Zobacz pełną wersję : Pytanie o TTL
Panowie proszę napisać czy tak naprawdę tryb TT-L jest tak naprawdę przydatną funkcją? Bardzo dużo lamp jednaj nie ma tego trybu.
Czy warto mało wiele nauczyć się na manualu niż korzystać z tego TT-L ?
Jestem fotografem amatorem robię fotki od czasu do czasu i tak się zastanawiam czy kupić lampę z TT-L czy bez.
Uprzejmie proszę radę.
Z góry dziękuję.
RobertMiernik
15-04-2014, 16:55
Wszystko zależy od tego, do czego chcesz używać lampy.
Jeśli robisz zdjęcia na rodzinnych imprezach, szybkie reportaże czy zdjęcia spontaniczne to TTL jest super sprawą, szybko i bezproblemowo uzyskasz w akceptowalnie powtarzalne rezultaty.
Jeśli z drugiej strony chcesz robić zdjęcia z wieloma lampami (w sumie od dwóch w górę to już wiele...), zaplanowane sesje z 'przemyślanym' światłem, jeśli masz czas poświęcić 5-10-15 minut na ustawienie światła a później robisz serię zdjęć i dopiero zmieniasz ustawienia - w takim przypadku lampa manualna w zupełności wystarczy.
Dziękuję Ci za informacje. W takim razie pod moj styl fotografowania trzeba pod pasować pod TT-L.
Z drugiej strony trochę poknociło mi to plany gdyż lampa z TT-L jest zdecydowanie droższa bez TT-L.
W takim razie trzeba jeszcze wstrzymać się z zakupem i dołożyć parę groszaków. Lampa, która ewentualnie mnie interesuje ma liczbe przewodnia 33 czy jakoś tak i wydaje mi się, że w pomieszczeniach typu pokój odbicie od ściany lub od sufitu nie wchodzi w grę.
Dziękuję Ci za informacje. W takim razie pod moj styl fotografowania trzeba pod pasować pod TT-L.
Z drugiej strony trochę poknociło mi to plany gdyż lampa z TT-L jest zdecydowanie droższa bez TT-L.
W takim razie trzeba jeszcze wstrzymać się z zakupem i dołożyć parę groszaków. Lampa, która ewentualnie mnie interesuje ma liczbe przewodnia 33 czy jakoś tak i wydaje mi się, że w pomieszczeniach typu pokój odbicie od ściany lub od sufitu nie wchodzi w grę.
Jak jest to jej LP przy 35 czy 50mm to spokojnie wystarczy do odbijania. Jeśli jest to jednak jej moc przy 105mm, to przy odbijaniu będzie za mało - do odbijaniu używa się najmniej skupionego światła, czyli zazwyczaj pozycja 24mm + dyfuzor. W takim wypadku lampa z LP=33m@105mm, przy 24mm będzie miała LP ~14-15m, z dyfuzorem ~8m, a to jest mało - minimalnie więcej niż lampa wbudowana.
Przeglądając oferty lamp zauważyłem w specyfikacji takie coś... proszę o rozjaśnienie tej sytuacji.
Lampa YN-460 II
- Tryby pracy: M – manualny, gorąca stopka, S1 – fotocela na pierwszy błysk, S2 – fotocela na drugi błysk (TTL)
Lampa YN-468 II
-Tryby pracy: TTL, M – manualny, gorąca stopka; MULTI - stroboskop oraz S1, S2 wyzwalana przez fotocelę ( S2 z pominięciem przedbłysków pomiarowych )
Chodzi mi o to, że przy lampie 468 II jest jasno wyszczególnione, że posiada TT-L a przy lampie 460 II mam zrozumieć, że jakotakowego nie posiada ?
W sumie to za 300zł nie kupi się lampy mało wiele dobrej z TT-L z wyższą LP.
Przeglądając oferty lamp zauważyłem w specyfikacji takie coś... proszę o rozjaśnienie tej sytuacji.
