PDA

Zobacz pełną wersję : D70s - kłopoty z ostrością zdjęć

peter_
23-04-2007, 00:00
Witam, w ubiegłym tygodniu nabyłem D70s. Po rozpakowaniu i zapoznaniu się z instrukcją zrobiłem kilkanaście zdjęć, które postanowiłem od razu obejrzeć na ekranie monitora. Niestety, ku mojemu rozczarowaniu zdjęcia były niezbyt ostre. Testowe zdjęcia wykonałem przy użyciu N 50/f1,8, który przy F70 przez kilka lat był moim ulubionym obiektywem i nigdy mnie nie zawiódł. Po założeniu N 24-85 / f2,8-4 było jeszcze gorzej. Intersujące jest to, że zdjęcia robione zoomem z bliskiej odległości i w pomieszczeniu są w miarę dobre, a zdjęcia przy ogniskowej 70-85 wręcz tragiczne. Porównałem je nawet ze zdjęciami z kompakta Olympus C-5050 ze światłem od 2,0 i wynik mojego nowego nabytku jest po prostu żenujący na tle Olympusa. W kontekście ilości pochwał na temat D70s na forum domniemuję, że:
1. Coś dolega mojej sztuce.
Nie wiem jak to sprawdzić i czy jest to w ogóle prawdopodobne. Osoba, która sprzedawała mi zooma twierdzi, że aparat należy oddać do justowania. Nie wiem ile to kosztuje, gdzie to się robi i na czym to polega. Rozważając tą ewentualność chciałbym zapytać, czy ktoś z Was korzystał z takiej usługi i czy jest ona płatna w przypadku kiedy mam gwarancję. Z drugiej strony pytanie czy później będę musiał zawsze dostrajać aparat do każdego nowego obiektywu, bo jeśli tak to mój zakup był nieporozumieniem.

2. Nie umiem prawidłowo użytkować mojego aparatu. Szczerze mówiąc mam nadzieję, że to raczej kwestia ustawień. Wolę ośmieszyć się na forum niż biegać z aparatem i obiektywami po serwisach. Zooma, bo ten robi najbardziej nieostre zdjęcia testowałem z różnymi ogniskowymi, domykając go nawet powyżej f16. Fotografowałem zarówno ludzi jak i obiekty statyczne. Z tego co słyszałem o samym obiektywie to jest to jeden z najepszych w swojej klasie cenowej i nie sądzę aby robił zdjęcia gorzej niż kompakt Olympusa wart 2/3 jego ceny. Na wszelki wypadek przetestowałem D70s również z Tokiną 28-80 f2,8 i plastikowym N 80-200. W obu przypadkach zdjęcie nieostre. Przełączenie AF na manual przy tym rozmiarze wizjera nie bardzo ma sens. Może jednak coś w ustawieniach?

Bardzo proszę o pomoc. Być może ktoś z Was miał podobne kłopoty.

pozdr.
Peter

DXT
23-04-2007, 00:08
Probowales na Auto?Jesli przy fotkach w dobrych warunkach na Auto wychodzi nieostro to juz kiepsko.

prz3mo
23-04-2007, 00:15
Wrzuć jakies przykładowe pliki, zobaczymy.

blekota
23-04-2007, 00:26
co jakiś czas pojawia sie na forum zszokowany nowy użytkownik lustrzanki cyfrowej który usiłuje sie przesiąść z analoga, z objawami jak u ciebie, troche czasu to zajmuje zanim sie zorientuje jak działa lustro cyfrowe. Trzeba sie przestawić. D70s nie daje gotowych zadowalających zdjęć z jpg w ustawieniach standardowych. Ale jak poświęcić mu troche czasu i porobić w nef-ach i dopasowac balans bieli kontrast to bez wyastrzania daje w miare sensowne fotki .No ale cóż odnosząc sie konkretnie do tego o czym nadmieniasz bez zdjęć nie da sie ocenić czy istnieją odchyły od normy w przypadku twojego egzemplarza. Porównanie z kompaktami jest nie na miejscu gdy matryca tychże jest kilka razu mniejsza i zdjecia są mocno wyastrzane przez te zabawki. A więc wstaw zdjęcia i sie zobaczy

peter_
23-04-2007, 00:39
Wrzuć jakies przykładowe pliki, zobaczymy.

