Zobacz pełną wersję : Przechowywanie akumulatorow
hunter77
12-04-2014, 20:44
Witam. Jak powinno się przechowywać akumulatorki (np.eneloopy) których nie używamy kilka tygodni? Powinny być każdy osobno czy można je trzymać w koszyku do gripa (8sztuk). Nie zaszkodzi im że są wszystkie spięte w koszyku?
Może to głupie pytanie ale męczy mnie i postanowiłem popytać i doradzić się.
Lepiej osobno. W przypadku np. szybszego spadku napięcia na jednym z akumulatorków, pozostałe będą go doładowywały.
Ot, taka koleżeńska przysługa aku ;)
Ale one tam są połączone szeregowo, a nie równolegle...
Czyli żaden aku nie ma wpływu na jakikolwiek inny wpięty w koszyk.
No i w sytuacji gdy jest to koszyk "luzem", do niczego nie podłączony, to efekt jest jest taki jakby były luzem w szufladzie.
Lepiej osobno. W przypadku np. szybszego spadku napięcia na jednym z akumulatorków, pozostałe będą go doładowywały.
Ot, taka koleżeńska przysługa aku ;)
Nawet gdyby doładowywały, to lepiej niż ten jeden ma paść, przez co cały komplet jest nieużyteczny.
Tak się składa, że gdy masz 4 aku i tylko jeden słabszy to on będzie się znacznie szybciej rozładowywał - a to oznacza, że z 4 aku zrobi się 3 - a z kolei oznacza, że nie masz prądu, przy czym tylko jeden aku się rozładował...
Inną sprawą jest to "doładowywanie" - występuje ono tylko i wyłącznie, kiedy akumulatory są w obwodzie zamkniętym - czyli we włączonym urządzeniu.
Gdy lampa błyskowa jest wyłączona, to nie pobiera ona prądu z akumulatorów, czyli obwód nie jest zamknięty, a tym samym nie może następować doładowanie słabszego aku.
Ważne żeby nie leżały miesiącami w lampie....
Andrzej1974
17-04-2014, 16:42
[...] Gdy lampa błyskowa jest wyłączona, to nie pobiera ona prądu z akumulatorów, czyli obwód nie jest zamknięty, a tym samym nie może następować doładowanie słabszego aku.
Ważne żeby nie leżały miesiącami w lampie....
@KaarooL, czy możesz ciut bardziej rozwinąć swoją wypowiedź?
Podepnę się pod wątek. Czy wyłącznik w SB-910 odcina całkowicie prąd w pozycji off ? Pytam właśnie w kontekście pozostawienia aku w lampie (nie mam na myśli długiego okresu).
Poprzednio miałem lampy innego producenta z miękkim wyłącznikiem i odnosiłem wrażenie że lampa delikatnie rozładowywała akumulatory jeżeli zostawały w niej na dłuższy czas.
Podepnę się pod wątek. Czy wyłącznik w SB-910 odcina całkowicie prąd w pozycji off ? Pytam właśnie w kontekście pozostawienia aku w lampie (nie mam na myśli długiego okresu).
Poprzednio miałem lampy innego producenta z miękkim wyłącznikiem i odnosiłem wrażenie że lampa delikatnie rozładowywała akumulatory jeżeli zostawały w niej na dłuższy czas.
Tylko mechaniczne wyłączniki odcinają całkowicie zasilanie, tzn. wyłączniki które są przesuwane lub wciskane.
wyłączniki dotykowe, miękkie takie jak na korpusie aparatu nie wyłączają całkowicie zasilania.
SB-910 ma wyłącznik elektroniczny, ale nawet takie wyłączniki nie powodują jakiegoś wyraźnego upływu prądu.
Nie zauważyłem też, aby lampa z "miękkim" wyłącznikiem (np. YN-560) bardzie rozładowywała aku niż lampa z twardym (Metz 50).
Wszystko zależy głównie od tego gdzie jest ten wyłącznik (w całej elektronice) usytuowany oraz od jego realizacji.
