PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy D7100 skaza na matrycy?

cybermar
06-04-2014, 20:11
Witam

Mam kilkudniowego Nikon d7100 i dziś odkryłem dziwna pionowa linie na zdjeciach. Zdjęcie wywolane z RAWA w LR5. Na innych zdjęciach kreska jest w tym samym miejscu. Bardzo słabo ja widac. tylko w powiększeniu 1:1. Czy jest się czym przejmować? Reklamować? Co to moze byc i czy moze sie powiekszac?:(

link: http://www.sendspace.com/file/b1ksri

pozdrawiam

mamil_km
06-04-2014, 20:16
Ja bym najpierw wysłał zdjęcie z opisem do serwisu nikon, niech oni się wypowiedzą. Osobiście bym reklamował.

puciek
06-04-2014, 22:21
Czy ta skaza występuje także na innych zdjęciach w tym samym miejscu? Zrób zdjęcie białej kartki i sprawdź. D7100 nie ma filtra dolnoprzepustowego więc może to być mora.

Dho'ine
07-04-2014, 09:00
Podejrzewam że masz to samo co ja w D40 na początku. Ja wysyłałem na gwarancję. Ale to było parę lat temu.

majora
07-04-2014, 12:18
Chyba d7100 tak ma, bo u mnie przy wyciąganiu ceni z dość niedoświetlonego zdjęcia powstają pasy, najlepiej jakby inni posiadacze też się wypowiedzieli czy takie coś występuje

majora
07-04-2014, 12:40
teraz zobaczyłem fotkę i faktycznie widzę kreskę pionową ale nie wiem co to może być

Bartłomiej
11-04-2014, 13:47
Jakiś czas temu miałem chyba taki sam problem z kreską pojawiającą się na zdjęciach, w nowym aparacie, ale zauważyłem ją dopiero po dłuższym czasie oglądając dokładniej zdjęcia, kreska była od początku od 1 zdjęcia, ale nie mogłem już wymienić aparatu, więc odesłałem do serwisu i po 3 tygodniach sprawdzania na stronie statusu "aparat oczekuje na naprawę" aparat wrócił z dość lakoniczną informacją "wymiana przetwornika obrazu (matrycy). Regulacja i test. Wymagane części 1H998-744 Image Sensor Unit", a więc pewnie to było coś poważniejszego niż wypalone piksele - jak sugerowali po konsultacji Forumowicze, a według Nikona aparat miał mieć tylko mapowanie matrycy.

Dho'ine
11-04-2014, 16:01
U mnie tez wymienili matrycę w D40, z tym że ja bardziej widziałem tą białą kreske bo D40 ma 6MP więc pixele większe.

cybermar
12-04-2014, 20:15
Wstawiam kolejne zdjecie wywolane z NEFA, gdzie tych skaz widać wiecej. Ta najwyzej zaznaczona to ta sama co na zdjeciu w 1 poscie tyle ze teraz orientacja pozioma. Foto bialej kartki ,ale troche podkręcone suwaczkami w LR aby wade bylo lepiej widac

Dla mnie masakra. Nowy aparat. NIe wspominajac ze zdjecia na zdjecie przybywa brudu na matrycy , mimo ze mam 1 szklo i od nowosci nie odpinałem!!!

http://www.sendspace.com/file/50m3dt

JUTRO ODDAJE TEN SPRZET i chyba zmieniam system. Po 4 latach z D90 ( ZLEGO SLOWA NIE POWIEM) mam dosc... D7000 byl uwalony , D7100 tez sa (HOTY, BRUDZACA SIE MATRYCA, i teraz jeszcze ten moj problem o ktorym nigdzie indziej nie czytalem) - wiec na co mam przejsc z tego D90 ...nie ma na co...:( Ale nie chce zmieniac tematu , wiec dyskutujemu tylko o (jeszcze) moim D7100

adrianek32
12-04-2014, 22:54
jpg.exe?

cybermar
12-04-2014, 23:24
jpg.exe?

odhacz tam ptaszka na 1 stronie to potem mozna normalnie sciagnac jpga

zakwas
13-04-2014, 00:10
JUTRO ODDAJE TEN SPRZET i chyba zmieniam system. Po 4 latach z D90 ( ZLEGO SLOWA NIE POWIEM) mam dosc... D7000 byl uwalony , D7100 tez sa (HOTY, BRUDZACA SIE MATRYCA, i teraz jeszcze ten moj problem o ktorym nigdzie indziej nie czytalem) - wiec na co mam przejsc z tego D90 ...nie ma na co...:( Ale nie chce zmieniac tematu , wiec dyskutujemu tylko o (jeszcze) moim D7100

Zmieniaj, zmieniaj... inne systemy przecież się nie psują i nie wypuszczają bubli :/

zakwas
13-04-2014, 00:14
Po obejrzeniu zdjęcia, na 100% to nie jest mora, bardziej porysowana matryca. BTW znalazłem jeszcze jedną rysę, której nie zaznaczyłeś.

pioter m
13-04-2014, 10:02
To nie jest porysowana matryca tylko martwe piksele. W serwisie zmapują i będzie 'jak nowa'. Ja pewnie nie zauważyłbym tego.
Natomiast jest też i rysa oraz trochę syfu.

nied0bry
13-04-2014, 10:19
To nie jest porysowana matryca tylko martwe piksele.

Natomiast jest też i rysa oraz trochę syfu.

