PDA

Zobacz pełną wersję : Dublin - co, gdzie, za ile :)

tomisiek
08-04-2014, 11:11
Witam,
Wybieram się na majowy weekend do Dublina. I oczywiście mam milion pytań, na które może ktoś byłby w stanie odpowiedzieć:
- jakiej pogody się można spodziewać? (kiedyś jak wybrałem się w maju do Edynburga to myślałem, że mi łeb urwie, taka była pogoda)
- co jest absolutnie must see w Dublinie (na pewno będę w Trinity College Library i Guiness Storehouse)
- w jakim pubie trzeba wylądować ? :)
- może jakieś namiary na fajne sklepy foto w centrum/ (poruszać się będę "z buta" ew. autobus)

to tak na szybko mi się przywidziało. Za wszelką pomoc będę dozgonnie wdzięczny
tomisiek ;)

Onsajt
08-04-2014, 12:32
Jak będzie czas to można odwiedzić Howth, muzeum Jamesona też ok.
Jeśli potrzeba spokoju to można wyciszyć się w Phoenix Park.
Sklep z aparatami "z lepszych" .. znam tylko Conns Camera, sklep jak sklep, towar jak w każdym innym sklepie, a ceny pewnie wyższe więc dla mnie to strata czasu, ale jakby co jest w "centrum".
Co do pubu nie ma co robić planów, wystarczy pokręcić się po Temple Bar/centrum i wejść gdzie pasuje lub odwiedzić kilka, nawet zalecam odwiedzić kilka bo akurat puby w Irlandii są interesujące.

tomisiek
08-04-2014, 14:46
dzięki ;) a powiedz mi jak wyglądają ceny w Irlandii. W Szkocji w pubie piwo to z tego co pamiętam 2 - 3 funty, jakiś obiad koło 10-15 funtów. Czy w Irlandii jest podobnie?

Onsajt
08-04-2014, 21:46
Wiesz, spędziłem tam kilka lat, ale wyjechałem kilka lat temu więc wiedza pewnie nieaktulana.
Ale patrząc na ceny to chyba podobnie - oczywiście trunki w Temple Bar będą droższe niż na "wsi".
Oczywiście najtańsze jedzenie to fast food/chińczyki, albo prowiant z Lidla:) - za moich czasów nawet po angielsku nie trzeba było mówić przy kasie.
Też nie wiem co lubisz, ja raczej jechałem poza miasto - piękne miejsce na wycieczkę, blisko Dublina to Glandalough, autobus był prosto z centrum Dublina, ale to wyprawa na 1 dzień (przy odpowiednich warunkach można zrobić niezłe zdjęcie.
Glandalough:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=55644

superlama
08-04-2014, 22:14
O tak, Glendalough polecam - lało jak cholera jak tam byłem (październik), ale kumpel, który tam mieszka odwiedza to miejsce przy dobrej pogodzie i zawsze fajne fotki przywozi.

Co do cen - w samym Dublinie za dużo się nie nasiedziałem, ale wjazd do Guinness Storehouse jakieś 16-17 euro z piwkiem w cenie, a w Yamamori Noodles zjesz spory sushi obiad za 15 euro:)

gALL
09-04-2014, 00:38
Kiedys z nudow przeszedlem od Bray do Greystones, sciezka nad wybrzezem, dojazd z cetrum autobusem lokalnym. Fajny spacer tak samo jak po Howth a sam Dublin ... nie przypadl mi do gustu, choc bywalem tam sluzbowo przez cale tygodnie, czy tez przejazdem. Na "zamek" nie warto isc, a warto glowe wsadzic do Trinity College.

ukasz81
09-04-2014, 11:57
ja polecam przewodnik wierzy i życie "top 10 dublin" w wersji kieszonkowej kosztuje 30PLN. wg niego zwiedzałem miasto w zeszłym roku i powiem szczerze że było naprawdę fajnie. Masz tam opisane 10 najlepszych pubów, 10 obowiązkowych muzeów, wystaw, restauracji, hoteli itd. Wszystko co warto zobaczyć. Masz również mapę Dublina i okolic. Masz również podane orientacyjne cenny.

a jak na weekend to:
1. PUBy w Temple Bar + muzeum Guiness - i pierwszy dzień za tobą gdyż ilość wypitego alkoholu nie pozwoli na dalsze zwiedzanie:) - ew posiedzieć nad ichniejszą Wisłą:)
2. Howth obowiązkowo spacer po klifach (tylko ładnie musi być) jest to wioska rybacka więc fisch&chips :) jedzie tam pociąg z Dublina za jakieś kilka euro. - to wycieczka na cały dzień
3. bazylika Sw Patryka + muzeum Jamesona w tej kolejności bo w muzeum dają trunki:) a na koniec jest do oglądnięcia Więzienie Kilmainham Gaol - oczywiście już zamknięte ale wycieczka z przewodnikiem więc coś można się dowiedzieć.
ceny - trochę drożej niż w Polsce ale do zniesienia
Dublin jest małym miastem więc z buta wszystko przejście z jednego końca na drugi to około 1,5h nie dalej a można zobaczyć architekturę Dublina idąc do obowiązkowych pozycji wycieczki. Dużo parków w których można posiedzieć, odpocząć zjeść śniadanie. W centrum są sklepy typu mini market chociaż Lidla nie kojarzę.

tomisiek
09-04-2014, 12:40
Dziekuje Wszystkim za informacje juz nozkami przebieram przed wyjazdem :)

gALL
09-04-2014, 13:51
Dublin jest małym miastem więc z buta wszystko przejście z jednego końca na drugi to około 1,5h nie dalej a można zobaczyć architekturę.

Malenstwo z ponad pol milionem mieszkancow w centralnym rejonie (city) i miastem (urban) w ktorym zyje ponad 1.1mln a cala aglomeracja to ponad 1.8mln.

Tak samo mozna powiedziec, ze Londyn jest maly :D

ukasz81
09-04-2014, 17:41
No mieszkańców trochę jest. Ale to tak jak z Krakowem mieszkańców prawie milion ale wszystko w jednym miejscu i z buta można zwiedzić