Zobacz pełną wersję : D9300 - spekulacje i plotki
szymon708
07-04-2014, 07:44
http://nikonrumors.com/category/nikon-d9300/
Może on będzie miał sterowanie głosowe ? :-)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3347870#post3347870
fader_audio
07-04-2014, 09:51
może wreszcie się doczekamy nastepcy d 300s, oby się okazało że to nie tylko pogłoski
po tym jak na rynku pojawily sie 7000/7100 wyczekiwanie na nastepce d300 powinno byc jakby mniej bolesne. czego, moim zdaniem, naprawde w segmencie dx brakuje, to jasne obiektywy np.16-85/2,8.
szymon708
07-04-2014, 11:27
Wczoraj widziałem reklamę samsunga i podoba mi się motyw z odchylanym wizjerem. Wmontowanie wizjera kątowego byłoby tym czego szukam w makro.
może będzie miał WiFi
... i radyjko ;-)
cz4rnuch
07-04-2014, 11:50
Wczoraj widziałem reklamę samsunga i podoba mi się motyw z odchylanym wizjerem. Wmontowanie wizjera kątowego byłoby tym czego szukam w makro. Może wystarczy DR-6 lub jakiś tańszy Chińczyk.
P.s A tak w kwestii formalnej to wątek spekulacyjny już mamy ;)
szymon708
07-04-2014, 12:19
Szukałem tańszego chińczka, ale widzisz sprawa jest taka, że to trzeba montować, demontować itp. A tutaj jest na stałe wbudowane a to lepsze rozwiązanie. Zauważyłem za późno, że temat już jest. Można go przenieść.
cz4rnuch
07-04-2014, 12:38
Nie miałem tego w ręce ale widziałem na youtubie, że montaż zajmuje ze 2 sekundy więc to chyba nie jest wielki problem. Poza tym to na razie jedyna opcja dostępna u Nikona(poza gibanym ekranikiem) i idę o zakład, że w D9300 też tego nie zobaczymy więc co Ci pozostaje? Trochę upierdliwy montaż tego ustrojstwa lub ucieczka(zwana także taktycznym odwrotem) do konkurencji.
Co do samedo 9300, bardzo się cieszę, że nie poszedłem w D7100. Mogli by tak w 9300 zmniejszyć ilość MPIX do 16, popracować nad ISO, buforem i ustawieniami z poziomu body - byłaby szansa na następcę D300
Chciałem kupić d7100 dla dużego ISO ( mam d200) ale 24MPix mnie wystraszyły. Jak w tym nowym będzie SRAW i cena będzie OK to go biorę.
Wysłane z mojego S1 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli faktycznie Nikon pracuje nad tym modelem od dłuższego czasu,pierwotnie spekulanci obstawiali nazwe d9000, to ma szanse ten niby d9300 wyprostować ostatnie wpadki Nikona.
Dużo osób liczy na to iż będzie to następca d300 -nazwa 9300 oznaczać może właśnie odnośnik do tej puszki choć inni twierdzą ze to ma nawiązywać do modeli 3300 i 5300 ale seria 7xxxx ma 2 modele dopiero
Ciekawi mnie to bardzo bo otwiera się dla mnie okno u Nikona jeśli tego niespartaczą
Na dzień dzisiejszy puszki nie zamierzam zmieniać,bo świerzutka u mnie jest ale tak patrząc w przyszłość to nic ciekawego nie ma u Nikona z nowości oczywiście dla mnie,to moje zdanie
Wg mnie 9300 nie mogło sie nazywać inaczej, 9200 czy 9100 było by stara numeracją, generacyjnie 9300 będzie odpowiadał 3300 i 5300
Wg mnie 9300 nie mogło sie nazywać inaczej, 9200 czy 9100 było by stara numeracją, generacyjnie 9300 będzie odpowiadał 3300 i 5300
Natomiast wg mnie by mógł się nazywać D9000. Wiadomo, że amatorskie korpusy będą miały szybciej następcę, zaraz pojawi się D3400, D5400, wiec D9300 i tak już będzie starą nazwą :P
Jeszcze jedno,cena! czyli ilość gotówki jaką będzie trzeba wyłożyć aby mieć to cudo,bo takowym musi być:-)
cz4rnuch
08-04-2014, 11:05
Dziwne, że Nikonowi wcześniej to nie przeszkadzało bo w chwili premiery D7000 na rynku był już D3100 a przed D7100 pojawiły sie D3200 i D5200.