Jaki rozmiar można wrzucić maksymalnie? Jak mogę dodać zdjęcie, bo wyrzuca mi błąd?

pozdr.
Peter

prz3mo
23-04-2007, 00:40
Jaki rozmiar można wrzucić maksymalnie? Jak mogę dodać zdjęcie, bo wyrzuca mi błąd?

pozdr.
Peter

Wrzucaj ma www.imageshack.us i linkuj na forum

DXT
23-04-2007, 00:42
wrzuc na imageshack.us i zlinkuj
edit
prz3mo byl szybszy :)

peter_
23-04-2007, 00:55
co jakiś czas pojawia sie na forum zszokowany nowy użytkownik lustrzanki cyfrowej który usiłuje sie przesiąść z analoga, z objawami jak u ciebie, troche czasu to zajmuje zanim sie zorientuje jak działa lustro cyfrowe. Trzeba sie przestawić. D70s nie daje gotowych zadowalających zdjęć z jpg w ustawieniach standardowych. Ale jak poświęcić mu troche czasu i porobić w nef-ach i dopasowac balans bieli kontrast to bez wyastrzania daje w miare sensowne fotki .No ale cóż odnosząc sie konkretnie do tego o czym nadmieniasz bez zdjęć nie da sie ocenić czy istnieją odchyły od normy w przypadku twojego egzemplarza. Porównanie z kompaktami jest nie na miejscu gdy matryca tychże jest kilka razu mniejsza i zdjecia są mocno wyastrzane przez te zabawki. A więc wstaw zdjęcia i sie zobaczy

Etap jpg-ów miałem za sobą już po kilkunastu zdjęciach. Zresztą jak użytkowałem Oly C-5050 było podobnie, tylko, że tam były tiffy. Na początku łudziłem się niepotrzebnie, że w Nikonie kompresję do jpg opracowano naprawdę dobrze. Niestety aparat deko niedoświetla, a przy oświetleniu bocznym mieszanym (świetlówki + halogen) żadne z ustawień balansu bieli nie sprawdza się. To wszystko można poprawić w Adobe P., ale mi nie o to chodziło. Wady, poza ostrością jestem w stanie przeboleć. Ale programowe wyostrzenie jest zbyt małe, a poza tym to nie o to chodzi. To czego się najbardziej obawiałem, czyli operowanie głębią ostrości jest o.k., a parametr, którego byłem pewien jeśli chodzi o lustrzanki cyfrowe nie działa. Jutro wrzucę jakieś zdjęcie, bo dzisiaj wyrzuca mi błąd. Może jest jakiś serwer gdzie mogę umieścić swoje zdjęcie i podać link?
Dlaczego piszesz, że porównanie z kompaktami jest nie na miejscu? Nie znam szczegółów technicznych, ale wspomniany Olympus pomimo, że miał wiele wad (kolory, szybkość, winietowanie, dystorsje), miał również tą zaletę, że robił bardzo ostre zdjęcia. Jeżeli zdjęcia były ostre, to ja nie zastanawiam się dlaczego tak było, tylko odnoszę to do tego co otrzymałem z aparatu teoretycznie półprofesjonalnego (przynajmniej w polskich warunkach). Gdyby nie porównanie z Olympusem pewnie myślałbym, że z moim Nikonem wszystko jest o.k.

pozdr.
Peter

prz3mo
23-04-2007, 00:57
Może jest jakiś serwer gdzie mogę umieścić swoje zdjęcie i podać link?

No przeciez napisalismy Ci :
www.imageshack.us

Ewentualnie tu: www.fotosik.pl

peter_
23-04-2007, 01:28
No przeciez napisalismy Ci :
www.imageshack.us

Ewentualnie tu: www.fotosik.pl

O.K. dzięki. Już wrzuciłem. Parametry: f16, ISO200, ogniskowa około 50

http://img412.imageshack.us/img412/743/77133520kq1.jpg

pozdr.
Peter

pebees
23-04-2007, 06:58
peter_

czy to jest Twoim zdaniem lepiej? Zmienione zdjęcie (http://pbs.linux.net.pl/chwila/nieostryforum1.jpg), kontrast, kolory, podostrzone.

peter_
23-04-2007, 09:07
peter_

czy to jest Twoim zdaniem lepiej? Zmienione zdjęcie (http://pbs.linux.net.pl/chwila/nieostryforum1.jpg), kontrast, kolory, podostrzone.

