Zobacz pełną wersję : Nikkor czy Tamron
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i chciałbym prosić życzliwe dusze o radę, a mianowicie na który obiektyw się zdecydować?
Tamron AF 28-200mm f/3,8-5.6 XR Di Asp. [IF] Makro
czy
Nikon 18-105 mm f/3,5-5,6G ED AF-S VR DX - fi 67 mm
A mój sprzęt to Nikon D3000, wiem szału nie ma ale musi na razie wystarczyć:)
puszosław
11-04-2014, 21:52
nikkor 18-105. Masz szerzej na początku, a zakres ten wystarczy dla początkującego pstrykacza :)
Radziecki
11-04-2014, 22:10
W wyborze między tymi dwoma szkiełkami musisz pamiętać, że 28mm na DX to troszku wąsko. Podstawowe pytanie jakie szkła już posiadasz i do czego będziesz używał tego które chcesz dokupić.
Do zastosowania jako szkło spacerowe z tej dwójki wybrałbym 18-105. Z D3000 będzie śmigał ;)
tamron to uniwersalny obiektyw, ale pod pełną klatkę (np. D700), tu potrzebujesz ~17-18 na początku, i jeśli chcesz mieć coś jeszcze bardziej uniwersalnego np. 200 na końcu. Ale 105 to wystarczająca długość.
cz4rnuch
12-04-2014, 08:35
Chyba nikt na tym forum (poza Gonzo :)) nie kuma tych szlaczków w nazwach Tamronów, ale wątpię by ten obiektyw miał własny silnik. Jeśli tak jest w rzeczywistości to podpinając go do D3000 nie będziesz miał autofokusa. Jeśli nadal bierzesz go pod uwagę to sprawdź to koniecznie.
Tamron nie ma jednoznacznego oznaczenia silnika w nazwie obiektywu.
28-200 jest w wersji z silnikiem i bez, i jest to ten sam model. Różnica miedzy nimi jest a następującą: wersja bez silnika ma pierścień przesłony, wersja z silnikiem go nie ma.
Aktualnie w sprzedaży nie powinno już być wersji bez silnika, bo została wycofana przez Tamrona kilka lat temu. Niemniej moze się zdarzyc , że gdzieś jeszcze zalegają na stanach.
A który wybrać?? Definitywnie 18-105.
obecnie posiadam 35mm 1.8 bo kita sprzedałem, a zależy mi na tym aby był jak najbardziej uniwersalny. Tamron m dłuższą ogniskową i do tego macro no i wewnętrzne ogniskowanie, zaś nikon jest od 18mm i ma VR ED i około 200zł tańszy:)
Miałem T 28-300. Powalał tylko zakresem. Stara wersja. Lekka. Wycieczkowa.
Jako szkło dla wymagających - odradzam.
Jako szkło uniwersalne - polecam.
obecnie posiadam 35mm 1.8 bo kita sprzedałem, a zależy mi na tym aby był jak najbardziej uniwersalny. Tamron m dłuższą ogniskową i do tego macro no i wewnętrzne ogniskowanie, zaś nikon jest od 18mm i ma VR ED i około 200zł tańszy:)
Makro w tym tamronie, to tylko napis na obudowie.
Skala 1:4 to nie makro. 18-55VR ma skalę 1:3.2...
W takim razie zdecyduję się na 18-105, a tak w ogóle to dobrze zrobiłem? będzie znacząca różnica pomiędzy 18-55 pomijając rozpiętość ogniskowych warta wydania 600zł???
Jakub365
13-04-2014, 11:22
Może nie jestem jakimś specjalistą, ale posiadałem Nikorra 18-105 super uniwersalny obiektyw, posiadam też nikkora 50/1.8D, wszystkie systemówki dają ci fajny kolor, teraz dokupiłem Tamrona 17-50 2.8, owszem fajny, bo stałe światło i dość jasny, ale kolorystyka-LIPA!!! kolorki są jakieś wyblakłe w porównaniu do nikonowskich szkieł( tak wiemw LR można sobie suwaczkiem zwiększyć kolory, ale po co tracić tyle czasu) więc ja ogólnie z kolorystki zadowolony nie jestem, ale jak będziesz robił ciągle Tamronem to się przyzwyczaisz i zapomnisz o tym, lecz jeśli podepniesz nikkora, zobaczysz różnicę:D Nie wiem jak sprawa wygląda w przypadku Sigmy.
poszukaj testy na optycznym, ale też bym brała 18-105
Ja bym brał 18-105
Pozdrawiam, profilaktykazdrowia.net.pl (http://profilaktykazdrowia.net.pl)
wyrwiflak
21-05-2015, 14:36
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i chciałbym prosić życzliwe dusze o radę, a mianowicie na który obiektyw się zdecydować?
Tamron AF 28-200mm f/3,8-5.6 XR Di Asp. [IF] Makro
czy
Nikon 18-105 mm f/3,5-5,6G ED AF-S VR DX - fi 67 mm
A mój sprzęt to Nikon D3000, wiem szału nie ma ale musi na razie wystarczyć:)
Odpuść sobie tego Tamrona, on jedyny sens ma jako spacerzoom do analoga albo D700. Jakość 18-105VR jest nie do pobicia w tej cenie.
tamron to alternatywa , jakość wykonania i zachowanie się starszych egzemplarzy , tzw przebieg odradzam
na poczatek wystarczy na pewno nikkor 18-105
na poczatek wystarczy na pewno nikkor 18-105
Ten obiektyw to nie tylko "na początek". W tej kategorii cenowej nie ma nic równie dobrego. Niedoceniany, (jeśli trafi się dobry egzemplarz) tak samo jak kiedyś Nikkor 18-70 sprzedawany w zestawie do D70. Jasność obiektywu nie jest mankamentem w dzisiejszych czasach wysokich czułości matryc.