PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Wielki problem

adamus
07-04-2014, 21:32
Mam WIELKI PROBLEM.
Zostałem poproszony o zrobienie sesji zdjęciowej osoby " nieco otyłej" żeby nie powiedzieć grubej.
Mam do dyspozycji makijażystkę i stylistkę, ale ja jestem przerażony, po obejrzeniu tej Pani.

ma ktoś jakieś doświadczenia ???

wunat
07-04-2014, 21:33
jezeli jestes przerazony tak trudnym tematem to odpusc.

adamus
07-04-2014, 21:35
a Ty byś to zrobił?

M-P
07-04-2014, 21:58
a Ty byś to zrobił?

A co to ma za znaczenie? Musisz mierzyć siły na możliwości swoje nie innych.
Dla mnie fotografia otyłych kobiet to normalne zdjęcia, robiąc im zdjęcia nie musisz robić z nich chudzielców, zrób je poprawnie technicznie, tak, aby jeszcze bardziej ich nie pogrubiać (zero zdjęć z naprzeciwka twarzy itp) i obrób tak jak byś obrabiał normalne zdjęcia.

Myślisz, że ona przychodzi do Cb na zdjęcia, bo myśli, że będzie na nich chudziej wyglądać? Zdecydowanie nie, pokaż ją taką jaka jest, skup się na jej pozytywnych stronach :)

piszczyk_81
08-04-2014, 09:41
Ja bym jeszcze od siebie dorzucił, co byś nie robił zdjęć od dołu i starał się troszkę wyciągać brodę do góry aby nie było podbródków. Możesz jeszcze zdjęcie troszkę odchudzić 5-10%.

popi
08-04-2014, 10:21
adamus, nie pękaj tylko rób zdjęcia; postaraj się pokazać Panią z góry (duży otwór przysłony rozmyje ciało) - załatw drabinę, Kolega wyżej pisał już o podbródku. Masz wpływ na ubranie? Jeśli tak to postaraj się je tak dobrać żeby zatuszować gabaryty (np.odpowiednimi kolorami), ew.niech stylistka się tym zajmie.

Pobaw się światłocieniem!

Pamiętaj o miłej atmosferze - śmiejąca się kobieta (nie ważne jakich rozmiarów) wygląda o wiele korzystniej niż poważna :)

Nie radziłbym "odchudzać" w PS-ie bez zgody osoby fotografowanej; może postaraj się wyczuć w rozmowie czego oczekuje ta Pani na zdjęciach.

C_K
08-04-2014, 11:46
Trafiony tytuł :D

adamus
08-04-2014, 22:04
dzięki za rady, ja wcale nie używam PS :) no i mam wrażenie, że grubsze kobiety częściej się śmieją, to będzie punkt wyjścia :)

bryk77
09-04-2014, 03:57
Trafiony tytuł :D

+1 hehe

piszczyk_81
09-04-2014, 08:40
Nie pamiętam w którym dziale w książce Scotta Kelbyego jest opisana zmiana rozmiaru zdjęcie aby ludzie na nich wyglądali ciut szczuplej. Nie duża obróbka a podobno dająca efekt.