Zobacz pełną wersję : Jakie obiektywy?
termobulbulator
08-04-2014, 21:39
Witam.
Opis:
W najbliższym czasie będę miał do dyspozycji 2800zł, które przeznaczę na Nikona d5100 + obiektywy i tutaj rodzi się pytanie, jakie te obiektywy? Jestem amatorem, była dziewczyna miała lustrzankę i spodobało mi się to, że mogę tak kontrolować nad obrazem i uchwyceniem danej rzeczy/osoby, jak i jakością tych zdjęć(proszę mnie nie przekonywać do bezlusterkowców). Najbardziej lubię robić zdjęcia ludzi. Jako, że jestem dopiero początkującym, a D5100 nie ma silnika, to w grę wchodzą tylko obiektywy z własnym silnikiem(przynajmniej na początku).
Konkrety:
Amator. Body d5100 + obiektywy ≤ 2800zł. Do czego? Głównie portrety w plenerze, dodatkowo zdjęcia z wyjazdów(góry, doliny, miasta, morze itp. itd.) + z imprez. Oczywiście inne zdjęcia też będę robił, ale to jest mniej ważne.
Ja myślałem nad kitowym 18-55 + 55-200 od nikkora.
Co Wy byście mi polecili?
Może d5200 + 18-105? Uniwersalne ogniskowe, porobisz zdjęcia, to po jakimś czasie sam będziesz wiedział co dokładnie Ci brakuje :)
termobulbulator
08-04-2014, 22:05
Niestety za droga impreza, zdecydowałem już jakie body mi odpowiada i raczej już tego nie zmienię.. gdy kupię d5100 + obiektywy, to później będę jeszcze musiał kupić jakiś porządny statyw i lampę , więc z tym mi też zejdzie, gdy kupię d5200, to będę zbierał na obiektywy i co później, gdzie jakiś statyw, a o lampie nie wspomnę, kompletowanie takiej lustrzanki u mnie trwałoby wtedy ponad rok..
Borat1979
08-04-2014, 22:17
nikkor 18-105 + nikkor 35/1.8 i na początek wystarczy
Ewentualnie Tamron 17-50/2.8 lub sigma 17-50/2.8 + nikkor 35/1.8
sigma 17-50/2.8 powinna zmieścić się w budrzecie
prawie ;)
sigma 17-50/2.8 powinna zmieścić się w budrzecie
prawie ;)
I jeszcze na mini-słownik ortograficzny zostanie...
(no nie mogłem się powstrzymać)
O k...., chyba o jedno za dużo :oops:
poszukałbym na allegro aparatu od kogoś kto myślał, że kupi lustrzankę i będzie robił super zdjęcia, a po rozczarowaniu się jej pozbywa, jest nawet aukcja ze wspomnianym przez Ciebie 18-55 koniecznie VR bo mój bynajmniej zadowoliłby niejednego masochistę lubiącego podcinać się ostrymi obrazami, a do tego 55-200 będzie git i mógłbyś wtedy kupić stałkę 35dx, ale poszukałbym sigmy 50-150 2.8 (może być nawet z lekka zdezelowana z zewnątrz) byle by w egzemplarzu nie występował back, ani front focus, nie sprawiała wrażenia mającej się zaraz rozpaść i dawała zadowalającą ostrość, a choć pewnie wówczas przekroczysz nieznacznie założony limit ~200zł, złożysz zestaw 18-55 i 50-150... to nie pożałujesz:)
Nie miałem nigdy 18-105, więc tylko z forum wiem że to również dobry wybór
generalnie odsyłam do pixel peeper... po użyciu tej wyszukiwarki i konfrontacji z cenami allegro, możesz samodzielnie dokonać wyboru.
tak naprawdę to poleciłbym Ci kupić d5000 i do tego 2x 2.8 np tamrona+sigmę... cena aparatu jaki nabędziesz spadnie (znacznie) optyki nie
Borat1979
09-04-2014, 00:49
jest nawet aukcja ze wspomnianym przez Ciebie 18-55 koniecznie VR bo mój bynajmniej zadowoliłby niejednego masochistę lubiącego podcinać się ostrymi obrazami
18-55 jak na tani plastik jest przyzwoity ale miej litość i nie opowiadaj bajek o jakiejś super ostrości.
yyy... obstaje przy swoim
oczywiście to nie kosztująca 10x tyle tokina
jeżeli chodzi o szkło wziąłbym N18-105 jest uniwersalnie co pozwoli Ci zdobyć info na temat co tak naprawę potrzebujesz. Zastanów się nad body czy warto pchać kasę w ten model? może coś używanego a resztę przeznaczyć na 18-105 i 35? wg mnie to świetny zestaw.