Jeszcze jedno,cena! czyli ilość gotówki jaką będzie trzeba wyłożyć aby mieć to cudo,bo takowym musi być:-)
Mądre głowy z moderatorni twierdzą, że jeżli taki hiper DX powstanie to będzie droższy od najtańszego FXa czyli tanio nie będzie.
Sie czepiacie :P Cena to dość istotna kwestia, biorąc pod uwagę fakt coraz tańszej pełnej klatki. Tak strzelę, 5k na moje oko
Sie czepiacie :P Cena to dość istotna kwestia, biorąc pod uwagę fakt coraz tańszej pełnej klatki. Tak strzelę, 5k na moje oko
5000zł? Chyba po trzech latach produkcji ;)
Co do canona to 7d mark II,plotki głoszą pojawienie się go w 2Q 2014 czyli Nikon spał nie będzie w tym czasie:-)
fader_audio
08-04-2014, 12:48
ja myslę, że cena będzie oscylowąła w granicahc d610, może nawet dojść do 7tyś,
szymon708
08-04-2014, 13:49
ja myslę, że cena będzie oscylowąła w granicahc d610, może nawet dojść do 7tyś,
Zależy co mu wsadzą do środka i czy niczego nie spieprzą. Sam mówiłem, że zmiana D90 jest rozsądna tylko w momencie przejścia na pełną klatę, ale może zdanie zmienię :)
A co takiego miałby mieć ten 9300 np w stosunku do np D7100?
Matryca i tak już jest przeładowana pikselami, AF niby z flagowego modułu. Reszta mieści się w zakresie modyfikacji i wypuszczania następcy. Chyba, że pojawi się w pełni magnezowy i szczelny korpus z bardziej rozbudowaną klawiszologią, który nie wiem czy się sam obroni.
Patrząc na to co dzieje się w bezlusterkowcach, w które wsadzane są coraz odważniej pełne klatki pole DX zaczyna się kurczyć, a pełna klatka kusi coraz mocniej.
Pytanie też w jakiej cenie byłby nowy korpus. Pomiędzy D7100 i D610 jest 3k zł, więc rodzi się pytanie czy warto by było płacić więcej i o ile więcej za nowe body w stosunku do D7100, albo czy lepiej nie dołożyć (ile?) i mieć lustro FX?
Wątpię, żebym skusił się na coś więcej w DX niż teraz mam. Jak już to albo FX, chociaż szkieł szkoda, albo pójść w stronę bezlusterkowców, które obrazkiem już dawno przestały straszyć i są bardziej poręczne do normalnych zastosowań
pil74
skoro posiadasz już d7100 to raczej taki d9300 Cię nie zainteresuje i nie polecisz biegusiem do salonu po niego,
ja też bym się nie skusił np na d5100 a ponoć według niektórych użytkowników tutejszego forum wszystko co nowsze od d90 to lepsze(śmiech)
poczekamy zobaczymy czy d9300 warty uwagi będzie czy celować w przyszłości w d700(zacna pucha) lub d610
A co takiego miałby mieć ten 9300 np w stosunku do np D7100?
Większy bufor, więcej FPS, mniej MPIX (ew. sRAW), lepsze wysokie ISO.
Większy bufor, więcej FPS, mniej MPIX (ew. sRAW), lepsze wysokie ISO.
Czyli D4s... ale pewnie, żeby kosztował 4000zł, a nie 20000.
Pawel Pawlak
08-04-2014, 18:48
wg mnie d9300 (jeśli będzie następcą D300) będzie kosztował na poziomie d610 albo nawet więcej i znajdą się na niego klienci. Oczywiści pod pewnymi warunkami;
- będzie nie mniej pancerny niż D800 - jeśli ktoś uważa że to nie ma znaczenia, niech pomacha trochę zestawem d7100+tc+600(albo 400/2.8) trzymając za samo body - ciekawe po którym ruchu bagnet w body tego nie wytrzyma ?
- 24mpix i obrazek lepszy niż d7100 (expeed 4 + poprawione ADC powinny to zapewnić)
- wielki bufor
- 8-10fps
- mechanika lustra klasy D300 albo wyżej
- AF klasy d800 albo d4(d4s)
- opcjonalna możliwość pracy z aku od d4
- Video klasy d5300 albo lepiej.
