PDA

Zobacz pełną wersję : Ubezpieczenie sprzętu foto

morzon
09-04-2014, 22:34
Wiem, że temat powracający i wiem, że były już takie tematy - przejrzałem to i w sumie nic nie wiem. Raz, że wątki mogą być mocno przeterminowane (sprzed 3-6lat), dwa - mało konkretów.
Znajomy po rozmowie z agentem podesłał mi takie coś:

http://www.compensa.pl/LinkClick.aspx?fileticket=iXLeMWIycm8%3D&tabid=315

Podobno brzmiało to wszystko dość sensownie, ale przeczytałem OWU i nie wiem co o tym myśleć. Na papierze może brzmieć spoko, a jak jest w rzeczywistości? Niewielkie mam pojęcie w temacie, może ktoś zajrzy i coś mu się rzuci w oczy? Może ktoś ma już ubezpieczony sprzęt albo ma jakieś doświadczenie w tym temacie? W jakiejkolwiek firmie (niekoniecznie compensa)?
Mi osobiście by zależało na ubezpieczeniu sprzętu od zniszczenia i kradzieży z mieszkania i ogólnie pojętego "terenu" - czy to na ulicy w mieście czy z samochodu. Da się coś w tym temacie załatwić?

GonzoG
09-04-2014, 22:53
Nie wiem jak Compensa, a tego całego OWU nie chce mi się czytać, poza tym są to pełne ogólne warunki.

Wiem natomiast, że PZU, Aviva i Allianz mają ofertę skierowaną pod fotografów, ale trzeba się kontaktować osobiście, bo nie jest to tak jak na zachodzi odrębna oferta, a "wariant specjalny" ubezpieczenia sprzętu firmy czy ubezpieczenia sprzętu elektronicznego.

Niestety Polska, to jeszcze nie zachód i nadal ubezpieczającego sprzęt traktują jak przestępcę, który tylko chce wyłudzać odszkodowanie, więc w warunkach jest cała masa zastrzeżeń i wyłączeń odpowiedzialności ubezpieczyciela.
I tak w PZU i Allianz (bo tych jestem pewien), jak wyrwą na ulicy aparat z ręki, ale nie pobiją, na tyle, że będzie potrzebny lekarz, to raczej ubezpieczenia się nie dostanie, bo mają tylko od kradzieży z rozbojem.

SerU
09-04-2014, 23:52
A może się ubezpiecz za granicą z pełną ochroną na terenie UE, łącznie z ubezpieczeniem OC?
Zrobiłem przykładową wycenę na stronie http://www.photoguard.co.uk/ dla wartości sprzętu 6000 funtów, w całej UE + 30 dni na całym świecie, z ochroną sprzętu w samochodzie, 1 mln funtów ubezpieczenie OC, przy założeniu, że w razie nieszczęście będziesz mieć tylko połowę sprzętu "przy sobie" i wyszło 22 funty miesięcznie lub 237 na rok.

Nie wiem, jak jest z ubezpieczeniem sprzętu, który "na stałe" jest w innym kraju - nie brnąłem przez warunki ubezpieczenia, ale może to jest jakieś rozwiązanie warte głębszego zastanowienia?

GonzoG
10-04-2014, 00:47
A może się ubezpiecz za granicą z pełną ochroną na terenie UE, łącznie z ubezpieczeniem OC?
Zrobiłem przykładową wycenę na stronie http://www.photoguard.co.uk/ dla wartości sprzętu 6000 funtów, w całej UE + 30 dni na całym świecie, z ochroną sprzętu w samochodzie, 1 mln funtów ubezpieczenie OC, przy założeniu, że w razie nieszczęście będziesz mieć tylko połowę sprzętu "przy sobie" i wyszło 22 funty miesięcznie lub 237 na rok.

Nie wiem, jak jest z ubezpieczeniem sprzętu, który "na stałe" jest w innym kraju - nie brnąłem przez warunki ubezpieczenia, ale może to jest jakieś rozwiązanie warte głębszego zastanowienia?

Jest tylko jedno małe "ale" przy ubezpieczaniu za granicą:

1) Do you only cover UK residents?
Yes. You must be a resident of, and domiciled in, the United Kingdom, the Channel Islands, Isle of Man or Northern Ireland. Sorry, we cannot cover residents of Eire.

