Zobacz pełną wersję : kopiowanie z dysku na dysk TYLKO brakujacych plikow
czy znacie jakis program, ktory sprawdzi zawartosc dysku zrodlowego i docelowego i skopiuje TYLKO te pliki, ktorych nie ma na dysku docelowym? srodowisko windows.
bardzo bede wdzieczny za podpowiedz.
i najlepiej jakby jeszcze pracował w tle i sam od czasu do czasu sprawdzał czy nie trzeba czegoś dokopiować
sam byłbym zainteresowany :)
Total Commander załatwi sprawę
@kux: TC tego już nie zrobi ;)
no wlasnie nie widze tego w TC zeby najpierw sprawdzil jakie pliki sa 'nadmiarowe' w dysku zrodlowym i tylko je dokopiowal bez kopiowania calej zawartosci i pytania w trakcie kopiowania o pliki, ktore juz sie znajduja na dysku docelowym.
Jest w TC coś takiego jak synchronizacja dysków. Polecenia -> Synchronizuj katalogi
wlasnie sprawdzam jak to dziala :)
Synology Data Replicator powinien dac rade.
poki co zapuscilem TC. przewala wlasnie ponad 12000 plikow. mam nadzieje, ze mi syfu nie narobi na dyskach :)
Jak TC przy kopiowaniu znajdzie taki sam plik (o tej samej nazwie) to wyświetli komunikat. Wystarczy kliknąć pomiń wszystkie i od tej pory nie będzie on kopiować plików o tej samej nazwie.
Darmowy SyncToy też się nada.
Władca Pixeli
12-04-2014, 19:46
Total Commander ma bardzo dużo innych możliwości.
Jeżeli np. usuniesz jakieś zbiory na dysku źródłowym to można je również usunąć na dysku backup (Opcja Asymmetric)
Dobra wiadomość jest taka, że Total Commander po komendzie "Compare" pokaże tabelę co będzie robił z wszystkimi zbiorami w momencie kliknięcia "Synchronize...
Ja od lat używam Allway Sync and Go. Strona graficzna taka sobie ale nigdy mi nie zrobił syfu przy synchronizacji podczas gdy z innymi programami różnie bywało. Jak nie robisz często synchronizacji to jest darmowy a jak często to trzeba kupić.
Ja polecam jeszcze FreeFileSync. Korzystam od paru lat i jak dla mnie jest super
darmowy synctoy z microsoftu. Od 6 lat nim robię backupy. Mega prosty i robi to co trzeba:
- uzupełnia brakujące pliki na dysku B z dysku A
- tworzy kopię lustrzaną, czyli pliki skasowane na dysku B znikną na A i na odwrót.
- i jakieś tam inne.
Bardzo prosty interfejs, więc fajna sprawa.
Też polecę FreeFileSync (http://ladaco.blogspot.com/2014/02/kopia-zapasowa.html) :) Chociaż TotalCommandera również ;)
Allway Sync byl do tej pory najlepszym jaki testowalem, ale wymaga swiadomej konfiguracji i rozpatrzenia kilku scenariuszy. Nie ma tez problemu z dyskami sieciowymi.
Używam Cobian backup bardzo prosty i najważniejsze ze się sprawdza do kopiowania plików brakujących na drugi dysk.
Pozdrawiam
Artur
rsync (http://pl.wikipedia.org/wiki/Rsync). Robię tym backupy od wieków, nigdy mnie nie zawiódł. No i jest darmowy.
Też kiedyś poleciłbym synctoy z MS, ale jeśli mamy bardzo dużo plikow to program nie sprawdza sie. Najpierw sprawdza wszystkie pliki, tworzy listę, a dopiero pozniej kopiuje/zamienia.
Ja mam na swoim kompie bardzo duzo małych plikow (rozpakowanych kopii stron www), liczonej w milionach. Synctoy dziala u mnie ponad 30 godzin, a pozniej albo dziala, albo zawiesza sie. Proces trzeba powtoc od nowa, co mija sie z celem, bo mam wtedy zablokowanego lapka, ktorego tez uzywam w terenie.
Ja mam katalog z multum plików na domowym komputerze analogiczny katalog ma na komputerze w pracy. Czasem edytuję pliki w domu a czasem w pracy. Oba komputery synchronizuję z identycznym katalogiem na pendrive i dzięki temu gdzie bym nie pracował to mam wszystkie aktualne pliki. Tak jak pisalem próbowałem różne rozwiązania i większość programów coś psuła, np. zastępowała nowszy plik starszym. Jedynie Allway Sync mnie nie zawiódł ani razu przez kilka dobrych lat. Ostrzega przed potencjalnymi konfliktami i wtedy trzeba podjąć decyzję w stosunku do tych plików. Jedyne co to interface jest trochę jak z innej epoki.