Osoby które na pewno będą świadomymi potencjalnymi klientami na to body to fotografowie przyrody i samolotów. Obie grupy zapewne zapłaciłyby za takiego wypasionego DXa tyle co za d610 albo i więcej, a w sumie jest to naprawdę spory target. O innych - jak reporterzy i nie będę się wypowiadał bo nie wiem.
skoro spisujemy marzenia ;), to dodatkowo elektroniczną migawkę przy sprawnym LV, aby był bardzo cichy ;)
ps: dla mnie może być bez filmów ;) i 16mpix mi wystarczy
Czyli D4s... ale pewnie, żeby kosztował 4000zł, a nie 20000.
Celowałbym bardziej w 7-8k
Edit: no może jednak 6-7k :) do D4s nie ma co porównywać bo ani body, af, mechanika, iso nie byłyby aż tak dobre :)
A myśląc realistycznie to wezmą matrycę z D7100, wrzucą 8fps, zwiększą bufor i może polepszą same body - pewnie na tym się skończy
Tylko nie 24mpix. To glupota, aby na matrycy DX upakowac tyle elementow. Fotografia sportowa traci sens, bo wtedy mozemy pomarzyc o ostrym obrazku przy 1/500. Trzeba miec min 1/2000 a i to czasem nie pomaga.
- będzie nie mniej pancerny niż D800 - jeśli ktoś uważa że to nie ma znaczenia, niech pomacha trochę zestawem d7100+tc+600(albo 400/2.8) trzymając za samo body - ciekawe po którym ruchu bagnet w body tego nie wytrzyma ?
- 24mpix i obrazek lepszy niż d7100 (expeed 4 + poprawione ADC powinny to zapewnić)
- wielki bufor
- 8-10fps
Zgadzam się, do tego Wifi i GPS oraz sRAW. Według mnie to pewniak. Raczej wątpie, żeby wrócili do 16Mpix.
wg mnie d9300 (jeśli będzie następcą D300) będzie kosztował na poziomie d610 albo nawet więcej i znajdą się na niego klienci. Oczywiści pod pewnymi warunkami;
- wielki bufor
- 8-10fps
Osoby które na pewno będą świadomymi potencjalnymi klientami na to body to fotografowie przyrody i samolotów. Obie grupy zapewne zapłaciłyby za takiego wypasionego DXa tyle co za d610 albo i więcej, a w sumie jest to naprawdę spory target. O innych - jak reporterzy i nie będę się wypowiadał bo nie wiem.
Gdyby mieli coś do powiedzenia inżynierowie to kto wie...
Ale światem rządzą księgowi, więc raczej bym się cudów nie spodziewał
Marzenia to dobra rzecz.:)
Pawel Pawlak
08-04-2014, 23:34
wifi i gps też bym chętnie zobaczył (choć nie wierzę żeby były wbudowane - raczej dostępne za sporoą dopłatą) srawy mnie ani ziębią ani parzą - kompresowane 12bitowe mi wystarczą,
Natomiast powrót do mniej niż 24mpix to byłaby totalna głupota ograniczająca tylko potencjalną uniwersalność body - a więc grupę docelową.
Gdyby mieli coś do powiedzenia inżynierowie to kto wie...
Ale światem rządzą księgowi, więc raczej bym się cudów nie spodziewał
Marzenia to dobra rzecz.:)
a ja myślę że właśnie teraz jest szansa na takie pro albo semi pro body DXowe; kiedy część potencjalnych klientów zauważyła że FX wcale nie jest lekarstwem na wszystko, a DX ma także sporo zalet. Najdroższym elementem w FX jest matryca, istotne jest zapewne też mechanika lustra. W związku z tym sprzedawanie body DXowego w cenie FXa to dla producenta tylko dodatkowy zysk.
cz4rnuch
09-04-2014, 00:18
Tylko nie 24mpix. To glupota, aby na matrycy DX upakowac tyle elementow. Fotografia sportowa traci sens, bo wtedy mozemy pomarzyc o ostrym obrazku przy 1/500. Trzeba miec min 1/2000 a i to czasem nie pomaga.Rozumiem, że patrzysz pod swoim kątem, ale zabrzmiało to tak jakby wycelowanie aparatu w cokolwiek innego niż w sportowca było głupotą. Są jeszcze inne działki fotografii :) A tak na poważnie to odchodząc na chwilę od tego co my byśmy chcieli i co nam wydaje się najlepszym i jedynie słusznym rozwiązaniem dochodzę do wniosku, że szanse by do następcy D300s władowano mniej niż 24Mpx są bliskie zeru.
