Zobacz pełną wersję : Sufitowe mocowanie tła
Witam przy okazji remontu w domu planuję zamontować tło przy suficie. Pierwsza myśl to zakup zwykłego stalowego karnisza i ręczne zwijanie , ale na allegro znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/lancuszkowe-mocowanie-tel-tla-na-sciane-sufit-mf-i4141399194.html
i teraz pytanie czy warto kupować takie zwijadło a może macie jakieś inne patenty na sufitowe mocowania
zwijadło daje radę pod warunkiem że zaopatrzysz się też w rurę aluminiową i na niej nawiniesz tło. Jeśli w ramach oszczędności skorzystasz z tulejki kartonowej to po krótkim czasie będzie lipa - chyba że chcesz nawijać wąskie tło.
Też się od niedawna zastanawiam nad zamocowaniem tła. To co podlinkowałeś wygląda spoko, ale jeszcze myślę nad wersją oszczędnościową czyli np. rurka pvc lub miedziana do wody i dwa podsufitowe mocowania do karniszy, takie, żeby tą rurkę z nałożoną na nią tuleją z tłem łatwo się kładło i zdejmowało po użyciu.
U mnie ma to wisieć na stałe więc miedziana rurka nie przejdzie
Jaka szerokość tła będzie?
Ćwiczyliśmy ten system z tłem 2,7m. Montaż był dość upierdliwy, potrzebne były dwie osoby. Żeby to tło złapać i unieruchomić trzeba było wskakiwać na krzesło i spinać łańcuszek klipsami, bo tło się samo rozwijało, ale fakt, że studio miało ponad 3m wysokości. Poza tymi aspektami było bezproblemowo.
Mam tło szer 2.7 mocowanie będzie dość nisko bo ok 2.15, tyle że musi wisieć na stałe