Zobacz pełną wersję : prośba o pomoc przy wyborze sprzętu
zabenka82
13-04-2014, 15:11
bardzo proszę o pomoc, wiem,że takich wątków było pełno, powiem szczerze przeczytałam ich setki w ostatnim czasie ale to pomogło w niewielkim stopniu.niby wybrałam sprzęt ale chciałabym poznać waszą opinię czy warto czy może w podobnej cenie znalazłabym coś innego, gdyż mocno nadszarpnęłam kwotę jaką chciałabym wydać i nie wiem czy warto.
chciałabym zakupić aparat i do tego obiektywy.Jeśli chodzi o aparat to wybrałam nikona d7000 (myślałam również o nikonie 5200), a jeśli chodzi o obiektywy to wybrałam NIKKOR 50mm 1.8 G - gdyż potrzebuję obiektywu do zdjęć koncertowych w klubach no i ten obiektyw też nada się do portretów, które uwielbiam, wybrałam również Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM - gdyż ten obiektyw robi fantastycznie zdjęcia koncertowe z odległości, nadaje się również do robienia zdjęć mojemu synowi z odległości bo jak każdy 7 latek nie lubi pozowanych zdjęć wiec muszę go łapać gdzieś na placu zabaw, no i NIKKOR 70-300 f/4.5-5.6G AF-S VR - aby robić zdjęcia pejzaży i zwierząt z odległości, bardzo proszę o rade czy jest to dobry zestaw czy powinnam pomyśleć o czym innym, mój budżet wynosił 5000zł ale ten zestaw wyszedł drożej dlatego pytam czy warto, może macie inne propozycje, zależy mi na zdjęciach koncertowych, jak również mojego syna i z bliska i z odległości, dziękuję za pomoc
Obiektywy wybrałaś bardzo sensowne, aparat bym zmienił. Ten konkretny model omijaj łukiem a postaw na D300s lub D7100.
Zamiast Nikkora 70-300VR, można kupić znacznie tańszego i równie dobrego Tamrona 70-300VC USD.
W całym zestawie brakuje jeszcze lampy błyskowej - a to przy portretach w słoneczne dni jest niezastąpiona. Szczególnie, że wbudowana nie ma autoFP i nie pozwala na zdjęcia z krótkimi czasami.
Tu niestety wybór dość skromny: Metz 52 AF, Nissin Di700 (nie polecam), Nikon SB-700, YN-568EX.
zabenka82
13-04-2014, 19:29
hmmmm, to może z jednego obiektywu zrezygnować :(, jeśli powinnam lampę kupić, a nikon d7000 to faktycznie zły wybór?a co myślicie o używanych obiektywach, warto?czy jednak nie ryzykować i kupić nowe
Ja mam większość obiektywów używanych, ale jeśli mają być atrakcyjne cenowo to przeważnie są poprzedniej generacji, bez VR. Przy uważnym obejrzeniu raczej się nie trafi na rafę, ale zależy od miejsca kupowania. W GB obiektywy z drugiej ręki sprzedawane w komisach są w idealnym stanie. Co do serwisów aukcyjnych - tutaj ryzyko jestdużo większe.
hmmmm, to może z jednego obiektywu zrezygnować :(, jeśli powinnam lampę kupić, a nikon d7000 to faktycznie zły wybór?a co myślicie o używanych obiektywach, warto?czy jednak nie ryzykować i kupić nowe
Uważam, że warto kupować używane obiektywy, trzeba tylko uważać skąd i nie dać się ponieść magii "oszczędzania" i za 2,3,4-ro letnie szkło zapłacić 90% ceny nowego, a niestety u nas są takie ceny używek.
a nikon d7000 to faktycznie zły wybór?
D7000 to dobry wybór. Więc się nie przejmuj różnymi sugestiami. Matrycę ma super a kolory lepsze niż z D610.
sokolnik
14-04-2014, 12:31
D7000 to dobry wybór. Więc się nie przejmuj różnymi sugestiami. Matrycę ma super a kolory lepsze niż z D610.