Z pozoru "miękki" (elektroniczny) wyłącznik może być też wyłącznikiem "twardym" (fizycznym) i na odwrót.
Wszystko zależy od implementacji elektronicznej.
Jest prosta metoda na sprawdzenie czy wyłączona lampa pobiera prąd.
Podłączyć zewnętrzne zasilanie przez miliamperomierz do wyłączonej lampy, jeśli pobiera to amperomierz pokaże.
Sprawdziłem swojego Metza 50 AF-1 przy pomocy amperomierza, w pozycji wyłączony nie pobiera żadnego prądu.
Po włączeniu pobór prądu jest znaczny tylko przez chwilę i przekracza 2,5 A po naładowaniu lampy pobór jest symboliczny.
Tylko mechaniczne wyłączniki odcinają całkowicie zasilanie, tzn. wyłączniki które są przesuwane lub wciskane.
wyłączniki dotykowe, miękkie takie jak na korpusie aparatu nie wyłączają całkowicie zasilania.
No właśnie, SB-910 ma wyłącznik mechaniczny więc wydaje się że będzie odcinać całkowicie zasilanie. Poprzednia moja lampa miała wyłącznik elektroniczny i lekko rozładowywała aku przy dłuższym ich pozostawieniu w lampie.
Jest prosta metoda na sprawdzenie czy wyłączona lampa pobiera prąd.
Podłączyć zewnętrzne zasilanie przez miliamperomierz do wyłączonej lampy, jeśli pobiera to amperomierz pokaże.
Masz rację, to będzie najpewniejsza metoda na sprawdzenie. Liczyłem jednak że kogoś już nurtowało to pytanie i sprawdził to wcześniej.
Taki mały leń się we mnie obudził. ;-)
No właśnie, SB-910 ma wyłącznik mechaniczny więc wydaje się że będzie odcinać całkowicie zasilanie. Poprzednia moja lampa miała wyłącznik elektroniczny i lekko rozładowywała aku przy dłuższym ich pozostawieniu w lampie.
I tu się mylisz. SB-900/910 czy SB-700 mają wyłącznik elektroniczny.
No właśnie, SB-910 ma wyłącznik mechaniczny więc wydaje się że będzie odcinać całkowicie zasilanie. Poprzednia moja lampa miała wyłącznik elektroniczny i lekko rozładowywała aku przy dłuższym ich pozostawieniu
Konstrukcja wyłącznika w SB910 może być podobna do tego w body którym włączamy aparat, w pozycji OFF aparat nadal pobiera prąd bo górny wyświetlacz pokazuje licznik zdjęć.
Właśnie tej informacji szukałem. Dzięki.
Jesteś pewien, że SB-900 ma wyłącznik elektroniczny a nie mechaniczny?
Ja sądzę, że w mojej jest mechaniczny (fizyczne rozłączenie obwodu).
Mam dodatkowe pytania w temacie:
* jakich typów ogniw (baterie, akumulatory NiCd, MH...) używacie
* jak dany typ przechowujecie - naładowane, rozładowane, a może nie przywiązujecie do tego uwagi)?
1. Ni-MH, najlepsze są Sanyo Eneloop.
2. Akumulatory zawsze przechowuje się naładowane.
... ponieważ?
możesz rozwinąć?
Sanyo Eneloop ponieważ proces samorozładowanie jest znikomy gdy akumulatory są nie używane, pierwszy zestaw mam trzy lata i nadal są sprawne.
Do ładowania polecam ładowarkę BC700 lub BC-900.
Eneloopy przechowujemy naładowane, akumulatory dedykowane do aparatów przechowujemy naładowane w 50%.
Sanyo Eneloop ponieważ proces samorozładowanie jest znikomy gdy akumulatory są nie używane, pierwszy zestaw mam trzy lata i nadal są sprawne....
a może gdyby były rozładowane, ich żywotność była wyższa/dłuższa?
...
