Zobacz pełną wersję : Szkło MF Samyang 85/1.4
Witam wszystkich.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
W najbliższym czasie planuje zakup 85. Już jakiś czas temu planowałem by w swojej kolekcji mieć chociaż jedno szkło MF. Zastanawiam się nad dwoma obiektywami Samyang 85/1.4 i Nikkor 85/1.8 G. Poświęciłem trochę czasu i poczytałem o Samyangu testy na optyczne, testy na canon board oraz
http://www.spidersweb.pl/2013/08/samyang-85mm-f1-4recenzja-spiders-web.html
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=107640
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=105326
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=209827
zobaczyłem też trochę zdjęć na pixel peeper wykonanych tym obiektywem i powiem, że bardziej mi odpowiada ten obiektyw niż nikkor. Jedynie boje się ostrzenia na tym obiektywie, bo przy pusze d5100 wiem, że ostrzenie do łatwych nie należy. Z ogniskowej 85 często korzystać nie będę, czasem jakiś portret, albo zdjęcia martwej natury, więc średnio uśmiecha mi się wydawać 1800zł na nikkora. Czy jednak odpuścić sobie MF i kupić obiektyw z AF ?
Nie chce zakładać kolejnego wątku więc spytam tutaj. Jako, że nigdy nie korzystałem z obiektywu MF to jak wygląda sprawa np Samyanga z chipem jak podepnę pod puszkę to wiem, że przysłoną mogę sterować z puszki, a co z pierścieniem przysłony ? Ustawiam na 1.4 i nie zawracam sobie nim już głowy i wystarcz, że ustawię przysłonę w puszce ? Jeszcze jak to jest z tą przysłoną, bo podobno jest tak, że jak np ustawimy 2.8 to ostrzymy na 1.4, a dopiero w momencie robienia zdjęcia obiektyw przymyka do 2.8, to prawda ? I tak ma każde szkło czy tylko niektóre ?
W kwestiach technicznych to jak kupisz wersję z procesorem to możesz sterować przysłoną z body. Natomiast ja bym na twoim miejscu jednak podpiął go do puchy i sprawdził czy ci pasuje. Miałem go w rękach i sprawa wygląda tak że duży odsetek fotek będziesz miał nie ostrych - wynika to z MF i małej GO. IMO taki obiektyw nie ma sensu kupować na okazjonalne zdjęcia.
Może się okazać iż finalnie w ogóle nie będziesz go zakładał bo będzie cię złościł fakt iż kadry wychodzą nie ostre.
adrianek32
10-04-2014, 21:43
mam oba szkla ktore Cie interesuja, uzywke nikkora kupilem za 1400zl a nowke falcona (samyanga) za 800zl wersja bez AF, powiem tak Flacon obraz rewelka ale brak AF niestety powoduje ze szklo u mnie wiekszosc czasu lezy dlatego zakupilem nikkora, w D7100 wizjer jest lepszy niz w D5100 wiec ostrzenie u Ciebie przez wizjer odpada calkowicie, natomiast ja ostrzac przez LV w D7100 tez nie bylem zadowolony bo dziala to u mnie powolnie
Jako były posiadacz Samyanga powiem tak - obrazek wypluwa fajny, ale konieczność ostrzenia manualnego (na D90) trochę mi przeszkadzała przy portretowaniu - trzeba było się skupiać na kropce zamiast na tym co się dzieje w kadrze. Po zakupie Nikkora 35/1.8G, Samyanga zacząłem używać coraz mniej, bo mi się po prostu nie chciało ostrzyć manualnie... Gwóźdź do trumny Samyanga przybiła próba użycia go w reportażu.
Teraz jestem na drodze do zakupu Nikkora 85/1.8G
Po zakupie Nikkora 35/1.8G, Samyanga zacząłem używać coraz mniej, bo mi się po prostu nie chciało ostrzyć manualnie... Gwóźdź do trumny Samyanga przybiła próba użycia go w reportażu.
Nikkora 35/1.8G właśnie lubię za to, że jego 1.8 jest użyteczne, nie potrzebuje szkła które będzie bardzo ostre przy 2.8.
Właśnie zauważyłem, że jak dobrze ustawimy ostrość w samyangu to obrazek daje taki jaki lubię. Daje możliwość ładnego odcięcia osoby od tła i daje ładny bokeh.
Chyba się na niego zdecyduje, jak okaże się, że nie radzę sobie z MF i psuje za dużo kadrów to zamienię na coś z AF.
Ubolewam nad tym, że w Olsztynie jedyny sklep gdzie samyanga można dostać to Rtv Euro Agd, ale nie mają go na stanie i nie mam jak sprawdzić go osobiście.
Orientuje się może ktoś czy kupując w Rtv Euro Agd przez internet mogę odebrać obiektyw w sklepie, sprawdzić i ewentualnie podziękować ?
adrianek32
11-04-2014, 20:08
kup lepiej uzywke jak cos bez wiekszych strat odsprzedaz, czesto sa wersje AE uzywane w sprzedazy allegro/tablica
stanseba
11-04-2014, 20:41
Miałem wersje AE. Bardzo fajny obiektyw. Jeżeli nie fotografujesz sportu lub czegoś do czego będzie potrzebny AF, to bierz Samyanga.