To zdecyduj się, bo jedno zdanie przeczy drugiemu... :)

JUTRO ODDAJE TEN SPRZET

Pochwal się, gdzie kupiłeś, i który sklep przyjmie Ci używany towar z przebiegiem na liczniku...

Pozdr,
kris

Edyta: Żeby nie było, że nabijam posty... Wg mnie, to wygląda na nieudolnie wyczyszczoną matrycę... Sprawdź pierwsze zdjęcia, czy aparat był rzeczywiście nowy, gdy go kupiłeś...

pioter m
13-04-2014, 10:32
Odniosłem się do pierwszego zdjęcia z zaznaczoną linią. Na drugim jest więcej różności i lepiej widać wszystko, ale niestety bardzo powolny transfer (dziadowskie serwery). Chwilę się łądowało.
Też miałem zapytać o przebieg. Chciałem sprawdzić sam, ale te pliki chyba były edytowane i dostałem informację zwrotną, że tej informacji w exifie brak.
Aparat na pewno swoje przeszedł. Może nawet jakieś wesele obskoczył. Oddałbym do sklepu i tyle. To jest kpina z klienta.

cybermar
13-04-2014, 11:02
Odniosłem się do pierwszego zdjęcia z zaznaczoną linią. Na drugim jest więcej różności i lepiej widać wszystko, ale niestety bardzo powolny transfer (dziadowskie serwery). Chwilę się łądowało.
Też miałem zapytać o przebieg. Chciałem sprawdzić sam, ale te pliki chyba były edytowane i dostałem informację zwrotną, że tej informacji w exifie brak.
Aparat na pewno swoje przeszedł. Może nawet jakieś wesele obskoczył. Oddałbym do sklepu i tyle. To jest kpina z klienta.

Aparat był nowy na 100%... Przy 1 wlaczeniu trzeba bylo ustawic datę itd... (nawet przy factory resecie aparat nie wraca do momentu gdzie pyta o datę i jednoczesnie nie pozwala zrobic zdjecia przed ta wstepna konfiguracja ) Zadne akcesorium nie wskazywało tez na uzywanie... bateria itp... Aha i mial tez folię na LCD. Obejrzalem go dokladnie i nie bylo sladu uzycia...

Aparat juz zwrócony - był to jeden z poznańskich elektronicznych marketów... Zwrot jest mozliwy do 14 dni o ile sprzet nie nosi sladow uzytkowania... Moj nie nosil...a ze nabilem troche klatek , coz - sprzedali mi bubel za 4999zl

Ja naprawde chcialbym miec nikona - teraz nie mam aparatu i zle sie z tym czuje. Ale nie mam juz sily testowac kolejnych D7100:(. D7000 mialem tez swego czasu przez chwile i byla masakra... AF tragedia, olejem chlapał jak moje stare auto, a HOTY swiecily kolorowo;) Do nikona jestem mega przyzwyczajony po D90 i teraz jakbym miał przejsc na canona (mysle o 60d) to nie wiem czy sie odnajdę...

Vian
13-04-2014, 15:39
Ja naprawde chcialbym miec nikona - teraz nie mam aparatu i zle sie z tym czuje. Ale nie mam juz sily testowac kolejnych D7100

A może właśnie nadszedł czas na FX? D610? Większość chorób wieku dziecięcego wyleczone w D600, może warto spróbować?

Z zaineresowaniem i niepokojem śledzę wątek, bo właśnie sobie zamówiłem d7100.
Cóż, zobaczymy - trzymajcie kciuki.

Alcatraz
13-04-2014, 15:46
nie mam juz sily testowac kolejnych D7100

To brzmi tak, jakbyś przetestował ich już kilka. A z tego co piszesz wcześniej, był to jeden pechowy zakup, który może zdarzyć się każdemu i z każdym sprzętem. Może więc bez paniki, spróbuj kupić jeszcze raz.

cybermar
13-04-2014, 15:51
To brzmi tak, jakbyś przetestował ich już kilka. A z tego co piszesz wcześniej, był to jeden pechowy zakup, który może zdarzyć się każdemu i z każdym sprzętem. Może więc bez paniki, spróbuj kupić jeszcze raz.

Po Udanym D90 kupilem D7000 z wadami o ktorych wczesniej wspominalem, a zaraz potym D7100... Wiec juz wsumie dwa nikony mialem lewe... ;) Aha przypomnialo mi sie ze z D90 mialem tez problem... testowalem 3sztuki NIkorra 35mm 1.8 i kazda miala problem z trafianiem w punkt (okazalo sie ze problem z body). dopiero korekta w serwisie pomogla... I mialem w serwisie szklo 18-105 (cala lewa czesc kadru mydlo), tak ze mialem troche przebojow z firma N...

Alcatraz
13-04-2014, 16:12
Szczerze mówiąc nie widzę tu wielkich "przebojów". Takie rzeczy dzieją się w każdym sprzęcie i raczej to, że ktoś nie ma najmniejszych problemów jest wyjątkiem od reguły. To co piszesz o D90 0 N35 jest rzeczą normalną - to właśnie brak mikroregulacji. Nie występuje zawsze ale jak najbardziej ma prawo. O problemach z D7000 swego czasu było głośno i do dziś wiele osób twierdzi, że ten model kupuje się na własne ryzyko. A D7100 miałeś do tej pory jeden więc myślę, że na wyciąganie daleko idących wniosków jest trochę za wcześnie...:-) No ale oczywiście sam musisz zdecydować jaki będzie Twój następny krok.