PDA

Zobacz pełną wersję : Pocket Wizard + D600 +sb900 +AC3 = PROBLEM.

tomisiek
14-04-2014, 16:36
Witam,

czy ma może ktoś z szanownych Forumowiczów następujący sprzęt:
- nikona d600
- sb 900
- Pocket Wizard TT5 i/lub TT1
- sterownik Zone Controler AC3

Mam problem z moim zestawem i chciałbym potwierdzić (lub zaprzeczyć) niekomaptybilności. A w czym problem?

Jeżeli mam założony na nikona d600 TT1 (lub TT5) a lampa ma TT5 i wyzwalam błysk w trybie TTL (basic operation) wszystko bangla jak powinno - zdjęcie jest prawidłowo naświetlone.

Jednak jeżeli do sterownika na aparacie dołożę Zone Controler AC3, tak by móc sterować lampami na poszczególnych kanałach (A, B, C) z możliwością korekty - pojawia się niedoświetlenie. I to dość znaczne. Miałem swego czasu na ślubie taki problem - ale zrzuciłem kłopot na sprzężenie ze sprzętem bezprzewodowym zespołu. Teraz jednak w studio odpaliłem testowo zdjęcia i jest kłopot ;( sprawdzałem milion razy, resetowałem aparat, wgrywałem nowy FW do Pocket Wizardów - nic się nie zmieniło. Dodatkowo zauważyłem, że jeżeli mam założony AC3 na wyświetlaczy aparatu pojawia się symbol pracy lampy błyskowej "CMD" - tak jakby była była włączona lampa wbudowana i ustawiona w tryb command. Nie wiem czy to normalne czy nie ;(

Napisałem już do polskiego przedstawiciela PW i do centrali w USA. Czekam na info. Ale jeżeli ktoś z Was ma podobną konfigurację sprzętu i mógłby sprawdzić czy też występuje ten problem.

pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc....

zrozpaczony tomisiek ;)

Gall_Anonimowy
15-04-2014, 23:17
chyba wszyscy już pracują na YG bo nie masz żadnej odpowiedzi :)
a tak poważnie przyciśnij sprzedawcę u którego kupowałeś aby Ci pomógł bo chodzą słuchy że PW ma problemy i nie wiadomo jak się potoczą ich dalsze losy.

ksztowni
15-04-2014, 23:32
Witam. Ja mam problem z Yongnuo yn-622n. System rewelacja, z jednym dziwnym błedem (a może to nie ich wina). Z korpusem d800, sb-910 po włączeniu obniża ekspozycję o jedną działkę, zmienia automatyczny balans bieli i do tego ( o zgrozo!!!) powoduje back focus!! Nie wiem jak z tego wybrnąć. aktualizowałem już chyba wszystko co się dało. Również pojawia się CMD i reszta tak jak piszesz. A co najciekawsze, z Nionem D610 nic takiego się nie dzieje. TO DOPIERO ZAGADKA.
Jak sobie z tym poradziłeś??? Napisz proszę. Może w moim przypadku również zadziała.

tomisiek
16-04-2014, 13:33
Sprzedawcę (a właściwie dystrybutora) przycisnąłem. Mail poszedł też do USA. Zobaczymy. Wcześniej z d3 i d3s współpracowało bez żadnych problemów. Teraz dopiero zonk się zrobił.

Zobaczymy, może producent coś wymyśli.

tomisiek

tomisiek
08-05-2014, 09:56
Po wymianie korespondencji, kilkunastu testach dalej jestem w tym samym miejscu. Udało mi się ustalić wielkość niedoświetlenia. to - 2 EV. Wprowadzenie takiej korekty daje prawidłowe naświetlenie. I jak na razie korekta jest jedynym sposobem. Producent ma dalej pracować nad tematem ;( zobaczymy.

jacek_wozniak
08-05-2014, 12:38
a w ustawieniach sterownika błysku wbudowanej lampy błyskowej wszystko jest wyzerowane?
skoro pojawia się CMD, to może body czerpie jakieś informacje z tego menu?

chociaż pewnie po resecie aparatu (tak jak wspominałeś) wszystko się wyzerowało, ale kto tam wie...
ja szczerze mówiąc nigdy nie pracowałem na wymienionym sprzęcie, ale rzucam tylko sugestie, bo może każda Ci się przyda w tym momencie :)

tomisiek
08-05-2014, 16:21
zerowałem aparat, zmieniałem ustawienia sterowania lampą wbudowaną - bo też mi w którymś momencie przyszło do głowy, że tam może być problem. nic nie się nie zmieniło. Jak tylko coś fabryka odpowie - dam znać.