I tak jest przy wszystkich ubezpieczeniach w UE (wyjątek to ubezpieczenia turystyczne i im pokrewne) - dostępne tylko do podmiotów z danego kraju.

SerU
10-04-2014, 00:53
A widzisz GonzoG - czyli się nie da - a szkoda, bo pewnie parę osób by się taką opcją zainteresowało, skoro w Polsce bandzior najpierw musi zrobić fotografowi z mózgu albo ciała galaretę za pomocą kopania zanim wypłacą odszkodowanie...

GonzoG
10-04-2014, 01:05
A widzisz GonzoG - czyli się nie da - a szkoda, bo pewnie parę osób by się taką opcją zainteresowało, skoro w Polsce bandzior najpierw musi zrobić fotografowi z mózgu albo ciała galaretę za pomocą kopania zanim wypłacą odszkodowanie...

Szkoda i do duża :(
Gdyby się dało, to pewnie każdy by już na wyspach ubezpieczył, bo tam mają najlepsze stawki w EU, ale prawo ubezpieczeniowe na to nie pozwala );

przemyslawdurczak
11-04-2014, 19:59
ja korzystałem w hestii z ubezpieczenia. kosztowało to jakieś 1200 zł za rok, ale na sprzęt wart 40000 + ciekawa rzecz - przeniesienie ciężaru dowodowego, czyli to ubezpieczyciel musi tobie udowodnić że celowo uszkodziłeś sprzęt a nie ty jemu, że stało się to przypadkiem

timi
11-04-2014, 20:03
przemyslawdurczak to ubezpieczenie jest na osobę prywatna czy na firmę?

stanseba
06-07-2014, 00:09
Chciałem zapytać, w jakiej firmie najlepiej ubezpieczyć sprzęt fotograficzny od kradzieży, wyjeżdżając na wycieczkę za granicę?

vacks
11-07-2014, 10:07
Właśnie, co polecacie? Mam nowy sprzęt i muszę go jak najszybciej ubezpieczyć, bo podróż coraz bliżej :/

Detleff
30-08-2014, 16:25
Krótka piłka - sprzętem zarabiam na życie, więc nie mogę sobie pozwolić na to żeby być wyautowanym z rynku na miesiąc. Jak działą policja itd wiadomo w życiu się nie odzyska sprzętu.
Szklarni mam sporo ale na reportaż ze slubu zabieram najczęściej 2 stałki i krótkie tele. Razem z korpusem (i zapasową, awaryjną puszką d90, licząc fakt, że migawka ma już 40k kłapnięć podejrzewam, że noszę przy sobie na ślubie ok 15 000 zł w sprzęcie.
Płącę za ubezpieczenie 500 zł na rok (602 264 478 tu namiar na moja agentkę jakby co, można siępowoływać na mnie jakby co priv), potencjalnie mogę mieć sprzęt do 40 k zł takei są widełki. Tak więc w skali roku przebitka jest niezła i jest to dość mocno opłącalne. W miesiącu robięminimum 3 śluby i to minimum, jak jest mały ruch. Każdy śłub – potencjalna kradziez albo inne przygody.
Bez ubezpieczenia wyszedłbym co najwyżej do parku obok postrzelać foty żonie. :P

GonzoG
30-08-2014, 17:02
Aktualnie tylko 2 firmy oferują ubezpieczenie sprzętu foto na ogólnych warunkach:
Warta
Compensa
W obu przypadkach trzeba sprzęt musi być własnością firmy. Koszt dla ubezpieczenia od wszystkiego co oferują na terenie całej Polski dla sprzętu o wartości ok 30 000zł, to 600-700zł.
W obu firmach trzeba dokładnie pytać, bo nie wszyscy agenci wiedzą, że można. Szczególnie w Warcie, gdzie w ich systemie nie ma możliwości wybrania sprzętu foto.

Pytałem oprócz tego w:
- PZU - brak odpowiedzi z wyceną
- Alianz - wszystko tylko nie foto
- Aviva - j.w.

sote
03-09-2014, 10:31
Hestia tez ubezpiecza

Detleff
04-11-2014, 11:51
Jak Aviva nie ubezpiecza foto jak ubezpiecza? Sam mam u nich, pisałem :) I to na dobrych warunkach. Może trafiłeś na agenta-ciemniaka.