Możesz poprzeć to jakimiś zdjęciami? Chodzi mi te słabe kolory z D610.
Możesz poprzeć to jakimiś zdjęciami? Chodzi mi te słabe kolory z D610.
Nie robiłem testów tego samego kadru D7000 i D610. Powód ? Po sprzedaniu D7000 zakupiłem D610. Ale różnica jest. Może to moja subiektywna opinia, ale to pierwsze co mi się rzuciło w oczy po zmianie body. Reszta na plus D610 :-)
piotrx25
14-04-2014, 17:36
Ja zrezygnowałbym z nikkora 50mm. Jeśli chodzi o używane to za pół ceny nowego obiektywu można ryzykować, ale gdybym miał płacić jak to pisał jeden z przedmówców ,,90% ceny nowego" to lepiej bierz tego z gwarancją.
Lampę proponuje kupić systemową np. SB700 ( na znanym portalu aukcyjnym nowa kosztuje poniżej 1k) albo używaną np. sb800 (sam ostatnio nabyłem za cenę poniżej 600zł z przesyłką)
Z d5300 będziesz zadowolona ( ma regulowany wyświetlacz :) ), ale gdy chcesz mieć wszystkie guziki typu WB, ISO na wierzchu to proponuje d7100 ewentualnie d7000
zabenka82
14-04-2014, 22:05
zalezy mi na jasnym szkle do zdjęć koncertowych i portretowych więc wydaje mi się,że warto tek 50mm, za nikonem 5300 patrzałam ale wszyscy mówią,że niewiele się różni od 5200 a cena znacznie mniejsza, a jak wyszukiwałam co wybrać to wszyscy bardziej proponowali nikona d7000,nie chcę szaleć z ceną, bo robię zdjęcia tak naprawdę amatorsko a mimo to chciałabym w miarę dobry sprzęt, tak jak ktoś wcześniej pisał pomyślę może o jakimś uzywanym w dobrej cenie jeśli będę go mogła przed zakupem obejrzeć, sigma 17-50 2.8 faktycznie potrzebuje lampy błyskowej?sorki może za głupie pytanie ale mam doświadczenia tylko z aparatem bardzo starej generacji z wbudowaną lampą więc nie mam doswiadczenia
sigma 17-50 2.8 faktycznie potrzebuje lampy błyskowej?
Tak samo jak każdy inny obiektyw - czyli zależy od warunków i ustawionej przesłony.
Poza tym, to że będziesz mieć obiektyw f/1.8 nie oznacza, że potrzeba miej światła. Głębia ostrości przy f/1.8 jest często za mała i zdjęcia będziesz robić przy f/2.8, f/4 - a to oznacza, że światła trzeba tyle samo co przy Sigmie 17-50.
krzychok11
16-04-2014, 23:01
za nikonem 5300 patrzałam ale wszyscy mówią,że niewiele się różni od 5200
A ja niedawno popełniłem zakup d5300. Sporo poczytałem, bo od kilkunastu lat byłem Canoniarzem, więc pełna panika :).
Z moich odkryć wynika, że matryca w 5300 jest inna niż w 5200 i dlatego w to wszedłem (ale nie pamiętam gdzie to wyczytałe,). Jest tam też w niezłej cenie kit 18-140, wiem, że to tylko kit, ale za 1000 zł to dobry początek.
Do teraz miałem Canona 50d kupionego już po zakończeniu produkcji i niestety szumów było za dużo. Teraz uznałem, że trzeba iść w nowe, bo to daje najnowszy know-how (w tej klasie sprzętu).
Znasz dxomark ?
http://www.dxomark.com/Cameras/Nikon/D5300
Popieram przedmówców: D7000 omijać szerokim łukiem, niestety. Dlaczego niestety? Bo jest to fajna pucha, od pixeli i matrycy począwszy na ergonomii kończąc ale... za dużo egz. z problemami AF a o oliwieniu matrycy szkoda gadać. Mam starego kumpla który w to "wdepnął" - już 8 razy przywoził mi sprzęt na czyszczenie matrycy w ciągu 6 mies, i za każdym razem był to olej.
