PDA

Zobacz pełną wersję : mam romans

kazak
09-04-2014, 00:33
jak wyżej: niesiony chęcią dotknięcia małego obrazka na cyfrze, zakupiłem najtańsze(?) pełnoklatkowe body na rynku.
Mam d100 i d200 (fociłem też sporo d300 i mniej d5100) a do tego cały zestaw szkieł i innych klamotów. Próbowałem ostatnio robić zdjęcia na aukcje i po prostu... zwątpiłem. Potem obejrzałem foty z zestawu C5d+50 1.8 które zrobiłem no i jest różnica na plus bezsprzecznie, choć na minus wszystko inne. Ale mnie to gryzie...

Antonioo
09-04-2014, 01:05
jak wyżej: niesiony chęcią dotknięcia małego obrazka na cyfrze, zakupiłem najtańsze(?) pełnoklatkowe body na rynku.
Mam d100 i d200 (fociłem też sporo d300 i mniej d5100) a do tego cały zestaw szkieł i innych klamotów. Próbowałem ostatnio robić zdjęcia na aukcje i po prostu... zwątpiłem. Potem obejrzałem foty z zestawu C5d+50 1.8 które zrobiłem no i jest różnica na plus bezsprzecznie, choć na minus wszystko inne. Ale mnie to gryzie...

. . . . . . . . . ale o sooooo chodziii ?

GonzoG
09-04-2014, 01:24
. . . . . . . . . ale o sooooo chodziii ?

+1, bo też nie czaję bazy.

zako
09-04-2014, 06:45
+1, bo też nie czaję bazy.

Okres mamy wielkopostny, to i gorzkie żale (w kwestiach mocno ogólnych też) są na miejscu(?) ;)

kazak
09-04-2014, 06:47
generalnie o przesiadkę na firmę pod znakiem C. I nie chodzi tu o firmę.... tylko o FX. Co jednak wiąże się z wyprzedażą, a tu sentymenty górę biorą. Czy jaśniej jest?

Okres mamy wielkopostny, to i gorzkie żale (w kwestiach mocno ogólnych też) są na miejscu(?) ;)
tu nie tylko chodzi o żale, ale pokutę i zadość uczynienie

blaise1973
09-04-2014, 07:28
Jak znam życie, jeden kolega doradzi Ci pozostanie w systemie, drugi przejście do Canona, a Ty - jak nasz premier (przynajmniej wg Nelli) - nadal będziesz stał w rozkroku...:)

tomek s
09-04-2014, 08:54
Sprzedaj wszystko, kup owce i jedź w góry.
Pozdr

!AGresT
09-04-2014, 09:01
I to jest bardzo dobra koncepcja.

morzon
09-04-2014, 11:33
no i jest różnica na plus bezsprzecznie, choć na minus wszystko inne.

No, to dość zawiłe jest jak dla mnie...

kazak
09-04-2014, 12:05
No, to dość zawiłe jest jak dla mnie...
przesiadłeś się z DX o ile mnie pamięć x postów do tyłu nie myli?

matys
09-04-2014, 12:06
"...bo pić, to trzeba umić..." ;)

kazak
09-04-2014, 12:08
Pozdr
to rozwiązałoby problem, ale nie wiem czy owcą zrobię zdjęcie, a co do zostania w rozkroku nie mogę... finanse, czyli coś z czym premier chyba nie do końca się liczy, bo mu żyje się lepiej:D

!AGresT
09-04-2014, 12:17
to rozwiązałoby problem, ale nie wiem czy owcą zrobię zdjęcie

:) :) :)

cz4rnuch
09-04-2014, 12:22
...to rozwiązałoby problem, ale nie wiem czy owcą zrobię zdjęcie... Jeśli bagnet nie pasuje to spróbuj freelensingu. Efekty mogą być ciekawe a i obrońcom zwierząt się nie narazisz bo to metoda małoinwazyjna(razem, osobno?) ;)

kazak
09-04-2014, 12:46
by ten wątek był konstruktywny bardziej. czy ktoś miał w ręku 70-210 canona F4/ F3.5-4.5 i mógłby potwierdzić że właściwości optyczne i prędkość AF nie odbiegają od nikkora 70-210 4-5.6D? Bo miałem w ręku elke (70-200 v1.), jest porażająco szybka i ostra jak należy, ale ma tak rzucający się w oczy kolor.

ZYSKI
09-04-2014, 12:47
Miałem nie dawno podobny dylemat (przesiadka), sprzedałem Lumix GX7 plus szkiełka (wiadomo, że ze stratą), teraz jest A7 z 24-70, raz się żyje :)

GonzoG
09-04-2014, 13:03
by ten wątek był konstruktywny bardziej. czy ktoś miał w ręku 70-210 canona F4/ F3.5-4.5 i mógłby potwierdzić że właściwości optyczne i prędkość AF nie odbiegają od nikkora 70-210 4-5.6D? Bo miałem w ręku elke (70-200 v1.), jest porażająco szybka i ostra jak należy, ale ma tak rzucający się w oczy kolor.