GonzoG
04-11-2014, 13:53
Aviva - nie wiem jak ubezpieczyłeś, bo sprzęt foto wg. ich OWU jest wyłączony z pełnego ubezpieczenia. Tylko w siedzibie firmy.

Jędrula
05-11-2014, 22:58
A może odezwie się ktoś z kraju, komu kiedykolwiek wypłacono odszkodowanie z ubezpieczenia sprzętu???

GonzoG
08-11-2014, 10:33
A może odezwie się ktoś z kraju, komu kiedykolwiek wypłacono odszkodowanie z ubezpieczenia sprzętu???
W UK nie ma z tym żadnych problemów. Kolega jest tam fotografem i bez problemu ubezpieczyciel pokrył koszty zakupu nowego aparatu i obiektywu, nawet gdy ten wypadł mu z reki (chyba D5200 z N85/1.8 ). Jedynie to musiał wpłacić 50 funtów - bo u nich jest coś w rodzaju stałej opłaty w takich sytuacjach.

MichalC.
08-11-2014, 13:56
ta stała opłata to co payment, działa to tak jak u nas AC, do jakiegoś limitu pokrywasz ty, resztę ubezpieczyciel

Jędrula
10-11-2014, 00:48
Ja jednak ciekaw jestem nadal, czy nasi KRAJOWI ubezpieczyciele komukolwiek wypłacili za zniszczony/zagubiony sprzęt. Bo nawet jak ustalą składkę i podpiszą umowę, to jeszcze daleka droga do wypłaty.

lacha
17-12-2014, 10:46
Dwukrotnie bez zająknięcia wypłacono mi odszkodowanie z Hestii. Wypłacono kwotę z faktury, którą dostałem z NPS. Teraz jestem w Compensie. Ubezpieczenie jest, że tak powiem "od wszystkiego" na całą UE. Płacę ok 5% wartości sprzętu na rok.

Coyote
23-05-2016, 12:12
Mam zamiar kupić Nikona D500 ze szkiełkami i zastanawiam się nad ubezpieczeniem tego sprzętu. Haczyk jest taki, że trzeba ubezpieczyć w momencie zakupu.
Warunki ubezpieczenia pod linkiem:
http://sklepy.mediaexpert.pl/zlotow_piasta/korzysci/regulamin/OWU_PGNNW_full.pdf
Proszę o odpowiedź tych, którzy korzytali z takiego ubezpieczenia. Czy warto?

GonzoG
23-05-2016, 12:45
Te ubezpieczenia to wyciąganie kasy od ludzi. Jak chcesz ubezpieczyć aparat to wybierz się do firmy ubezpieczeniowej.
A tym bardziej jeśli mowa o jakimkolwiek ubezpieczeniu czy gwarancji dawanej przez MediaExpert. Oni nie chcą wywiązywać się z odpowiedzialności sprzedawcy nałożonej przez ustawę, a co dopiero z dodatkowej...

wiatrak1
23-05-2016, 13:13
A tak w ogóle to orientuję się ktoś o co chodzi w tym, że w przypadku np. MediaMarkt pisze 12 miesięcy gwarancji, a np. Avans ma w specyfikacji 24 miesiące na aparat?

GonzoG
23-05-2016, 14:23
O to, że część z nich nie wie co sprzedają.

muszyn88
06-07-2016, 16:23
Zawsze można ubezpieczyć mieszkanie i dodatkowo sprzęt, który się posiada ;) jeśli chodzi o kradzież ;)

notdot
06-07-2016, 19:23
A co z wyjściem w teren?

GonzoG
06-07-2016, 23:50
Na wyjście w teren musisz mieć ubezpieczenie na sam sprzęt foto.
Dla firm jest takie dostępne, dla osób prywatnych nie wiem, ale chyba jeszcze nie ma nic dobrego.

mori
07-07-2016, 13:30
A czy ktoś może powiedzieć gdzie obecnie jest najlepsze ubezpieczenie sprzętu foto dla firm? Najlepiej z opcją na EU.

jmiron
10-07-2016, 23:26
A czy ktoś może powiedzieć gdzie obecnie jest najlepsze ubezpieczenie sprzętu foto dla firm? Najlepiej z opcją na EU.