Co do szkła, zamiast 50-tki weź 35-kę, znacznie rozsądniejszy wybór na DX-a.
Witam.
A ja się zdecydowanie nie zgadzam.
Mam D7000 ponad dwa lata i działa bardzo dobrze. Do tej pory ani razu nie czyściłem matrycy.
Przy zmianie szkieł korpus trzymam otworem w dół, a na tył szkła dmuchnięcie przed założeniem.
Może ten kolega w D600 zamienił napis na D7000 ;-)
Korpus 1 raz wysłałem do serwisu (2 mies. po zakupie) na regulację AF.
Od tamtej pory trafia w punkt ze wszystkimi szkłami.
Nie mam żadnego powodu do narzekania na tą puszkę.
Archibald6803
17-04-2014, 21:15
...........mój budżet wynosił 5000zł ..........może macie inne propozycje, zależy mi na zdjęciach koncertowych, jak również mojego syna i z bliska i z odległości, dziękuję za pomoc
nowy Nikon d5100 + nowa Sigma 17-50/2.8 OS + nowy Tamron 70-300 VC + używana lampa Nikon sb800 = Twój budżet
Za 5000 pln lepszego i bardziej uniwersalnego zestawu pod DX nie złożysz .
nowy Nikon d5100 + nowa Sigma 17-50/2.8 OS + nowy Tamron 70-300 VC + używana lampa Nikon sb800
:D Mam, polecam.
norbinorbi
18-04-2014, 22:54
Chciałem odnieść się do wcześniejszej wypowiedzi, że d7000 oddaje lepszy obrazek niż d610. To zupełna nieprawda. Jestem praktykiem, a nie jedynie czytającym rożne fora i udającym mądrego. D610 zdecydowanie jest lepszym body. Ma lepszy zakres tonalny kolorów, mniejsze szumy przy wyższym iso i lepszy autofocus niż d7000. Chociaż testy mnie interesują, to jednak użytkowanie mówi mi, jakim sprzętem pracuje.
nowy nikon d5100 + nowa sigma 17-50/2.8 os + nowy tamron 70-300 vc + używana lampa nikon sb800 = twój budżet
za 5000 pln lepszego i bardziej uniwersalnego zestawu pod dx nie złożysz .
amen
Chciałem odnieść się do wcześniejszej wypowiedzi, że d7000 oddaje lepszy obrazek niż d610. To zupełna nieprawda. Jestem praktykiem, a nie jedynie czytającym rożne fora i udającym mądrego. D610 zdecydowanie jest lepszym body. Ma lepszy zakres tonalny kolorów, mniejsze szumy przy wyższym iso i lepszy autofocus niż d7000. Chociaż testy mnie interesują, to jednak użytkowanie mówi mi, jakim sprzętem pracuje.
Chodziło mi o obrazy z D7000, ,,wyplute'' prosto z puszki (jpg). Wszystko inne, tak jak opisałeś. Na ,,+'' D610 :-)
piotrx25
19-04-2014, 08:01
nowy nikon d5100 + nowa sigma 17-50/2.8 os + nowy tamron 70-300 vc + używana lampa nikon sb800
Kupując dla siebie raczej wybrałbym używanego nikkora 70-300vr, a reszta jak wyżej.
Jaki obiektyw będzie dobry do astro ? za w miarę dobre pieniądze bardziej interesują mnie używane
Jaki obiektyw będzie dobry do astro ? za w miarę dobre pieniądze bardziej interesują mnie używane
70-300vr nie jest zły jeśli chodzi o księżyc , dalej to może coś z Falcona
http://www.fotofobia.pl/produkt/obiektyw-do-nikon/falcon-500-mm-f8-ed-p-do-nikon
http://www.fotoceny.pl/product/index/id/16552
nie mam edycji więc dopiszę że falcony nie cieszą się dobrą opinią , jest jeszcze takie coś jak MTO-11CA
Narazie eksperymentuje na nikkorze 18-105... chce też lepszą stałke kupić co polecacie :) ?
piotrx25
20-04-2014, 09:45
Narazie eksperymentuje na nikkorze 18-105... chce też lepszą stałke kupić co polecacie :) ?