Lampa YN-460 II
- Tryby pracy: M – manualny, gorąca stopka, S1 – fotocela na pierwszy błysk, S2 – fotocela na drugi błysk (TTL)
Lampa YN-468 II
-Tryby pracy: TTL, M – manualny, gorąca stopka; MULTI - stroboskop oraz S1, S2 wyzwalana przez fotocelę ( S2 z pominięciem przedbłysków pomiarowych )
Chodzi mi o to, że przy lampie 468 II jest jasno wyszczególnione, że posiada TT-L a przy lampie 460 II mam zrozumieć, że jakotakowego nie posiada ?
W sumie to za 300zł nie kupi się lampy mało wiele dobrej z TT-L z wyższą LP.
1. Nie TT-L, a TTL.
2. Jak nie ma podanego, to nie ma.
Andrzej1974
15-04-2014, 20:45
Jeżeli TTL jest dla cb istotny to bym szukał lampy systemowej. A nie jakiś jakichś wynalazków z P.R.C.
Jeżeli TTL jest dla cb istotny to bym szukał lampy systemowej. A nie jakiś jakichś wynalazków z P.R.C.
Jakby te systemowe, jak SB-700, nie były z PRC...
Poza tym jak masz te 600zł różnicy w cenie.. to z chęcią też przyjmę taką "dotację" do lampy.
Andrzej1974
16-04-2014, 08:13
Jakby te systemowe, jak SB-700, nie były z PRC...
Chodziło mi o producenta. Yongnuo to Chińczycy a Nikon to Japończycy. Niby niewielka różnica ale osobiście wolę "chińskie" SB-700 czy SB-910 od chińskiego YN-coś tam coś tam.
Chodziło mi o producenta. Yongnuo to Chińczycy a Nikon to Japończycy. Niby niewielka różnica ale osobiście wolę "chińskie" SB-700 czy SB-910 od chińskiego YN-coś tam coś tam.
Piszesz tak bo masz kasę i tą Twoją radę można potłuc o kant dupy :)
No mnie nie stać na tę chwilę i mam 300zł aby mało wiele coś kupić. Czytałem o tych YN- xxx i są naprawdę jak na tę cenę bardzo dobre.
Andrzej1974
16-04-2014, 19:35
Piszesz tak bo masz kasę i tą Twoją radę można potłuc o kant dupy :)
No mnie nie stać na tę chwilę i mam 300zł aby mało wiele coś kupić. Czytałem o tych YN- xxx i są naprawdę jak na tę cenę bardzo dobre.
Skoro tak uważasz... :)
Skoro tak uważasz... :)
Nie, że ja tak uważam lecz jest to uwaga bardziej doświadczonych fotografów, którzy używają tych lampek.
Jeśli masz się naśmiewać to lepiej daj sobie spokój.
Założyłem ten temat ponieważ chcę wybrać odpowiedni wybór a nie znam się tak bardzo na lampach. Czytam i czytam różne fora i pomału dostaję mętlik w głowie.
Dzięki Bogu, ze tu na forum są spoko userzy, którzy krótko i zwięźle odpowiedzą na podany problem i za to im bardzo dziękuje.
Andrzej1974
17-04-2014, 21:53
Nikt się z nikogo nie naśmiewa. A już na pewno nie ja...
To po pierwsze. Po drugie są tu tacy userzy, którzy twierdzą, że im wystarczy kilka najtańszych lamp YN i innych nie chcą. Są też i tacy, dla których zejście poniżej SB-910 (pomijam SB-800) nie wchodzi w grę i wszystko inne uważają za s#%*. Ty zaś - takie odnoszę wrażenie - chciałbyś mieć, wydając 300 złotych, lampę z tymi wszystkimi funkcjami, jakie ma SB-910 za 1500 złotych, czyli 5 razy droższa. W tym sporcie tak niestety dobrze to nie ma...
Reasumując, chcesz wydać maks 300 złotych to zapomnij o dobrej lampie z TTL. I nie jest to żadne naśmiewanie się z kogokolwiek. Dobra lampa musi dobrze kosztować, podobnie jak dobry aparat, samochód etc.