W dobrych i bardzo dobrych warunkach AF w Canonie jest szybszy niż w Nikonie i raczej nie ma znaczenia jakie szkło (ale pojedynczy). Przy słabym świetle to różnie bywa z tą szybkością.

Ciągły AF w Canonie to dopiero najnowsze modele albo 1D/s/X, bo w starszych jakoś tam działał tylko na środkowym punkcie i tylko w idealnych warunkach.

elanek
09-04-2014, 13:11
Pozdr

Alpaki kup, będzie bardziej trendy.

kazak
09-04-2014, 13:35
Ciągły AF w Canonie to dopiero najnowsze modele albo 1D/s/X, bo w starszych jakoś tam działał tylko na środkowym punkcie i tylko w idealnych warunkach.

To jeden z minusów o którym wspominałem na starcie, że dysponuję wyłącznie środkowym (ale w d100 używałem wyłącznie centralnego, więc przeżyję) i nie wiem czy jeszcze nie ogarnąłem jak ją włączyć, czy nie ma czegoś takiego jak lampa wspomagania AF, bez zewnętrznej?

kazak
09-04-2014, 14:39
Alpaki kup, będzie bardziej trendy.
może wtedy nie zbaranieje:D

ranbir kapoor
09-04-2014, 14:57
to rozwiązałoby problem, ale nie wiem czy owcą zrobię zdjęcie :D

Da sie
Fotografia otworkowa

GonzoG
09-04-2014, 15:06
To jeden z minusów o którym wspominałem na starcie, że dysponuję wyłącznie środkowym (ale w d100 używałem wyłącznie centralnego, więc przeżyję) i nie wiem czy jeszcze nie ogarnąłem jak ją włączyć, czy nie ma czegoś takiego jak lampa wspomagania AF, bez zewnętrznej?

Nie ma. W Canonie wspomaganie AF jest tylko z lampy wbudowanej (tej nie ma w 5D) lub zewnętrznej.

kazak
09-04-2014, 15:22
Nie ma. W Canonie wspomaganie AF jest tylko z lampy wbudowanej (tej nie ma w 5D) lub zewnętrznej.

więc nieznalezienie tej lampki to nie wada mojego wzroku

Rogass
10-04-2014, 23:32
Ale w czym problem? Sprzedaj to co masz i kup Canona. Albo nie sprzedawaj i rob zdjecia Nikonami. Daj sobie spokoj z zumami i innymi duperelami. 5d + 40/2.8 to jest swietny zestaw. Nie pytaj mnie tylko o to jak to sie ma do Nikonow, Sony i innych takich. Aprat jak aparat, robi zdjecia i da sie go urzywac. Dla mnie ISO 3200 jest ok. Znjada sie tacy co im ISO 400 szumi. Dla mnie AF jest wystarczajaco szybki. Dla kogos bedzie bardzo wolny. Nie ma LV, wiec ktos powie, ze byle m43 jest lepsze. Decyzja jest Twoja. Kupisz albo nie. Jak kupisz i nie bedzie pasowal, to sprzedasz bez straty i tyle.

ZYSKI
11-04-2014, 07:13
Ale w czym problem? Sprzedaj to co masz i kup Canona. Albo nie sprzedawaj i rob zdjecia Nikonami. Daj sobie spokoj z zumami i innymi duperelami. 5d + 40/2.8 to jest swietny zestaw. Nie pytaj mnie tylko o to jak to sie ma do Nikonow, Sony i innych takich. Aprat jak aparat, robi zdjecia i da sie go urzywac. Dla mnie ISO 3200 jest ok. Znjada sie tacy co im ISO 400 szumi. Dla mnie AF jest wystarczajaco szybki. Dla kogos bedzie bardzo wolny. Nie ma LV, wiec ktos powie, ze byle m43 jest lepsze. Decyzja jest Twoja. Kupisz albo nie. Jak kupisz i nie bedzie pasowal, to sprzedasz bez straty i tyle.

A może Alpha 7 lub 7r, też robi zdjęcia i da się go używać :) , każdy ma swoje wady i zalety

kazak
11-04-2014, 10:47

Właśnie sprzedaję i tu jest pies pogrzebany bo długo składałem ten zestaw. Zakupiłem na razie 20-35L i 50 1.8, jestem oczarowany możliwościami matrycy, ale w mojej opinii D200 to lepszy pod wszystkimi innymi względami aparat (i zamiast inwestować np w 70-200L zostawię go sobie z 70-210AF-D, tym bardziej że kupiłem ledwo dotarty egzemplarz) a do portretowania planuję wymienić matówkę na EES i wkręcać na przemian Jupitera 9 i Pentacona 135 2.8- może jeszcze coś w okolicy 55 1.4, co razem da mi więcej niż wystarczający zestaw)

A może Alpha 7 lub 7r, też robi zdjęcia i da się go używać :) , każdy ma swoje wady i zalety

aparat nie jest aż taki ważny, oczywiście fizyczne właściwości się zmieniają: obrazek, ergonomia... bla bla bla. Mnie bardziej doskwiera czasem jakaś psychologiczna bariera żeby wyjąć aparat. Bo głupio, bo nie wypada i raz czy drugi przepuściłem chwili która już nie wróci.