Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Adobe Lightroom Mobile.

GoOrange
08-04-2014, 23:47
Nowość od Adobe. Czy ktoś już sprawdził ten wynalazek?

http://www.adobe.com/products/lightroom-mobile.html

wywar
09-04-2014, 18:17
Ja testowałem przez chwilę i lipa że nie można stosować swoich presetów z LR. Nie doszedłem też do tego jak się zmienia rozdzielczość.

burton
09-04-2014, 18:50
Planują jeszcze wersję na iPhone ! Idiotyzm kompletny. Poza tym jest to wersja tylko na chmurę Adobe z comiesięcznymi opłatami.

wywar
09-04-2014, 20:08
Pomysł jest fajny, ale funkcjonalność lipa. Np. chcę ustawić ten sam WB dla 20fotek i muszę każdą z osobna klikać zamiast zaznaczyć co się chcę. Chciałbym zmienić rozdzielczość tych 20 zdjęć i nie mogę. Sync przepuszcza wszystko przez chmurę - nie ma netu i pupa z synchro. Dla osób puszczających ciepłe foty z terenu super sprawa .

mplutek
11-04-2014, 16:16
Program ten bardzo mi się podoba. Jest to doskonale uzupełnienie Lightrooma tradycyjnego. Szkoda tylko ze zdjecia synchronizują sie tak wolno (mam neta 10 mega).

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Mosquito
21-04-2014, 19:56
To bardzo interesujący kierunek. Teraz faktycznie funkcjonalność tego rozwiązania jest bardzo ograniczona.
Jednak kolejne odsłony tej aplikacji mogą wnieś troszkę świeżości do monotonnej obróbki zdjęć przed kompem.

Jak dla mnie jedyna opcja, którą w tej chwil zamierzam sprawdzić/wykorzystać w codziennej pracy to wstępna selekcja kadrów. Selekcja kadrów nigdy nie jest porywająca, teraz może uda się to zrobić w jakimś przyjemnym miejscu ;]

PS przygotowuję mały filmik z prezentacją Lightroom Mobile w praktyce, postaram się podrzucić go niedługo na forum.

mplutek
21-04-2014, 20:03
Będę czekał na filmk. Co do selekcji zdjeć na iPadzie to fajnie się ją wykonuje ale ja miałem problem z zgraniem 2000 zdjęć. Trwało to bardzo długo i chyba nie chodzi o szybkość mojego neta.

Mosquito
21-04-2014, 20:09
Będę czekał na filmk. Co do selekcji zdjeć na iPadzie to fajnie się ją wykonuje ale ja miałem problem z zgraniem 2000 zdjęć. Trwało to bardzo długo i chyba nie chodzi o szybkość mojego neta.

U mnie to zadziało bardzo szybko, byłem nawet zaskoczony. Choć zgrałem bardzo małą liczbę zdjęć jakieś 20-30 kadrów aby sprawdzić jak działa aplikacja.

Pewnie w praktyce przy dużej ilości kadrów zaczynają się schody.

mplutek
21-04-2014, 21:14
U mnie były schody takie iż jak pobierałem wszystkie zdjęcia na tablet, po wejściu w galerię na konkretne zdjęcie musiało się one tak jakby doładować. To pierwsza wersja tej apki więc pewnie dużo jeszcze jest w niej do poprawy (chyba już wyszła nawet jakaś drobna aktualizacja). Ogólnie sama aplikacje jest ok i w przyszłości na pewno będę z niej korzystał.

wywar
22-04-2014, 14:51
Do selekcji fotek dobry jest photosmith.

hulk2012
22-04-2014, 17:43

Testowałem obydwa. Powiem ze nigdy nie polegalbym na 10" ekranie i selekcji wybranych zdjeć bez możliwości podglądu selektywnego np 10 dla porównania. A oto w tym chodzi. Tak samo jak dokonujemy selekcji porównując w wizjerze i pstrykajac zdjęcie, tak samo wyglada selekcja zdjeć juz do edycji. Nie jest rozwiązaniem przeglądając zdjęcia pojedynczo dokonać prawidłowej selekcji a za to przecież płaci nam klient. Od szczegolowej selekcji sie zaczyna.