Borat1979
09-04-2014, 13:47
yyy... obstaje przy swoim
Możesz sobie obstawiać nie zmienia to faktu że 18-55 ma przyzwoitą ostrość od f/5.6
pastwisko
09-04-2014, 14:18
później będę jeszcze musiał kupić jakiś porządny statyw i lampę
statyw to jeszcze jako tako rozumiem, ale po co ci ta lampa?
blaise1973
09-04-2014, 14:24
Jeśli już musisz poprawiać innych, to sam kup sobie słownik.
(no nie mogłem sie powstrzymać):)
Zgadzam się z tym, że 18-55 ma przyzwoitą ostrość od 5,6 chociaż mnie osobiście najbardziej odpowiadało na F11 ale to odczucie subiektywne. Minus tego obiektywu to praktycznie brak pierscienia ustawiania ostrości (bo to co jest to jakaś prowizorka), no i obiektyw kręci przednią soczewką jak ustawia ostrość co wyklucza stosowanie niektórych filtrów. Za takie drobne pieniądze to jest więcej niż ok. Mnie przestawał wystarczać zakres i zmieniam na 18-105 a tamten idzie do sprzedania.
W najbliższym czasie będę miał do dyspozycji 2800zł, które przeznaczę na Nikona d5100 + obiektywy i tutaj rodzi się pytanie, jakie te obiektywy? Jestem amatorem, była dziewczyna miała lustrzankę i spodobało mi się to, że mogę tak kontrolować nad obrazem i uchwyceniem danej rzeczy/osoby, jak i jakością tych zdjęć(proszę mnie nie przekonywać do bezlusterkowców). Najbardziej lubię robić zdjęcia ludzi.(...)
Do czego? Głównie portrety w plenerze, dodatkowo zdjęcia z wyjazdów(góry, doliny, miasta, morze itp. itd.) + z imprez. Oczywiście inne zdjęcia też będę robił, ale to jest mniej ważne.(...)
Co Wy byście mi polecili?
Fuji X20. Aparat mały i poręczny o bardzo dobrych osiągach, ludzi można nim fotografować bardziej dyskretnie niż lustrzanką, jak znalazł do kieszeni kurtki na imprezy i na wycieczki w plener, a jeszcze sporo kasy zostanie. W portretach plenerowych zapewne też całkiem dobrze się spisze.
Możesz sobie obstawiać nie zmienia to faktu że 18-55 ma przyzwoitą ostrość od f/5.6
zasadniczo na 55mm inaczej się nie da...
sokolnik
09-04-2014, 14:55
Do czego? Głównie portrety w plenerze, dodatkowo zdjęcia z wyjazdów(góry, doliny, miasta, morze itp. itd.)
17 - 18mm to zbyt wąsko do krajobrazu czy architektury. Pamiętaj o tym. Można fotografować ale ciężko jest się "zmieścić).
pastwisko
09-04-2014, 15:00
17 - 18mm to zbyt wąsko do krajobrazu
No tak dziś sie bez 10mm krajobrazu nie sfoci, świat się strasznie rozciągnął przez te paredziesiąt lat od czasów klasyków takich jak Adams ;)
Borat1979
09-04-2014, 15:04
zasadniczo na 55mm inaczej się nie da...
Zasadniczo stałka 55 mm to to nie jest ;)
wiem jak mało światła jest w tym obiektywie:/ znam go dobrze, a stałka to stałka... sam zacząłem 1.8, za namową doświadczonego kolegi . potem był zoom jak doszedłem do tego czego potrzebuję jeszcze. Ale sprzeczki koledze nie pomogą w wyborze zestawu. 18-105+35 to dobry wybór. Ale co na to sam zainteresowany?
Mam pytanie, jak jest obiektyw 18-55 , następnie ten co ja mam 18-105 , to po nim jaki jest ? Poszukuje z bratem lepszego obiektywu do naszego d5100
18-105 jest przyzwoity i uniwersalny, lepsza np Sigma 17-50 2,8 albo za więcej kasy Nikkor 17-50 2,8, moze lepiej się skupić nad sami zdjęciami póki co? Ja wyznaję całym sercem zasadę tu panującą że jak nie wiadomo co kupić to znaczy że nic się nie potrzebuje. Jeśli już to kupiłbym stałkę jakąś, 35, lub 50 lub 85. Na jasniejszego zooma bym nie zmieniał póki co.
Jeśli już musisz poprawiać innych, to sam kup sobie słownik.