Jako były posiadacz Samyanga powiem tak - obrazek wypluwa fajny, ale konieczność ostrzenia manualnego (na D90) trochę mi przeszkadzała przy portretowaniu - trzeba było się skupiać na kropce zamiast na tym co się dzieje w kadrze. Po zakupie Nikkora 35/1.8G, Samyanga zacząłem używać coraz mniej, bo mi się po prostu nie chciało ostrzyć manualnie... Gwóźdź do trumny Samyanga przybiła próba użycia go w reportażu.
...
Miałem podobnie. Kupiłem zarówno Samyanga 35mm 1.4 jak i 85mm 1.4, podpinałem je pod D700 do którego dokupiłem wizjer powiększający DK-17M. Po jakimś czasie nauczyłem się trafiać nawet wolno idących ludzi, jednak obojętnie co fotografowałem zawsze skupiałem się na ostrości i traciłem właściwy moment na zrobienie zdjęcia. Jednak przy bardziej statycznej fotografii gdzie ujęcie można powtórzyć bardzo możliwe że zostawiłbym te oba obiektywy, chociażby z uwagi na genialną jakość obrazka. Nie robię takich zdjęć więc finalnie oba Samyangi sprzedałem.
Jednak w pewien sposób zostałem wierny temu producentowi i zakupiłem SY 14mm gdzie AF jest mi zbędny (korzystam głównie z hiperfokalnej).
Biorąc pod uwagę moje doświadczenia polecam manuale osobom którym się nie spieszy w robieniu zdjęć, mogą poświęcić czas na zabawę w manualne ustawianie ostrości i w razie czego mogą powtórzyć zdjęcie.
W przeciwnym wypadku lepiej kupić odpowiedniki z AF.
Z manul-fokusem cały problem bierze się stąd, że dzisiejsze matówki od lustrzanek AF w zasadzie nie nadają się do ostrzenia manualnego. Komu się marzy MF - powinien zainwestować w matówkę z jednym z pomocniczych urządzeń do ostrzenia, zwykły klin dwupolowy jest najprostszym z nich i chyba najwygodniejszym.
Ale to rozwiązanie jest raczej dla maniaków, tracimy wtedy fidrygałki wbudowane w super-matówki.
Kiedyś interesowałem się tematem. Z tego co pamiętam chodzi o jasność matówki. Obecne matówki w cyfrowych Nikonach są dosyć ciemne, optymalizowane pod szkła F2.8. Chyba lepiej sprawa wygląda w Canonach (jaśniejsza matówka).
Matówka z klinem i mikrorastrem sporo pomoże, jednak pozostaje kwestia wyostrzenia i przekadrowania (co przy F1.4 może dać różne efekty finalne w zależności od rozkładu GO). No chyba że chcemy mieć same kadry centralne.
adrianek32
12-04-2014, 01:42
nie mam swiezych zdjec z falcona, ale nikkor jest naprawde ostry, tutaj f/2 z D7100 zdjecie lekko wyostrzone
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kalisz.mm.pl/~adrianek/nikkor)
nie mam swiezych zdjec z falcona, ale nikkor jest naprawde ostry, tutaj f/2 z D7100 zdjecie lekko wyostrzone
Chyba nie jest to dobry przykład... centrum kadru jeszcze jako tako ale reszta jakaś taka mydlana. ;-)
adrianek32
12-04-2014, 02:20
ostrosc byla na srodku drzewa, na malej przeslonie, reszta jest poza glebia ostrosci...
ostrosc byla na srodku drzewa, na malej przeslonie, reszta jest poza glebia ostrosci...
Nie zrozumiałeś żartu, jak mamy oceniać ostrość obiektywu po zdjęciu gdzie większość kadru jest poza głębią ostrości. ;-)
adrianek32
12-04-2014, 02:47
ano sorki :) tak tylko wstawilem bo lubie to szklo :D
...tak tylko wstawilem bo lubie to szklo :D
No i trzeba było tak od razu mówić. ;-)
adrianek32
12-04-2014, 03:00
:D jest ostre naprawde chociaz dla jednego cos co ostre moze byc dosc kiepskie :) to tylko moje osobiste zdanie, amatora
:D jest ostre naprawde chociaz dla jednego cos co ostre moze byc dosc kiepskie :) to tylko moje osobiste zdanie, amatora
Jako amator nie mam nic do ostrości N 85/1.8G, chociaż SY 85/1.4 jest ostrzejszy. Jednak ostrość dla mnie w obiektywie 85mm nie jest najważniejszym parametrem. Bardziej w oczy rzuca się straszna aberracja, to duża wada Nikkora, a jak z aberracjami radzi sobie samyang ?