Ty zaś - takie odnoszę wrażenie - chciałbyś mieć, wydając 300 złotych, lampę z tymi wszystkimi funkcjami, jakie ma SB-910 za 1500 złotych, czyli 5 razy droższa. W tym sporcie tak niestety dobrze to nie ma...
Wybacz, ale to raczej tym masz dziwne mniemanie o tym o ludzie oczekują i najtańsza lampa z TTL wg. Ciebie to SB-700...
Poza tym autor wątku nic nie pisał o jakiś "wygórowanych" oczekiwaniach od lampy, a tylko o lampie TTL.
Nie mówiąc już o tym, że YN-468II to całkiem dobra lampa, która ma nawet więcej funkcji/opcji niż lampy za 500zł.
Nie mówiąc już o tym, że YN-468II to całkiem dobra lampa, która ma nawet więcej funkcji/opcji niż lampy za 500zł.
Czy LP tej lampki jest wystarczająca do zdjęć amatorskich zdjęć codziennych? w zwykłym pokoju czy gdzieś indziej.
Kilka postów wyżej jest napisane, że ta lampka LP 33 to jednak za mała aby ewentualnie odbić światło od sufitu czy też ściany.
Zdaje sobie sprawę, że kwota nie jest oszałamiająca, którą dysponuję lecz bardzo zależy mi na TTL. Pomału dochodzę do wniosku, że raczej nic nie wybiorę a byłem przygotowany na tę YN-468II. Teraz zastanowić się nad YONGNUO YN-560 II lub III i nauczyć się mało wiele ustawienia manualnego.
Panowie proszę się nie prześcigać w swoich racjach gdyż to mi w niczym nie pomaga. ;)
josephebeloki
18-04-2014, 14:23
Jedno pytanko o TTL-a.
Niezależnie od przysłony i czasu, system będzie mi naświetlał scenę do uzyskania prawidłowego naświetlenia?
Andrzej1974
18-04-2014, 14:34
Czy LP tej lampki jest wystarczająca do zdjęć amatorskich zdjęć codziennych? w zwykłym pokoju czy gdzieś indziej.
Kilka postów wyżej jest napisane, że ta lampka LP 33 to jednak za mała aby ewentualnie odbić światło od sufitu czy też ściany.
Zdaje sobie sprawę, że kwota nie jest oszałamiająca, którą dysponuję lecz bardzo zależy mi na TTL. Pomału dochodzę do wniosku, że raczej nic nie wybiorę a byłem przygotowany na tę YN-468II. Teraz zastanowić się nad YONGNUO YN-560 II lub III i nauczyć się mało wiele ustawienia manualnego.
Wiele już zostało powiedziane na temat lamp YN:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=234260
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224117
gitara007
18-04-2014, 16:05
Vargas sam mam YN560 od 2 lat i to jeszcze pierwszą jaką wypuścili podpiętą pod D5100. Do wykorzystania amatorskiego w zupełności wystarczy i doskonale się sprawdza. Wcześniej wspomagała nex-a 5n wyzwalana wbudowaną fotocelą i też było ok. Nie bój się manuala. Po przeczytaniu instrukcji obsługi lampy i kilku fotkach ogarniesz temat bez problemu. Według mnie do naszych potrzeb nie warto ładować kasy w lampy 4-5 razy droższe, lepiej tę kasę dołożyć do dobrego szkła. Lampę systemową na pewno bym sobie sprawił gdybym na zdjęciach zarabiał a tak mam i lampę (która sprawdza się w moich zastosowaniach w 100%) i nówkę N35mm a co najważniejsze zadowolenie z robionych fotek ;)
Jedno pytanko o TTL-a.
Niezależnie od przysłony i czasu, system będzie mi naświetlał scenę do uzyskania prawidłowego naświetlenia?
Nie.
Będzie to robił tylko w granicach możliwości lampy.
Panowie gdybym mógł to postawił bym wam browara. Fajnie, że są na forum ludzie którzy potrafią normalnie wytłumaczyć i doradzić w granicach rozsądku.
Bardzo wam dziękuję.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/piwo_full-2.jpg
źródło (http://angelsms.pl/img/piwo_full.jpg)