Borat1979
22-04-2014, 18:59
To bardzo interesujący kierunek. Teraz faktycznie funkcjonalność tego rozwiązania jest bardzo ograniczona.
Jednak kolejne odsłony tej aplikacji mogą wnieś troszkę świeżości do monotonnej obróbki zdjęć przed kompem.
No bez jaj. Ostatnio z ciekawości chciałem zobaczyć jak wygląda na telefonie wyeksportowany projekt ulotki. Jak postawiłem telefon obok monitora to wyglądało jak dwa inne projekty :) Gradientów to prawie nie było widać a tam gdzie były jakieś jasne przejścia to wszytko było białe.

Dlatego nie bardzo rozumiem w jaki sposób ten mobilny LR miałby w jakikolwiek sposób wnieść świeżość bo jedyne do czego się nada to pobieżne przejrzenie fotek, tagowanie itp.

mplutek
22-04-2014, 20:39
No bez jaj. Ostatnio z ciekawości chciałem zobaczyć jak wygląda na telefonie wyeksportowany projekt ulotki. Jak postawiłem telefon obok monitora to wyglądało jak dwa inne projekty :) Gradientów to prawie nie było widać a tam gdzie były jakieś jasne przejścia to wszytko było białe.

Dlatego nie bardzo rozumiem w jaki sposób ten mobilny LR miałby w jakikolwiek sposób wnieść świeżość bo jedyne do czego się nada to pobieżne przejrzenie fotek, tagowanie itp.

Masz słaby telefon :)

mplutek
22-04-2014, 20:40

Słyszałem o nim raczej słabe opinie. Nie ma wersji demo więc nie kupię go w ciemno.

Mosquito
22-04-2014, 22:11

Dla mnie jest to po prostu interesujący kierunek. Wiadomka, teraz to tylko gadżet i trudno rozważać go w "profesjonalnej" pracy. Ale za 4-5 lat? Według mnie może to pójść w interesującym kierunku.

Czas pokaże. Na tym etapie nie warto ani wpadać w zachwyt/ani marudzić "po co to komu?!".

Obiecałem, że wrzucę filmik jak ten program się prezentuje:

0wXorWx-yJw

Zapraszam, a ja ruszam do pit-ów ;]

Borat1979
22-04-2014, 23:23
Dla mnie jest to po prostu interesujący kierunek. Wiadomka, teraz to tylko gadżet i trudno rozważać go w "profesjonalnej" pracy. Ale za 4-5 lat? Według mnie może to pójść w interesującym kierunku.
Pod warunkiem, że ekrany telefonów i tabletów będą miały lepsze odwzorowaniu barw. Bo dzisiaj to samo zdjęcie czy grafika na oczojebnym AMOLED Samsunga wygląda zupełnie inaczej niż na na ekranie IPS Sony.

wywar
17-06-2015, 08:31
Pytanko. Jest sytuacja: jestem w terenie i pstrykam fotki jakiegoś wydarzenia. Muszę na gorąco z terenu wysłać 5-10 fotek na maila lub zamieścić na FB. Zabieram ze sobą iPada z LR mobile. Podłączam go do aparatu za pomocą amajzingowego kabelka, wybieram owe 5-10 fot i importuję. Odpalam LRM, tworzę nową kolekcję i dodaję 5-10 fotek z rolki. Wykonuję proste operację typu kadrowanie, jasność/kontrast. W razie potrzeby kopiuję ustawienia z jednej foty i wklejam do następnych. Mam już gotowe fotki i chcę je zapisać do rolki w rozdzielczości 1042 na dłuższym boku. Potem z rolki wrzucam na FB i wysyłam mailem. Nie mogę poradzić sobie z zapisem fotek i zmianą rozdziałki. LRM chce mi się synchronizować z chmurą, a ja nie chcę synchro tylko zapis do rolki. Jest jeszcze opcja "edit in" i wybieram np. snapseed i zapisuję, ale muszę to robić dla każdej fotki oddzielnie. Jak to ogarnąć?

piom
17-06-2015, 11:02
też bym tak chciał :)