Zobacz pełną wersję : fotografia koncertowa - inspiracje, porady!
Hej,
Planuje zacząć przygodę z fotografią koncertową, chodzi mi póki co głównie o małe koncerty w klubach. Szukam pomysłów/inspiracji osób które waszym zdaniem robią to dobrze a także praktycznych rad z pierwszej ręki od osób które wiedzą na ten temat więcej niż ja:)
Dzieki i pozdrawiam,
kiedyś trochę pstrykałem koncerty. jasne, a nawet bardzo jasne szkło i zero lampy błyskowej. jeśli już byc musi to zdjęta z aparatu. no i raczej tryb M. zmienne i kolorowe oświetlenie potrafi ogłupić każdy pomiar. do tego nef, bo więcej można uratować.
i ćwiczyć ćwiczyć....
http://www.szerokikadr.pl/fotograf-miesiaca/marcin-pflanz <--- a to jeśli ktoś szuka info w tym temacie, strasznie fajny materiał no i marcin pflanz - totalnie pro
[url] totalnie pro
Tak z ciekawosci - jaka jest roznica miedzy pro totalnym a nietotalnym? ;)
Pro - to przyimek w łacinie.:wink:
jacek_wozniak
15-04-2014, 10:15
możłiwość użycia lampy zależy też od klubu i "rangi" zespołu
jeżeli będziesz focił bardziej lokalne kapele z mniejszych klubach to z błyskaniem nie robią problemów, jednak zawsze trzeba być wyrozumiałym
jeżeli masz dostęp do bardziej znanego klubu, gdzie grają lepsze zespoły i są rpzeważnie pod sceną barierki (fosa) dla mediów, to może być rpoblem z lampą błyskową i jasne szkło Cię wtedy uratuje :)
często manager zespołu albo któryś z ochroniarzy podchodzi do fotografów i jasno określa zasady focenia danego zepsołu (3 pierwsze piosenki bez lampy i spadać :) )
wracaj też uwagę na innych fotografów, bardziej obytych, w tym klubie jak się zachowują i możesz ich "naśladować"
czynników jest wiele, ale ze sprzętu przy da ci się jasne szkło i lampa w pogotowiu w torbie ewnetualnie...
Oświtlenie też zależy od klubu, niektóre naprawdę nie oszczędzają światła, a niektóre kluby się zachowują jakby na rachunek na prąd nie miały :)
jeżeli chodzi o inspirację to możesz popatrzyć na galerię forumowego Tomdera :)
Kara Rokita też robi bardzo ładne koncertowe ujecia (chyba współpracuje z metal hammerem)
z zagranicznych np http://www.ishootshows.com/
ajatollahem od koncertow to jest Bartek Muracki
sailor skoro już jesteś taki dociekliwy to różnica jest taka że jak ktoś jest TOTALNYM pro to aż łaskocze jak widzisz takie zdięcia ;)
a wasze ulubione obiektywy do koncertówek?
grunia99
15-04-2014, 12:38
możłiwość użycia lampy zależy też od klubu i "rangi" zespołu
jeżeli będziesz focił bardziej lokalne kapele z mniejszych klubach to z błyskaniem nie robią problemów, jednak zawsze trzeba być wyrozumiałym
...
No dajcie spokój, fleszem ludziom w ciemnościach po oczach napi... . Z fleszem można iść na występ Koła gospodyń wiejskich, nie na koncert.
Kiedyś był tu podobny wątek (pewnie nie jeden).
Niedawno robiłem we Wrocławiu w małej sali w Firleju na Cathedraal, Lost Road i WOLVES AT THE DOOR. Jedynym oświetleniem było światło wpadające przez drzwi z holu. 6400 było mało.
Z aparatem by tam jakiś oszołom co na dwie lampy walił (tak mu było ciemno)- ale on był "od zespołu".
Na 99% koncertów, nawet gdy całkiem wygaszą światła (Eter we Wrocławiu i Tricky) nikt nawet wspomagania AF nie odważył się włączyć - no chyba, że iPhonem robi z publiki :).
... a wasze ulubione obiektywy do koncertówek?
Ulubione? ja praktycznie używam: N24-70/2,8 i ciemnego N70-300VR/4,5-5,6. Tu wygoda, poręczność wygrywa z jasnością 70-200/2,8.
ajatollahem od koncertow to jest Bartek Muracki
Czując się wywołany do tablicy bardzo dziękuję za komplement :)
Agaczi, tak jak piszesz, zacznij od mniejszych klubów - dużo bardziej liberalne zasady i więcej możliwości dostępu do zespołu. Jeśli fotografujesz muzykę na żywo, lampę na początek zostaw w domu, chyba że masz do czynienia z kapelami hardcore/punk, które zazwyczaj nie mają nic przeciwko błyskaniu. Patrz co się dzieje na scenie, staraj się przewidzieć, kiedy muzycy szykują się do interakcji z publicznością, wskoczenia do fosy, na kolumnę, zagrania wspólnej solówki - z czasem wejdzie Ci to w krew.
Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz, ale niedrogie stałki (35/1.8 albo 50/1.8 czy nawet 1.4) otwierają drogę do udanych kadrów nawet w bardzo słabych warunkach oświetleniowych. Jeśli ze światłem jest krucho, baw się cieniem, obrysem postaci, kontrą.
A teraz jedna z moich najważniejszych zasad - nie publikuj niezliczonej ilości zdjęć z jednego koncertu, ogranicz galerię do 10-20. Ćwicz umiejętność wyboru dobrych ujęć i bądź bezlitosny dla tych słabych, choćby dziewczyna i koledzy zapewniali, że są idealne.
Jeśli masz jakieś konkretne pytania, chętnie pomogę tutaj lub na priv.
dziękuję za komplement :)
nalezny. ;)
Jeśli masz jakieś konkretne pytania, chętnie pomogę tutaj lub na priv.
Dzieki wielkie Bartku za cenne rady, wiele twoich zdięć już widziałam, tymbardziej to cenne :)
Jutro pierwszy koncert, konkretne pytania pojawią się pewnie 'po' a wtedy super chetnie skorzystam z pomocy!
Devilish_Chaos
16-04-2014, 14:34
pan Pflanz mnie nie przekonuje (jako organizator ma wejscie wszedzie a kadry mimo to przecietne). Kara Rokita (gdzies kiedys poznalem ja, robilismy dla tego samego wydawcy) - fajne kadry ale denerwuje mnie jej obrobka. Jesli chodzi o najlepszych w Polsce to napewno Robert Grablewski, Artur Rawicz, Frota Kurowska i pewnie kilku innych o ktorych zapomnialem
Dzień dobry, dawno mnie nie było więc przy okazji zapytam jaki do koncertów polecalibyście aparat? Ciemne salki, raczej małe kameralne koncerty? D610, D750 czy D810?
z góry dziękuję za pomoc