Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Laptop - jakie parametry do obróbki zdjęć?

Strony : [1] 2 3

madzik86
15-04-2014, 13:19
Witam!
Obecnie dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią ale mój laptop nie wyrabia przy pracy na Lightroomi-e i Nikcollection dlatego chce kupić laptopa który pozwoli mi na płynną obróbkę zdjęć (wiem że stacjonarny komputer byłby lepszy ale nie moge sobie na niego pozwolić), możecie polecić jakieś modele i powiedzieć jakie parametry będą najważniejsze?
Laptop będzie w domu (więc nie musi być super mały i lekki), głównie używany do obróbki zdjęć i surfowania w sieci.

nikoniarz
15-04-2014, 13:52
Brakuje jednej informacji- ile chcesz przeznaczyć?

madzik86
15-04-2014, 14:26
wiadomo że jak najmniej, ale zdaje sobie sprawę że będzie trzeba wydać przynajmniej 5000 zł? Nie jestem ograniczona budżetem ale niechcę też bez potrzeby wydawać 10tys.

Andrzej1974
15-04-2014, 17:11
Tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188821) już takie temat jest. ;-)

madzik86
15-04-2014, 17:39
Czytałam temat ale nie znalazłam odpowiedzi (osoby szukające miały ograniczony budżet przez co nie wybierają "najlepszego"tylko w danym budżecie)

Może trochę inaczej zadam pytanie (po lekturze internetu), który laptop (model) będzie najlepiej odzwierciedlał kolory?

Andrzej1974
15-04-2014, 18:59
[...] mój laptop nie wyrabia przy pracy na Lightroomi-e i Nikcollection dlatego chce kupić laptopa który pozwoli mi na płynną obróbkę zdjęć [...] możecie polecić jakieś modele i powiedzieć jakie parametry będą najważniejsze?
Laptop będzie w domu (więc nie musi być super mały i lekki), głównie używany do obróbki zdjęć i surfowania w sieci.

Szczerze mówiąc to Lr nie ma zbyt wielkich wymagań (klik (http://www.adobe.com/pl/products/photoshop-lightroom/tech-specs.html)). ;-)

Jak chcesz kupić lapka do obróbki grafiki to 3 najważniejsze elementy:
1. CPU (MZ i5 w zupełności wystarczy -> lektura (http://pcskan.gadzetomania.pl/2010/09/03/jaki-procesor-w-laptopie-intel-core-i3-i5-i7-vs-reszta-swiata)).
2. RAM (fajnie mieć przynajmniej 8GB).
3. Dysk SSD.
+ Matryca (szukałbym jakiejś 17-tki z IPS).

P.S. Warto zapoznać się na początku z tą (http://laptopy.gadzetomania.pl/2011/12/16/laptop-do-grafiki-%E2%80%93-jaki-kupic-na-co-zwrocic-uwage-poradnik) lekturą.

GonzoG
15-04-2014, 19:02
Tu akurat prosto:
core i7 4. gen
8-16 GB RAM

to wystarczy. Żadnej dodatkowej grafiki nie trzeba, bo LR i tak z niej nie korzysta. Dobrze by było, aby matryca była w chociaż technologii IPS.

Jak chcesz możesz zainwestować w dysk SSD, który dodatkowo przyśpieszy pracę.

1. CPU (MZ i5 w zupełności wystarczy -> lektura (http://pcskan.gadzetomania.pl/2010/09/03/jaki-procesor-w-laptopie-intel-core-i3-i5-i7-vs-reszta-swiata)).

No i polecasz komputer do zabawy, nie do LR. Wymagania podane przez Adobe, a realne to 2 zupełnie nie związane ze sobą sprawy.
Mam laptopa z i5, 8GB RAMu i LR 4 i 5 ledwie zipią, a obróbka więcej niż kilku zdjęć to istny koszmar.

Może trochę inaczej zadam pytanie (po lekturze internetu), który laptop (model) będzie najlepiej odzwierciedlał kolory?

Tu już wchodzi się w półkę laptopów profesjonalnych... których cena zaczyna się gdzieś ok 5000zł netto i to za modele z i5.
Wszystko tańsze wyświetla kolory jak chce i trzeba indywidualnie profilować.

Andrzej1974
15-04-2014, 19:23
Wiele internetowych testów procesorów pokazuje, że i7 jest tylko nieznacznie lepszy przy grafice od i5. Różnica naprawdę znikoma. Oczywiście jak się ma kasę to warto brać i7. Podobnie jest z RAM-em: 8GB to minimum ale nie zaszkodzi mieć 16. Choć są i tacy, dla których 32GB to minimum. Wszystko rozbija się o kasę.

MZ i5+8GB to takie minimum.

P.S. Ledwie zipie to Celeron, co pokazywałem kiedyś na forum, a nie nowoczesny i5. ;-)

madzik86
15-04-2014, 19:49
Tu akurat prosto:
core i7 4. gen
8-16 GB RAM

to wystarczy. Żadnej dodatkowej grafiki nie trzeba, bo LR i tak z niej nie korzysta. Dobrze by było, aby matryca była w chociaż technologii IPS.

Jak chcesz możesz zainwestować w dysk SSD, który dodatkowo przyśpieszy pracę.

No i polecasz komputer do zabawy, nie do LR. Wymagania podane przez Adobe, a realne to 2 zupełnie nie związane ze sobą sprawy.
Mam laptopa z i5, 8GB RAMu i LR 4 i 5 ledwie zipią, a obróbka więcej niż kilku zdjęć to istny koszmar.

Tu już wchodzi się w półkę laptopów profesjonalnych... których cena zaczyna się gdzieś ok 5000zł netto i to za modele z i5.
Wszystko tańsze wyświetla kolory jak chce i trzeba indywidualnie profilować.

Czyli jaki laptop profesjonalny polecacie do ceny 7-8 tys?
Przypomne że najważniejsze aby odzwierciedlał kolory i płynnie chodził przy obróbce zdjęć.

Andrzej1974
15-04-2014, 20:18
Wiele internetowych testów procesorów pokazuje, że i7 jest tylko nieznacznie lepszy przy grafice od i5. Różnica naprawdę znikoma[...]

Klik. (http://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_intel_core_i74820k_vs_core_i74770k ?page=0,6)

Przypomne że najważniejsze aby odzwierciedlał kolory i płynnie chodził przy obróbce zdjęć.

Nie, tańszy będzie tez ok. Szkoda, że nie zajrzałaś do linku, którego ci podałem w poprzednim wpisie. Mowa tam jest o:
- Dell XPS 15 L502x,
- Dell Precision M4600,
- HP EliteBook 8560w i 8760w,
- Lenovo ThinkPad W520.

Każdy z nich jest tańszy od 7-8 tys.

GonzoG
15-04-2014, 20:46
Wiele internetowych testów procesorów pokazuje, że i7 jest tylko nieznacznie lepszy przy grafice od i5. Różnica naprawdę znikoma. Oczywiście jak się ma kasę to warto brać i7. Podobnie jest z RAM-em: 8GB to minimum ale nie zaszkodzi mieć 16. Choć są i tacy, dla których 32GB to minimum. Wszystko rozbija się o kasę.

MZ i5+8GB to takie minimum.

P.S. Ledwie zipie to Celeron, co pokazywałem kiedyś na forum, a nie nowoczesny i5. ;-)

To powiedz to 4 i5 3. i 4. gen, na których używam LR 4 i 5.
Wszystkie ledwie zipią. RAWy ładują się po 30s, a używanie korekt lokalnych to już zabójstwo dla procesora i 8 GB RAM... po jednym zdjęciu obowiązkowo restart komputera, aby mógł normalnie pracować.

A co do wydajności w grafice - nie ma najmniejszego znaczenia. Sam rendering zdjęć to może 10% tego co robi LR.

Andrzej1974
15-04-2014, 20:59
@GonzoG przed chwilą zrobiłem sobie szybciutki eksport RAW-a z D7100 (30,8 MB) do JPEG (3,83 MB) w LR 5.3 na cienkim (czytaj budżetowym) lapku z i3-M380 (http://ark.intel.com/pl/products/50178/Intel-Core-i3-380M-Processor-3M-Cache-2_53-GHz) i 3 GB RAM-u + dysk 5400 rpm. I powiem ci szczerze, że poradził sobie bardzo dobrze. CPU tylko przez chwilę, podobnie jak i RAM, podskoczyły do 50%. Usłyszałem wentylatorek i... po eksporcie. Stąd tym bardziej moje zdziwienie, że Twoje i5 tak ledwie zipią. Mi zipiał ledwie Celeron sprzed bodajże 8 lat, który 3 minuty eksportował tego RAWa do JPEGa.

GonzoG
15-04-2014, 21:05
@GonzoG przed chwilą zrobiłem sobie szybciutki eksport RAW-a z D7100 (30,8 MB) do JPEG (3,83 MB) w LR 5.3 na cienkim (czytaj budżetowym) lapku z i3-M380 (http://ark.intel.com/pl/products/50178/Intel-Core-i3-380M-Processor-3M-Cache-2_53-GHz) i 3 GB RAM-u + dysk 5400 rpm. I powiem ci szczerze, że poradził sobie bardzo dobrze. CPU tylko przez chwilę, podobnie jak i RAM, podskoczyły do 50%. Usłyszałem wentylatorek i... po eksporcie. Stąd tym bardziej moje zdziwienie, że Twoje i5 tak ledwie zipią. Mi zipiał ledwie Celeron sprzed bodajże 8 lat, który 3 minuty eksportował tego RAWa do JPEGa.

A co mi po tym, że on szybko zrobi eksport ?? Jak 2x dłużej zajmuje wczytanie zdjęcia, nie wspominając, że "odświeżanie" przy używani pędzla spada do 1Hz z 20 sekundowym opóźnieniem.

Na i7-3720QM nie ma żadnych przycięć, wszystko chodzi płynnie.

madzik86
15-04-2014, 21:10
Czy wszystkie laptopy hp elitebook 8570w mają ekran color dream? bo w tańszych opcjach za 5-6 tys nie pisze że to ekrany color dream, dopiero w cenie ok 9tys pisze że to color dream.

Andrzej1974
16-04-2014, 09:06
A co mi po tym, że on szybko zrobi eksport ?? Jak 2x dłużej zajmuje wczytanie zdjęcia, nie wspominając, że "odświeżanie" przy używani pędzla spada do 1Hz z 20 sekundowym opóźnieniem.

Na i7-3720QM nie ma żadnych przycięć, wszystko chodzi płynnie.

Na forum jest temat Test wydajność komputera dla PSa - polecam (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=208334), gdzie są przedstawiane różne konfiguracje sprzętowe. Jego autor twierdzi, że ten test pozwala sprawdzić szybkość komputera przy pracy w PS-ie. Nie wiem na ile ten test jest wiarygodny i jak ma się do realiów ale znajdziesz tam m.in. info, że np. komputer z CPU i5-4670 (http://ark.intel.com/pl/products/75047/intel-core-i5-4670-processor-6m-cache-up-to-3_80-ghz) (z 8GB RAM i dyskiem SSD) daje praktycznie ten sam wynik, co CPU i7-4770 (http://ark.intel.com/pl/products/75122/intel-core-i7-4770-processor-8m-cache-up-to-3_90-ghz) (z taką samą ilością RAM i dyskiem SSD). Różnica jest rzędu 0,5 sek (16,3 sek [i5] vs 15,8 sek [i7]). Dodam, że obydwa procesory są 4-rdzeniowe i mają identyczną szybkość zegara (3,4 GHz) oraz potwierdzają wiele testów, które są dostępne w internecie, a które pokazują, że i5 jest tylko nieznacznie gorszy od i7 w PS-ie. Jedyna różnica to HT w i7, w którego skuteczność wielu wątpi, i cache L3 (6MB w i5 vs 8MB w i7). Poza oczywiście ceną (i7 jest około 30% droższy od i5).

Co do pracy z programem Lightroom, o który pyta autorka tematu, to sam robiłem wiele testów i twierdzę, że i5 + 8GB RAMu + dysk SSD w zupełności wystarczy do płynnej pracy w tym programie.

P.S. @GonzoG jakie dokładnie masz te i5? Jakie RAMy? Jak mocno jest wykorzystany (procentowo) RAM i CPU w PS-ie?

velaskez
16-04-2014, 16:01
Czy wszystkie laptopy hp elitebook 8570w mają ekran color dream? bo w tańszych opcjach za 5-6 tys nie pisze że to ekrany color dream, dopiero w cenie ok 9tys pisze że to color dream.

Nie wszystkie.

misio-jedi
17-04-2014, 11:38
(wiem że stacjonarny komputer byłby lepszy ale nie moge sobie na niego pozwolić)
Chwileczkę, - komputer stacjonarny wychodzi taniej i to znacznie !

Laptop będzie w domu (więc nie musi być super mały i lekki)
W takim razie dlaczego laptop ? Jedyną zaletą laptopa jest mobilność, poza tym laptop ma praktycznie same wady :shock:

Andrzej1974
17-04-2014, 11:44

W takim razie dlaczego laptop ? Jedyną zaletą laptopa jest mobilność, poza tym laptop ma praktycznie same wady :shock:

W sumie to racja. Jak ma być taniej, lepiej (pod względem parametrów)... to tylko normalny komputer. Sam rozglądam się za laptopem dla żony ale widzę, że sensowniejsze laptopy zaczynają się od kwoty 3 000 zł+. I to naprawdę bez szału (i3, 4GB RAM, 15,6'' z FHD IPS)... Za tę kasę mam w stacjonarce i7, 8GB RAMu, SSD...

misio-jedi
17-04-2014, 11:53
Dodam jeszcze, że kupując laptopa musimy zapłacić za tandetny wyświetlacz (który nie za bardzo się do czegokolwiek nadaje), nie ma opcji zakupu laptopa bez wyświetlacza ;)
- a przecież prawdziwy monitor podpiąć do tego trzeba.

Tak więc, laptopa kupuje się jak się bardzo musi (konieczność mobilności).
Ale może autorka ma jakieś istotne powody o których nie wspomniała.

madzik86
17-04-2014, 14:06
Dziękuje bardzo za wszystkie wskazówki (laptop musi być bo komputera niemam gdzie postawić i czasami zdarzy mi się zabrać laptopa ze sobą).
Wybrałam HP 8570p (i7 16gb ssd) z ekranem full HD i tutaj pojawia się problem bo w testach wszędzie jest ekran HD+ na którym pokrycie sRGB jest w 98% niby w full HD powinno być takie samo pokrycie ale w jaki sposób będe mogła sama to sprawdzić? (wiadomo będę miała 10dni na zwrot laptopa)

velaskez
17-04-2014, 14:10
Dziękuje bardzo za wszystkie wskazówki (laptop musi być bo komputera niemam gdzie postawić i czasami zdarzy mi się zabrać laptopa ze sobą).
Wybrałam HP 8570p (i7 16gb ssd) z ekranem full HD i tutaj pojawia się problem bo w testach wszędzie jest ekran HD+ na którym pokrycie sRGB jest w 98% niby w full HD powinno być takie samo pokrycie ale w jaki sposób będe mogła sama to sprawdzić? (wiadomo będę miała 10dni na zwrot laptopa)

Obawiam się, że nie zobaczysz różnicy między 95,98 czy 100% :-P A Ty raczej nie masz sprzętu do takich pomiarów.

madzik86
17-04-2014, 14:33
Wiem że na oko nie zobaczę różnicy dlatego zastanawiam się jak to sprawdzić? Niechce aby za miesiąc okazało się że pokrycie ma tylko w 60%, jakieś pomysły? Może znacie jakieś stronki gdzie są zamieszczone testy pokrycia sRGB ekranów full HD w Laptopach HP Elite ???

