Zobacz pełną wersję : Problem - HELP !
Mam problem gdy ustawię przysłonę aby pobierała jak najwięcej światła czyli f 2.8 i chcę ustawić czas naświetlenia 1/100 aby robić zdjęcia w ruchu. To otrzymuje zdjęcie które nie mają światła, chyba, że ustawię ISO np: 5000 Ustawione mam AF-C 21 punktów.
Gdzie popełniam błąd? (warunki pokojowe, do testów)
zbyszekD7000
14-04-2014, 20:46
To chyba normalne, poprawne naświetlania jest wypadkową tych trzech składników, ISO, czas i przysłona;-)
Obejrzyj to http://www.youtube.com/watch?v=DdgN3vmz_AU i poczytaj o ekspozycji.
Z tego wynika, że obiektyw jest za ciemny z max f 2.8 chyba, że ustawie wysokie iso, przy niezbyt silnym świetle ledowym.
Zbyszek, od niedawna mam lustrzankę NIKONA, musisz być wyrozumiały :)
Jasin dziękuje, po obejrzeniu filmiku, dochodzę do wniosku, że dobrze myślałem.
zbyszekD7000
14-04-2014, 21:22
Spoko, trenuj i obserwuj zależności, praktyka czyni mistrza :-), poczytaj, nawet tu na forum jest sporo porad co i jak.
Masz też funkcję Live wtedy wszystko masz na ekranie i możesz sobie obserwować te zależności (jednak z pewnymi ograniczeniami w funkcji live - pisze o tym w instrukcji czego w live nie da się zmieniać)
Nie przesadzaj, że taki ciemny, może po prostu użyj lampy błyskowej. Dla Ciebie może być jasno, ale aparat widzi trochę inaczej i dla niego jest ciemno. Polecam książkę "Ekspozycja bez tajemnic" Petersona, tam jest wszystko ciekawie opisane na ten temat.
Kurde mam problem, coś przypadkiem musiałem nacisnąć i nie mogę regulować PRZYSŁONY..., F wynosi 0...., i gdy "kręcę pokrętłem" nic się nie zmienia? Jak odblokować? (bateria jest na wyczerpaniu, może w tym tkwi problem?)
F jest 0 gdy nie ma obiektywu z elektroniką, albo jest źle założony.
Nie był dokręcony tzw. nie było tego charakterystycznego dźwięku CLICK :) Thx.
Mam kolejny problem, według instrukcji aby zmienić temperaturę barwy muszę nacisnąć WB (przycisk powyżej iso) i gałką pomocniczą kręcić. Problem w tym, że nie zmienia mi się barwa temperatury? np: 5000k
Wciśnij i trzymając wciśnięty kręć kółkiem.
andre06210
19-04-2014, 07:34
qqf zmieniają ci się tylko tryby np. światło słoneczne, żarowe, jarzeniowe itp. Powinieneś mieć jeszcze opcję ustawienia temperatury w kelwinach i wtedy musisz ustawić tryb na "K". Jaką masz tą lustrzankę? Proponuję jeszcze raz zajrzeć do instrukcji i dokładnie przeczytać.
qqf zmieniają ci się tylko tryby np. światło słoneczne, żarowe, jarzeniowe itp. Powinieneś mieć jeszcze opcję ustawienia temperatury w kelwinach i wtedy musisz ustawić tryb na "K". Jaką masz tą lustrzankę?
Nie ma trybu WB " światło żarowe", to jest temperatura.
Dowolnej zmiany temperatury w kelwinach można dokonać tylko przy ustawieniu ręcznym - dokładnie opisane w instrukcji. W aparatach zazwyczaj oznaczone "K".
pozostałe ustawienia pozwalają na ustawienia predefiniowanych temperatur, albo automatyczne.
@qqf: przestań szukać dziwnych ustawień aparatu, bo na twoim poziomie jest to totalnie zbędne. Najpierw naucz się zasad fotografii, później przyjdzie czas na szukanie tych idealnych ustawień do każdego kadru.
Poza tym ustaiwnie WB w kelwinach ma sens tylko i wyłącznie, kiedy inne ustawienia się nie sprawdzają, albo chcesz uzyskać dokładnie taki efekt kolorystyczny w aktualnych warunkach, bo wystarczy że trochę zmieni się światło i juz kolory będą inne.
andre06210
19-04-2014, 10:20
Nie ma trybu WB " światło żarowe", to jest temperatura.
Oczywiście pisząc tryb "światło żarowe" chodziło o dostosowanie ustawień aparatu do temperatury barwowej jaką wytwarza światło żarówki. Są przecież w aparacie takie "szybkie" ułatwienia WB.