PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 wyzwalacze radiowe problem

Amadipo
14-04-2014, 23:16
Czesc,
mam duży problem - zdaża się że moje wyzwalacze radiowe nie współpracują z body i nie błyskają studyne lampy albo reporterskie zależy gdzie używam.
Czasami uda mi się bez problemu pocisnąć cała sesje w studiu jednak jest też tak że mnie szlak trafia bo po ustawieniu lamp okazuje się ze migawka idzie a błysk nie. (baterie oczywiście nowe)
Testowałem na innych również i akurat tam wcale nie działało. Dodam że wyzwalacze z innym body canona czy nikona działały bez problemu tylko z moim coś się stało.
Przyznam że aparat pracuje z lampami założonymi na sanki bez żadnych zastrzeżeń.
Bardzo mnie niepokoi ten fakt i chciałbym jakoś temu zaradzić . jest taka możliwość że zwaliło się coś w sankach body ? nie dają napięcia do nadajnika ?
strasznie dziwna sprawa. no w razie co jestem w stanie odesłać jeszcze na gwarancje do serwisu ale to wiąże się z min. 2tygodiowym pobytem w serwisie ;/
Zalezy mi na rozwiązaniu tego problemu ponieważ studio to główne miejsce fotografii.

GonzoG
15-04-2014, 00:26
1. to nie aparat podaje napięcie do nadajnika, a nadajnik do aparatu

2. jak to wyzwalacze bez TTL, a lampy działają na sankach bez żadnego problemu, to na 99% wina jest w nadajniku lub błędnej obsłudze. Nie ma tu opcji, aby aparat nie działał z nadajnikiem, a działał z lampą.

Jak to wyzwalacze z TTL - sprawdź czy mają poprawny styk na wszystkich stykach - np. zamaluj je jakimś mazakiem i wsuń kilka razy nadajnik - sprawdź na stykach czy styki nadajnika zostawiły ślady na wszystkich stykach.

Sprawdź też czy nadajnik siedzi odpowiednio sztywno w aparacie.

Amadipo
15-04-2014, 08:32
To sa wyzwalacze bez ttla , nadajnik siedzi sztywno w sankach, jest skręcany kółkiem. Pisałeś o złej obsłudze i ustawieniach, co masz konkretnego nba myśli bo jakoś w ustawieniach body nic nie znajduje na temat wyzwalania błysku.

GonzoG
15-04-2014, 09:54
To sa wyzwalacze bez ttla , nadajnik siedzi sztywno w sankach, jest skręcany kółkiem. Pisałeś o złej obsłudze i ustawieniach, co masz konkretnego nba myśli bo jakoś w ustawieniach body nic nie znajduje na temat wyzwalania błysku.

A skąd ja mogę widzieć. Wróżka nie jestem. Jedyne co napisałeś to:
"Z moim D7000 nie zawsze działają wyzwalacze".

Opisz dokładnie problem, to może ktoś będzie cos wiedział.

Amadipo
15-04-2014, 10:33
No opisałem, jedne raz działają albo zdarza się ze nie chcą współpracować, na innych natomiast wogole nie błyskaja lampy. Po samym kupnie body też działały ale już od około pół roku te drugie nie pracują. W ustawieniach aparatu nic nie znalazlem dlatego pisze tutaj bo jest dużo osób mających jakaś wiedza która może pomoc.
Pozdrawiam

GonzoG
15-04-2014, 10:47
no... opisałeś... "wyzwalacze X raz działają, raz nie. Warunki nie znane."

Amadipo
15-04-2014, 11:46
Warunki studio, odległość od lamp do 10 m http://m.allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-lamp-blyskowych-studyjnych-mf-i4086670401.html jbc z tych głównie korzystam, testowałem też na jakichś chinczykach . Nie byłoby nic dziwnego jakby wogole nie działały bo nie sa jakiejs pozwalającej jakości ale dziwne jest to ze tak jak pisałem reagują w kartkę... Natomiast te inne chińczyki z jednym bolcem kompletnie nie współpracują