Johanan
17-04-2014, 14:45
madzik86, przepraszam za być może zbyt jędrny język, ale wszelakie kompromisy, to o kant rzyci potłuc, słuchaj zatem lepiej swojej intuicji, a nie niemądrych rad.

misio-jedi
17-04-2014, 16:29
Wyświetlacze laptopowe nie nadają się nawet do amatorskiej pracy z kolorem. Konieczne będzie podpięcie zewnętrznego monitora. (W przeciwnym wypadku lepiej po prostu robić zdjęcia w jpg i prosto do foto-labu).

lechupe
17-04-2014, 16:53
Wiem że na oko nie zobaczę różnicy dlatego zastanawiam się jak to sprawdzić? Niechce aby za miesiąc okazało się że pokrycie ma tylko w 60%, jakieś pomysły? Może znacie jakieś stronki gdzie są zamieszczone testy pokrycia sRGB ekranów full HD w Laptopach HP Elite ???

No ale nawet HD+ ma pokrycie wg testów 96% sRGB
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-EliteBook-8570p.82260.0.html

a tak z ciekawości - jaka konfigurację kupujesz ?

madzik86
17-04-2014, 17:42
lechupe Kupuje intel 7,pamięć 16gb, dysk 256gb SSD
Test widziałam i myśle że 96% by mnie zadowoliło tylko czy napewno w full HD będzie to samo czy może okazać się porażką?

Misio-jedi czy nie przesadzasz że nienadają się do amatorskiej obróbki?

Andrzej1974
17-04-2014, 18:02
Jaki duży ekran ma ten laptop?

madzik86
17-04-2014, 18:16
jaki duży ekran ma ten laptop?

15.6

misio-jedi
17-04-2014, 19:12

Cóż, ortodoksyjny nie jestem, pracowało się w różnych warunkach więc wiem, że jak się bardzo chce i musi to da się wykonać przyzwoitą robotę nawet na bardzo kiepskim sprzęcie.

Ale obróbka zdjęć na ekranie laptopa, hmm... Widziałaś film Kill Bill, jak Uma pobierała nauki u mistrza kung-fu który dawał jej straszliwy wycisk żeby zrobić z niej babkę twardą jak stal ? No więc praca z kolorem na laptopie to będzie coś jak ta nauka Umy u tego złośliwego mistrza :mrgreen:

Kurtz
17-04-2014, 19:12
Co to amatorska obróbka? Obróbka to obróbka. Amatorska, to robiona przez amatora.
Nie nadają się do pracy z kolorem, bo po prostu jego odwzorowanie jest na nich koszmarne, a zazwyczaj do tego jeszcze tragiczne.

madzik86
17-04-2014, 22:23
Cóż, ortodoksyjny nie jestem, pracowało się w różnych warunkach więc wiem, że jak się bardzo chce i musi to da się wykonać przyzwoitą robotę nawet na bardzo kiepskim sprzęcie.

Ale obróbka zdjęć na ekranie laptopa, hmm... Widziałaś film Kill Bill, jak Uma pobierała nauki u mistrza kung-fu który dawał jej straszliwy wycisk żeby zrobić z niej babkę twardą jak stal ? No więc praca z kolorem na laptopie to będzie coś jak ta nauka Umy u tego złośliwego mistrza :mrgreen:

niestety nie widziałam

Johanan
17-04-2014, 23:28
niestety nie widziałam

Poważne niedociągnięcie, Tarantino to w sumie filmoteka obowiązkowa. :)

Można amatorsko grzebać w fotkach na ekranie laptopa, ale to musi być naprawdę porządny sprzęt, zatem znacznie wygodniej, zakupić dość wydajnego laptoka z pobliża 2,5k i za drugie tyle dokupić średniej klasy monitor, na którym już z powodzeniem i przyjemnością sobie pomajstrujesz przy obrazkach.

Johanan
18-04-2014, 00:14
Stawiałbym na takie sprzęty:
http://www.x-kom.pl/p/175986-notebook-laptop-15-6-hp-probook-450-i7-4702mq-16gb-1201000-dvd-rw.html
http://www.x-kom.pl/p/172268-notebook-laptop-17-3-lenovo-ibm-g710-i7-4702mq-8gb-1201000-dvd-rw-gt720m.html .

Plus monitor z tego działu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374 , np.: EIZO SX2262W albo EIZO SX2462W.

madzik86
18-04-2014, 00:45
Poważne niedociągnięcie, Tarantino to w sumie filmoteka obowiązkowa. :)

Można amatorsko grzebać w fotkach na ekranie laptopa, ale to musi być naprawdę porządny sprzęt, zatem znacznie wygodniej, zakupić dość wydajnego laptoka z pobliża 2,5k i za drugie tyle dokupić średniej klasy monitor, na którym już z powodzeniem i przyjemnością sobie pomajstrujesz przy obrazkach.

Uważasz że wybrany przezemnie sprzęt nie jest porządny?
Czym wg. Ciebie/Was różni się obróbka na PC a laptopie? (oprócz ekranu?) Czy mając tą samą konfigurację sprzętową na pececie i laptopie, laptop zawsze wypada gorzej?

Johanan
18-04-2014, 01:13
Uważasz że wybrany przezemnie sprzęt nie jest porządny?
Czym wg. Ciebie/Was różni się obróbka na PC a laptopie? (oprócz ekranu?) Czy mając tą samą konfigurację sprzętową na pececie i laptopie, laptop zawsze wypada gorzej?

Owszem, pecety są szybsze, ale to kompletnie nie o to chodzi, jako że do dłubania w obrazkach, wcale niepotrzebne są bestie.
Laptopowe ekrany są w urządzeniach klasy niższej i średniej zupełnie nieprzydatne nawet do przeglądania jotpegów, nie mówiąc już o edycji cyfrowych negatywów.
Dlatego proponuję Ci laptopa + monitor (koszt: circa 6k).

misio-jedi
18-04-2014, 12:03
madzik86

Jak już koniecznie musisz mieć laptopa to:
1. Musi mieć wyjście DVI do monitora zewnętrznego (HDMI do pracy z kolorem jest niewskazane)
2. Zadbaj o rozszerzenie gwarancji na 5 lat, (bo jak ci laptop po 2 latach padnie to może się np. okazać że naprawa to 1000zł a za parę miesięcy padnie znowu - z laptopami potrafi tak być)

Lenovo seria "Thinkpad" i HP seria "ProBook" to generalnie dobre laptopy, serwis ma dobrą opinię.

-Monitor to przy pracach graficzno - retuszerskich podstawa i serce systemu, najważniejsza część zestawu.
-Ekrany w laptopach są tak zaprojektowane, żeby używały mało energii i miały mało milimetrów grubości. Pozostałe parametry są podporządkowane dwóm powyższym.

velaskez
18-04-2014, 12:49
Misio, seria Probook, to nie to samo co EliteBook ;) a czy mają ten sam serwis, to nie wiem.
Dodam że do Thinkpada można dokupić gwarancję przed wygaśnięcia 3letniej producenta, ergo nie trzeba za to płacić od razu.

Johanan
18-04-2014, 14:31
velaskez, żaden "chińczyk", choćby i serii W, nie zastąpi porządnego monitora.
To samo odnosi się do pro booków, czy innej maści dziwadeł, które co najwyżej mogą robić za podgląd w terenie, czy studiu.
Od bidy można na tym czymś, pokazać wypociny klientowi, ale generalnie odradzałbym takie ekshibicjonistyczne wybryki, chyba że to poziom ślubny, czy komunijny.

Kyle
18-04-2014, 15:24
Witam!

Dużo wygodniej i lepiej jakościowo będzie Ci się pracować na dobrym monitorze i PC stacjonarnym w tej cenie.

velaskez
18-04-2014, 15:24
Tylko po co zwyklemu kowalskiemu ferrari? Powiem tak, mam chinczyka i ciągle tylko slysze ze te monitory w lapkach to gowno. Ja nie widzę różnicy, do rodzinnego albumu foty wsadzam i jestem szczesliwszy o czas, którego nie spędzam na onanizowanie się nad idealnym gamutem i odwzorowaniem barw. Koleżanka nie zakłada labu, tylko chce dla siebie robić.

Kyle
18-04-2014, 15:38
Tylko po co zwyklemu kowalskiemu ferrari? Powiem tak, mam chinczyka i ciągle tylko slysze ze te monitory w lapkach to gowno. Ja nie widzę różnicy,... są jak widać Kowalscy nie widzący różnicy między maluchem a Ferrari. Tak ... ekrany w laptopach to gówno* ... straszne gówno ... takie gówno, że nawet w pracy, gdzie nie mam styczności z grafiką (no dobra, ... raz na jakiś czas, jak muszę coś wstawić na www to mam styczność), widzę na laptopie jak mi się obraz rozgównia na byle tapecie nawet. Nie widzisz takich "efektów" u siebie? - nie wiem czy to magiczne, czy tragiczne.

* mam na myśli modele na TN ... czyli na oko jakieś 98% laptopów

Kurtz
18-04-2014, 15:44
Tylko po co zwyklemu kowalskiemu ferrari?
Ty tak na serio? Powiedz że żartujesz...

A tak w temacie...

Powiem tak, mam chinczyka i ciągle tylko slysze ze te monitory w lapkach to gowno. Ja nie widzę różnicy, do rodzinnego albumu foty wsadzam i jestem szczesliwszy o czas, którego nie spędzam na onanizowanie się nad idealnym gamutem i odwzorowaniem barw.
Wyświetlacze w lapkach to w znacznej większości totalny złom. Bardzo bardzo mała część wyświetlaczy które widziałem w laptopach, pozwala przygotować zdjęcie nawet na znośnym poziomie do druku. Miałem porównanie na całkiem sporej ilości laptopów ( uczelnia, praca, znajomi ) i widziałem wyniki obróbki na nich. Tragiczne kąty, częste zabarwienia, mała liniowość i równomierność podświetlenia, brak możliwości sensownej kalibracji. To wszystko ma wpływ.
Obrabiam zdjęcia na laptopie - X220T ( z poobijanym wyświetlaczem:P ) i widzę, jak różne wyniki uzyskuję, pracując nawet na "biurowym" EV2436W. Czasem muszę, typowo albumowe pstryki, które rodzina chce wydrukować jeszcze tego samego dnia, czy w podobnych sytuacjach, ale traktuję to jak wyjątek. No i nie jest to najgorszy z ekranów spotykanych w laptopach... :]

Johanan
18-04-2014, 15:59
Tylko po co zwyklemu kowalskiemu ferrari? Powiem tak, mam chinczyka i ciągle tylko slysze ze te monitory w lapkach to gowno. Ja nie widzę różnicy, do rodzinnego albumu foty wsadzam i jestem szczesliwszy o czas, którego nie spędzam na onanizowanie się nad idealnym gamutem i odwzorowaniem barw. Koleżanka nie zakłada labu, tylko chce dla siebie robić.

No, ale to przecież nie jest forum fotosika, tylko mam nadzieję, entuzjastów fotografii, więc nie można z góry zakładać, że Koleżanka zatrzyma się w rozwoju na ... rodzinnym albumie z fotkami w rozmiarze 9x13, bo to byłoby co najmniej niegrzeczne. ;)

Trza jej dać wędkę (w tym wypadku monitor), bo jak mi Duch miły (a naprawdę staram się poskramiać mordę, żeby nie polecieć pa wsiech), szkoda byłoby, gdyby i ona nie widziała różnicy, między wyświetlaczem w530, a np. jakimkolwiek monitorem serii CG/CX, czy nawet i SX.

ps. A ferrari, to faktycznie Kowalskiemu kompletnie do niczego, chyba że na huczne rozstanie z tym łez padołem. :)

misio-jedi
18-04-2014, 20:30

Ale koleżanka napisała że potrzebuje komputer nie do sortowania, tylko do wywoływania w lightroomie.

madzik86
19-04-2014, 21:17
Niektórym się jednak udaje obrobić zdjęcia na laptopie ... czym będzie się objawiać nie całkowite pokrycie sRGB przy wywoływaniu zdjęć? Weźmy np. że wykadruje zdjęcie, wyostrze, nasyce kolory,zmienie ekspozycje co może się okazać jak wywołam zdjęcie? Nie zmieniam kolorów więc czym się objawi to że był słaby ekran?

velaskez
19-04-2014, 21:29
Ale koleżanka napisała że potrzebuje komputer nie do sortowania, tylko do wywoływania w lightroomie.

Gdzie ja o sortowaniu wspomniałem?...

Niektórym się jednak udaje obrobić zdjęcia na laptopie ... czym będzie się objawiać nie całkowite pokrycie sRGB przy wywoływaniu zdjęć? Weźmy np. że wykadruje zdjęcie, wyostrze, nasyce kolory,zmienie ekspozycje co może się okazać jak wywołam zdjęcie? Nie zmieniam kolorów więc czym się objawi to że był słaby ekran?

Czerwony kolor z ekranu będzie różowawą magentą w rzeczywistości - na papierze.

Johanan
19-04-2014, 22:51

Chcesz mieć rzeczywisty obraz przed oczami, czy tylko jakieś trudne nawet do dookreślenia, laptopowe iluzje?

Chcesz mieć rzeczywisty wpływ na końcowy obraz, czy raczej korzystać z auto-poprawiaczy fotek, jakich pierdyliony w sieci?

Nie chcesz mieć ekranu zgodnego choćby z sRGB?

Jeszcze odpowiedz, po co Ci LR, skoro wygląda na to, że powinnaś zapisywać do jotpegów?

madzik86
20-04-2014, 18:55
Chyba coraz bardziej się przekonuje do kupna słabszego laptopa i monitora.
Wiem już że monitor powinien być z firmy eizo ale czy wszystkie mają pokrycie sRGB? W większości pisze że mają pokrrycie 90-95% RGB ale to chyba nie jest równoznaczne z pokryciem sRGB? Niewiem też czy jest sens wydawać 3-4tys na monitor jak potrzebuje tylko pokrycie sRGB?Wole mieć lepszego laptopa i monitor który ma pokrycie sRBG 100%. Polecicie jakiś model albo stronke gdzie jest porównanie modeli?

madzik86
20-04-2014, 19:22
Co do pytania to dopiero zaczynam się uczyć robić zdjęcia i je obrabiać, więc pora zacząć zdjęćia robić w raw-ach a nie w jpg. TO że teraz się znam na obróbce to nie znaczy że za rok będzie tak samo a niechce aby za rok okazało się że mój nowy sprzęt się nadaje więc dlatego zadaje głupie i oczywiste pytania dla większości osób z forum

siona
20-04-2014, 19:30
Mam x220 z i7,16gb i ssd 256 - czyli wspomniany nienajgorszy sprzęt jeśli idzie o ekrany laptopów. Generalnie zasadniczą wadą jest za małe krycie - znacznie poniżej sRGB jednak kilku conajmniej niezłych fotografów sportowych go używa i jakoś nie narzekają.
Dokupiony do niego mam neca PA i w tym zestawie jest ok. W drodze mobilnie w domu wygodnie. Mocy jest dość sporo, żeby obrobić fotki z D800 a Wielość taka, że mogę go zabrać wszędzie.

Kurtz
20-04-2014, 21:16
Generalnie zasadniczą wadą jest za małe krycie - znacznie poniżej sRGB jednak kilku conajmniej niezłych fotografów sportowych go używa i jakoś nie narzekają.
Jak potrzebujesz zdjęcia mieć gotowe na już, najlepiej w terenie to X220 był jednym z najlepszych wyborów swego czasu, ale tutaj, priorytetem nie jest jakość tylko czas. :)

siona
20-04-2014, 21:23
No i owszem. Zresztą tak na prawdę do dziś nie bardzo jest go na co zmienić. Nie ma mocnego małego laptopa dobrą obudową, i7 (najlepiej qm), 2 dyskami, matrycą pva albo IPS i dobra klawiaturą. O takim detalu jak możliwość instalacji 32 GB ramu nie mówię :)

misio-jedi
20-04-2014, 21:55
Wiem już że monitor powinien być z firmy eizo

Wcale nie musi. Może być też NEC, a w ostateczności nawet Dell ale niżej Della nie schodzić.

ropusz
20-04-2014, 22:22
A co sądzicie o Zbook 15 Dreamcolor? Ma IPS i prawie 100% pokrycia sRGB.

madzik86
20-04-2014, 22:36
kolejne banalne pytanie, czy każdego laptopa podłącze do monitora np.Eizo SX2262W???