Do czego ta stałka? Jaka ogniskowa Cie interesuje?
Posiadam d7000 i oddalełem ostatnio puche do kalibracj af. Teraz af chodzi jak trzeba, więc nie kieruj się tym argumentem przy wyborze body. Ostatnio dokupiłem nikkor 80-200 bez stabilizacji ale w super stanie i dalem za niego 3000 zl. Czasy 1/100 sekundy wystarczą aby zdjęcie było nieporuszone. Jednak do każdej foty musi iść pożądna obróbka raw gdzie człowiek przekonuje się, że czy robisz nikkorem czy jakimś tamronem to i tak foty są ********e. Bo jak dobrze nie wykadrujesz i nie masz czegoś ciekawego w kadrze to żaden korpus czy obiektyw z najwyższej półki ci nie pomoże. Teraz można tanio kupić używkę body d7000 bo ludzie myślą, że af to nieusuwalna wada.. jak bedziesz chciała podżuce linki do fotek.
Drodzy przyjaciele który obiektyw jest lepszy Nikkor 18-105 czy Tamron 18-200 ?, do nocnej fotografii żeby wyłapać gwiazdy przy dłuższym czasie naświetlania, oraz do fotek krajobrazu
Drodzy przyjaciele który obiektyw jest lepszy Nikkor 18-105 czy Tamron 18-200 ?, do nocnej fotografii żeby wyłapać gwiazdy przy dłuższym czasie naświetlania, oraz do fotek krajobrazu
Zależy czy masz montaż z prowadzeniem? Jeśli nie to potrzeba jasnego obiektywu ze światłem 2.8 lub nawet 1,4 i wysokie iso. Taka jasność odpowiednio skróci czasy naświetlania i unikniesz rotacji pola. Jeśli tematem zdjęć mają być zakręcone gwiazdki jaśniejszy obiektyw pozwoli zarejestrować słabsze gwiazdki. Oczywiście to też zależy od tego jak zaświetlone jest niebo które fotografujesz.
Pzdr
Obiektyw ma współpracować z D7000 zapomniałem dopisać ;) dzięki wielkie za odpowiedz hartman
żeby wyłapać gwiazdy przy dłuższym czasie naświetlania
Co znaczy "wyłapać" ??
Naświetlić ich ruch, czy unieruchomić ??
Jeśli chcesz ruch gwiazd, to przy cyfrze nie często stosuje się długi czasy. Zazwyczaj ogranicza się do 30-60s, a później składa.
Tak czy owak i 18-105, i 18-200 nadają się tak samo... słabo.
18mm na DX to bardzo wąsko jeśli chodzi o fotografię nieba i bardzo ciężko będzie złapać Gwiazdę Polarną i horyzont w jednym kadrze.
Do takich zdjęć szukaj czegoś szerszego i dobrze by było jaśniejszego:
Tokina 11-16/2.8
Samyang 10/2.8
Sigma 10-20 f/3.5 lub f/4-5.6
Sigma 8-16/4.5-5.6
Dzięki GonzoG za odpowiedz, a orientujesz się może w jakim przedziale cenowym są te wymienione przez Ciebie obiektywy chodzi mi o używane
adrianek32
26-04-2014, 00:32
poszukaj na allegro, tokina 11-16 byla w 2 wersjach cene uzywek od ok 1,5 tys
samyanga 10 to nowosc wiec uzywek brak
sigmy uzywki od ok 1000zl
sigma 8-16 uzywek nie widzialem a nowe to duzy wydatek, nie wiem czy tak trudno samemu spojrzec
p.s. masz na allegro niby nowke tokiny 11-16 w starszej wersji bez silnika za 1,4tys, a ze masz D7000 to bedzie ok po masz silnik w body