PDA

Zobacz pełną wersję : Bezprzewodowe wyzwalanie Voeloona V600

Rychuskater
12-04-2014, 15:09
Witam forumowiczów!

Być może dla Was banalna sprawa lecz dla mnie okazało się to problemem :( Przeszukałem forum ale dalej nie wiem. Posiadam NIKONA D90 oraz D7000 niedawno dokupiłem sobie lampę błyskową VOELOON'a V600 i tak jak w tytule.. JAK MOGĘ JĄ WYZWOLIĆ BEZPRZEWODOWO!? Wiem że mogę fotocelą, ale jak to wszystko ustawić? W razie czego posiadam wyzwalacz radiowy od dużych lamp studyjnych "MENIK sender" montowany na gorącą stopkę. Posiada on tylko test oraz dwa suwaki do synchronizacji lamp (1,2). Można czymś takim wyzwolić VOELOONA?

Proszę o pomoc i z góry WAM dziękuję!

GonzoG
12-04-2014, 19:03
Przecież lampa ma guzik "Mode", którym wybierasz tryb pracy lampy. Możesz ją wyzwalać w trybie CLS.

Co do wyzwalacza - jak masz do niego odbiornik, to zapewne można - lampa ma gniazdo wyzwalania, trzeba mieć tylko odpowiedni kabel.

Rychuskater
12-04-2014, 19:16
Dziekuje za odpowiedz!

Tak ma guzik mode tylko właśnie nie wiem jak dokładniej tam ustawić żeby działał z aparatem. Po wciśnięciu MODE i wybierają wyzwalanie bezprzewodowe mam opcje jakieś AbC oraz C1, C2, C3. Co ustawić w aparacie? Chodzi mi głównie o CLS.

GonzoG
12-04-2014, 19:20
Opis działania CLS masz w instrukcji aparatu. Jest tam to wszystko dobrze opisane.

A co ustawić - jak byś miał zielone pojęcie co to CLS i jak działa (np. przeczytał instrukcję aparatu) to byś wiedział, że wyzwalanie działa na jednym z kanałów i we wszystkich dostępnych w sterowniku grupach.

Czyli kanał wszędzie ten sam - reszta wedle własnego uznania.

Rychuskater
12-04-2014, 20:14
Wiem o co chodzi w CLS! Mam ustawiony kanał i grupe np A w aparacie, lampa wbudowana błyska ale jak kombinuje w ustawieniach Voeloona ani razu nie błysnęła. Nie wiem o co chodzi kurde.. ;/

Rychuskater
12-04-2014, 20:22
Dobra udało mi się! Po prostu w lampie ustawiałem ją na MASTER. Musiałem wcisnąć przycisk MODE na 2 s. żeby przejść w tryb SLAVE. ;) WSZYSTKO GRA. Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.

POZDRAWIAM.

Radek Jankowiak
06-01-2016, 14:49
Wiem, że temat stary, ale próbuję. czy po ustawieniu lampy na MASTER udało Ci się robić fotki bez błysku lampy wbudowanej? Bo mnie się jeszcze to nie udało. Zawsze błyska mi lampa wbudowana.

GonzoG
06-01-2016, 14:52
Wiem, że temat stary, ale próbuję. czy po ustawieniu lampy na MASTER udało Ci się robić fotki bez błysku lampy wbudowanej? Bo mnie się jeszcze to nie udało. Zawsze błyska mi lampa wbudowana.
Master ustawiasz tylko i wyłącznie gdy lampę masz na aparacie.

A jak wyzwalasz ją jako zdalną, to wbudowana musi błyskać, chyba, że znasz jakiś magiczny sposób, aby sterowanie światłem zrobić bez emisji tego światła.