Kyle
20-04-2014, 22:42
kolejne banalne pytanie, czy każdego laptopa podłącze do monitora np.Eizo SX2262W???Pewnie tak ... ale moja rada: łącz cyfrowo (przez DVI lub HDMI ew. DisplayPort) ... czyli laptop wybierz taki, by miał wyjście cyfrowe video, a nie analne ... yyy ... analogowe (zbierzność nazw nieprzypadkowa :] ) D-sub.

Johanan
20-04-2014, 23:08
kolejne banalne pytanie, czy każdego laptopa podłącze do monitora np.Eizo SX2262W???

Do każdego i warto podłączać poprzez hdmi/dvi (do dvi stosowna przejściówka za psie grosze).

Eizo SX2262W, to świetny wybór i warto go kupić póki jeszcze jest dostępny (skontaktuj się z kol. Tom01).

madzik86
21-04-2014, 01:06
Czy jak się zdecyduje na zakup monitora SX2262W muszę kupić też kalibrator do niego?

Johanan
21-04-2014, 01:22
Czy jak się zdecyduje na zakup monitora SX2262W muszę kupić też kalibrator do niego?

Masz niewątpliwy fart, mieszkać w tym samym mieście co Kolega Tom01, który zajmuje się sprzedażą i kalibracją tegoż sprzętu.
Dla uczestników tego forum dawał swego czasu upusty, więc może wpadnie też dodatkowy bonus.

NIE, zakup kalibratora nie jest konieczny.

velaskez
21-04-2014, 01:25
... są jak widać Kowalscy nie widzący różnicy między maluchem a Ferrari. Tak ... ekrany w laptopach to gówno* ... straszne gówno ... takie gówno, że nawet w pracy, gdzie nie mam styczności z grafiką (no dobra, ... raz na jakiś czas, jak muszę coś wstawić na www to mam styczność), widzę na laptopie jak mi się obraz rozgównia na byle tapecie nawet. Nie widzisz takich "efektów" u siebie? - nie wiem czy to magiczne, czy tragiczne.

* mam na myśli modele na TN ... czyli na oko jakieś 98% laptopów

Nie widzę. Raz na tydzień odpalam się kalibrator w laptopie i moim okiem, jest dobrze.

Ty tak na serio? Powiedz że żartujesz...

Śmiertelnie serio.

A Ty koleżanko mając podstawowe pojęcie o fotografii chcesz wydać ~4k PLN na monitor + kalibrator i do tego kupić dobrego laptopa za 3-5k PLN?
Dobry sposób na wydanie prawie 9k PLN.

Widzicie, jestem pragmatykiem. Jeśli na początku swojej zabawy z foto miałbym wypieprzyć na sprzęt do samej obróbki 10k zł i do tego dorzucić aparat - to lepiej żeby on na siebie wtedy zarobił, i to w przeciągu kwartału. Chyba, że ktoś ma na zachcianki taki budżet - no to tylko pozazdrościć. Natomiast jeśli to tylko Twoje hobby, i tak jak napisałaś zaczynasz swoją przygodę, weź przez pryzmat to co piszą tu koledzy i mierz siły na zamiary.

Kyle
21-04-2014, 06:08
Nie widzę. Raz na tydzień odpalam się kalibrator w laptopie i moim okiem, jest dobrze. Jak wyświetlisz na tym laptopie pomarańczowy kolor na całym ekranie, to masz taki sam kolor na dole i górze patrząc na wprost?

jaroslaw.majcher
21-04-2014, 14:06
Jako 3 letni użytkownik laptopa (+ monitor) do obróbki zdjęć daję kilka wskazówek:

1. Wydajne chłodzenie laptopa to bardzo ważna rzecz której nie należy ignorować. Laptopy podczas obróbki i szczególnie eksportu grzeją się niemiłosiernie powodując hałas oraz dodatkowo obniżone zostaje taktowanie procesora. Nie wystarczy że laptop ma i7, musi być jeszcze przystosowany do pracy z wysoką wydajnością przez długi czas. W tej samej kategorii trzeba traktować jakość samego zasilacza.
2. Miejsce na 2 dyski bardzo się przydaje. Jako 1 dysk wkładasz mały ssd np 256GB a jako drugi np 1TB czy 750GB, najlepiej 7200 obrotów. 2 sloty najczęściej dostępne są w laptopach 17''
3. Display port w pracy z monitorem jest koniecznością. Przez HDMI nie podłączysz monitorów o dużych rozdzielczościach (na pewno 2560x1440). Poza tym sygnał w hdmi często jest sztucznie podkręcany (większe nasycenie i kontrast)

LR bądź co bądź jest wymagającym programem i o ile praca jest możliwa nawet na laptopach z niższej półki to już komfortowa praca wymaga mocnego sprzętu.

Co to monitora to mam takie zdanie, że owszem się przydaje ale na początek nie jest niezbędny. Monitor graficzny daje nam następujące korzyści (kolejność nieprzypadkowa):
1. brak zmian koloru / jasności zależnych od kąta patrzenia
2. możliwość dopasowania odpowiedniego punktu bieli
3. możliwość dostosowania jasności do odpowiedniego poziomu
4. zgodność kolorystyczna.

Na początku spróbowałbym pracy na samym laptopie a dopiero jak coś będzie przeszkadzało to pomyślałbym nad zakupem monitora.

Gdybym ja teraz miał zmienić laptopa to oglądałbym się za czymś klasy DTR biorąc pod uwagę w szczególności laptopy gamingowe w takiej kolejności:
1. Alienware (Dell)
2. Republic of Games - ROG (Asus)
3. Razer

Jeśli nie ogranicza Cię budżet (w rozsądnych granicach) to postawiłbym na i7 czwartej generacji, 16GB RAM, 256GB SSD + min 500GB klasycznego. Wszystko to w kadłubie gamingowego laptopa. Dopłacimy do wydajnej karty graficznej, której możliwości nie wykorzystamy w tej pracy. Ale kto wie. Może za rok LR będzie już używał GPU. Dodatkowo koniecznie matowy wyświetlacz.

PS. sam pracuje na Dell XPS 702x, 16GB RAM, i7 trzeciej generacji, 256 SSD + 500 a do tego PA271 i uwierz, że ten sprzęt przy obróbce rawów z c5d2 ma co robić.

velaskez
21-04-2014, 14:10
Jak wyświetlisz na tym laptopie pomarańczowy kolor na całym ekranie, to masz taki sam kolor na dole i górze patrząc na wprost?

Tak.

siona
21-04-2014, 14:18
Matryce w serii W mimo, że tn są zadziwiająco dobre i równomierne.

Kyle
21-04-2014, 14:23
Tak.Jaki to model?

Matryce w serii W mimo, że tn są zadziwiająco dobre i równomierne.
Do tej pory nie widziałem TN, który by zdał test "pomarańczy" (ani monitora, a tym bardziej laptopa). Nie mogę się doczekać, aż zobaczę na własne oczy. To jakie modele masz na myśli, bym wiedział na co patrzyć?

siona
21-04-2014, 15:44
Lenovo serii W

velaskez
21-04-2014, 16:12
Jaki to model?

Lenovo W530.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-W530.79685.0.html
Matryca:
15.6 cali 16:9, 1920x1080 pikseli, TN LED, 95% Adobe RGB, kontrast 537:1, matowa

W Lenovo W540 jest już IPSka w rozdziałce 2880x1620 (3k).

siona
21-04-2014, 16:29
Jakby zrobili to W trochę mniejsze... Tak 13.3...

madzik86
21-04-2014, 17:16
Nie widzę. Raz na tydzień odpalam się kalibrator w laptopie i moim okiem, jest dobrze.

Śmiertelnie serio.

A Ty koleżanko mając podstawowe pojęcie o fotografii chcesz wydać ~4k PLN na monitor + kalibrator i do tego kupić dobrego laptopa za 3-5k PLN?
Dobry sposób na wydanie prawie 9k PLN.

Widzicie, jestem pragmatykiem. Jeśli na początku swojej zabawy z foto miałbym wypieprzyć na sprzęt do samej obróbki 10k zł i do tego dorzucić aparat - to lepiej żeby on na siebie wtedy zarobił, i to w przeciągu kwartału. Chyba, że ktoś ma na zachcianki taki budżet - no to tylko pozazdrościć. Natomiast jeśli to tylko Twoje hobby, i tak jak napisałaś zaczynasz swoją przygodę, weź przez pryzmat to co piszą tu koledzy i mierz siły na zamiary.

Nikt nie powiedział że chce wydać 9tys. Miałam zamiar zamknąć się w 6(to i tak dużo ale wiadomo za dobry sprzęt się płaci), i sprzęt nie będzie tylko do obróbki. Wskazany przezemnie monitor kosztuje 2750 a kalibrator 350zł albo 500 zł (zależy czy nowy model czy stary), wcześniej wybrałam laptopa za 6200 ale jak kupie monitor to musze zdecydować się na coś tańszego, jeszcze niewiem co bo ciągle szukam i się zastanawiam i niewiem co lepsze

velaskez
21-04-2014, 17:28
Jakby zrobili to W trochę mniejsze... Tak 13.3...

X1 Carbon, 14" 2560x1440 IPS ;) Tadaaa!

Nikt nie powiedział że chce wydać 9tys. Miałam zamiar zamknąć się w 6(to i tak dużo ale wiadomo za dobry sprzęt się płaci), i sprzęt nie będzie tylko do obróbki. Wskazany przezemnie monitor kosztuje 2750 a kalibrator 350zł albo 500 zł (zależy czy nowy model czy stary), wcześniej wybrałam laptopa za 6200 ale jak kupie monitor to musze zdecydować się na coś tańszego, jeszcze niewiem co bo ciągle szukam i się zastanawiam i niewiem co lepsze

No jak masz max 6k, to kup monitor taki jak Ci tu radzą, kalibrator też Ci tu powiedzą jaki, a z tego co zostanie kup w miarę mocnego laptopa nie patrząc co za matryca w nim siedzi - obrabiać będziesz w domu.

misio-jedi
21-04-2014, 21:19
madzik86,
nie musisz wydawać nie wiadomo jakiej kasy na monitor:
http://www.morele.net/monitor-led-eizo-23-cs230-cs230-bk-coloredge-kalibracja-sprzetowa-zintegrowany-kalibrator-srgb-1920x1080-czarny-5lat-gwarancji-548143/

http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs230/

albo:
http://www.nec-display-solutions.com/p/pl/pl/products/details/dp/Products/LCD/Current/LCD-P232W/LCD-P232W.xhtml?cat=LCD&realm=products/choice

lub:
http://bitcomputer.pl/pl_PL/p/s/9671

Johanan
21-04-2014, 22:57
...

Również nie wpadam w zachwyt, gdy widzę entuzjastę amatora z D4 na szyi z przypiętym do niego ciężkim szkłem, który chętnie rozprawia o tym, jak to wywołuje swoje prace na monitorach z pobliża 10k, a który to entuzjasta, oprócz przyjemności z rozsiewania aury "profesjonalizmu" nic konkretnego do fotografii nie wnosi.

... ale, jak to kiedyś powiedział Kolega Czornyj, nie brońmy ludziskom rozmachu, jako że nigdy nie wiadomo, jakie to może przynieść owoce.

3k na monitor, to absolutne minimum, jeśli ktoś ma ochotę naprawdę się czegoś nauczyć.

Kurtz
22-04-2014, 01:09
Również nie wpadam w zachwyt, gdy widzę entuzjastę amatora z D4 na szyi z przypiętym do niego ciężkim szkłem, który chętnie rozprawia o tym, jak to wywołuje swoje prace na monitorach z pobliża 10k, a który to entuzjasta, oprócz przyjemności z rozsiewania aury "profesjonalizmu" nic konkretnego do fotografii nie wnosi.
Ale również, to nie nasza rola zaglądać mu do kieszeni ;) Jak chce? My się pośmiejemy, a on się będzie dobrze czuł. A ja mu zazdrościł :P

3k na monitor, to absolutne minimum, jeśli ktoś ma ochotę naprawdę się czegoś nauczyć.
Tu się nie do końca zgodzę. Kwestie wydatków, to kwestie priorytetów. Przy sztywnym budżecie, lepiej moim zdaniem kupić monitor do 2k PLN i jakieś szkło, czy lepsza puszkę niż monitor za 3+k PLN. Później, w ramach rozwoju, decyzji o inwestycjach większych ( lepsze szkła, softboxy, blendy i inne bajery ) wymieniamy też monitor, na taki który da nam większe panowanie nad kolorem. Fotografia, to nie tylko przejścia tonalne i odwzorowanie kolorów - jest dużo innych aspektów, też ważnych :)
W skrócie - początkujący amator nie potrzebuje 100% kontroli i dokładności obrazu, bo ma wiele rzeczy do nauczenia innych i musi podjąć decyzję, na ile rozwija to hobby ( de facto, decyzję finansową ).

madzik86
22-04-2014, 01:51
Ale również, to nie nasza rola zaglądać mu do kieszeni ;) Jak chce? My się pośmiejemy, a on się będzie dobrze czuł. A ja mu zazdrościł :P

Tu się nie do końca zgodzę. Kwestie wydatków, to kwestie priorytetów. Przy sztywnym budżecie, lepiej moim zdaniem kupić monitor do 2k PLN i jakieś szkło, czy lepsza puszkę niż monitor za 3+k PLN. Później, w ramach rozwoju, decyzji o inwestycjach większych ( lepsze szkła, softboxy, blendy i inne bajery ) wymieniamy też monitor, na taki który da nam większe panowanie nad kolorem. Fotografia, to nie tylko przejścia tonalne i odwzorowanie kolorów - jest dużo innych aspektów, też ważnych :)
W skrócie - początkujący amator nie potrzebuje 100% kontroli i dokładności obrazu, bo ma wiele rzeczy do nauczenia innych i musi podjąć decyzję, na ile rozwija to hobby ( de facto, decyzję finansową ).

To może jednak wystarczy mi narazie laptop z ekranem full HD (HP EliteBook 8570p i7,256 SSD , 16GB ram) a za rok/dwa dokupić ekran jak już będę widziała różnicę w obrazie i potrzeby????

Kurtz
22-04-2014, 02:38
Po pierwsze, "full HD" to o ile się dobrze orientuję, tylko rozdzielczość matrycy. Jej jakość to zupełnie inna kwestia. Więc odpowiedzią na Twoje pytanie jest: Nie. Monitor, nawet ok 2k PLN, bije 99% laptopów na głowę. Zewnętrzny monitor 24" 16:10 to zupełnie inna obróbka niż na laptopie, nawet 17". Oprócz samego odwzorowania kolorów, mamy jeszcze jakość podświetlenia, możliwość regulacji wysokości/kąta, znacznie większa przestrzeń roboczą. Wygoda i jakość.