(no nie mogłem sie powstrzymać):)
I Tobie się zdarza w ferworze. Zapolowałem na wielbłąda, a Ty mi tu z drobiazgiem takim. Jednakowoż zawstydzonym :|
blaise1973
09-04-2014, 20:57
I Tobie się zdarza w ferworze. Zapolowałem na wielbłąda, a Ty mi tu z drobiazgiem takim. Jednakowoż zawstydzonym :|
Taki sam ortograficzny jak kolegi, ale masz rację - każdemu się zdarza:)
termobulbulator
09-04-2014, 22:27
statyw to jeszcze jako tako rozumiem, ale po co ci ta lampa?
Lampa się przyda nawet w dzień.. Zrobiłem grubo ponad sto zdjęć(aparatem pożyczonym d3100 + N18-55) kilku osób i zauważyłem, że gdy chcę uchwycić osobę z konkretnym tłem i nie dam rady "ustawić" osoby tak aby słońce na tą osobę padało, to niektóre miejsca były ciemniejsze(np. na twarzy), wtedy pomagała nawet zwykła lampa wbudowana w aparat, a osoba idealnie komponowała się z tłem, który bez lampy był jak dla mnie za jasny,a osoba za ciemna.
Myślę teraz o Tamron 18-200(200mm również ze względu na wszelkie moje wyjazdy) + Nikkor 35 f/1.8G co Wy na to? Przynajmniej jeden stało-ogniskowy będę potrzebował, więc N35 biorę prawie na pewno, ale zastanawiam się jeszcze nad jakimś uniwersalnym szkłem jak w/w Tamron, byłby raczej dobry do moich zastosowań(?). Co o tym sądzicie? Chodź nie powiem, że nie kusiłby mnie taki zestawik: N18-55 + N55-200 + N35 f/1.8G, lecz to sporo przekracza moje fundusze..
Lampa się przyda nawet w dzień.. Zrobiłem grubo ponad sto zdjęć(aparatem pożyczonym d3100 + N18-55) kilku osób i zauważyłem, że gdy chcę uchwycić osobę z konkretnym tłem i nie dam rady "ustawić" osoby tak aby słońce na tą osobę padało, to niektóre miejsca były ciemniejsze(np. na twarzy), wtedy pomagała nawet zwykła lampa wbudowana w aparat, a osoba idealnie komponowała się z tłem, który bez lampy był jak dla mnie za jasny,a osoba za ciemna.
Myślę teraz o Tamron 18-200(200mm również ze względu na wszelkie moje wyjazdy) + Nikkor 35 f/1.8G co Wy na to? Przynajmniej jeden stało-ogniskowy będę potrzebował, więc N35 biorę prawie na pewno, ale zastanawiam się jeszcze nad jakimś uniwersalnym szkłem jak w/w Tamron, byłby raczej dobry do moich zastosowań(?). Co o tym sądzicie? Chodź nie powiem, że nie kusiłby mnie taki zestawik: N18-55 + N55-200 + N35 f/1.8G, lecz to sporo przekracza moje fundusze..
O zestawie 18-55+55-200 zapomnij. Już lepiej brać 18-105 przy 105mm dla lepsze efekty po 2-krotnym powiększeniu niż zdjęcie z 55-200 przy 200mm. Poza tym 55-200 lubi się psuć.
Co do stałki - ja bym wolał 50mm lub 85mm. 35mm to niby taka uniwersalna, ale też do niczego, bo do wnętrz za ciasna, a do portretów za szeroka.
termobulbulator
10-04-2014, 13:20
Dobra, wiem, że mieszam ale stwierdziłem, że jednak kupię N18-105 i na razie wstrzymam się ze stałką i będę używał 18-105 jako "stałkę" ustawię raz 35, raz 50 raz 85 i zobaczę co mi będzie potrzebne. teraz mam dylemat, czy jednak nie kupić d5200, zamiast d5100, co Wy na to?
Dobra, wiem, że mieszam ale stwierdziłem, że jednak kupię N18-105 i na razie wstrzymam się ze stałką i będę używał 18-105 jako "stałkę" ustawię raz 35, raz 50 raz 85 i zobaczę co mi będzie potrzebne. teraz mam dylemat, czy jednak nie kupić d5200, zamiast d5100, co Wy na to?
Jeśli nastawiasz się głównie na zdjęcia to weź D5100, resztę pieniędzy odłóż w kopertę z napisem "obiektywy". Natomiast jeśli masz zamiar dużo bawić się w video - warto przemyśleć D5200.
Jasna stałka pokaże Ci jakie błędy robisz, "ciemniejszy" obiektyw wybaczy Ci więcej. Więc zarezerwuj sobie pieniądze lepiej na 1.8, bo w mojej opinii za niedługo powinieneś już wiedzieć.
termobulbulator
10-04-2014, 16:35
Nie nie, ja kręcić filmów nie zamierzam i ta funkcja będzie używana może raz na kilka miesięcy.