na spokojnie, tam też pracują ludzie i przejawiają ludzką twarz w naprawach. Przez takie podejście przybędzie im przynajmniej jeden użytkownik i jedna naprawa serwisowa ode mnie.

Więcej picia mniej jedzenia :)

Andi74
20-04-2014, 23:13
to ja moze dam inny przyklad

w BMW E60 zeby wymienic zarowke postojowa nalezy wyjac cala lampe i odkrecic nakladke zderzaka

czas w serwisie 1 h ale licza ta usluge nie za czas poswiecony tej wymianie tylko z cenika uslug

bo czasowo bylo by ze 200 euro ale tak nie mozna liczyc i jest cena stala 25 euro

to takie typowo polskie liczyc komus ile powinien zarobic i tak zawsze bedzie ze on zarabia za duzo

sailor
25-04-2014, 00:12
Zasugerowałem obliczenia na poczucie humoru nie mniej jednak podajesz przykład z innej beczki.. ale i tak możesz sobie liczyć, i nie są to błędne obliczenia przy takich założeniach..

podalem przyklad rownie humorystyczny, w dodatku zaakcentowany odpowiednia emtoka. jednak nie zrozumiales. tym bardziej ze Twoj przyklad byl napisany tonem raczej wypominajacym niz zartobliwym

Ale też mam dla Ciebie pracę
Zapraszam mam zdjęcie do zrobienia za 10zł jak jesteś taki cwany.. nawet mogę Ci zaoferować dożywotnią współpracę za taką stawkę, Przeginka w drugą stronę. Na umowie będziesz miał 720 000/h a i tak nie będziesz chciał pracować wg swojego wzoru.

podalem stawke obowiazujaca na rynku za packshota, a nie stawke za ktora ja pracuje. to dosc duza roznica.
jestes na forum na tyle dlugo ze powinienes wiedziec jakie mam podejsice do cen i zarobkow fotografow.
za prace podziekuje, ze swoja nie moge sie wyrobic i niedosypiam po nocach.

ale poczucie humoru też trzeba mieć.

jakbys zastosowal to zdanie do siebie nie byloby wiekszosci postow w tym watku :)