Zobacz pełną wersję : Prophoto B1 Air TTL czy Prolite MBX500?
hulk2012
08-04-2014, 00:43
Mam pytanie który z w/w modeli zasługuje według waszych opinii na zakup? Jeśli chodzi o przeznaczenie to w szczególności uzywal będę zestawu co najmniej dwóch takich lamp do fotografi portretowych jak i ślubnych zarówno w studio jak i w plenerze. Pozdrawiam.
jesli potrzebujesz porady czy kupic profoto czy priolite'a to oznacza to jedynie tyle ze mozesz spokojnie kupic Powerluxa a jak chcesz cos lepszego to bowensa, elinchrome lub hensela.
na sprzet klasy profoto, briese czy broncolor masz jeszcze czas - chyba ze nie masz co z kasa robic.
A tak w ogole to profoto a nie prophoto i priolite a nie prolite :) dwa bledy w dwoch nazwach to troche brak szacunku dla producentow :)
Profoto B1 Air TTL jeszcze niedawno mial bezprzewodowa kompatybilnosc ttl'a jedynie z Canonem. Wersja dla Nikona miala wyjsc w tym roku. Nie wiem czy juz wyszla. Dostepnosc priolite w Polsce jest chyba dosc znikoma wiec warto pomyslec czy jest sens inwestycji w taki system.
9 kpln za lampe bez modyfikatora przy cenie modyfikatorow rzedu 2kpln/szt to dosc odwazne plany jak na kogos kto nie zna sprzetu ktory kupuje. ale kupuj kupuj ... oby jak najwiecej takich fotografow :)
hulk2012
08-04-2014, 01:47
jesli potrzebujesz porady czy kupic profoto czy priolite'a to oznacza to jedynie tyle ze mozesz spokojnie kupic Powerluxa a jak chcesz cos lepszego to bowensa, elinchrome lub hensela.
na sprzet klasy profoto, briese czy broncolor masz jeszcze czas - chyba ze nie masz co z kasa robic.
A tak w ogole to profoto a nie prophoto i priolite a nie prolite :) dwa bledy w dwoch nazwach to troche brak szacunku dla producentow :)
Profoto B1 Air TTL jeszcze niedawno mial bezprzewodowa kompatybilnosc ttl'a jedynie z Canonem. Wersja dla Nikona miala wyjsc w tym roku. Nie wiem czy juz wyszla. Dostepnosc priolite w Polsce jest chyba dosc znikoma wiec warto pomyslec czy jest sens inwestycji w taki system.
9 kpln za lampe bez modyfikatora przy cenie modyfikatorow rzedu 2kpln/szt to dosc odwazne plany jak na kogos kto nie zna sprzetu ktory kupuje. ale kupuj kupuj ... oby jak najwiecej takich fotografow :)
Mój słownik w iPhonie jest niestety bezwzględny to jeśli chodzi o "przejęzyczenie". Co do ceny czy powiedzenia typu "oby więcej..." Cóż nie pytam sie o opinie czy nie za drogie, czy warto itd itd. Pytam sie jasno i wyraźnie o opinie pomiędzy dwoma modelami które wyżej wymieniłem. Pytam sie o opinie użytkowników a nie kogoś kto siedzi przed komputerem. Co do dwóch Modelow to znam je dość dobrze wiec twoje pouczenia są marnowaniem twojego czasu. Opinie są dla mnie zbędne i proszę nie tracić czasu dając wodzy swojemu ego na staranie sie kogoś tu wyprowadzić z podjętej już decyzji. Pytam sie o opinie polskich fotografów gdyż sam nie zamieszkuje Polski dlatego ciekaw jestem opinii nas rodaków. Czy to aż takie trudne potrafic słuchać/czytać?
Pytam sie o opinie użytkowników a nie kogoś kto siedzi przed komputerem. Co do dwóch Modelow to znam je dość dobrze wiec twoje pouczenia są marnowaniem twojego czasu. Opinie są dla mnie zbędne
skoro znasz dobrze modele i opinie na ich temat sa dla ciebie zbedne to po co zakladales temat na forum?
ja wiem ze zawodowcem w fotografii zostaje sie mniej wiecej po roku od kupienia lustrzanki. ty swoja kupiles w 2013. i nadal nie bardzo wiesz jak jej uzywac patrzac po wpisach na forum. to chyba wszystko wyjasnia.
i proszę nie tracić czasu dając wodzy swojemu ego na staranie sie kogoś tu wyprowadzić z podjętej już decyzji.
proponuje troche zmienic ton wypowiedzi... choc moje ego nie pozwala zebym nie udzielil ci odpoweidzi :D
Pytam sie o opinie polskich fotografów gdyż sam nie zamieszkuje Polski dlatego ciekaw jestem opinii nas rodaków. Czy to aż takie trudne potrafic słuchać/czytać?
a po co ci opinie rodakow? anglojezyczne sa niezbyt zrozumiale (co juz zreszta udowodniles w swoich watkach :) ) ? zakladam ze niewielu uzytkownikow forum pracowalo na profoto ktorego premiera byla jakos pol roku temu.