Jeżeli chodzi o Twoje potrzeby - biorąc pod uwagę poziom odbiorców zdjęć dzisiaj, to w znacznej większości aspekty techniczne nie są bardzo ważne. Jest to straszne, koszmarne i przerażające, ale tak jest. Czy będziesz potrzebowała? To nie do końca tak się potrzebuje, jak np lepsze szkło - różnicę w świetle i czasie, czy po prostu ostrości, bokehu widać dość bezpośrednio na efekcie końcowym. Różnice i dokładność obróbki zauważą głównie osoby które oglądają zdjęcie na sensownych monitorach.
Znam osoby obrabiające zdjęcia na monitorach z koszmarnym zielonym zafarbem, twierdzące, że wszystko jest super, bo mamie i babci i koleżankom na instagramie się podoba. 90% takich zdjęć na tym forum dostałaby co najwyżej odpowiedź "kosz, byle szybko" - więc może, skoro tu się znalazłaś, to chcesz reprezentować trochę wyższy poziom, panować nad warsztatem? Musisz zadać sobie to pytanie i zdecydować czego potrzebujesz. Większość osób ogląda zdjęcia na komórkach ( gdzie kolorystyka to zazwyczaj koszmar ), ewentualnie laptopach, często z wybitnie beznadziejnymi wyświetlaczami. Oglądając portret z bardzo subtelnym oświetleniem, piękną grą cieni widzą... często nawet banding. Osoby, które na prawdę znają się na fotografii ( mówię teraz o rzemiośle, o aspektach technicznych ), oglądają zdjęcia na sprzęcie który się do tego nadaje i to oni, mogą Ci dać rzeczywiste wskazówki co poprawić, napisać co jest dobrze co jest źle. Jeżeli chcesz robić zdjęcia, żeby dostawać "lajki" na "fejsie", to nie, nie kupuj monitora, jeżeli chcesz wejść w piękny świat fotografii, świadomie pracować nad tym co tworzysz nad efektami, dążyć do uzyskania konkretnego efektu, kup monitor, który pozwoli Ci na to.

misio-jedi
22-04-2014, 09:54
Również nie wpadam w zachwyt, gdy widzę entuzjastę amatora z D4 na szyi z przypiętym do niego ciężkim szkłem, który chętnie rozprawia o tym, jak to wywołuje swoje prace na monitorach z pobliża 10k

Ale o co chodzi ?
Tacy ludzie są bardzo pożyteczni - jak ktoś ma kasę to powinien ją wydawać żeby napędzać gospodarkę i dać innym zarobić.

siona
22-04-2014, 09:57
X1 Carbon, 14" 2560x1440 IPS ;) Tadaaa!

Nawet sobie nie żartuj. Tą popierdułkę to można dziuniom do lansu polecać :-/

Kurtz
22-04-2014, 13:35
@siona
A jakieś wyjaśnienie? Jak na Ultra booka to dla mnie X1 Carbon prezentował się bardzo dobrze.

siona
22-04-2014, 13:59
Jeden slot ram - max 8gb, zintegrowana bateria, brak przycisków F, procesory U, cena z kosmosu w sensownej do pracy konfiguracji. Myślę, że jeszcze trochę bym znalazł ale po tym przestałem się wgłębiać. myśląc o mniejszym W myślałem raczej o nieco większym X z prockiem qm i matrycą 13,3 (kosztem ramki) i o rozdzielczości MBP 13R.

velaskez
22-04-2014, 14:19
Jeden slot ram - max 8gb, zintegrowana bateria, brak przycisków F, procesory U, cena z kosmosu w sensownej do pracy konfiguracji. Myślę, że jeszcze trochę bym znalazł ale po tym przestałem się wgłębiać. myśląc o mniejszym W myślałem raczej o nieco większym X z prockiem qm i matrycą 13,3 (kosztem ramki) i o rozdzielczości MBP 13R.

Ram jest chyba wlutowany ;) Wiesz, wszystko to aby móc zmieścić wszystko w tych 18,35mm grubości ;) Zunifikowane sloty są zazwyczaj grube :mrgreen: Tak czy siak przytuliłbym ;) Cieńszy byłby chyba tylko MB Air.
Na karty zintegrowane nie narzekam odkąd przez przypadek zapomniałem podłączyć swojego do zasilania i odpaliłem Call of Duty MW3 - różnic nie było, tylko po jakimś czasie zaczął krzyczeć, że bateria zaraz siądzie. A wtedy na pewno nie korzystał z Quadro, bo bez zasilania tego niestety Lenovo nie zapewnia.

siona
22-04-2014, 14:24
Ja nie mówię o karcie. Ta zintegrowana mi wystarczy, nie w indeksach są bardzo wydajne. Ja mówię o baterii :-)

Kurtz
22-04-2014, 14:56
Ultrabook - coś za coś. Procesory U, brak możliwości rozbudowy, wymiany baterii prostej, etc. Za to, masz bardzo lekką i bardzo "małą" maszynkę. :)
Nie miałem z nim za dużo czasu, ale moim zdaniem w swojej klasie jest bardzo dobrą propozycją.

siona
22-04-2014, 15:05
I owszem. Sek w tym, że ja nie myślałem o ultrabooku :-)

Johanan
22-04-2014, 22:20
To może jednak wystarczy mi narazie laptop z ekranem full HD (HP EliteBook 8570p i7,256 SSD , 16GB ram) a za rok/dwa dokupić ekran jak już będę widziała różnicę w obrazie i potrzeby????

A niby jak chcesz zobaczyć te różnice pracując na laptopie? :D

Ma Ci się to objawić we śnie, niczym Archanioł Gabryel NMP? :D

ropusz
23-04-2014, 13:28
Moja propozycja padła bez odpowiedzi, więc zapytam jeszcze raz. Co sądzicie o Zbook 15 Dreamcolor (http://www.notebookcheck.net/Review-Update-HP-ZBook-15-DreamColor-Workstation.112327.0.html)? Ma pokrycie 95% AdobeRGB i podobnie z sRGB. Tylko to nie jest "do końca" matowa matryca.

Slon
23-04-2014, 13:50
Moja propozycja padła bez odpowiedzi, więc zapytam jeszcze raz. Co sądzicie o Zbook 15 Dreamcolor (http://www.notebookcheck.net/Review-Update-HP-ZBook-15-DreamColor-Workstation.112327.0.html)? Ma pokrycie 95% AdobeRGB i podobnie z sRGB. Tylko to nie jest "do końca" matowa matryca.

widziałeś jak wygląda podświetlenie tej matrycy?

ropusz
23-04-2014, 13:58
Mogłoby być lepiej , jakkolwiek brightness distribution jest na poziomie 92%.

Slon
23-04-2014, 15:43
Mowie o zdjęciu z linku i jasnych plamach swiatla

ropusz
23-04-2014, 18:03
To pewnie przy max jasności, której przy obróbce się nie ustawia ale tego się nie dowiemy dopóki ktoś nie kupi. Ja ostatnio kupiłem Zbooka 14, którego właśnie zwracam bo matryca miała być super hiper 14" FHD, IPS, wysoka jasność, ultra szerokie kąty patrzenia i wszystko pięknie ale w domu okazało się, że obraz jest jakby mocno żółty i nie jestem w stanie tego zmienić w ustawieniach. Zatem do zdjęć to porażka.

madzik86
30-04-2014, 03:07
Jaki kalibrator polecacie do eizo SX2262W? Easypix 2 czy easypix 3? A może coś zupełnie innego?

glowki
23-09-2014, 16:56
Chciałbym odświeżyć temat
Który z n/w lapków będzie, najlepszy (optymalny) do obróbki zdjęć:

1.http://www.x-kom.pl/p/179294-notebook-laptop-17-3-asus-n750jk-t4113h-16-i7-4700hq-16-256750-win8-gtx850.html

2.http://www.x-kom.pl/p/187777-notebook-laptop-17-3-asus-g750jm-t4061h-16-i7-4700hq-16g-256750-win8-gtx860.html

3.http://www.x-kom.pl/p/187669-notebook-laptop-17-3-msi-gt70-dominator-i7-4710-16-2501000-win8x-gtx870m.html

Proszę o szybką odpowiedź, ze względu na to iż lapka potrzebuję od zaraz. Pozdrawiam.

advisor
23-09-2014, 17:15
glowki z tej trójki to chyba ten MSi - ale to moje zdanie bo też przymierzam się do nowego lapka tyle że budżet trochę niższy - http://www.x-kom.pl/p/207026-notebook-laptop-15-6-msi-gp60-leopard-pro-i5-4210h-8gb-1201000-gtx850m.html - tyle że ja w późniejszym czasie chciałbym dokupić jakiś zewnętrzny monitor.

glowki
23-09-2014, 17:24
glowki z tej trójki to chyba ten MSi - ale to moje zdanie bo też przymierzam się do nowego lapka tyle że budżet trochę niższy - http://www.x-kom.pl/p/207026-notebook-laptop-15-6-msi-gp60-leopard-pro-i5-4210h-8gb-1201000-gtx850m.html - tyle że ja w późniejszym czasie chciałbym dokupić jakiś zewnętrzny monitor.

Ja też myślę o monitorze Ale za jakiś czas , nie dam rady na raz wszystkiego kupić a chce łapka na lata.

leon001
23-09-2014, 17:34

Zgadza się. W domu do wygodnej i bezproblemowej obróbki mam stacjonarkę 12 core z monitorem 24', a do wysyłki zdjęć na szybko z tzw. terenu MBA11 na i7, mały, lekki, działa płynie. Gdybym miał obrabiać zdjęcia tylko w domu, w życiu bym w tym celu nie kupił laptopa, lecz stacjonarkę i jak najlepszy monitor. I tak też radzę za kolegą.

glowki
23-09-2014, 18:22
Zgadza się. W domu do wygodnej i bezproblemowej obróbki mam stacjonarkę 12 core z monitorem 24', a do wysyłki zdjęć na szybko z tzw. terenu MBA11 na i7, mały, lekki, działa płynie. Gdybym miał obrabiać zdjęcia tylko w domu, w życiu bym w tym celu nie kupił laptopa, lecz stacjonarkę i jak najlepszy monitor. I tak też radzę za kolegą.

Zgadza się ze najlepszy będzie stacjonarny komp plus monitor, ale decyzja zapadła i kupuje lapka , później do niego kupię monitor . proszę tylko czy lapki które wybrałem są dobre, może ktoś ma inny wybór. ogólnie nie chce przekroczyć budżetu 6000 zł.

sokolnik
23-09-2014, 19:57
a czemu chcesz laptopa :) ?
miałeś wcześniej laptopa czy PC?

Budżet 6 000 PLN na laptopa plus kiedyś monitor (czyli pewnie zbliżysz się do progu 7-8 tyś) - chłopie! Zdajesz sobie sprawę że za te pieniądze miałbyś PC wywalonego w kosmos (o wiele bardziej wydajnego) plus porządny monitor! Np PC za 4 tyś + 3 tyś na monitor EIZO lub NEC ... :)

Ja po przerobieniu 2óch laptów (lata studenckie) powiedziałem sobie że nigdy więcej laptopa chyba że do pracy np jako PH i nie większy niż 14") kupiłem PC + NEC i jestem meeeega zadowolony. Mam możliwość rozbudowy zestawu i wydajnościowo bije te laptopy :)

Kurtz
23-09-2014, 20:08
Dwa z nich to ciężkie i wielkie krowy. Z mobilnością to nie ma nic wspólnego ( wszystkie z nich tak na dobrą sprawę ), więc to tak na prawdę, trochę mniejszy desktop, sporo droższy. Na pewno mówienie, że jest to sprzęt "na lata" to przesada. W tej samej cenie, można mieć circa 50-100% wydajniejszego PC, na bardzo fajnych podzespołach i zostanie na monitor. Za ok 4k kupisz bardzo fajną stacjonarkę, która pobije te laptopy na głowę wydajnością, będzie cichsza i przyjemniejsza w pracy.

Powiedz, czemu laptop, a nie stacjonarny, to łatwiej będzie ocenić te komputery. Znam osoby które kupują sobie takie Asusy ( gamerzy, którzy muszą farmić "skilla" na uczelni :P ), ale większość osób takiego bydlaka nie potrzebuje ( 4.5kg z baterią, pewnie ponad 5 z zasilaczem ).

jo44
23-09-2014, 20:43
Nie bardzo rozumiem dlaczego kol. glowki ma się tłumaczyć ze swojego wyboru? Chce laptopa to doradźcie laptopa, a nie nabijajcie sobie pustych postów!

glowki
23-09-2014, 21:00
Nie bardzo rozumiem dlaczego kol. glowki ma się tłumaczyć ze swojego wyboru? Chce laptopa to doradźcie laptopa, a nie nabijajcie sobie pustych postów!

potwierdzam ma być lapek - i tu proszę doradzić mi co wybrać , oczywiście jeżeli znacie tańsze modele to jestem chętny:)
Ogólnie patrzę na 17.3 , ale może macie coś na oku 15.6
Ponadto z parametrów 16RAM, i7-4 rdzenie, dysk SSD, to najważniejsze min jakie musi posiadać.

Kurtz
23-09-2014, 21:08

Po to, żebyśmy wiedzieli co doradzić. Każdy laptop ma jakąś charakterystykę, jakieś cechy które go bardziej czy mniej wyróżniają.
Na przykład, z mojego punktu widzenia, jedynymi przyczynami dla których kupuje się laptopa pokroju Asusa G750, to absolutna konieczność grania w terenie. To sprzęt typowo pod graczy, ważący koło 4.5kg. Jego mobilność jest podobna do mobilności pięciolitrowego baniaka z wodą. No i jest dość duży. Pytanie więc czemu kupujący nie chce komputera stacjonarnego, jest kluczowe, aby określić jego priorytety.
To, że do obróbki zdjęć nie mówi za wiele, bo wciąż nie wiadomo, czego tak naprawdę oczekuje OP.

sokolnik
23-09-2014, 21:20
a laptopy mają zawsze jakąś (szczególnie te drogie) super hiper ekstra kartę graficzną (laptop pod gry :) ) która nabija cenę tego laptopa. A wydajnościowo to i tak się nie umywa do zwykłej karty graficznej za 200-300 zł którą byśmy zamontowali w PC.
a jak wiadomo, do obróbki zdjęć nie jest potrzebna w ogóle karta graficzna... więc kupowanie laptopa i wytdawanie na niego tyyle kasy z kartą graficzną która i tak nie zostanie wykorzystana w procesie obróbki zdjęć nawet w 5 % uważam za bezsens.

Jeśli autor chce kupić laptopa, to polecam skupić się na parametrach (i7 najnowszej generacji, 16gb ramu, SSD250gb) oraz na tym czy laptop się nie nagrzewa za mocno (opinie w necie) boo z tego co ja kojarzę to nawet jeśli się nie gra to laptop po roku czy 2óch może zastąpić farelkę w pokoju :)
Ekran i tak jest do pupy - nie nadaje się do obróbki zdjęć (przerabiałem to).

Do tego na laptopie rozwala się wzrok, ekran 15-17", mała rozdzielczość nie sprzyja dla oczu. Teraz mam duży monitor, odstawiłem go daaalej i już nie muszę wytężać wzroku... Ekran laptopa świeci jak latarnia... to kolejna wada dla wzroku i zdjęć.

OK - tyle w temacie "dlaczego pytam czemu nie PC?"

glowki
23-09-2014, 21:36
Panowie tu nie ma co dyskutować , ma być lapek, wiem że chcecie jak najlepiej, ale decyzja zapadła, lapek ma być do prowadzenia działalności związanej z fotografią, ma być mobilny, częste wyjazdy, obróbka w innych miejscach dyskwalifikuje PC, oczywiście napisałem że w przyszłości kupię sobie monitor który będąc w domu będę sobie podłączał do lapka. Te co podałem to przykłady które znalazłem wpisując parametry 16ram/i7/ssd. To nie ma być lapek do gier, chciałbym z gorszą grafiką ale ciężko znaleźć. Może coś mi podpowiecie jaki inny model i ostatni raz powtarzam - Ma być LAPEK.:)

sokolnik
23-09-2014, 21:43
ASUS 15" (http://www.x-kom.pl/p/201220-notebook-laptop-15-6-asus-g550jk-cn272h-16-i7-4700h-16gb-256750-win8-gtx850.html#)
Na szybko znalazłem:
15" ekran matowy
i7
16GB RAM
SSD 250 GB

zaoszczędzoną kasę dołożyłbym do monitora lub obiektywu albo dołożył do wakacji :)

GonzoG
23-09-2014, 22:15
ASUS 15" (http://www.x-kom.pl/p/201220-notebook-laptop-15-6-asus-g550jk-cn272h-16-i7-4700h-16gb-256750-win8-gtx850.html#)

W tej samej cenie, jest Asus 17.3" (http://www.x-kom.pl/p/187395-notebook-laptop-17-3-asus-n750jk-t4101h-16-i7-4700hq-16g-256750-win8-gtx850.html), tylko, że nie "dla graczy".
Te same parametry, przy czym oba dyski we wnętrzu.