Do ładowania polecam ładowarkę BC700 lub BC-900.
....
reklama? - co mają te ładowarki, czego niemają inne?
...
Eneloop
y przechowujemy naładowane, akumulatory dedykowane do aparatów przechowujemy naładowane w 50%.
rozwiniesz?
nikoniarz
18-04-2014, 22:41
Eneloopy przechowujemy naładowane, akumulatory dedykowane do aparatów przechowujemy naładowane w 50%.
rozwiniesz?
Ale co zgera ma rozwijać? Przecież w sieci jest masa informacji dotyczących przechowywania akumulatorów Li-Ion oraz NiMH. A zasady przechowywania obu są różne.
a może gdyby były rozładowane, ich żywotność była wyższa/dłuższa?
Żywotność najnowszej serii to ok 1500 ładowań, a samorozładowanie wynosi ok 30% w 5 lat (leżenia). Nie wiem czy przy takich parametrach trzeba jakoś specjalnie o nie dbać...
reklama? - co mają te ładowarki, czego niemają inne?
Nie. Tylko te są najtańsze, z tych "wszystko mających".
Jak chcesz inną, to jest jeszcze Powerex MH-C9000 - tylko jest ponad 2x droższa od BC-700
rozwiniesz?
Takie są zasady ich przechowywania. Chcesz więcej - poczytaj o właściwościach elektro-fizycznych i procesach fizyko-chemicznych zachodzących w poszczególnych typach ogniw.
Konstrukcja wyłącznika w SB910 może być podobna do tego w body którym włączamy aparat, w pozycji OFF aparat nadal pobiera prąd bo górny wyświetlacz pokazuje licznik zdjęć.
Nie bardzo. Wyświetlacz ciekłokrystaliczny pobiera prąd w momencie polaryzacji kryształów, a więc w momencie gdy zmienia się na wyświetlaczu obraz. Jak obraz już powstanie, prąd już nie płynie.
Nie bardzo. Wyświetlacz ciekłokrystaliczny pobiera prąd w momencie polaryzacji kryształów, a więc w momencie gdy zmienia się na wyświetlaczu obraz. Jak obraz już powstanie, prąd już nie płynie.
LCD to nie e-Ink.
Kryształy LCD mają tylko jeden natywny stan. Jego zmiana i utrzymanie innego stanu wymaga zasilania.
Nawet gdyby doładowywały, to lepiej niż ten jeden ma paść, przez co cały komplet jest nieużyteczny.
Tak się składa, że gdy masz 4 aku i tylko jeden słabszy to on będzie się znacznie szybciej rozładowywał - a to oznacza, że z 4 aku zrobi się 3 - a z kolei oznacza, że nie masz prądu, przy czym tylko jeden aku się rozładował...
Jest jeszcze gorzej niż myślicie. W układzie szeregowym najsłabsze ogniwo po wyczerpaniu jest ładowane prądem odwrotnym i zmienia biegunowość. Po pierwsze niszczy to ogniwo. Po drugie powoduje obniżenie napięcia o 2,4V. Dlatego tak ważne jest dobieranie akumulatorów i ich równe ładowanie.
Jest jeszcze gorzej niż myślicie. W układzie szeregowym najsłabsze ogniwo po wyczerpaniu jest ładowane prądem odwrotnym i zmienia biegunowość.
To samo chciałem napisać. Jest to układ w którym reszta dobija najsłabszego, gdy ten nie daje już rady.
A, to ciekawostka, z tym odwrotnym ładowaniem, tego nigdzie nie słyszałem, a jest to bardzo istotne. Należy z tego chyba wyciągnąć przynajmniej jeden wniosek praktyczny. Ponieważ poszczególne egzemplarze muszą się chociażby minimalnie różnić i któryś egzemplarz rozładuje się pierwszy, więc należy unikać wykorzystania tych akumulatorów "do samego końca". A zapewne im aku słabszej firmy (większe różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami) tym wcześniej należy myśleć o doładowaniu?