Zobacz pełną wersję : Karty SDHC - o co kaman?
Andrzej1974
16-04-2014, 16:11
Mam 2 karty klasy 10:
1. Stara Toshiba SDHC (http://www.euro.com.pl/karty-pamieci/toshiba-sdhc-class-10-16gb.bhtml) (16GB).
Prędkość zapisu i odczytu (wg. producenta): 20 MB/s.
2. Nowa SanDisk Extreme PLUS microSDHC/microSDXC UHS-I (http://www.sandisk.com/products/memory-cards/microsd/extremeplus-uhs-i/) (32GB).
Prędkość odczytu (wg. producenta): do 80MB/s. Prędkość zapisu zaś do 50MB/s.
Problem polega na tym, że Toshiba osiąga deklarowane osiągi a teoretycznie dużo szybsza kart SanDiska... nie.
Wg. HD Tune Pro 5 karta Toshiby ma średni odczyt na poziomie 18,7 MB/s a SanDiska... tylko 9.2 MB/s!?
Czy to możliwe, żeby tak szybka karta była zdecydowanie słabsza w odczycie (o połowę!?) od teoretycznie znacznie wolniejszej Toshiby? Niedawno kupiłem właśnie owego SanDiska i to, co pokazał test nie mieści mi się w głowie. Czy ktoś może mnie oświecić, o co tutaj kaman? A może zakupiłem podróbkę?
Al Bundy
16-04-2014, 16:13
Jaki masz czytnik? Wpięty do usb 2.0 czy 3.0? Czym testujesz wydajność? Jaki format obu kart?
A jakiej prędkości masz czytnik ??
Andrzej1974
16-04-2014, 16:17
Czytnik mam wpięty do USB 2.0. Jest to Sony MRW68E (http://esupport.sony.com/US/p/model-home.pl?mdl=MRW68ED1181&LOC=3&session_id=5944295bd80939606325497c2b672475#/howtoTab). Dziwne jest jednak to, że wolniejsza Toshiba pokazuje prawie 20 MB/s a Sandisk, który w parametrach powinien zmiażdżyć tę Toshibe pokazuje w tym samym czytniku zaledwie 9,2 MB/s. Mógłby chociaż pokazać te 20 MB/s. Czyżby adapter dołączany do tej micro karty też miał wpływ na jej odczyt?
Al Bundy
16-04-2014, 16:21
USB 2.0 więcej jak 20-25MB nie puści. Karta sandiska da te parametry na innym czytniku ze względu na ilość kości jakie posiada. Dlatego transfer ma niższy o połowę. Kwestia też softu do testów - windows przekłamuje niesamowicie czasy i prędkości więc trzeba to testować czymś niezależnym. Inna sprawa że adaptery które sandisk daje do kart micro to lipa i też spowalniają karty. Dlatego jestem przeciwnikiem przelotek...
Andrzej1974
16-04-2014, 16:26
[...] adaptery które sandisk daje do kart micro to lipa i też spowalniają karty. Dlatego jestem przeciwnikiem przelotek...
Trochę to śmieszne, że SanDisk dawałby kartę o odczycie 80 MB/s + adapter w zestawie, który pozwala na odczyt tej karty z prędkością zaledwie 8 MB/s, czyli 10 x wolniej?
Czytnik ma znaczenie. Większość USB 2.0 osiąga 20-25 MiB/s
Przede wszystkim przy kartach microSD, które domyślnie są taktowane z połową prędkości, a przez to są 2x wolniejsze. Aby SanDisk mógł pracować z pełną prędkością, to potrzebujesz:
1. czytnika USB 3.0
2. czytnika zgodnego z UHS-I
3. czytnika microSD lub z gniazdem wspierającym bezpośrednio microSD, a nie poprzez gniazdo SD.
Trochę to śmieszne, że SanDisk dawałby kartę o odczycie 80 MB/s + adapter w zestawie, który pozwala na odczyt tej karty z prędkością zaledwie 8 MB/s, czyli 10 x wolniej?
1. Nie 10x wolniej. Twój czytnik nie wyciągnie więcej jak ze 20 MB/s, więc i karta będzie odpowiednio wolniej pracować.
2. Karty microSD nie wyciągną pełnej prędkości przez adapter SD, jeśli czytnik nie jest dostosowany do odczytu tak szybkich kart microSD.
3. Adapter nie jest po to, aby karty microSD używać jak SD, a żeby móc ją odczytać w gnieździe SD. Te karty są przewidziane do pracy w gniazdach microSD.
Andrzej1974
16-04-2014, 16:33
Ok, czytnik czytnikiem (na pewno ma wpływ) ale... czy lustrzanka poczuje moc tej nowej karty SanDiska (z tym adapterem) czy raczej będzie lipa? Szczerze mówiąc zrobiłem D5100 kilka testowych zdjęć z tą kartą i jakoś nie widziałem różnicy w szybkości w stosunku do Toshiby. Stąd moje pytanie. Czy może przez lipny adapter będzie ogólnie lipny zapis/odczyt?