Kyle
23-09-2014, 22:20
Matryce IPS w tych laptopach, czy pomyłki w postaci TN? Próba obróbki na TN jest co najmniej niepoważna. Natomiast ekran 15,6" szczególnie 16:9 jest mały jak pchła.

ps. ale podświetlana klawiatura, to już praktyczna rzecz

GonzoG
23-09-2014, 22:23
Chyba już IPS, choć wiele tych IPSów w tanich laptopach wcale nie jest lepsza od porządnych TN.

glowki
23-09-2014, 22:45
Mi jeszcze coś takiego wyszło http://www.x-kom.pl/p/201673-notebook-laptop-17-3-msi-gp70-leopard-pro-i7-16-1281000-win8-gtx850m.html ceny podobne z asusem kwestia który lepszy pod kątem matrycy. i sprawa załatwiona.

jo44
24-09-2014, 07:32
up

glowki
24-09-2014, 09:58
Decyzja i zmowienie padło na http://www.x-kom.pl/p/187395-notebook-laptop-17-3-asus-n750jk-t4101h-16-i7-4700hq-16g-256750-win8-gtx850.html lub http://www.x-kom.pl/p/203173-notebook-laptop-17-3-msi-ge70-apache-pro-i7-4710hq-16gb-2501000-gtx860m.html Jak dojdzie , porównam na zywo i jeden z nich wybiorę.

GonzoG
24-09-2014, 10:43
128 GB SSD to trochę mało.
U mnie system + cache LR + kilka drobnych programów (OpenOffice, coś do nagrywania płyt, pakiet kodeków) zajmuje w tej chwili 90.5 GB.
Jakby dorzucić PS'a, coś do obróbki filmów + cache, to będzie jakieś 150 GB.

glowki
24-09-2014, 13:41
U mnie system + cache LR + kilka drobnych programów (OpenOffice, coś do nagrywania płyt, pakiet kodeków) zajmuje w tej chwili 90.5 GB.
Jakby dorzucić PS'a, coś do obróbki filmów + cache, to będzie jakieś 150 GB.

Dzięki faktycznie nie policzylem, To zostaje Asus i 256 SSD.

jo44
24-09-2014, 18:13
A te kilka drobnych programów nie może być na HDD?

GonzoG
24-09-2014, 18:27
A co to ma niby dać ?? 1, może 2 GB zwolnionego miejsca... a co z pozostałymi brakującymi dwudziestoma ??

Andrzej1974
24-09-2014, 19:54

Dokładnie. U mnie jest SSD 120GB (system W8.1) + HDD (wszystko inne).
Na SSD mam wolne ~92GB (system i kilka pierdół zajmują ~26GB).
MZ jak się zadba o porządki to spokojnie wystarczy SSD 120GB. Choć jak jest kasa to większy SSD nie zaszkodzi mieć. ;-)

GonzoG
24-09-2014, 20:02
Dokładnie. U mnie jest SSD 120GB (system W8.1) + HDD (wszystko inne).
Na SSD mam wolne ~92GB (system i kilka pierdół zajmują ~26GB).
MZ jak się zadba o porządki to spokojnie wystarczy SSD 120GB. Choć jak jest kasa to większy SSD nie zaszkodzi mieć. ;-)

Na sam system, to i 60 GB starczy... tylko po ch*** ci ten SSD, jeśli wszystko i tak siedzi na HDD...

To już lepiej poczekać te 45 sekund dłużej na uruchomienie systemu niż wywalać dodatkowe 300zł w bezużyteczny gadżet.

velaskez
24-09-2014, 21:09
Jeśli autor chce kupić laptopa, to polecam skupić się na parametrach (i7 najnowszej generacji, 16gb ramu, SSD250gb) oraz na tym czy laptop się nie nagrzewa za mocno (opinie w necie) boo z tego co ja kojarzę to nawet jeśli się nie gra to laptop po roku czy 2óch może zastąpić farelkę w pokoju :)

Nie przesadzajmy. W listopadzie będą dwa lata jak mam swojego i więcej jak 37 stopni podczas zwykłej pracy to on nie widzi. Chyba, że liczę coś poważnego, to wtedy 70.
I co prawda nie będzie to najnowszy technologicznie sprzęt, bo tak jak wcześniej napisałem sam mam takiego już 2 lata, ale koledze polecę Thinkpada W530. Za 6000PLN możesz mieć nowego z takimi parametrami mniej więcej :)
i7 3740QM
32GB ramu
Quadro K2000M
256SSD
Matowa matryca FHD
3 lata gwarancji Next Business Day.

Jak przyjdzie do rozbudowy kiedyś, to do tych laptopów są stacje dokujące. I wtedy bez problemów się rozbudujesz:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/hvs94y-1.jpg
źródło (http://oi62.tinypic.com/hvs94y.jpg)

GonzoG
24-09-2014, 21:45
boo z tego co ja kojarzę to nawet jeśli się nie gra to laptop po roku czy 2óch może zastąpić farelkę w pokoju :)
Jak się używa laptopa jak odkurzacza, kładąc go gdzie popadnie, a w szczególności na pościeli, podłodze, kanapie... to nic dziwnego że się grzeje... wystarczy tylko wysypać worek z odkurzacza i już grzać się nie będzie.

Ekran i tak jest do pupy - nie nadaje się do obróbki zdjęć (przerabiałem to).
Tak całkiem źle nie jest. Da się na tym robić zdjęcia. Ba... są nawet laptopy, z ponad 100% pokryciem sRGB i dość dobrym odwzorowaniem barw, więc wystarczy dobrze skalibrować/oprofilować i będzie sRGB.

Ekran laptopa świeci jak latarnia... to kolejna wada dla wzroku i zdjęć.
Jak latarnie to walą monitory do grafiki. Eizo nie schodzą zbytnio poniżej 50cd/m2.
W laptopie, i to jeszcze nie dającym się mocno przygasić jest ~12cd/m2...

Największym problemem w laptopach może być fabryczna kalibracja karty graficznej, której nie da się zmienić, a tym samym po podłączeniu porządnego skalibrowanego zewnętrznego monitora okaże się, że przy laptopie ma ujowe kolory.

tomek s
25-09-2014, 10:03
Mnie bawi trochę to usilne nawracanie na zakup blaszaka.
Jak ktoś chce kupić coupe to trzeba go przekonać, że nie warto bo lepszy będzie van albo miniautobus :-)
Ostatnio kupiłem małego 14" laptopa i dobrze mi z tym :wink:
Pozdr

Andrzej1974
25-09-2014, 10:40
@GonzoG,
a skąd wiesz, co u mnie siedzi na SSD a co nie siedzi i jak szybko działa mój komputer? Poza tym dyski SSD to nie cudowne panaceum bo na szybkość działania komputera składa się naprawdę wiele elementów.

B_Marcin
25-09-2014, 10:43
Może mi ktoś polecić coś w rodzaju W530, ale bez karty k2000(nie przyda mi się do niczego)?
W granicach 4-5kPLN. Będzie to sprzęt, który chociaż w niewielkim stopniu zastąpi mi blaszaka na wyjazdach - do selekcji, wstępnej oceny, nie do pracy 'właściwej'.
Oczywiście matryca jest tu priorytetem. Wspomnianego W530 bym przełknął gdyby nie ta droga karta, która będzie się marnować.
Używam LR i okazjonalnie PS.

tomek s
25-09-2014, 11:07
Z tego co kojarzę te same matryce 1920x1080 były też w klasie "T". Jeśli ma być mobilny to może mniejszy T440p z 1920x1080, ale może być poza budżetem.
Z 14" E7440 albo HP 840 G1 tylko 1920x1080.
Niestety Lenovo ostatnio trochę zkiepściło gładziki podobno w T45x ma wrócić touchpad z przyciskami.
Pozdr

B_Marcin
25-09-2014, 11:37
Ok, coś już mam, chociaż aż tak bardzo na mobilności mi nie zależy - 3kg i 15' nie straszne.

Po przeczytaniu pierwszej z brzegu recenzji T440p, wyszło że matryca ma bardzo słabe osiągi.
Na touchpadzie mi nie zależy, nie potrafiłbym na tym pracować :)

tomek s
25-09-2014, 11:47
Ok, coś już mam, chociaż aż tak bardzo na mobilności mi nie zależy - 3kg i 15' nie straszne.

Po przeczytaniu pierwszej z brzegu recenzji T440p, wyszło że matryca ma bardzo słabe osiągi.
Na touchpadzie mi nie zależy, nie potrafiłbym na tym pracować :)

Ale tak jak pisałem, chodzi wyłącznie o matrycę 1920x1080 (http://lab.kuzniewski.pl/index.php/recenzje/388-lenovo-thinkpad-t440p-cicha-rewolucja) ;-)
To samo tyczy się e7440 i 840 g1.
pozdr

B_Marcin
25-09-2014, 12:27
No tak, w teście była inna matryca, mój błąd :)

Poszukałem trochę i mam coś takiego:

CLEVO W650SJ skonfigurowany:
najsłabsza i7 - 4710MQ i nie wiem czy nie wymienić nawet na i5 4200, bo ta i7 to i tak bieda
8GB ram (1 kość, więc można rozbudować)
SSD Evo 250GB i kieszeń na drugi dysk
Ekran fullHD IPS

4600zł z i7 + HDD w kieszeń na zdjęcia i w 4900zł się pewnie zamknę.

Jest jeszcze CLEVO W355SSQ.
Mogę sobie w nim wybrać ekran PROFESSIONAL NTSC 95% GAMMUT i z takim konfigiem jak wyżej zapłacę ok 5300zł (już z hdd, który dokupię oddzielnie).
Czy ekrany w tych modelach nadają się do czegoś, czy to tylko ściema?

tomek s
25-09-2014, 12:47
Patrz jeszcze jak z gwarancją bo u nas Clevo jak i Alienware to jeszcze trochę egzotyka ;)
Pozdr

velaskez
25-09-2014, 14:33
A rozmiar ma znaczenie? Czy stacja dokująca i monitor zewnętrzny?

http://www.kuzniewski.pl/p17909,lenovo-thinkpad-x240-20al034rpb-core-i5-4200u-12-5-full-hd-8192-256-ssd-intel-hd-4400-windows-8-1-pro-lub-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html

B_Marcin
25-09-2014, 15:52
Hmm, no chyba będę musiał pomyśleć nad takim rozwiązaniem- zwykły laptop + monitor zewnętrzny.
Za ~3k kupię wydajny (do LR) laptop i kolejne 3k na monitor.
12.5" w tym X240 to bieda straszna, do tego niskonapięciowy procesor i zadyszki szybko dostanie.

Kurtz
25-09-2014, 15:58
a to X240 jest bardzo mały i dość wytrzymały - duża mobilność. Jeżeli mobilność Cię średnio interesuje, to seria X nie jest dla Ciebie ;)

siona
27-09-2014, 18:51
X240 ma jedną dużą wadę - max 8 GB RAM.

glowki
04-10-2014, 17:04
Decyzja i zmowienie padło na http://www.x-kom.pl/p/187395-notebook-laptop-17-3-asus-n750jk-t4101h-16-i7-4700hq-16g-256750-win8-gtx850.html lub http://www.x-kom.pl/p/203173-notebook-laptop-17-3-msi-ge70-apache-pro-i7-4710hq-16gb-2501000-gtx860m.html Jak dojdzie , porównam na zywo i jeden z nich wybiorę.

Wybór padł na http://www.x-kom.pl/p/187777-notebook-laptop-17-3-asus-g750jm-t4061h-16-i7-4700hq-16g-256750-win8-gtx860.html

Dziękuję za komentarze, opinie. Pozdrawiam

B_Marcin
04-10-2014, 21:43
Jak wypada matryca? Da się na tym pracować? Masz porównanie do dobrego monitora zewnętrznego?

Dla mnie ten laptop odpadłby w przedbiegach, wygląda odpustowo, ale to kwestia gustu.

fotouśmieszek
05-10-2014, 19:14
Dobrnąlem do polowy wątku i nie dalem rady.Chcialem sprawdzic czy ktos nie poradzil mac booka pro ktory jest JEDYNYM laptopem dorownujacym stacjonarkom + monitor.Mialem takiego 2 generacje w tyl.Mial jednak jedna wade - jak to laptopy :-) spuchla mu bateria.Ekspensywna wymiana.Niemniej Mac jest perfekcyjny.Z ostatniego posta dowiaduje sie ze Madzik NIESTETY kupila cos innego.Pozdrawiam ;)

GonzoG
05-10-2014, 19:23
Dobrnąlem do polowy wątku i nie dalem rady.Chcialem sprawdzic czy ktos nie poradzil mac booka pro ktory jest JEDYNYM laptopem dorownujacym stacjonarkom + monitor.Mialem takiego 2 generacje w tyl.Mial jednak jedna wade - jak to laptopy :-) spuchla mu bateria.Ekspensywna wymiana.Niemniej Mac jest perfekcyjny.Z ostatniego posta dowiaduje sie ze Madzik NIESTETY kupila cos innego.Pozdrawiam ;)

Jeśli MBP dorównuje stacjonarkom, to tak samo dorównują im inne laptopy.
Różnica między MBP i laptopem z tej samej półki cenowej jest tylko w systemie.

Edit:
Zapomniałem - w gwarancji (rok MBP i do 5 lat np. Dell'e) i kosztach ewentualnych napraw - MBP nawet się nie rozbierze bez całego warsztatu...

glowki
06-10-2014, 20:53
Jak wypada matryca? Da się na tym pracować? Masz porównanie do dobrego monitora zewnętrznego?

Dla mnie ten laptop odpadłby w przedbiegach, wygląda odpustowo, ale to kwestia gustu.

Matryca całkiem nieźle, wiadomo nie jest to monitor. O gustach się nie rozmawia, ale ja wizualnie , w dotyku itd miałem do wglądu Asusa G750, N750 oraz MSI GT70, dla mnie jakość po stronie G750, oczywiście jest gruby, ale to co ma w środku musi się jakoś chłodzić, zastanawiałem się między N750 a G750, ale w testach i opiniach G ma lepszą matrycę i mając lapka na żywo nie ma co narzekać jest dobrze.

22gavin22
08-12-2014, 18:05
Waham się nad zakupem laptopa który byłby do podłączenia pod monitor. Zastanawiałem się nad x220 i5 8gb oraz nad t510 i7 8gb Czy ktoś z Was używa może coś doradzić lub kategorycznie doradzić dany model. Interesuje mnie uzyska w granicach 1500

Johanan
08-12-2014, 18:16
Co tu gadać, x220 się nadaje.

GonzoG
08-12-2014, 18:33
x220 ma II gen. i5, która jest wprost porównywalna osiągami z I. gen i7 z t510. Tak więc pod względem osiągów procesorów są sobie równe.
Oba ledwo dorównują najnowszym i3, tak więc są to aktualnie dość słabe sprzęty i w przypadku używania na nich LR czy ACR to będzie wyraźnie widać braki mocy.

