Zobacz pełną wersję : SB-800 czy SB 600+obiektyw 50 mm f1,8
Witam Wszystkich
Mam zapytanie jak w temacie, Jestem szczęliwym posiadaczem Nikona D70s + AF-S DX 18-70mm F/3,5-4,5G i przyszedł cza na dodatkowe zakupy. Niestety mam ograniczony budżet i mogę wydać max 1400-1500 zł. Proszę poradzcie co lepiej będzie wybrać.
Zdjęcia robię przy każdej możliwej okazji od spacerków niedzielnych do ślubów przyjaciół, i o ile spacerki wychodzą całkiem całkiem to przy gorszych warunkach robi się problem ze światłem.
Przypuszczam że oba wyjścia są dobre ale brakuje mi żeby ktoś bardziej obeznany niż ja postawił kropkę nad i.
Wiem że nie ma jednego lekarstwa na wszystkie bóle ale proszę powiedzcie gdybyście mieli taki wybór to co wielibyście.
Z góry dziekuję.
kfiatek_4
23-04-2007, 12:08
Ja bym proponował Metza 58 który jest porównywalny z SB 800. W polsce kosztuje okolo 1300zł ale jak byś miał możliwość sprowadzić ze stanów to byś trochę zaoszczędził
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=details&kw=ME58AF1N&is=REG&Q=&O=productlist&sku=472476
koszt jest jakieś 330 usd czyli po obecnym kursie dolara 950zł :) ja właśnie czekam na Metza 58 ze stanów, i tym sposobem będziesz mógł kupić jeszcze obiektyw, ale jak już kupować to nazbierać jeszcze trochę i kupić z światłem 1.4 :-D pozdrawiam :)
Witam!
Właśnie pół godziny temu zamówiłem SB-600 i 50mm, ale ze światłem 1.4. Wybrałem SB-600 ze względu na trochę mniejszy rozmiar i cenę. Poza tym jestem początkującym fotoamatorem i użytkuję swój aparacik hobbystyczno-rodzinnie, więc uznałem, że lepsza lampa mi nie jest potrzebna. 50mm 1.4 ze względu na bokeh. Nie mogę się już doczekać!
mad_mark
23-04-2007, 19:55
opcja numer 2.
nikonmen
23-04-2007, 21:01
ja bym wziął mocniejszą lampę, nawet najlepszy obiektyw potrzebuje światła
Al Bundy
23-04-2007, 21:36
Witam!
Właśnie pół godziny temu zamówiłem SB-600 i 50mm, ale ze światłem 1.4. Wybrałem SB-600 ze względu na trochę mniejszy rozmiar i cenę. Poza tym jestem początkującym fotoamatorem i użytkuję swój aparacik hobbystyczno-rodzinnie, więc uznałem, że lepsza lampa mi nie jest potrzebna. 50mm 1.4 ze względu na bokeh. Nie mogę się już doczekać!
Teochę sam się zakręciłeś. Wybrałeś "gorszą" lampę bo była mniejsza a już za chwilę dwa i pół raza droższe szkło tylko dla minimalnie lepszego bokehu? Nie pojmuję...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Nie dwa i pół raza droższe - cena okazyjna:) No a bokeh był główną przyczyną ale nie jedyną rzecz jasna. Trochę się tym obiektywom poprzyglądałem - ostrość przy dużym otworze przysłony, jasność, kolory (choć to troszkę mniej ważne przy cyfrówkach). A bokeh z tego co widziałem jest wyraźnie lepszy (oczywiście zależy od sceny). Ale szczerze mówiąc jestem tu nowy więc jeszcze się okaże, czy dobrze wybrałem:)
Pozdrawiam!
Ja bym proponował Metza 58 który jest porównywalny z SB 800. W polsce kosztuje okolo 1300zł ale jak byś miał możliwość sprowadzić ze stanów to byś trochę zaoszczędził
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=details&kw=ME58AF1N&is=REG&Q=&O=productlist&sku=472476
koszt jest jakieś 330 usd czyli po obecnym kursie dolara 950zł :) ja właśnie czekam na Metza 58 ze stanów, i tym sposobem będziesz mógł kupić jeszcze obiektyw, ale jak już kupować to nazbierać jeszcze trochę i kupić z światłem 1.4 :-D pozdrawiam :)
Siwtny pomysl. Wlasnie tak zrobilem 2 lata temu :) tyle ze byl to komplet SB-800 + 50mmf1,8 wyszlo to 400$ i nie zaluje.
Ja niestety nie mam nikogo w Stanach i pomysł z ściągnięciem sprzętu w moim wypadku odpada. Zaczynam skłaniać się do opcji SB600+obiektyw, bo cena SB 800 mnie rozwala, Gdyby SB 800 kosztowałaby ok 1 tyś nie byłoby problemów.
Chyba poprostu kupie SB 600 + 50mm (1,8) i będe prtrykał, pstrykał i ciągle pstrykał
.
mad_mark
25-04-2007, 10:24
popieram. bedziesz zadowolony i z sabinki i z 50'tki.
W połowie czerwca kupiłem SB800, a teraz 50 mm f1,8 D.
Niestety nie miałem jeszcze okazji do testowania tego zestawu (praca).
10 tygodni ciężkiej pracy mnie to kosztowało, ale warto. Gratis doświadczenie + staż do CV :P
Pozdrowienia dla wszystkich pracujących :)
Ja bym proponował Metza 58 który jest porównywalny z SB 800. W polsce kosztuje okolo 1300zł (..)
Czyli tyle co SB-800...
Nie dwa i pół raza droższe - cena okazyjna:) No a bokeh był główną przyczyną ale nie jedyną rzecz jasna. Trochę się tym obiektywom poprzyglądałem - ostrość przy dużym otworze przysłony, jasność, kolory (choć to troszkę mniej ważne przy cyfrówkach). A bokeh z tego co widziałem jest wyraźnie lepszy (oczywiście zależy od sceny). Ale szczerze mówiąc jestem tu nowy więc jeszcze się okaże, czy dobrze wybrałem:)
Pozdrawiam!
no to pieknie ... szczerze powiedziawszy, dla amatora nie ma roznicy czy bedzie mial 1.4 czy 1.8 - jezeli mowimy o 50 ... moje glowne odczucie roznia sie budowa...
ale nie koloryzujmy ... bokeh'em sie nie roznia bardzo ... nie wiem jak Ty ale i tak i tak przymykam to szklo do 2 /2.2 czasem bardziej - wszystko zalerzy od tego co chcesz uwiecznic na foto ....
ale na 1.8 bardzo rzadko robie ...
BartekIgnasiak
16-08-2007, 18:58
polecam kupic sb-800 a zakup 50 odlozyc w czasie.
po co potem sprzedawac 600 i brac 800 ze strata, a 800 to naprawde lepsza lampa, mocniejsza, ma wbudowana fotocele, dyfuzor w komplecie, pojemnik na 5 baterie itp, naprawde warto, a 50mm mozna kupic zawsze
tez mialem dylemat co do sb800 i sb600, postanowilem ze zaupie sb800 bo kupuje raz a dobrze i nie bede sie pozniej meczyl z myslami a co by bylo gdyby. pstrykalem sb800 z obydwoma obiektywami 50mm 1.8 oraz 1.4 i przyznam sie bez bicia ze bardziej podszedl mi 1.8 ale to moze wina modelki ;) i tak go zawsze troszke przymykam bo przy ciasnych kadrach i 1.4 i 1.8 to za malo(duzo) pozdrawiam