Trochę lepiej, ale ja pierwotnie miałem zapisane w RAW-ie i mogłem jeszcze bardziej to potuningować. Plik jpeg zrobiłem z kompletnie surowego RAW-a, żeby pokazać jakie w ogóle zdjęcia robi ten mój zestaw. Jak dla mnie ta jakość jest kompletnie niezadowalająca. Być może tak powinno być. Nie widzę aby ktoś poza mną był zszokowany jakością tego obrazu, a z drugiej strony lepiej wyglądają skany filmu NPH 400, który robiłem na Nikonie F70. Co Ty sądzisz o jakości tego zdjęcia. Normalnie wychodzą lepsze? Jaki może być efekt po wydrukowaniu w formacie 13x18?

pozdr.
Peter

mariuniu
23-04-2007, 09:26
Mogę się mylić ale problem może także leżeć w innym miejscu. Mówisz że robiłeś analogami więc możesz byc przyzwyczajony że byłeś w stanie zrobić nieporuszone zdjęcie z ogniskową nm 85mm na czasie 1/80s. Jednak w przypadku d70 z ogniskowej 85mm po cropie robi się 125mm i wydaje mi sie że trzeba to wziąśc pod uwagę i skracać czas. Podsumowująć - jesteś pewien że zdjęcie które pokazałeś jest nieporuszone? Z EXIFa wynika że ogniskowa to 85mm (po cropie 127mm) a zdjęcie jest robione czasem 1/80s. Próbowałeś robić zdjęcia ze statywu?

peter_
23-04-2007, 10:01
Mogę się mylić ale problem może także leżeć w innym miejscu. Mówisz że robiłeś analogami więc możesz byc przyzwyczajony że byłeś w stanie zrobić nieporuszone zdjęcie z ogniskową nm 85mm na czasie 1/80s. Jednak w przypadku d70 z ogniskowej 85mm po cropie robi się 125mm i wydaje mi sie że trzeba to wziąśc pod uwagę i skracać czas. Podsumowująć - jesteś pewien że zdjęcie które pokazałeś jest nieporuszone? Z EXIFa wynika że ogniskowa to 85mm (po cropie 127mm) a zdjęcie jest robione czasem 1/80s. Próbowałeś robić zdjęcia ze statywu?

Faktycznie, być może to o czym piszesz powoduje problem. Postaram się zrobić kilka zdjęć przy użyciu statywu. Jeśli jest tak jak mówisz, to jaki sens ma kupowanie obiektywu np. 80-200 bez VR do portretów, jeśli trudno go utrzymać? Manipulowanie ISO też ma swoje granice, zwłaszcza przy portrecie. Czy w D80 AF działa lepiej, a większa matryca ma wpływ na samą ostrość? Rozważam wymianę D70s na D80 jeśli miałoby to dać spodziewane efekty.

pozdr.
Peter

pebees
23-04-2007, 10:04
Wymiana D70 na D80 nic Ci nie da, jeśli chodzi o 'poruszanie' zdjęć.

peter_
23-04-2007, 10:11
Wymiana D70 na D80 nic Ci nie da, jeśli chodzi o 'poruszanie' zdjęć.

Jeśli się okaże, że to poruszone zdjęcie to nie ma problemu. Będę inaczej fotografował. Wspomniane rozwiązanie rozważam, jeśli zdjęcia ze statywu będą również nieostre.

pozdr.
Peter

pebees
23-04-2007, 10:42
Jeśli zdjęcia ze statywu będą równie nieostre, to puszkę trzeba pewnie wyregulować. Aha - i nie wiem, czy za mocno nie przysłaniasz obiektywu, sprawdź na przysłonach 3-4 działki większych niż najmniejsza przy danej ogniskowej.

peter_
23-04-2007, 10:57
Jeśli zdjęcia ze statywu będą równie nieostre, to puszkę trzeba pewnie wyregulować. Aha - i nie wiem, czy za mocno nie przysłaniasz obiektywu, sprawdź na przysłonach 3-4 działki większych niż najmniejsza przy danej ogniskowej.