22gavin22
08-12-2014, 18:41
GonzoG to doradz co można kupić w takiej kwocie żeby się w miarę nadawało i od czasu do czasu można było obronić fotki.

Kurtz
08-12-2014, 19:03
X220 to jest laptop zorientowany na mobilność i w tym kontekście jest moim zdaniem świetny. Wytrzymały, nie za ciężki, z niezłymi parametrami, możliwy do rozkręcenia na części pierwsze używając tylko swiss toola i wymiany wszystkiego samemu ( no ok, to może mniej potrzebne większości użytkowników ).
Widziałem x220 u znajomego w pracy, przez dobre 2-3 miesiące, nie raz macałem i korzystałem z niego i to świetny sprzęt. Nie jest na pewno najwydajniejszym w tej cenie, ale nadrabia innymi cechami.
Niemniej jednak, to dość specjalistyczny laptop, ukierunkowany na specjalistycznego klienta, kogoś kto potrzebuje tej zwiększonej wytrzymałości.

Johanan
08-12-2014, 19:37
... kogoś kto potrzebuje tej zwiększonej wytrzymałości.
I dla kogoś kto potrzebuje DP w lapku.

22gavin22
08-12-2014, 23:06
A co myślicie o dell M6500?

GonzoG
09-12-2014, 00:06
A co myślicie o dell M6500?

Dokładnie to samo co poprzednie.

Celując w tę półkę - mobilnych stacji roboczych, nie znajdziesz nic co byłoby względnie wydajnego.
M6500 z i7 jak był nowy, to kosztował jakieś 10000zł, z czego 2k to gwarancja i serwis, 2k to karta graficzna (potrzebna raczej osobom zajmującym się grafiką 3D i obróbką filmów), 2k za "Dell Precision"... a reszta za dobrze wykonanego laptopa.

Chcesz coś z lepszym procesorem, to musisz obniżyć poprzeczkę i to znacznie. Jedyne co powinno pozostać to DP.

22gavin22
09-12-2014, 15:57
Proszę doradźcie coś (model)co mógłbym kupić w kwocie 1500 zł. Chodzi mi o używke która podobała obróbce zdjęć.

Johanan
09-12-2014, 16:22
Lap x220 podoła i nie ma co kombinować, chyba że masz fotograficzną manufakturę, to wówczas żaden lap, tylko blaszak z nowszymi komponentami.
Tu ludziska mają sprzęty na C2D i trzaskają nimi fotki bez płaczu, więc i Ty na laptoku x220 dasz radę.

GonzoG
09-12-2014, 16:24
Proszę doradźcie coś (model)co mógłbym kupić w kwocie 1500 zł. Chodzi mi o używke która podobała obróbce zdjęć.

To zacznijmy od tego jakie to zdjęcia i czym będą obrabiane ??

Bo do LR4/5 to do 1500zł możesz szukać tylko nowy komputerów z najniższej półki. Niestety wtedy nie będzie porządnego wyjścia na monitor (DP).

Jak LR3 lub starszy, C1, RawTherapee, CNX2 - to spokojnie coś się znajdzie.

22gavin22
09-12-2014, 18:14
Zdjęcia to będą raw-ki z d610 oraz d7000 a chciałbym obrabiać w Lr5. Jeżeli faktycznie x220 Podoła zadaniu to byłbym przekonany co do niego
Jeżeli natomiast jest zbyt słaby to co mógłbym kupićw tej kwocie lub max 2000pln?

Johanan
09-12-2014, 18:37
Zamiast uczestniczyć w pościgu uciekających technologii, nie lepiej spuścić z softwarowego tonu i korzystać ze starszych wersji LR-a?
Konwerter ciągle dostępny: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5855 .

velaskez
09-12-2014, 20:43
Jak chcesz to zuploaduj jakies 2 pliki to odpale je na x220 :-P

Johanan
09-12-2014, 20:54

http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d610_review/sample_images/

22gavin22
09-12-2014, 20:58
Myślę że obejdzie się bez tego Velaskez Ale bardzo Ci dziękuję za chęć pomocy;-) To nie ma być laptop który stanowi podstawę do obróbki foto, docelowo chce kupić stacjonarke lecz na chwile obecna nie mam warunków na to żeby ją postawić i musi być laptop. Velaskez powiedz mi nire będzie problemu żeby do x220 podpiąć s1931

velaskez
09-12-2014, 21:03
Po analogu albo po display port. W ogóle nie rozumiem pytania, podłączenie jakiegokolwiek monitora do jakiegokolwiek komputera raczej nigdy nie stanowi problemu :mrgreen:

krolewicz
09-12-2014, 21:05
x220, a raczej każdy laptop z i5 tej generacji daje radę w LR, przy plikach z d800 jest wolniej, ale dalej się da

tomek s
09-12-2014, 23:52
Dokładnie, jeszcze niedawno walczyłem na T60 z C2D 1.83 i 3gb ramu z rawami z 5D 12.7mpx :)
Weź jeszcze pod uwagę jakiegoś EB np. 8560p z HD+, dość solidne sprzęty.
Pozdr

GonzoG
10-12-2014, 01:02
Zdjęcia to będą raw-ki z d610 oraz d7000 a chciałbym obrabiać w Lr5. Jeżeli faktycznie x220 Podoła zadaniu to byłbym przekonany co do niego
Jeżeli natomiast jest zbyt słaby to co mógłbym kupićw tej kwocie lub max 2000pln?
Podołać, to i podoła stary core duo, czy pentium 4, tylko pytanie czy ty podołasz zadaniu siedzenie przed komputerem i czekania po 30s na każde pociągnięcie myszką....

Jeden, czy 2 pliki to wiele nie sprawdzisz. Przy takiej ilości to i mój i5-2410M zasuwa na RAWach z D800... jak wrzuciłem ich 50 i chciałem później przejrzeć, to gdzieś przy 20-tym na każde kolejne zdjęcie czekało się minutę.

x220, a raczej każdy laptop z i5 tej generacji daje radę w LR, przy plikach z d800 jest wolniej, ale dalej się da
Duuuużooo wolniej... co 2-3 zdjęcia restart LR, a co 3-4 restarty LR restart systemu... tylko tak się da działać na plikach z D610.

Prawdę mówiąc, to nie wiem czy jest jakikolwiek komputer, na którym LR będzie działał jak narzędzie do pracy, a nie do wkurzania jego posiadaczy.
Mam stacjonarny z i7-4790 i SSD... też po iluś zdjęciach z większą obróbką szlak może trafić przez wieczne zwieszanie się czy wysypywanie LR.

Johanan
10-12-2014, 07:11
...
Prawdę mówiąc, to nie wiem czy jest jakikolwiek komputer, na którym LR będzie działał jak narzędzie do pracy, a nie do wkurzania jego posiadaczy.
Mam stacjonarny z i7-4790 i SSD... też po iluś zdjęciach z większą obróbką szlak może trafić przez wieczne zwieszanie się czy wysypywanie LR.

Każda wersja LR-ra, czy dotyczy to tylko najnowszych wersji?

Pytam, ponieważ nie używam LR-ra, uważam go bowiem za oprogramowanie bardzo sękate i jest to opinia wyhodowana jeszcze na trzeciej generacji tego softu.

pmedela
10-12-2014, 07:32
Ja mam HP 8740w z i7-840QM (czyli I gen), 16GB RAM i SSD Crucial. Ładuję do ACR w PS 100-125 NEF'ów z D610 i wszystko chodzi
w czasie rzeczywistym, nie wiem, co oni tam pchają do tego LR, że macie takie problemy ?
Swoją drogą, polecam tego sprzęta.

Andrzej1974
10-12-2014, 07:38
Szczerze mówiąc to Lr5 nigdy mi się nie wysypał choć zdarza się, że nawet cały dzień (jak jestem po większej sesyjce) obrabiam zdjęcia. A mam tylko komp z i7 4770, 8 ramu i ssd. Wszystko na taniutkiej płycie MSI. A... i W8... bez menu Start... ;-)

22gavin22
10-12-2014, 09:53
Andrzej jaki jest model Twojego sprzętu?

Johanan
10-12-2014, 10:04

To tak zwany "blaszak". :)

krolewicz
10-12-2014, 10:06
Duuuużooo wolniej... co 2-3 zdjęcia restart LR, a co 3-4 restarty LR restart systemu... tylko tak się da działać na plikach z D610.

ja na x220 obrabiałem pliki z 1dx i 5dmk3 i nie mialem zadnych restartów, a plików sporo, bo rawy z meczu piłkarskiego ;)

siona
10-12-2014, 10:28
mam x220 i7 16gb ssd256 i hdd 1,5TB - i jest przynajmniej kilka jesli nie kilkanaście osób na tym forum, które znają mnie osobiście i mogą potwoierdzić, że to mój jedyny komputer (no mam w zasadzie jeszcze ze 2 serwery, jakieś R_pi, minixy czy inne wicherki - więc fizycznie maszyn więcej ale komputer do pracy jeden. obrabiam na nim fotki z d800 i jakoś specjalnie nie marudzę - owszem zapewne na nowym blaszaku szło by to sporo lepiej ale obrobienie materiału z lodowca (400 fotek) czy innych barcelon (800) nie było jakimś dramatem. niewątpliwą zaletą jest świetna praca z monitorem zewnętrznym (NEC PA 231) ale i matryca IPS, która poza małym gamutem i niestety pojawiającym się gohstingu ma same zalety. największą zaleta jest niesłychana mobilność co pozwala mi na zabieranie go w każdą podróż (to dzięki Tomkowi - bo on zawsze wymyśla wyjazd na przełomie miesiąca a wtedy komp jest dla mnie absolutnym musem). moim następnym kompem miało być coś podobnego ale niestety nie będzie - bo po prostu takich już nie ma - nowe mają juz tylko 1 gniazdo na RAM i procki UVL. na dzień dzisiejszy padnie pewnie na nastepcę T440p QM.

Andrzej1974
10-12-2014, 10:55

To tak zwany "blaszak". :)

Otóż to. :-D
Teraz dopiero zauważyłem, że to temat o... laptopach. ;-) Co nie zmienia faktu, że np. na lapku z i5 i 3GB Toshiby (model już tutaj kiedyś podawałem), który przez jakiś czas był przeze mnie używany, Lr5 również nie wysypał się. W ogóle odkąd używam W8/W8.1 czy nawet testowo W10 to nie wiem, co to "tajemnicze restarty" czy "blu skriny". Nie tylko w "blaszakach" ale i w "lapkach". ;-) Może to więc wina systemu operacyjnego a nie sprzętu?

wasilewk
10-12-2014, 12:50
Otóż to. :-D
...Może to więc wina systemu operacyjnego a nie sprzętu?

Hameryki żeś Pan nie odkrył...

Mam dwa rodzaje W8.1: pierwszy - upgrade z XP, drugi - nówka 8.1 (nie upgrade).
Nie widzę różnicy w pracy --> żadnego blue screena przez dwa lata jeszcze nie miałem, ani razu nie było zawieszenia się. Co prawda przeskoczyłem z XP od razu do W8.1 * (nie znam Windows 7 i podobnych wynalazków), ale jest to 'Niebo i Ziemia'. W tej chwili szkoda mi czasu poświęcić na testy (po testach i tak musiałbym od nowa instalować wersję stabilną) W10 - ale z literatury wynika, że też będzie nieźle.

Pzdr.

* - system jest 64 bitowy

22gavin22
10-12-2014, 12:57
Tak czytam te Wasze wszystkie wypowiedzi i coraz bardziej przekonują mnie do zakupu Laptopa z tej aukcji http://olx.pl/oferta/super-lenovo-x220-corei5-4-x-3-30-8gb-320gb-gf-1gb-igla-w7-CID99-ID7rEl3.html#39dba3cd23;promoted. Uważacie, że będzie to w miarę dobra inwestycja czy lepiej dołożyć i kupić coś innego.

siona
10-12-2014, 13:30
po pierwsze - ten procek ma 2 jaja i nie ma HT
po drugie - nie widomo jak matryca - TN od IPS różni się mocno
po tzecie - trzeba do tego doliczyć dołożenie SSD 128 gb na mSATA na system, żeby so naprawdę sprawnie chodziło

jaka jest różnica w działaniu na hdd i na ssd na mSATA to ci królewicz powie - bo on upgradował

Johanan
10-12-2014, 14:52
po pierwsze - ten procek ma 2 jaja i nie ma HT
...

Śmiem twierdzić, że do pracy nad rękodziełem artystycznym nie będzie to miało większego znaczenia.

siona
10-12-2014, 14:59
śmiem zauważyć, że nie deprecjonowanie tego sprzęta było moim celem a jedynie zweryfikowanie powyższej oferty

GonzoG
10-12-2014, 15:48
Każda wersja LR-ra, czy dotyczy to tylko najnowszych wersji?

Pytam, ponieważ nie używam LR-ra, uważam go bowiem za oprogramowanie bardzo sękate i jest to opinia wyhodowana jeszcze na trzeciej generacji tego softu.

Od 4 począwszy. LR 3 działa dużo sprawniej, ale wyraźnie coś się stało między LR3, a LR4, bo cena spadła z 1200zł do 400zł.
Problem tylko taki, że między LR3 i LR4 też zmienili silnik - "proces wywoływania" i zdjęcia obrabiane w nowszych, nie załadują się do starszych. No i trzeba konwertować RAWy z wszystkich puszek, które pojawiły się po wersji 3.6 - czyli po grudniu 2011.

Ja mam HP 8740w z i7-840QM (czyli I gen), 16GB RAM i SSD Crucial. Ładuję do ACR w PS 100-125 NEF'ów z D610 i wszystko chodzi
w czasie rzeczywistym, nie wiem, co oni tam pchają do tego LR, że macie takie problemy ?
Swoją drogą, polecam tego sprzęta.
LR, ACR - wszystko jedno. To jest ten sam silnik, różni się tylko GUI.
Samo "ładowanie" zdjęć - to nawet i 1000 da się. Tylko teraz weź i każde obrób porządnie, a nie tylko parę korekt na 3 suwakach.

Szczerze mówiąc to Lr5 nigdy mi się nie wysypał choć zdarza się, że nawet cały dzień (jak jestem po większej sesyjce) obrabiam zdjęcia. A mam tylko komp z i7 4770, 8 ramu i ssd. Wszystko na taniutkiej płycie MSI. A... i W8... bez menu Start... ;-)
Czyli prawie nic na tym LR nie robisz.
Sprawdzałem. Nie ma LR, który się nie wysypie przy poważniejszej obróbce. To jest po prostu nie możliwe i nie ma znaczenia jaki Windows ani czy Mac.

ja na x220 obrabiałem pliki z 1dx i 5dmk3 i nie mialem zadnych restartów, a plików sporo, bo rawy z meczu piłkarskiego ;)
Też mogę przerzucić przez LR i 10000 zdjęć i się nie zawiesi... ale można też puścić 4 i jedyne na co będzie reagował komputer, to guzik "Reset".

Jak się używa LR tylko do prostej korekty kolorystycznej, nie korzystając z usuwania plamek, pędzla, filtrów gradient/koło, to chodzi bez większych problemów, ale wtedy do poważniejszej obróbki trzeba drugiego programu i takie wyjście przy LR jest jedyne słuszne - czyli LR + GIMP/PSE.
Jak ktoś chce wszystko robic na LR - niech od razu kupi sobie dużą paczkę Valerinu/Tonaxinum/NervoCalm czy co tam jeszcze jest.

A tu przykłady jak często się wiesza:
https://www.google.pl/search?client=opera&q=lightroom+bezel+not+responding&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#safe=off&q=lightroom+not+responding

Andrzej1974
10-12-2014, 16:55
Czyli prawie nic na tym LR nie robisz.
Sprawdzałem. Nie ma LR, który się nie wysypie przy poważniejszej obróbce. To jest po prostu nie możliwe i nie ma znaczenia jaki Windows ani czy Mac.