Aby odpowiedzieć na to pytanie należałoby przeczytać warunki ubezpieczenia wszystkich firm ubezpieczeniowych, a jest ich chyba ze czterdzieści.
Jako, że pracowałem wiele lat w firmie ubezpieczeniowej, podaję kilka informacji na temat ubezpieczenia sprzętu elektronicznego w tym fotograficznego. Przeczytałem przed chwilą ogólne warunki tych ubezpieczeń w PZU i Allianz. PZU ubezpiecza sprzęt elektroniczny tylko we wskazanym lokalu, czyli nie ubezpiecza sprzętu w terenie. Jeżeli chodzi o kradzież sprzętu z takiego lokalu {miejscu ubezpieczenia} to musi to być kradzież z włamaniem,a lokal odpowiednio zabezpieczony. Rabunek tez tylko we wskazanym w umowie lokalu i tu nieprawdę pisze kolega wyżej, że muszą być ślady pobicia, wystarczy groźba użycia niebezpiecznego narzędzia . Allianz ubezpiecza też sprzęt w trakcie przenoszenia ale w takim przypadku stosuje minimalny 25% udział własny. Ofert innych firm jeszcze nie czytałem, ale z własnego doświadczenia wiem, że o ubezpieczeniu aparatu w trakcie robienia zdjęć w terenie niema co marzyć. Dodam jeszcze, że w tego typu ubezpieczeniach jest masę wyłączeń i definicji, dlatego musimy zawsze dokładnie czytać te ich warunki ubezpieczeń i w żadnym przypadku nie ufać jedynie paplaninie agenta.

Arcytin
07-03-2022, 20:59
Cześć ;-) Odgrzebuję starocia z 2016 - gdzie szukać ubezpieczenia? Nie na firmę. Mam ergo hestia, compensa niestety nie ma takiej oferty, simplesurance - nie jestem pewna tej firmy patrzac na opinię. Najlepiej pełna ochrona - włącznie z przypadkowym uszkodzeniem. Wiecie gdzie szukać dalej ?

Jacenty Z.
31-03-2022, 10:47
Cześć ;-) Odgrzebuję starocia z 2016 - gdzie szukać ubezpieczenia? Nie na firmę. Mam ergo hestia, compensa niestety nie ma takiej oferty, simplesurance - nie jestem pewna tej firmy patrzac na opinię. Najlepiej pełna ochrona - włącznie z przypadkowym uszkodzeniem. Wiecie gdzie szukać dalej ?

Hej. Może spytaj firmy Prestatio z Torunia. Na pewno ubezpieczają sprzęt foto w momencie zakupu i dają obie opcje, o które pytasz. Z tego co rozumiem natomiast, Ty sprzęt już masz i chciałbyś doubezpieczyć - nie wiem, czy mają też taką możliwość.

ts147
20-07-2022, 21:01
Czy ktoś może ostatnio przechodził temat ubezpieczenia sprzętu foto w trakcie podróży do USA? Większość ubezpieczeń turystycznych oferuje śmiesznie niskie ubezpieczenia sprzętu elektronicznego.

czupacabra
21-07-2022, 18:59
Prywatnej osobie ubezpieczą sprzęt tylko od kradzieży i to jak jeszcze zgłosisz kradzież na policję. Od przypadkowych uszkodzeń typu upadł i się zepsuł nikt nie ubezpiecza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ts147
21-07-2022, 19:06
Dokładnie o takie ubezpieczenie od kradzieży, a nie od uszkodzenia mi chodzi.

czupacabra
21-07-2022, 22:01
Chyba każde TU to oferuje, musisz popatrzeć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ts147
22-07-2022, 09:55
Oferują, ale na poziomie tak jak napisałem wyżej 1000-4000 PLN w najwyższych opcjach, co jak wiemy nie wystarczy nawet na 1 obiektyw często. Typowe pakiety nie mają opcji rozszerzenia opcji elektroniki do jakiś wyższych pozycji. Wysłałem zapytanie do brokera o jakieś bardziej specjalistyczne ubezpieczenie ale nie mam jeszcze zwrotki. Myślałem, że ktoś może pracujący zawodowo korzysta z tego typu ubezpieczeń i doradzi jakąś opcję.

adalbert7
04-08-2022, 18:25
Są ubezpieczenia, niestety dość drogie, ale takie zawierane w momencie kupna nowego sprzętu u niektórych sprzedawców. Takie ubezpieczenia obejmują również zniszczenie sprzętu w przypadku np. upadku. Są te ubezpieczenia możliwe nawet do 5 lat.