P.S. Karta została zakupiona do zapisu filmów w wideorejestratorze samochodowym.
Al Bundy
16-04-2014, 16:41
Aparat tego nie wykorzysta to raz a dwa adapter kartę spowalnia potwornie. Do wideorejestratora to by wystarczyła połowę tańsza goodrama klasy 10...
Ok, czytnik czytnikiem (na pewno ma wpływ) ale... czy lustrzanka poczuje moc tej nowej karty SanDiska (z tym adapterem) czy raczej będzie lipa? Szczerze mówiąc zrobiłem D5100 kilka testowych zdjęć z tą kartą i jakoś nie widziałem różnicy w szybkości w stosunku do Toshiby. Stąd moje pytanie. Czy może przez lipny adapter będzie ogólnie lipny zapis/odczyt?
P.S. Karta została zakupiona do zapisu filmów w wideorejestratorze samochodowym.
Adapter microSD->SD nie może być lipny. To nic innego jak kawałem metalu w plastikowej obudowie. Nie ma tam żadnej elektroniki.
Natomiast karty microSD UHS-I na adapterze mogą nie pracować z pełną prędkością - zależy to przede wszystkim od tego czy kontroler SD jest dostosowany do kart microSDHC/microSDXC. Jak nie, to będą pracowały maksymalnie z połową swoje prędkości.
Drugą sprawą jest sama prędkość kontrolera. Ten w D5100 jest powolny i może osiągać maksimum 25 MB/s - na kartach SD, na microSD UHS-I będzie tego co na takiej samej karcie SD.
W wideorejestratorze na 90% też nie zostanie wykorzystana. Większość wideo rejestratorów ma proste kontrolery SD nie posiadające zgodności z microSD HC/XC UHS-I, czyli też wykorzystają max połowę z możliwości karty.
Andrzej1974
16-04-2014, 18:16
Powiem tak, może ta nowa karta SanDiska jest na wyrost. Dziś jest w wideorejestratorze ale w późniejszym czasie może się przydać do czegoś innego. Dzisiejsze urządzenia może i jej nie wykorzystają ale te, z niedalekiej przyszłości, pewnie tak. Poza tym mam też smartfona, który na razie jest bez karty, a na horyzoncie jakaś poważniejsza lustrzanka...
Reasumując, dla mnie najważniejsze jest aby karta nie była podróbką. O jej wykorzystanie się nie martwię.
Adapter microSD->SD nie może być lipny. To nic innego jak kawałem metalu w plastikowej obudowie. Nie ma tam żadnej elektroniki.
Natomiast karty microSD UHS-I na adapterze mogą nie pracować z pełną prędkością - zależy to przede wszystkim od tego czy kontroler SD jest dostosowany do kart microSDHC/microSDXC. Jak nie, to będą pracowały maksymalnie z połową swoje prędkości.
Na adapterze (firmowym od SanDiska, który był razem z kartą microSDHC) jest napisane: microSD, microSDHC oraz microSDXC więc powinien działać poprawnie praktycznie ze wszystkimi kartami micro tejże firmy i nie ograniczać ich prędkości zapisu/odczytu. Takie jest moje rozumowanie. Nie sądzę, żeby SanDisk dawał do karty o parametrze np. odczyt 50 MB/s adapter, który ograniczy odczyt do 20 MB/s bo nie miałoby żadnego sensu a dla mnie byłoby chore.
nikoniarz
16-04-2014, 18:26
Dzisiejsze urządzenia może i jej nie wykorzystają ale te, z niedalekiej przyszłości, pewnie tak.
na horyzoncie jakaś poważniejsza lustrzanka...
Czyli będziesz musiał tą kartę zastosować z adapterem który i tak spowolni transfer...
Andrzej1974
16-04-2014, 18:30
Czyli będziesz musiał tą kartę zastosować z adapterem który i tak spowolni transfer...
Jw. Nie sądzę, żeby SanDisk dawał wolny adapter z szybką kartą.
nikoniarz
16-04-2014, 18:39
adapter kartę spowalnia potwornie
Adapter nie jest po to, aby karty microSD używać jak SD, a żeby móc ją odczytać w gnieździe SD. Te karty są przewidziane do pracy w gniazdach microSD.
Zwykle takie adaptery są tylko po to by były co zresztą już zostało napisane wyżej. Oczywiście może być inaczej, ale szanse na to są marne.
Na adapterze (firmowym od SanDiska, który był razem z kartą microSDHC) jest napisane: microSD, microSDHC oraz microSDXC więc powinien działać poprawnie praktycznie ze wszystkimi kartami micro tejże firmy i nie ograniczać ich prędkości zapisu/odczytu.