Być może, że nic na ty Lr nie robię...
Pytanie tylko co to jest ta "poważniejsza obróbka" w Lr.

pmedela
10-12-2014, 17:46
Ja też pisałem o obróbce, z filtrami, wszelkimi korektami, itp... u mnie chodzi elegancko, co nie znaczy, że nie można szybciej :-)

siona
10-12-2014, 17:57
co do ilości zdjęć
mój katalog ma 40 000+ i działa OK

dembas
21-12-2014, 22:14
Cześć, szukam laptopa bo mój mi padł. Potrzebuje czegoś do LR i okazjonalnie do PS. Kaska maks do 2500zł. Laptop musi być z grafiką. Mam pytanie czy warto pchać się jeszcze w takie coś?
http://allegro.pl/ibm-w520-i7-4x2200-8gb-160ssd-quadro-1000m-7pro-gw-i4915485762.html
Czy jednak lepiej coś nowego? Zastanawiałem się jeszcze nad jakimś z510 i5 4200m, 8gb, gt 740.
W planach jest też zakup monitora CS230.
Pozdrawiam.

Johanan
21-12-2014, 23:29
Taniej z DP ciężko: http://www.x-kom.pl/p/215822-notebook-laptop-15-6-lenovo-thinkpad-l540-i5-4210m-8gb-1000gb-dvd-rw.html .

sokrates
22-12-2014, 13:55
Ja bym się teraz w lenovo nie pchał, są jakieś problemy z sewisem krajowym, z przynajmniej nie tak dawno wiązało się to z wycieczką laptopa poza granice i wydłużonym czasie naprawy.

Johanan
22-12-2014, 13:59
Ja bym się teraz w lenovo nie pchał, brak serwisu w PL to w przypadku awarii wiele tygodni przerwy.

Serwis niedaleko, bo na Słowacji, dla niektórych na jeden skok. ;)

Swoją drogą, nie wiesz przypadkiem dlaczego nie w Polsce? :D

ku6i
22-12-2014, 16:42
Serwis niedaleko, bo na Słowacji, dla niektórych na jeden skok. ;)

Swoją drogą, nie wiesz przypadkiem dlaczego nie w Polsce? :D

Serwis jest w Niemczech. Jak lubisz jeździć z laptopem na Słowację to gratuluję nadmiaru czasu i pieniędzy. Słowo-klucz: SSC.

Johanan
22-12-2014, 17:26
Serwis jest w Niemczech. Jak lubisz jeździć z laptopem na Słowację to gratuluję nadmiaru czasu i pieniędzy. Słowo-klucz: SSC.

Sprzętu Lenovo mam od pyty, ale jakoś nie było jak dotąd potrzeby, zawracać zadek serwisowi, czy to w Germanii, która jest mi bardziej po drodze, czy to na Słowacji, gdzie Polakom łatwiej się porozumieć.

A, byłbym zaopmniał, że pytanie dlaczego nie w Polsce jest nadal aktualne. ;)

ku6i
22-12-2014, 18:00
Sprzętu Lenovo mam od pyty, ale jakoś nie było jak dotąd potrzeby, zawracać zadek serwisowi, czy to w Germanii, która jest mi bardziej po drodze, czy to na Słowacji, gdzie Polakom łatwiej się porozumieć.

A, byłbym zaopmniał, że pytanie dlaczego nie w Polsce jest nadal aktualne. ;)

No to gratuluję szczęścia, ja już miałem wątpliwą przyjemność spotkania się z krakowskim serwisem ThinkPadów. Odpowiedziałem, doczytaj.

sokrates
22-12-2014, 21:36
Ja do firmy kupilem laptopa lenovo bo byl potrzebny laptop z i7 od reki a w rzeszowie nie znalazlem della na i7 i potrzebnych parmetrach. Po tygodniu przestala dzialac klawiatura. Wyslalem do serwisu i na prawie 4 tygodnie tyle widzilem laptopa. Zmowilem della, ktory przyszedl na drugi dzien. Nigdy wiecej sprzetu od lenovo. Delli mam w firmie ponad 50 laptopow i poza zbitymi matrycami,padnietymi bateriami zadnego nie musialem naprawiac. A tu 1 lenovo i niefart na start, a na dobitke obsuwa z serwisem.

wyslane z mojego Asus MeMo pad 7hd

ku6i
22-12-2014, 22:16
Ja do firmy kupilem laptopa lenovo bo byl potrzebny laptop z i7 od reki a w rzeszowie nie znalazlem della na i7 i potrzebnych parmetrach. Po tygodniu przestala dzialac klawiatura. Wyslalem do serwisu i na prawie 4 tygodnie tyle widzilem laptopa. Zmowilem della, ktory przyszedl na drugi dzien. Nigdy wiecej sprzetu od lenovo. Delli mam w firmie ponad 50 laptopow i poza zbitymi matrycami,padnietymi bateriami zadnego nie musialem naprawiac. A tu 1 lenovo i niefart na start, a na dobitke obsuwa z serwisem.

wyslane z mojego Asus MeMo pad 7hd

ThinkPady mają serwisy "lokalnie", tzn. głównie w firmach które mają podpisane umowy z Lenovo, więc jest nieco lepiej pod tym względem, bo dużą część napraw robią na poczekaniu. Gorzej wygląda kwestia norm Lenovo, bo głośny, dwuletni wentylator wymienili mi na nowy, który okazał się być... głośniejszy.

sokrates
23-12-2014, 10:46
Z wentylatora mi lenovo toczylem boje jeszcze za czasow r61. Potem wszedlem w della i ni wrócę do lenovo nawet jakby za darmo rozdawali.

tomek s
23-12-2014, 11:25
R61 od nowości, ładnych parę lat, teraz żonka używa i co? W tym laptopie nie popsuło się nic, kompletnie nic, troszkę czasami głośniej wiatrak chodzi (może się kiedyś zbiorę i przeczyszczę bo od nowości nie otwierany) :-)
Obecnie mam Elitebooka i jak na razie też mogę polecić, fajnie wykonany sprzęt, nic nie skrzypi jak w ThinkPadach ;-)
Pozdr

Johanan
23-12-2014, 14:06
Z wentylatora mi lenovo toczylem boje jeszcze za czasow r61. Potem wszedlem w della i ni wrócę do lenovo nawet jakby za darmo rozdawali.

Wentylatory w laptokach można wymieniać nawet z palcem w rzyci, nie wiem więc zatem jak wielkim trzeba być lewusem, żeby z tym lecieć do serwisu (?).

sokrates
23-12-2014, 14:07
Elitebooka mam i zarznac nie mogę. Ale nie dziwne skoro to 2 klasy lepszy sprzęt niż r61

ku6i
23-12-2014, 14:22
Wentylatory w laptokach można wymieniać nawet z palcem w rzyci, nie wiem więc zatem jak wielkim trzeba być lewusem, żeby z tym lecieć do serwisu (?).

Wystarczy nie chcieć tracić gwarancji i litość i kupować wentylatora.
Gdzie na tym forum jest funkcja "ignoruj"?

Johanan
23-12-2014, 14:28
Wystarczy nie chcieć tracić gwarancji i litość i kupować wentylatora.
Gdzie na tym forum jest funkcja "ignoruj"?

W rozsądnych konstrukcjach wymienisz wentylator bez utraty gwarancji, a koszt wentylatora to pryszcz.

Opcję, której potrzebujesz, znajdziesz w ustawieniach konta.
No to żegnaj chłopie !

rotor
23-12-2014, 16:15
może mi ktoś poradzi, jaki dysk SSD do lapka zaimplementować, tzn, rozchodzi mi się, czy lapek wykorzysta taki z transferem rzędu 500MB/s zap/odcz z sata3, jak sam nie będzie posiadał takiego złącza?
Na chłopski rozum - NIE, ale gdzie to sprawdzić , jakie złącze ma mój lapek?, bo po co kupować coś, czego i tak się nie wykorzysta?

sokrates
23-12-2014, 16:35
W rozsądnych konstrukcjach wymienisz wentylator bez utraty gwarancji, a koszt wentylatora to pryszcz.

Opcję, której potrzebujesz, znajdziesz w ustawieniach konta.

No to żegnaj chłopie !

Nie w lenovo. W wentylator wbudowali jakis czip, i koszt oryginału do R61 to prawie 200 zł. Zamienników brak.

P

Kurtz
23-12-2014, 16:41
Ja w T61 i T60 wymieniałem bez problemu, kupując na allegro za 25PLN wentylator.
Oryginały, przez ich serwis są zawsze koszmarnie drogie. Już wolę kupować przez ebaya wyniesione w spodniach części z fabryk FC :P

Johanan
23-12-2014, 17:45
Nie w lenovo. W wentylator wbudowali jakis czip, i koszt oryginału do R61 to prawie 200 zł. Zamienników brak.

P

Kupowałem za 1/2 podanej przez Ciebie ceny w serwisach (nie Lenovo) i wszystko funkcjonuje jak należy.

rotor
24-12-2014, 02:31
to nikt nie poradzi?, w kompie mam gdzieś to odczytać, jakie złącze ma mój dysk? tylko gdzie i jak ??

Kurtz
24-12-2014, 09:01
1. Jaki to jest laptop ?
2. Nie kupuj dysku z bardzo wysokiej półki, kup coś pokroju MX100, samsung evo. Nie patrz na maksymalne transfery, bo nie one mają znaczenie dla Ciebie, ale na IOPS. Nawet mając SATA2, da się w określonych zastosowaniach odczuć różnice między starymi a nowymi dyskami SSD. Pamiętaj, że najważniejsze jest to, że przy random I/O dysk pozwoli Ci uzyskać dużą ilość IOPS.

Johanan
24-12-2014, 10:23
Nie ma znaczenia czy to dwójka, czy trójka, jako że najnowsze technologie są kompatybilne wstecz.

rotor
24-12-2014, 11:01
cyt:Kurtz 1. "Jaki to jest laptop ?"

HP ProBook 4720s, ale z tego co widzę, o tym oznaczeniu są teraz lapki, mocniej wyposażone (np. w Komputroniku)
ja mam i3 sprzed trzech lat i mniejszy dysk 250GB

Johanan
24-12-2014, 11:07
Rotor, Tobie trzeba wszystko jak dziad przysłowiowej krowie na granicy?

Każdy obecnie kupiony dysk 2,5", będzie kompatybilny z Twoim laptopem.

rotor
24-12-2014, 11:21
Rotor, Tobie trzeba wszystko jak dziad przysłowiowej krowie na granicy?

Każdy obecnie kupiony dysk 2,5", będzie kompatybilny z Twoim laptopem.

a ja przecież nie o to pytałem
moje rozterki polegają na tym, żeby nie wydać np.6 stów (bo coś jest lepsze w danym dysku), ale tego i tak mój lapek nie wykorzysta i wystarczy dać za dysk 4 stówy, czekam tylko na potwierdzenie ;)
paniał ?

Johanan
24-12-2014, 11:36
a ja przecież nie o to pytałem
moje rozterki polegają na tym, żeby nie wydać np.6 stów (bo coś jest lepsze w danym dysku), ale tego i tak mój lapek nie wykorzysta i wystarczy dać za dysk 4 stówy, czekam tylko na potwierdzenie ;)
paniał ?

W dodatku nie jest to urządzenie pasujące TYLKO do Twojego laptopa, ale do całej listy sprzętu, które przeżyje tego laptoka.
Oszczędności, o jakich oszczędnościach u Diaska mówisz? :D
W dobry humor mnie wprowadzasz przed Wilią. :)

Edit:
Trzeba się qźva mocno starać, żeby kupić SSD Sata2, tylko po jaką ... :D

rotor
24-12-2014, 11:59
W dodatku nie jest to urządzenie pasujące TYLKO do Twojego laptopa, ale do całej listy sprzętu, które przeżyje tego laptoka.
Oszczędności, o jakich oszczędnościach u Diaska mówisz? :D
W dobry humor mnie wprowadzasz przed Wilią. :)

dwie stówy, to jakby nie było, jest oszczędność (przynajmniej dla mnie)
za rok-dwa, za te 2 stówy, to ja sobie nowy dysk SSD kupie, zamiast wydzierać z laptoka i przekładać do "całej listy sprzętu" :),
a że masz dobry humor, to tylko na zdrowie Ci może wyjść, czego wszystkim w tym wątku życzę :)
Wesołych Świąt

Johanan
24-12-2014, 15:07
Rotor, pokaż mi te dwie stówy, bo jakoś ich nigdzie dostrzec nie mogę. :D

rotor
24-12-2014, 21:36
Johanan widzę, że odbieramy na zupełnie innych falach, spokojności w te święta życzę ;)

Johanan
25-12-2014, 00:47
Johanan widzę, że odbieramy na zupełnie innych falach, spokojności w te święta życzę ;)
Nie chcę być bardzo dosadnym, ale chyba masz rację, a zależało mi tylko byś wykazał konkretne różnice cenowe między dyskami SSD Sata2 i Sata3.
O ile jeszcze w ogóle można dostać dyski SSD Sata2 w rozsądnym rozmiarze.
Mówisz o jakiejś różnicy cenowej, to ją pokaż, zamiast wsadzać głowę w piasek.
Sam jestem ciekaw.

Kurtz
25-12-2014, 00:59
Ale przecież jemu nie chodziło o różnice między SSD na SATA2 a SATA3, tylko o to, czy wykorzysta pierdyliard MBps dostępnych w droższych modelach, czy pozostać przy tańszych i odpowiedź na to moim zdaniem już padła.

Johanan
25-12-2014, 01:05
A ja czepiłem się tej hipotetycznej taniości, która moim zdaniem nie istnieje. :)
Dlatego nie rozumiem co to za różnica, skoro każdy SSD, zmieni laptopa ślimola w rakietę?

sruba
25-12-2014, 13:36
Johanan, jak przysłowiowej krowie na granicy:
czy lepiej kupić dysk kosztujący 669 zł np. http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-850-pro-asap-256gb-2-5-mz-7ke256bw-660210/, czy nie jest to niezbędne bo stary laptop Rotora nie wykorzysta jego możliwości (np wiekszą prędkość zapisu) i czy nie wystarczy mu po prostu taki za 419 zł np. http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-sata3-2-5-550-330-mb-s-7mm-ct256mx100ssd1-645069/. W ten sposób Rotor zaoszczędzi 250 zł. Zarówno jeden jak i drugi zamieni laptopa w rakietę, czy różnica będzie na tyle duża i odczuwalna w codziennym użytkowaniu żeby władować dodatkowe 250 zł w ten droższy. W tym dylemacie powinieneś odnaleźć tą "hipotetyczną" taniość.

