Zobacz pełną wersję : Zakupy a przelewy zagraniczne jak najtaniej?
Witam serdecznie do tej pory robiłem tak, iż podawałem numer karty i płaciłem w sklepach za granicą. Bank robił jakiś tam przelicznik i płaciłem za towar za granicę. Przelicznik ten albo inaczej jego wielkość różnorodnie wychodziła. Dlatego mam pytanie czy ktoś zna jak najtaniej przeliczać złote na dolary i w jaki sposób dokonywać takie tranzakcie?
jesli taki problem zaczyna Cie dręczyć to załóz sobie konto dolarowe i płać w dolarach. A jeśli robisz zakupy za relatywnie niskie kwoty dolarów to przełykasz śline i żyjesz dalej :)
No mam konto dolarowe w Pekao tylko nie mam do niego wydanej karty.
Jutro udam sie do placówki i spytam jak to wygląda.
tak chyba najlepiej - przydaje się tez na wyjazdach zagranicznych taka opcja.
Zarejestruj się w Kantorze Alior (https://kantor.aliorbank.pl/register/personal?recommendation=14QWRCWH63CC), załóż konto w dolarach i euro, zamów do nich karty debetowe. Kup tyle waluty ile potrzeba Ci (po bardzo dobrym kursie) i płać kartą w odpowiedniej walucie, unikniesz przewalutowania. Ma to szczególne znaczenie przy zwrotach, bo na kartę złotówkową przeliczają po innym kursie.
Konta są darmowe, karty też jeśli się ich używa. Dodatkowo jedna wypłata miesięcznie z zagranicznego bankomatu jest bezpłatna (płatności w sklepach zawsze).
Również przelewy zagraniczne są darmowe, a czasem i tak trzeba zapłacić.
A jak podasz przy rejestracji ten kod 14QWRCWH63CC, to i ja zarobię.
Jakie opłaty są związane w związku z utrzymaniem takiego konta?
Już dopisałem. Konta całkowicie za darmo. Karty za darmo, jeśli chociaż raz w ciągu 6 miesięcy ich użyjesz. Przelewy walutowe BEN i SHA za darmo, jeśli waluta była kupiona u nich.
Ja całkiem niedawno w Aliorze złożyłem wniosek o konto walutowe. Przyda się jeszcze walutomat.
Ja zadzwoniłem do pekao i muszę zrobić przerobienie z mojego zwykłego konta na ero coś tam coś tam. Opłata miesięczna 1,2 dollars americanos. I mogę płacić za darmo :-) bez dodatkowych kosztów. A jeśli zapłacę 4 razy w miesiącu opłata wyniesie ,99 centa. Mi to odpowiada.
ja mam w syncu i wniosek o konto walutowe rozpracowalem z pracy czatując z bankierem :)
Ja korzystam jak się da z Paypal a jak nie to mam kartę w mBanku do transakcji internetowych. Zwykłej kredytowej wolę jednak nie podawać pomimo możliwości ustawienia limitu. W mBanku ta karta kosztuje ale nie pamiętam ile. Przewalutowanie jest ale nie kupuję tam sprzętu za tysiące dolarów.
Podobnie działa konto walutowe w WBK.
Opłata za prowadzenie oraz kartę Mastercard, to 10euro lub 10 dolarów rocznie w zależności od rodzaju waluty na koncie. Podczas wypłaty z bankomatu za granicą płacimy 1,5 euro lub dolarów, natomiast wszelkie zakupy kartą w sklepach są bez dodatkowych opłat. Jeśli pamiętam, to wypłata w banku również.
Tylko po co płacić, skoro można mieć za darmo?
Hmm. A co w przypadku jeśli chcę mieć konto walutowe, ale z karty korzystam rzadziej niż raz na 6m-cy, np. tylko podczas wakacji?
Wówczas nie jest to już konto bezpłatne. Pytanie co komu bardziej pasuje, ale faktycznie jeśli poszukać, to można znaleźć dobrą ofertę dla siebie.
To wystarczy zamówić kartę przed wyjazdem. Wystarczy dokonać jednej operacji w ciągu 6 miesięcy od jej wydania, żeby była bezpłatna (do końca terminu ważności).
Mimo, że mam darmowe konta walutowe w Citi, to założyłem te konta głównie za względu na doskonały kurs zakupu walut. A i darmowe przelewy walutowe też już mi się przydały.
ja korzystam z mbanku i wymieniam waluty w internetowym kantorze. Wszystko za free:) kurs jest niższy od mbankowego a i obsługa dość prosta.
eristoff
10-04-2014, 22:56
No to ja mam podobnie jak TOP67, Walutowe konto w SYNC + karta za free, ale wymiana waluty poprzez internetowykantor.pl, jakoś bardziej mi przypadł do gustu niż ten synca, ale zrobiłem jeszcze manewr że dodałem kartę do paypala, tylko domyślnie waluta była ustawiona w zł i telefonicznie trzeba było zmienić na $, skutek taki że mam najtańsze $ + wygodę paypala + 0 dziwnych kosztów paypalowych + bezpieczeństwo paypala. A na koncie walutowym 1,5$.
@fotmax w takim przypadku po co sobie zawracać głowę kartą walutową.
A ja mam jeszcze pytanie, jak najtaniej wpłacić $ (gotówka) na konto walutowe w SYNC ?