PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 i wyświetlenie pomiaru naświetlenia

Dexter88
15-04-2014, 17:20
Witam kupiłem dzisiaj okazjonalnie ten aparat (po raz trzeci w historii :) i mam pytanie czy da się permanentnie wyświetlić drabinkę pomiaru oświetlenia w trybach innych niż M? Na górnym wyświetlaczu albo w wizjerze? Od dwóch lat chyba nie miałem do czynienia dłużej z nikonem i nie pamiętam już. Z góry dzięki.

Gesendet von meinem C6806_GPe mit Tapatalk

Seś@
15-04-2014, 17:24
Witam kupiłem dzisiaj okazjonalnie ten aparat (po raz trzeci w historii :) i mam pytanie czy da się permanentnie wyświetlić drabinkę pomiaru oświetlenia w trybach innych niż M? Na górnym wyświetlaczu albo w wizjerze? Od dwóch lat chyba nie miałem do czynienia dłużej z nikonem i nie pamiętam już. Z góry dzięki.

Gesendet von meinem C6806_GPe mit Tapatalk

W trybach innych niż ,,M'' drabinka Ci się wyświetli, jak przegniesz z ustawieniem ekspozycji. Na górnym nie ma drabinki. Dopiero w D800.

Dexter88
15-04-2014, 17:37
To jak ustawiac poprawnie iso, jezeli nie jedziemy na aiso? :D

kolas
15-04-2014, 17:44
W innym trybach niż M, automat sam dobiera parametry pod to co ustawiłeś. Jak ci ni pasuje np czas w trybie A to podnosisz iso.

TOP67
17-04-2014, 07:30
czy da się permanentnie wyświetlić drabinkę pomiaru oświetlenia w trybach innych niż M?

Do czego miała by służyć taka drabinka? Przecież zawsze powinna pokazywać 0. Tylko w przypadku skrajnych warunków, gdy nie ma już możliwości zmiany czasu lub przysłony, byłoby coś innego. W tych trybach drabinka pokazuje wielkość korekty +/-

Seś@
17-04-2014, 13:03
Do czego miała by służyć taka drabinka? Przecież zawsze powinna pokazywać 0. Tylko w przypadku skrajnych warunków, gdy nie ma już możliwości zmiany czasu lub przysłony, byłoby coś innego. W tych trybach drabinka pokazuje wielkość korekty +/-
Dla mnie Top, drabinka na górnym była by bardzo potrzebna (myślałem że w D610 będzie ). A po co ? Ano jak wiesz np. Sy 14/ 2,8 łapie bardzo światło (trzeba na drabince na ,,-'' i to dobrze mieć np. pejzaż z niebem ) I właśnie do repo z ludźmi w tle- uliczka, rynek. Strzelane foty z z wysokości ,,pasa'', ,,klaty''. Nastawiam sobie odpowiednio ekspozycję, patrząc z góry na wyświetlacz. Na obiektywie stałe 1,5-2 m, przesłona np 8 i czasem reguluję naświetlenie. A celowanie taką ,,soczewą'' na ludzi ;-) może być źle odbierane, przez właśnie tych ludzi :-)

GonzoG
17-04-2014, 13:11
Przez brak drabinki na górnym wyświetlaczu, jest on dla mnie niemal zbędny.
Też myślałem, że Nikon pójdzie po rozum do głowy i już wraz z D7000 to wprowadzi, skoro wziął wiele innych rzeczy z D300s... A w D6x0 to już byłem pewien że będzie...
Canon, Sony, Pentax mają wyświetlanie pomiaru na górnym LCD... jak zwykle tylko Nikon wycina pewne zupełnie standardowe funkcje.

Co do wyświetlania drabinki przy trybach półautomatycznych (P,A,S) - do czasu tego wątku, to nawet nie wiedziałem, że się nie wyświetla... Aż tak bardzo jest w nich potrzebna.