- wielki bufor
- 8-10fps
Osoby które na pewno będą świadomymi potencjalnymi klientami na to body to fotografowie przyrody i samolotów. Obie grupy zapewne zapłaciłyby za takiego wypasionego DXa tyle co za d610 albo i więcej, a w sumie jest to naprawdę spory target. O innych - jak reporterzy i nie będę się wypowiadał bo nie wiem. Tak patrzę na tę wyliczankę i pytanie Pil74 jest dla mnie jak najbardziej zasadne. Czym tak na dobrą sprawę będzie górował D9300? Lepszy obrazek, pewnie będzie o tyle lepszy co ten w D5300 czyli w uproszczeniu tyle co nic. Z video widzę to podobnie. Pamiętajmy, że na horyzoncie jest też D7200(czy D7300?) i on też będzie miał odrobinę lepszą matrycę, video, pewnie trochę powiększą w nim bufor i dodadzą 1fps a jeśli tak to cała różnica będzie sprowadzać się do bardziej pojemnego bufora i lepszej budowy. Moim zdaniem to trochę mało. Może już czas na nowy moduł AF. To byłoby coś. Chociaż zgadzam się z Pawłem, że znajdzie się trochę chętnych którzy wyłożą sporo pieniędzy by dostać coś o specyfikacji jak powyżej czyli odrobinę szybszego i bardziej trwałego choćby po to by przypiąć do tego 600kę i sobie pomachać bez stresu ;)
Rozumiem, że patrzysz pod swoim kątem, ale zabrzmiało to tak jakby wycelowanie aparatu w cokolwiek innego niż w sportowca było głupotą. Są jeszcze inne działki fotografii :)
Jasne, masz rację. To moje subiektywne odczucie.
Tak patrzę na tę wyliczankę i pytanie Pil74 jest dla mnie jak najbardziej zasadne. Czym tak na dobrą sprawę będzie górował D9300?
"Wystarczy", że będzie górował mechaniką, kulturą pracy, responsywnością i szybkością nad D7100 i już będzie tym, na co czekamy.
Kupując D7100 też myślałem, że liczy się obrazek, ISO itd. W praniu okazało się, że w przypadku reporterki, gdzie liczy się czas reakcji, a nie żmudne ustawianie sceny, D7100 mięknie, a staruszek D300 pokazuje mu miejsce w szeregu. Nie chcę tu pisać, że D7100 jest do bani. Po prostu nie jest godny bycia następcą D300.
cz4rnuch
09-04-2014, 00:47
...Po prostu nie jest godny bycia następcą D300. Założę się, że nigdy nie miał nim być. Po prostu część ludzi go tak niesłusznie ochrzciła(psycholodzy określają ten stan umysłu myśleniem życzeniowym). To sprzęt amatorski i sugeruje to choćby jego cena. Wymagać od niego tego samego co od profesjonalnych puszek jest dla mnie trochę niepoważne. Co innego od D9300 w myśl zasady płacę i wymagam. Będzie lepiej zbudowany, trochę szybszy i pewniejszy ale na starcie będzie pewnie blisko 2 razy droższy (się powtarzam ale sądzę że będzie kosztował więcej niż D610). Jeśli ktoś żyje z fotografii to i tak dopłaci bo to dla niego chleb, amator co najwyżej podrapie się w głowę i powie że ma prawie to samo w D7300 :)
Pawel Pawlak
09-04-2014, 11:37
no tak, ale amator ma już spory wybór, natomiast profesjonalista nie bardzo. Dla grupy którą określiłem jako w miarę pewny target, cena nawet trochę wyższa niż d610 za mini D4 w wersji DX zapewne będzie akceptowalna. Tym bardziej dla profesjonalisty (nie mylić ze ślubniakiem - bo to nie jest jedyna sfera komercyjnego wykorzystania DSLRa), dla taki wydatek będzie tylko ułamkiem jego inwestycji w sprzęt związany z fotografią.
Są stare D300, D700 i potem dopiero D3-D4s. Nie ma nic pomiędzy.
