Zobacz pełną wersję : Szybka karta CF - Kingston czy warto
Potrzebuję kupić dobrą kartę CF czy ktoś używał takiego kinstona
http://kingston.strefamarek.allegro.pl/compact-flash-cf-32gb-ultimate-x600.html
Sandisk wychodzi bardzo drogo.
Czy może lepiej kupić SD z dobrą prędkością, a na CF zapisywać JPEG?
Który format jest bezpiecznieszy.
Z góry dziękuję.
Zwykle SD są tańsze niż CF o podobnych parametrach, ale...
- parametry na naklejce karty są dość często poboznymi życzeniami, bez związku z rzeczywistością,
- karty pozornie średnio szybkie potrafią być szybsze niż te znacznie droższe i z wyższym x,
- niezwykle dużo zalezy od użytego czytnika (sprawdzałem wielokrotnie na różnych przypadkach),
- wydajność w konkretnym aparacie może mało zależeć od użytych kart - sprawdzałem kiedyś zapis ok 500MB TIFów na D700 - różnica czasu zapisu między najwolniejszą kartą x133 a najszybszą x433 nie przekroczyła 70%... Czyli międzymordzie aparatu potrafi skutecznie zamulić iżadna karta nie pomoże.
Werdykt jest jeden (małopopularny) - trzeba samemu spróbować co działa dobrze, a co gorzej.
Wiem, ze w ten sposób nie pomagam, ale niestety tak to wygląda.
W praktyce każda w miarę sensowna karta będzie dobra, o ile nie chcesz robić długich i szybkich serii zdjęć.
krolewicz
09-04-2014, 16:15
ten kingston jest wolny, prędkość ma tylko na nalepce
na allegro są lexary w dość przystępnych cenach, tanśze niż sandiski
nie wiem jak w nikonie, ale w canonie cf działają znacznie szybciej niż sd (w body, gdzie są 2 sloty)
babyandsmile
09-04-2014, 17:58
Też chcę kupić jakiś dobry zestaw kart CF do d800 i proszę koleżanki i kolegów o pomoc :)
Borat1979
09-04-2014, 18:50
na allegro są lexary w dość przystępnych cenach, tanśze niż sandiski
I zatrzęsienie podróbek markowych kart szczególnie taki jak Lexar czy Sandisk.
Sandisk - zgodzę się zdecydowanie.
Lexar chyba rzadko. Rozpowszechnienie niewielkie, rozpoznawalność firmy też, to i podrabianie mało opłacalne.