co do czytania i sluchania:
napisalem ci wyraznie ze b1 nie bedzie dzialac z twoim nikonem w trybie ttl. nie wiem jaki jest sens kupowania lampy ktorej wlasciwosci nie mozesz wykorzystac. dlatego twierdze ze kupujesz bez sensu i nei bardzo masz o tym pojecie.
ale przeciez jak stwierdziles doskonale znasz te lampy wiec po co ja to pisze? zakladam ze wiesz co to jest tryb ttl w lampie i dlaczego nie bedzie dzialac.
z zawodowej ciekawosci - po co ci lampa z ttl dedykowanym do canona w polaczeniu z d600?
edit:
sam nie zamieszkuje Polski
Krakow mimo ze Galicja to wciaz jednak Polska. to tyle jesli chodzi o wiarygodnosc w profilu
hulk2012
08-04-2014, 02:41
skoro znasz dobrze modele i opinie na ich temat sa dla ciebie zbedne to po co zakladales temat na forum?
ja wiem ze zawodowcem w fotografii zostaje sie mniej wiecej po roku od kupienia lustrzanki. ty swoja kupiles w 2013. i nadal nie bardzo wiesz jak jej uzywac patrzac po wpisach na forum. to chyba wszystko wyjasnia.
proponuje troche zmienic ton wypowiedzi... choc moje ego nie pozwala zebym nie udzielil ci odpoweidzi :D
a po co ci opinie rodakow? anglojezyczne sa niezbyt zrozumiale (co juz zreszta udowodniles w swoich watkach :) ) ? zakladam ze niewielu uzytkownikow forum pracowalo na profoto ktorego premiera byla jakos pol roku temu.
co do czytania i sluchania:
napisalem ci wyraznie ze b1 nie bedzie dzialac z twoim nikonem w trybie ttl. nie wiem jaki jest sens kupowania lampy ktorej wlasciwosci nie mozesz wykorzystac. dlatego twierdze ze kupujesz bez sensu i nei bardzo masz o tym pojecie.
ale przeciez jak stwierdziles doskonale znasz te lampy wiec po co ja to pisze? zakladam ze wiesz co to jest tryb ttl w lampie i dlaczego nie bedzie dzialac.
z zawodowej ciekawosci - po co ci lampa z ttl dedykowanym do canona w polaczeniu z d600?
edit:
Krakow mimo ze Galicja to wciaz jednak Polska. to tyle jesli chodzi o wiarygodnosc w profilu
Nie używam TTL, strzelam d800, profil owszem założony w Krwkowie podzas jednego z pobytów. Tyle na temat a propozycje o ton wypowiedzieć proszę o składać komuś innemu bo nie czyje ze w żadnym wypadku naruszyłem twoja godność abyś czuł sie urażony. Ciekaw jestem z czego to wynika? Z kompleksów i ciągłych wyrzeczeń? Jeśli mnie stać na dobra lampę znakiem tego ze jestem na tyle dobry ze potrafię sobie nia i nie tylko zarobić fotografując. Ja fotografuje od dziecka i widziałem na tyle dużo ze ma wybacz ale jeśli chodzi o oko to możesz sie tyko czegoś nauczyć a nie przemądrzac.
hulk - 59 postów, a 2 wątki jakie założyłeś są zamknięte ze względu na to jak się zachowujesz. Ten watek zaraz może być trzeci. Analiza sailora bezpodstawna nie jest - patrzyłem co dawniej pisałeś. Dopiero co zastanawiałes się czy kupić D600 czy D800. Boga tu nie zgrywaj, tym bardziej tak się odnosząc do nas (forumowiczów). Nie lubimy byc traktowani jak idioci.
sailor - odpuść. Mam duże watpliwości czy ktoś merytorcznie tu odpowie na pytanie hulka, ale na razie temat poczyściłem zostawiając go otwartym.
edit - coś mi się wydaje, że bez karteczki się tu nie odbędzie. Czyściłem kolejny post (pod tym).
Każdy sam sobie może wyrobić opinię czytając to co pozostało z dyskusji.
sailor - odpuść.
taaa jest
Mam duże watpliwości czy ktoś merytorcznie tu odpowie na pytanie hulka, ale na razie temat poczyściłem zostawiając go otwartym.
mysle ze obaj zdajemy sobie sprawe ludzi uzywajacych profoto na forum jest ulamek promila. tych ktorzy sie spotkali z lampami majacymi premiere pol roku temu jeszcze mniej. a tych ktorzy przy okazji uzywali prioline'a (mimo iz to minimalnie nizsza polka cenowa) zakladam ze nie ma - tym bardziej ze chyba brak dystrybutora w Polsce.
hulk2012
08-04-2014, 20:45
taaa jest
mysle ze obaj zdajemy sobie sprawe ludzi uzywajacych profoto na forum jest ulamek promila. tych ktorzy sie spotkali z lampami majacymi premiere pol roku temu jeszcze mniej. a tych ktorzy przy okazji uzywali prioline'a (mimo iz to minimalnie nizsza polka cenowa) zakladam ze nie ma - tym bardziej ze chyba brak dystrybutora w Polsce.