Sporo osób napisała, że ma albo miała samyang, jeśli nie był by to problem z miłą chęcią zobaczył bym trochę zdjęć z tego szkła.
adrianek32
12-04-2014, 14:18
nikkor rzeczywiscie aberruje ale latwo to usunac w camera raw, samyang mniej aberruje, jak bede mial chwile to sprobuje zrobic takie same ujecia N i S tylko na DX czy FX?
mamil_km
12-04-2014, 14:42
Ja poproszę na DX :)
jak bede mial chwile to sprobuje zrobic takie same ujecia N i S tylko na DX czy FX
Poproszę na DX.
Niczka90
30-05-2014, 12:41
Witam!
Jestem początkująca jeżeli chodzi o fotografię. Najbardziej interesuje mnie portret, dlatego też zastanawiam się nad kupnem prywatnego obiektywu, dokładniej stałki 85mm. I chciałabym zapytać, jakie są Wasze opinie o Samyang 85 1.4? Wiem, że jest ręcznie ustawiana ostrość, natomiast chciałabym poznać opinie osób, które korzystają z tego obiektywu.
Samyang 85/1.4 - mini test (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=107640)
Samyang 85mm f1.4 - najlepsze zdjęcia bez komentarzy (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143632)
Było już trochę o technikach ręcznego ostrzenia- chcę poruszyć ten temat raz jeszcze w nawiązaniu do tego Samyanga:
A więc konkretnie: Czy da się m miarę sensownie, sprawnie i trafnie ostrzyć w oparciu tylko o dalmierz elektroniczny ?
Chodzi konkretnie o dalmierz w D60 ze standardową matówką.
pzdr Nix
knopers1
18-06-2014, 22:52
mam dwa szkla na gwint m42 i troche doswiadczenia co do ostrzenia na kropke.... Trafnie to bedzie raczej w portrecie. I nawet tutaj bedziesz czesto musial poprawic. Ja posiadam szklo na f2 i tutaj juz jest trudno. Co dopiero na f1,4... No ale z biegiem czasu bedzie coraz lepiej. Na ruchome obiekty szklo sie nie nadaje.
sory ale wy macie wizjery naprawde male co prowadzi do problemow najlepiej bedzie w fx troszke lepiej np d300-200 najgorzej 80-90 czy 3xxx-5xxx mialem uzywalem i najlepiej na fx tam to bajka u kolegi, na d300-200 poezja zwlaszcza w 300 gdzie jest sporo punktow af i mozna wcelowac dokladnie w oko i dziala kropka super
Ja jednak zdecydowałem się na nikkora 85/1.8G. Ubolewam, że d5100 nie ma silnika wtedy wybór by padł na 85/1.4D lub 105/2 DC, a na zmianę puszki w najbliższym czasie nie mam funduszy.
Sporo czasu minęło, a zdjęć porównawczych nikkora i samyanga 85 nie ma, a szkoda, bo pewnie paru osobom by się przydało.
adrianek32
21-06-2014, 01:15
sory wogole zapomnialem o tym i jakos czasu za bardzo nie mialem :/
Evanduril
06-05-2015, 19:29
Na D600 będzie problem? Użycie głównie portretowe w studio. Waham się - czy Samyang 85 1.4, czy Nikkor 85 1.8 G (D). Używki. Samyang tańszy, lepsze światło. Ale czy nie okaże się, że na 10 zdjeć strzelonych modelce w oko, będę miał 1 ostre?
Samyang daje też lepszy obrazek.
Miałem samyanga i niestety z trafieniem w oko na 1.4 nie było zbyt fajnie :/
hostman22
06-05-2015, 21:47
nie było zbyt fajnie, bo pewnie celowałeś na kropkę ;)... zgadza się?
hostman22
06-05-2015, 21:52
na wskazania "zielonej kropki" ;)
Nic o żadnej kropce nie wiem.
hostman22
06-05-2015, 21:59
do jakiego aparatu podpinałeś ciamciąga?
hostman22
06-05-2015, 22:06
to może wypadało za parę zł dokupić Dandeliona
Nie było sensu bo samyang niż miał medżika. Sprzedałem kupiłem szkło z medżikiem ;)
I z AF przy okazji :)
Evanduril
07-05-2015, 10:43
Generalnie planowałem też na kropkę ;) No i ew. na oko, ale że mam -2,75 to mogłoby to być ciężkie ;) Wizjery nie obsługują takiej wady, a w okularach słabo mi się pracuje :)
hostman22
07-05-2015, 17:39
kropka jest niedokładna, żeby było szybciej możesz pomagać sobie kropką, ale później doostrzyć trzeba na matówce. Mam okulary i nie jest źle, trzeba tylko trochę wprawy. Pamiętaj, że wystarczy ciężar ciała zmienić i już na f/1.4 możesz wyjść poza GO.
adrianek32
13-05-2015, 23:18
jakby ktos chcial kupic w/w szklo to jest okazja na alledrogo :P
Evanduril
27-05-2015, 14:00
Kupiłem, ogólnie jestem zadowolony, ostrzenie wychodzi w miarę sprawnie. Natomiast irytują mnie silne aberracje, widoczne bardzo przy 1.4-1.6. Wasze egzemplarze też na to cierpią?
Nawet ziess 85 1.4 na to cierpi. Troszkę mniej ale jednak.