Pawel Pawlak
09-04-2014, 13:36
No tak, ale z nowego sprzętu, szybkostrzelnego reporterskiego, jest D4s na FX a na DX nie ma nic - bo jak sam wiesz D7100 to nie jest sprzęt reporterski;) D300s nie biorę pod uwagę bo nie wiem czy jest jeszcze w ofercie a poza tym znacznie odstaje obrazkiem od obowiązujących standardów.
krolewicz
09-04-2014, 14:43
w canonie jest to samo, jest gówniany 7d, drogi iks i będąca kompromisem 5tka :)
Pawel Pawlak
09-04-2014, 14:49
no tak, tyle że mam wrażenie że poza szumami na niskich iso, 7D z ostatnim softem jednak jest młodszy technologicznie niż d300s ;)
krolewicz
09-04-2014, 15:09
młodszy nie młodszy, 7d ma problem z robieniem ostrych zdjęć*, całe szczęście nie dałem się nabrać na to body i tylko miałem do testu :)
*opinia nie tylko moja, ale również wielu innych osób :)
Pawel Pawlak
09-04-2014, 15:16
ale chodzi o miękkość matrycy ? czy o AF ? matryca rzeczywiście jest miękka (i pierońsko szumi na iso100-400), ale to 18mpix - nawet "miękkie" dobrze wygląda na wydruku
krolewicz
09-04-2014, 15:28
nie wiem czego to wina, pewnie i AF i matrycy, dla mnie ważne jest, że ten aparat nie działa tak jak obiecuje to Canon :D
bardzo chętnie bym kupił 7d, używki można dostać za 2,5k, na papierze wygląda to idealnie, a w praktyce wolę 1dmk3, a nawet 1dmk2
Pawel Pawlak
09-04-2014, 15:34
gdzieś o tym pisałem - mój dobry kumpel przerobił 3 szt canona 7D i ostatnia sztuka z największym przebiegim pracuje idealnie. Z 400/5.6 tworzy niesamowity zestaw dający naprawdę fajne efekty. Niestety, dla mnie ten obrazek broni się tylko przy teleobiektywach i wąskich kadrach. przy szerokich ujęciach nie trawię go.
Poza tym z tego co widzę własnie taki zestaw jest baardzo popularny u ptasiarzy i materiał z niego nawet na większych niż A4 formatach wyglądają naprawdę dobrze. Więc może to kwestia "wyszukania" odpowiedniej sztuki ? ;)
Paweł, a to co, zmieniasz D800 na D4? ;)
Pawel Pawlak
09-04-2014, 16:02
raczej chodzi mi po głowie zamiana d700 na d4.
Łe, a już myślałem, że ponarzekasz na D800 ;)
Pawel Pawlak
09-04-2014, 17:33
Za dużo zdjęć z których jestem zadowolony mogłem zrobić dzięki d800 a które były dla mnie praktycznie nieosiągalne z d300 i d700, żebym narzekał ;-) nie
no naprawdę ciekawa dyskusja na temat d9300 :)
To jest tak samo ciekawa dyskusja, jak miał wyjść D400 ;-)
Wyluzuj, ten temat przecież jest na luzie, coś jak połączenie wróżenia z fusów i szklanej kuli :)
gdzieś o tym pisałem - mój dobry kumpel przerobił 3 szt canona 7D i ostatnia sztuka z największym przebiegim pracuje idealnie. Z 400/5.6 tworzy niesamowity zestaw dający naprawdę fajne efekty. Niestety, dla mnie ten obrazek broni się tylko przy teleobiektywach i wąskich kadrach. przy szerokich ujęciach nie trawię go.
Poza tym z tego co widzę własnie taki zestaw jest baardzo popularny u ptasiarzy i materiał z niego nawet na większych niż A4 formatach wyglądają naprawdę dobrze. Więc może to kwestia "wyszukania" odpowiedniej sztuki ? ;)
4 lata temu pracowalem na tym zestawie, bardzo fajny budzetowy zestaw, nie majacy konkurencji do dnia dzisiejszego. Wiec nie dziwne, ze nadal bardzo popularny, nie tylko u ptasiarzy. Ale matryca 7D bardzo szumila na ISO 400 i wiecej, co mnie mocno denerwowalo.
Teraz majac D4 mam problem z glowy, ale brakuje mi z kolei takiej 400/5.6 w Nikonie, aby focic z reki.
A D9300 czy D400 nie powstana ze wzgledu na zbyt duze zagrozenie dla sprzedazy D7100 czy D4s.
fader_audio
10-04-2014, 15:00
hm, ciekawe kiedy miałby się pojaiwć ten sprzęt, może to znowu jakieś tylko pogłoski aby namieszania narobić.
tym razem może sie spełnić, mamy nawet "pewną" datę premiery ;)
oby do września