No wiec nie lepiej napisać - nie używam nie wiem i nie pomogę lub wogole nie pisać? Bo takie uczył Marcin Marcinka gdzie ty mi mówisz cos co ja juz dawno wiem śledząc neta lub rozmawiając z użytkownikami tu na miejscu. Po prostu interesowała mnie opinia użytkowników w Polsce i tyle. Poza Polska taki sprzęt jest raczej na każda kieszeń i każdy w miarę szanowny fotograf daży do jego posiadania bo w przeciwnym razie chociażby to z braku profesjonalnej wizytówkami cieżko jest sie przebić.
hulk - 59 postów, a 2 wątki jakie założyłeś są zamknięte ze względu na to jak się zachowujesz. Ten watek zaraz może być trzeci. Analiza sailora bezpodstawna nie jest - patrzyłem co dawniej pisałeś. Dopiero co zastanawiałes się czy kupić D600 czy D800. Boga tu nie zgrywaj, tym bardziej tak się odnosząc do nas (forumowiczów). Nie lubimy byc traktowani jak idioci.
sailor - odpuść. Mam duże watpliwości czy ktoś merytorcznie tu odpowie na pytanie hulka, ale na razie temat poczyściłem zostawiając go otwartym.
edit - coś mi się wydaje, że bez karteczki się tu nie odbędzie. Czyściłem kolejny post (pod tym).
Każdy sam sobie może wyrobić opinię czytając to co pozostało z dyskusji.
Owszem dawniej pytalem co kupić tym samym rozmawiałem ze znajomymi którzy tego używają tu na miejscu jak i śledziłem internet. Jednak interesuje mnie także opinia rodaków w kraju. Jak sprzęt sprawuje sie w Polsce w "naszych rękach". Mało ważne czy pytałem wczoraj a dziś juz mam phase one i kupuje profoto. Pytałem o d600 a w ciagu tygodnia po decyzji kupiłem 2 d800 i kilka dodatkowych szkieł..
Realia fotografów trochę inaczej wyglądają poza Polska i znam osoby takie jak np Jasmin Star które w krótkim czasie potrafiły zdominować cały rynek. Żyjemy w takich czasach gdzie to ze kiedyś tam pytam o cos a juz dziś zgrywam "Boga" najwidoczniej powinien uświadomić w przekonaniu ze wiem o czym mowię i jest na tyle poważny w tym co chce osiągnąć ze najwidoczniej wspialem sie tam gdzie swobodnie moge w takim temacie głos zabierać reprezentując przy tym w dość wysoki poziom umiejętności. No ale jak sie tyle czasu i pieniędzy inwestuje w seminaria, szkolenia i praktykę to nie dziwota...
dziś juz mam phase one i kupuje profoto.
zeby bylo smieszniej - b1 z phaseone tez nie dzialaja w pelni i jeszcze przez kilka miesiecy takiego modelu na pewno nie bedzie. powinienes kupic canona by cieszyc sie w pelni mozliwosciami sprzetu. no chyba ze nie robisz zdjec a sprzet masz jedynie na pokaz.
zawodowcy z ktroymi rozmawiales musieli cie strasznie oszukac.
to ze kiedyś tam pytam o cos a juz dziś zgrywam "Boga" najwidoczniej powinien uświadomić w przekonaniu ze wiem o czym mowię i jest na tyle poważny w tym co chce osiągnąć ze najwidoczniej wspialem sie tam gdzie swobodnie moge w takim temacie głos zabierać.
ty to tak serio prawda? tego sie obawialem ..
gratuluje sukcesu. i na tym koncze swoj udzial w tym watku i ide wprowadzic moje ferrari do garazu bo chyba bedzie padac a nie chcialbym by zamokla tapicerka pod kolor srodowego garnituru.
hulk2012
08-04-2014, 21:17
zeby bylo smieszniej - b1 z phaseone tez nie dzialaja w pelni i jeszcze przez kilka miesiecy takiego modelu na pewno nie bedzie. powinienes kupic canona by cieszyc sie w pelni mozliwosciami sprzetu. no chyba ze nie robisz zdjec a sprzet masz jedynie na pokaz.
gratuluje sukcesu. i na tym koncze swoj udzial w tym watku i ide wprowadzic moje ferrari do garazu bo chyba bedzie padac a nie chcialbym by zamokla tapicerka pod kolor srodowego garnituru.
Nie ma lepszej rezolucji w pełnej klatce od d800 a w wypadku portretów i projektów komercyjnych to podstawa.
Widzisz jeśli piszesz o Ferrari i garniturze to ja odbieram to jako ze masz Ferrari i ciekawy na jutro garnitur. Nie każdy rodzi sie i wychowuje na cwaniaka z Polski kolego. Skąd ja pochodzę jak sie mowi - tak jest.
Nie ma lepszej rezolucji w pełnej klatce od d800 a w wypadku portretów i projektów komercyjnych to podstawa.
przepraszam bardzo .. czego nie ma?
hulk2012
08-04-2014, 22:52
przepraszam bardzo .. czego nie ma?
The pixel count