Czytaj co się pisze - adapter to kawałek metalu i plastiku. Żadne urządzenie. Nie ma takich, które wpływają na osiągi karty i takich co nie wpływają. Nie ma ani wolnych, ani szybkich. To nic innego jak kawałek kabla.
Oto cały adapter:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/Inside_microSD_Adapter_Pins-2.jpg
źródło (http://www.camerahacker.com/Digital/Inside_microSD_Adapter_Pins.jpg)
To czytniki (czyt. kontrolery) wpływają na osiągi karty.
Karty microSDHC/XC UHS-I/II wymagają czytników zgodnych z nimi.
Zgodność z SDHC/XC UHS-I/II nie oznacza zgodności z kartami microSD UHS-I/II.
Andrzej1974
16-04-2014, 19:24
[...] adapter to kawałek metalu i plastiku. Żadne urządzenie. Nie ma takich, które wpływają na osiągi karty i takich co nie wpływają. Nie ma ani wolnych, ani szybkich. To nic innego jak kawałek kabla.
To fajnie, że adapter (kawałek metalu i plastiku) nie wpływa na osiągi karty...
Al Bundy
16-04-2014, 20:43
Ja sądzę. Mam niejeden i żaden nie potrafi pociągnąć karty tak jak sama chodzi w czytniku. Tak jak kawałkiem kabla jest kabel do ładowania/transferu iPada. Mam oryginał i 3 zamienniki. I tylko oryginał ładuje z pełną wydajnością. Zamienniki są też odczuwalnie wolniejsze jeśli chodzi o transfer danych. A to tylko kable...nic więcej...
Ja sądzę. Mam niejeden i żaden nie potrafi pociągnąć karty tak jak sama chodzi w czytniku. Tak jak kawałkiem kabla jest kabel do ładowania/transferu iPada. Mam oryginał i 3 zamienniki. I tylko oryginał ładuje z pełną wydajnością. Zamienniki są też odczuwalnie wolniejsze jeśli chodzi o transfer danych. A to tylko kable...nic więcej...
Fizyka się kłania - teraz mieszasz różne rzeczy - długie kable to jedno, a adaptery do drugie...
1. transfer danych na kablu - długość x grubość żył ma znaczenie.
2. ładowanie - j.w. + są 2 tryby - szybki i USB.
3. adapter - krótkie grube ścieżki - nie ma większego wpływu na transfer.
Mam czytnik w pełni kompatybilny z microSD UHS-I i czy z adapterem, czy bezpośrednio wsadzone karty działają jednakowo.
nikoniarz
16-04-2014, 22:23
adapter - krótkie grube ścieżki - nie ma większego wpływu na transfer.
Ale niestety materiał z którego wykonane są ścieżki ma znaczenie. Osobiście zgodzę się z przedmówcą- mam podobne doświadczenia co on. I szanuję Twoje zdanie Gonzo. Masz prawo tak twierdzić chociaż osobiście nie zgodzę się z Tobą. Chociaż w sumie chyba nie ma sensu by jeden przekonywał drugiego do swojego zdania :)
Ale niestety materiał z którego wykonane są ścieżki ma znaczenie. Osobiście zgodzę się z przedmówcą- mam podobne doświadczenia co on. I szanuję Twoje zdanie Gonzo. Masz prawo tak twierdzić chociaż osobiście nie zgodzę się z Tobą. Chociaż w sumie chyba nie ma sensu by jeden przekonywał drugiego do swojego zdania :)
Pokaż choć jeden dowód, na to, że taki adapter wpływa na prędkość karty - nie różnice w prędkościach między gniazdem SD i microSD, a w gnieździe SD...
Bo różnice między gniazdami wynikają z tego że microSD to nie SD.
Duże karty SD UHS-I pracują z częstotliwością 104 MHz, microSD UHS-I tylko 50 MHz - masz swoją różnicę w pracy na adapterach.
Tylko, że czytniki microSDHC zgodne z UHS-I mogą pracować w trybie przesyłanie podwójnej ilości danych.
Zdecydowana większość czytników dużych SD nie może.
nikoniarz
16-04-2014, 23:39
Okej, to Twoje zdanie :)
Okej, to Twoje zdanie :)
To nie moje zdanie, a fakty.
nikoniarz
17-04-2014, 00:00
Okej, niech beda to Twoje fakty. Masz prawo tak uwazac
Andrzej1974
17-04-2014, 11:33
Zdanie zdaniem ale czy moja nowa micro karta SanDiska ożyje i pokaże pazur po podpięciu poprzez czytnik kart USB 3.0? Który czytnik z tej listy polecacie (http://www.ceneo.pl/Komputery;szukaj-czytniki+kart+usb+3+0?se=lNfDITI2tLd27Hpf30oBUMsuY NmaiX-8&gclid=CLXahc--5b0CFUTMtAodjB0AYg)?