Johanan
25-12-2014, 17:43
Rotor, a wiesz przynajmniej dlaczego trzeba dopłacić do zaprezntowanego przez Ciebie Samsunga ok. 250 złociszy, czy tylko napawasz się dumnie brzmiącym dopiskiem "Pro" w nazwie tego dysku? :D

Obydwa to SATA3, obydwa szybkie jak myśl, obydwa z szyfrowaniem danych i ... ? ;)

sruba
25-12-2014, 18:18
Rotor, a wiesz przynajmniej dlaczego trzeba dopłacić do zaprezntowanego przez Ciebie Samsunga ok. 250 złociszy, czy tylko napawasz się dumnie brzmiącym dopiskiem "Pro" w nazwie tego dysku? :D

Obydwa to SATA3, obydwa szybkie jak myśl, obydwa z szyfrowaniem danych i ... ? ;)

NO WŁAŚNIE NIE WIE, DLATEGO SIĘ PYTA:)Stary, czytaj ze zrozumieniem a nie natrząsaj się z ludzi... Właśnie dokładnie o to się pyta, czy to tylko jakieś Pro w nazwie czy są jakieś tajemne różnice, o których przeciętny człowiek nie wie, nie ma pojęcia , bo się nie zna... i czy te tajemne różnice są na tyle ważne, na tyle przyspieszą kompa że to odczuje i czy w dodatku jego starszy nieco sprzęt te tajemne różnice za 250 zł w ogóle obsłuży, czy kupi drogi dysk z mega rozwiązaniami a jego stara płyta/procesor/cokolwiek co się tym zajmuje jest na tyle stare, że tego w ogóle nie włączy/nie obsłuży... dlatego się pyta czy jest sens do tego droższego w ogóle dopłacać i wyjaśnił to dwie strony wątku temu i wszyscy to zrozumieli. Chcesz pomóc (a wiem, że masz wiedzę do tego niezbędną i pomagasz ludziom na tym forum dzieląc się nią) to odpowiedz po ludzku - tak, nie, wg mnie warto/nie warto, nie zauważysz różnicy itp... :)

Johanan
25-12-2014, 23:52
Sruba, przepraszam chłopie, ale psujesz mi edukacyjną zabawę, pośród której kol. Rotor sam znajdzie wszystkie odpowiedzi i .... przestanie nas przy święcie zamęczać. :D

A dokładnie wszystkie dane ma na wyciągnięcie ręki, włącznie z dokładną nazwą swojego laptopa. ;)

rotor
26-12-2014, 00:14
NO WŁAŚNIE NIE WIE, DLATEGO SIĘ PYTA:)Stary, czytaj ze zrozumieniem a nie natrząsaj się z ludzi... Właśnie dokładnie o to się pyta, czy to tylko jakieś Pro w nazwie czy są jakieś tajemne różnice, o których przeciętny człowiek nie wie, nie ma pojęcia , bo się nie zna... i czy te tajemne różnice są na tyle ważne, na tyle przyspieszą kompa że to odczuje i czy w dodatku jego starszy nieco sprzęt te tajemne różnice za 250 zł w ogóle obsłuży, czy kupi drogi dysk z mega rozwiązaniami a jego stara płyta/procesor/cokolwiek co się tym zajmuje jest na tyle stare, że tego w ogóle nie włączy/nie obsłuży... dlatego się pyta czy jest sens do tego droższego w ogóle dopłacać i wyjaśnił to dwie strony wątku temu i wszyscy to zrozumieli. Chcesz pomóc (a wiem, że masz wiedzę do tego niezbędną i pomagasz ludziom na tym forum dzieląc się nią) to odpowiedz po ludzku - tak, nie, wg mnie warto/nie warto, nie zauważysz różnicy itp... :)

.. no, i o to mi chodziło, ale Johanan wyczuł okazję do "edukacyjnej zabawy" wielostronicowej (zapewne), jak sam poniżej wyjaśnił, .. sorry Johanan, ale nie mam ochoty, przy święcie w szczególności

Sruba, przepraszam chłopie, ale psujesz mi edukacyjną zabawę, pośród której kol. Rotor sam znajdzie wszystkie odpowiedzi i .... przestanie nas przy święcie zamęczać. :D

A dokładnie wszystkie dane ma na wyciągnięcie ręki, włącznie z dokładną nazwą swojego laptopa. ;)

Johanan
26-12-2014, 00:20
Szczerze żałuję Rotor, bo to przy święcie dobrze jest pogmerać przy swojej osobowości. ;)

rotor
26-12-2014, 01:12
..ale to chyba nie to forum ;)

Johanan
26-12-2014, 02:09
..ale to chyba nie to forum ;)

Na każdym padają pytania od ludzi, którym zwyczajnie nie chce się podłubać w sieci, a zamiast tego lubią mieć wszystko od ręki podane na talerzu.
Znajdziesz i na tym forum setki takich kwestii.
A usłużni i cierpliwi niczym Chińczycy Koledzy, setki razy odpowiadają na takie same, albo bardzo podobne pytania, co robi się już odrobinę nudne.
Nie masz pięciu lat żeby Cię prowadzić za rączkę i pakować pieczone gołąbki wprost do gąbki.

rotor
26-12-2014, 16:44
tak z ciekawości zapytam, jak ktoś na ulicy pyta Cię o drogę, to też pełnym "profesorskiego tonu głosem" oznajmiasz mu ".. idź Pan/Pani do księgarni kup sobie mapę, to będziesz wiedział" ?

Johanan
26-12-2014, 18:41
tak z ciekawości zapytam, jak ktoś na ulicy pyta Cię o drogę, to też pełnym "profesorskiego tonu głosem" oznajmiasz mu ".. idź Pan/Pani do księgarni kup sobie mapę, to będziesz wiedział" ?

NIE i myślę, że takie pytanie jest w ogóle poniżej pewnego poziomu.
Chętnie pomagam, ale najchętniej daję przysłowiową wędkę, zamiast gotowej ryby.

22gavin22
26-12-2014, 20:24
Wielokrotnie podrzucałem wcześniej różne model używek lecz teraz doszedłem do wniosku że nowy sprzęt to jednak nowy przegladajac allegro to znalazłem coś takiego Toshiba S55 i7 16GB 1000GB IntelHD w cenie 2799 uważacie, że jest to dobry zakup w tym przedziale cenowym? Jak ktoś byłby ciekawy link do aukcji http://allegro.pl/laptop-toshiba-s55-i7-16gb-1000gb-intelhd-w7-8-1-i4929223792.html

Johanan
26-12-2014, 20:33
Laptop bez DP jest mało użyteczny.

velaskez
26-12-2014, 21:11
Laptop bez DP jest mało użyteczny.

Ja w obu mam i nigdy nie użyłem, więc to takie gadanie.

22gavin22
26-12-2014, 21:23
Jeżeli chciałbym kupić nowy laptop z dp to musiałbym dołżyć kolejne 550 zł bo tańszego rozwiazania nie znalazłem i byłby HP EliteBook 820

Johanan
26-12-2014, 21:31
Ja w obu mam i nigdy nie użyłem, więc to takie gadanie.

Przepraszam Cię velaskez, ale znając Twoje podejście do wyświetlaczy i pracę na TN-kach w W530, to wcale mnie to jakoś nie dziwi. :)

Daj jednak szansę innym.

velaskez
26-12-2014, 21:41
Przepraszam Cię velaskez, ale znając Twoje podejście do wyświetlaczy i pracę na TN-kach w W530, to wcale mnie to jakoś nie dziwi. :)

Daj jednak szansę innym.

Otóż nie. Oba wyświetlacze mam podpięte 2xDVI. mDP jak się ma stacje dokującą jest bezużyteczne. A i tak gdzie nie pójdziesz, na jakiej konferencji byś się nie pojawił, w jakiej sali wykładowej...wszędzie wyjście do projektora jest VGA. Także wbudowany w laptopa mDP jest w moim wypadku nigdy nie używany.

Kyle
27-12-2014, 17:24
A i tak gdzie nie pójdziesz, na jakiej konferencji byś się nie pojawił, w jakiej sali wykładowej...wszędzie wyjście do projektora jest VGA. ... sale konferencyjne są przestarzałe ... :)

ropusz
28-12-2014, 00:12
Ja mam w Dellu DP i musiałem dokupić przejściówkę na VGA bo taki jest wszędzie standard i pewnie jeszcze przez wiele lat się nie zmieni. Czasem jak rzutnik jest na stole to można podłączyć kabel DP jak ktoś ze sobą nosi. Jednak częściej rzutnik jest gdzieś pod sufitem i mamy tylko wypuszczony gdzieś kabel VGA. Zatem warto szukać łapka z VGA albo pogodzić się z noszeniem przejściówki.

22gavin22
28-12-2014, 13:17
Czyli pomijając DP Toshiba S55 jest to wg Was odpowiedni sprzęt do zabawy z fotografia?

Johanan
28-12-2014, 20:33
No właśnie nie, bo będziesz miał problem z podłączeniem monitora.

tomek s
28-12-2014, 22:36
Chyba jednak też znajdą się jakieś propozycje co mają VGA i DP ;)
Pozdr

22gavin22
29-12-2014, 18:07
to może ktoś z Was używa i podrzuci konkretny model zby miał DP i VGA oraz był na I7 16 gb a cena nie przekraczała 3000 pln. Mi udało sie znaleść pare modeli ale grubo przekraczału ww kwote.

Johanan
29-12-2014, 18:21
A cóś takiego: http://www.x-kom.pl/p/215839-notebook-laptop-15-6-lenovo-thinkpad-l540-i7-4702mq-8gb-1000gb-dvd-rw.html ?

ku6i
29-12-2014, 21:07
to może ktoś z Was używa i podrzuci konkretny model zby miał DP i VGA oraz był na I7 16 gb a cena nie przekraczała 3000 pln. Mi udało sie znaleść pare modeli ale grubo przekraczału ww kwote.

Ma być nowy? Bo jak nie, to ThinkPady T420, T430. Ew. X220.

thorcik
29-12-2014, 23:16
Ja bym się teraz w lenovo nie pchał, są jakieś problemy z sewisem krajowym, z przynajmniej nie tak dawno wiązało się to z wycieczką laptopa poza granice i wydłużonym czasie naprawy.

To tylko dla konsumenckich Idea/Essential (serie G, Z, Y, S, tablety i ogólnie wszystko co nie ma "ThinkPad" w nazwie). Lapki lecą pocztą do serwisu w Reichu, któremu do przysłowiowej niemieckiej precyzji daleko. Thinki są serwisowane w kraju, w zależności od gwarancji albo zanosisz/wysyłasz do punktu serwisowego (Carry-In) albo przyjeżdża technik (NBD).

U mnie hula T60 z płytą główną od T61 i SSD, serwisuję sam :razz:

tomek s
30-12-2014, 00:03
Mam z DP i VGA Elitebooka 840, ale z ips-em cena sporo powyżej budżetu.
Pozdr

dembas
30-12-2014, 00:52
A taki się nada? Czy i7 20qm jest jeszcze cos wart?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4908332816

Johanan
30-12-2014, 01:07
A taki się nada? Czy i7 20qm jest jeszcze cos wart?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4908332816

Jak na obecne standardy procek jest okropnie słabiutki.

Franek_
03-01-2015, 19:33
Nie jestem w stanie przebrnąć przez tą dyskusję... Potrzebuję kupić laptop. Powinien mieć możliwie dobrą matrycę, przyzwoite osiągi, ekran w granicach 14 - 15 cali, windows 7 i nie kosztować jakiegoś absurdalnego majątku (czyli dajmy na to tak do 5 - 6 tysięcy). Ktoś coś doradzi?

Kurtz
03-01-2015, 19:37
Poleciłbym ultrabooka Lenovo Carbon X1... ale to trochę większy budżet. Za to jaki wypasiony! ;)

Edit:

http://www.kuzniewski.pl/p18898,lenovo-thinkpad-new-x1-carbon-20a7008dpb-core-i5-4210u-14-1-wqhd-8192-180-ssd-intel-hd-4400-windows-8-1-pro-lub-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html

Franek_
03-01-2015, 21:07
A takie cuś jak Lenovo T440p z matrycą 1920 x 1080?

tomek s
03-01-2015, 21:26
A takie cuś jak Lenovo T440p z matrycą 1920 x 1080?

Też :smile:
Albo Dell E7440, albo Elitebook 840 tylko z ekranem 1920x1080.
Pozdr

thorcik
03-01-2015, 21:32
Poleciłbym ultrabooka Lenovo Carbon X1... ale to trochę większy budżet. Za to jaki wypasiony!

Za ten touchpad to projektant powinien stanąć pod murem :twisted:
Tak, wiem, jest trackpoint :razz:

Kurtz
03-01-2015, 22:14
To on ma touchpad? ;)
Z touchpada nie korzystałem - co z nim nie tak?

thorcik
03-01-2015, 22:24
Touchpad jest jednoelementowy, wciskany jako całość - naciskasz całą płytkę jak przycisk, nie klasycznie "pacnięciem". Ogólnie to nie jest zbyt udany model z tego co wiem :razz: Z Thinków lepiej celować w T440.

Z kolei służbowo korzystam ze wspomnianego wcześniej E7440 (i5-4300U/8GB/256GB SSD/FHD) także mogę coś w poniedziałek obadać.

Kurtz
03-01-2015, 22:48
Mi X1 się wydawał całkiem niezły jak na ultrabooka - bardzo lekki, fajna rozdzielczość matrycy, sporo bajerów. Z drugiej strony widziałem go tylko u kolegi, touchpada nawet nie dotykałem.

Mi T440 zupełnie nie przypadł do gustu - mam zawyżone oczekiwania w stosunku do tej linii ( podobnie jak do x200 - x230, x240 ).

Kyle
03-01-2015, 22:53
Też :smile:
Albo Dell E7440, albo Elitebook 840 tylko z ekranem 1920x1080.
PozdrTen Elitebook w wersji FHD ma IPS, ... ale czy przypadkiem DELL E7440 nie ma wmontowanego gównolitu zamiast ekranu? (TN)

Kyle
03-01-2015, 22:54
A takie cuś jak Lenovo T440p z matrycą 1920 x 1080?Wg. tego testu:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-T440p.108204.0.html
... to ma gównolit nie matrycę (TN).

tomek s
03-01-2015, 23:01
Ten Elitebook w wersji FHD ma IPS, ... ale czy przypadkiem DELL E7440 nie ma wmontowanego gównolitu zamiast ekranu? (TN)

Matowa: http://lab.kuzniewski.pl/index.php/recenzje/416-dell-latitude-e7440-praktyczny-i-elegancki-ultrabook-do-pracy
EB 840 też tylko z matową FHD, ja nie narzekam, bo kupiłem w bdb cenie http://lab.kuzniewski.pl/index.php/recenzje/458-recenzja-hp-elitebook-840
Pozdr

thorcik
03-01-2015, 23:07
Ten Elitebook w wersji FHD ma IPS, ... ale czy przypadkiem DELL E7440 nie ma wmontowanego gównolitu zamiast ekranu? (TN)

Matryca FHD to model AUO113D (AHVA), w T440s masz LP140WF1-SPK1 (prawilny IPS) lub B140HAN01.2 (AVHA).

thorcik
03-01-2015, 23:09
Wg. tego testu:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-T440p.108204.0.html
... to ma gównolit nie matrycę (TN).

Notebookcheck testował egzemplarz z 1600x900, swoją drogą E7440 w "biedniejszej" wersji 1366x768 też ma TN.

Johanan
03-01-2015, 23:11
Trza zakupić W540, lebo ogryzioną retinę z pro rozszerzeniem w nazwie i po sprawie. :)

Franek_
03-01-2015, 23:27
Myślałem o Macu, ale chyba nie dałbym rady odebrać sojowej latte w promocji w Starbucksie, którą dodają do każdego zakupionego komputera, bo uprzednio musiałbym zapuścić wąsy, ubrać szelki i takie śmieszne okulary. Tak więc, szukam normalnego urządzenia. O wyświetlaczu w tym Lenovo T440 słyszałem, że jak ma rozdzielczość 1920 x 1080 to jest ok.

ropusz
05-01-2015, 23:30
Jak chcesz matową 1920x1080 IPS to możesz wziąć HP Zbook 14, Dell E7440, Lenovo T440s. Jest jeszcze kilka innych. Miałem u siebie te trzy i wybrałem E7440 i nie żałuję.

Franek_
07-01-2015, 19:55
Padło na Lenovo T440p.

ku6i
08-01-2015, 21:53
Padło na Lenovo T440p.

Gratuluję komputera, współczuję touchpada/trackpointa ;)

Franek_
09-01-2015, 17:09
Ten touchpad jest świetny. I klika się go jak normalną myszkę. A klawiatura ma normalny skok klawiszy, a nie tak jak wszędzie wszystko teraz, że wystarczy musnąć klawisz. Bardzo wygodny komputer.