Przecież teoretycznie im bardziej domykam tym bardziej zdjęcia powinny być ostre.

pebees
23-04-2007, 10:59
Przecież teoretycznie im bardziej domykam tym bardziej zdjęcia powinny być ostre.
Teoretycznie tak. W praktyce okazuje się, że do pewnego momentu, potem wchodzą dyfrakcje i inne cuda, i lepiej nie jest, a wręcz przeciwnie. Spotkałem się z opinią, że im jaśniejsze szkło, tym 'szybciej' się to zaczyna, ale tego nie jestem w stanie sprawdzić, bo nie mam super jasnych szkieł :D

blekota
23-04-2007, 13:43
Trochę lepiej, ale ja pierwotnie miałem zapisane w RAW-ie i mogłem jeszcze bardziej to potuningować. Plik jpeg zrobiłem z kompletnie surowego RAW-a, żeby pokazać jakie w ogóle zdjęcia robi ten mój zestaw. Jak dla mnie ta jakość jest kompletnie niezadowalająca. Być może tak powinno być. Nie widzę aby ktoś poza mną był zszokowany jakością tego obrazu, a z drugiej strony lepiej wyglądają skany filmu NPH 400, który robiłem na Nikonie F70. Co Ty sądzisz o jakości tego zdjęcia. Normalnie wychodzą lepsze? Jaki może być efekt po wydrukowaniu w formacie 13x18?

pozdr.
Peter

rzeczywiscie ostrosc tu nie powala , powinno byc ostrzej no ale moze to byc kwestia poruszenia bo obietywy masz niezle, przymknij do 5,6 najlepiej na szerokim kacie czas 1/150 w gore ,zrob kilka zdjec wybierz najlepsze i wstaw jeszcze raz, ale tak czy siak jesli chcesz porownywac z dobrze naswietlonym negatywem to niestety bedziesz musial przewartosciowac wobrazenie o dobrym zdjeciu bo z cyfry aps one sa po prostu inne.

peter_
23-04-2007, 14:16
rzeczywiscie ostrosc tu nie powala , powinno byc ostrzej no ale moze to byc kwestia poruszenia bo obietywy masz niezle, przymknij do 5,6 najlepiej na szerokim kacie czas 1/150 w gore ,zrob kilka zdjec wybierz najlepsze i wstaw jeszcze raz, ale tak czy siak jesli chcesz porownywac z dobrze naswietlonym negatywem to niestety bedziesz musial przewartosciowac wobrazenie o dobrym zdjeciu bo z cyfry aps one sa po prostu inne.

Przed chwilą dzwoniłem do serwisu Nikona w Warszawie. Prawdopodobnie oddam aparat do wyregulowania. Mam nadzieję, że się polepszy. Co masz na myśli pisząc, że zdjęcia z cyfry będą inne. Co konkretnie będzie innego. Bo coraz bardziej zastanawiam się nad tym czy dobrze zrobiłem kupując aparat cyfrowy. Biorąc pod uwagę wszystkie możliwości jakie daje oprogramowanie i możliwość korekty zdjęć nie wiem co mogłoby być inne.

pozdr.
Peter

david555
23-04-2007, 14:30
No skoro nie dostrzegasz różnicy między fotką z analoga i cyfraka, to na nic wywody i argumenty.

peter_
23-04-2007, 14:42
No skoro nie dostrzegasz różnicy między fotką z analoga i cyfraka, to na nic wywody i argumenty.

Tak się składa, że nie miałem okazji porównać odbitki z jednego i drugiego (lustrzanki cyfrowej, a nie kompakta), a to co widać na ekranie monitora, trudno odnieść do odbitki.

big lebowski
23-04-2007, 14:45
Peter - czyli chcesz powiedzieć, że nawet fotki na krótkich czasach wyszły nieostre?

hmm..... ciekawe jak wyglądają jpg-i wykonane canonem 400d+kit....

peter_
23-04-2007, 15:18
Peter - czyli chcesz powiedzieć, że nawet fotki na krótkich czasach wyszły nieostre?

hmm..... ciekawe jak wyglądają jpg-i wykonane canonem 400d+kit....

Na pewno do ostrych nie należą. Będę musiał wywołać kilka odbitek i zobaczyć jak wyjdą

MYSZ
23-04-2007, 21:27
50 1,8 nieostre? to niemozliwe:) ustaw 5,6 i te dziecko musi byc ostre jak żyleta w polu ostrości D70S

Jacek Wrzesińsk
23-04-2007, 21:35
Faktycznie, być może to o czym piszesz powoduje problem. Postaram się zrobić kilka zdjęć przy użyciu statywu. Jeśli jest tak jak mówisz, to jaki sens ma kupowanie obiektywu np. 80-200 bez VR do portretów, jeśli trudno go utrzymać? Manipulowanie ISO też ma swoje granice, zwłaszcza przy portrecie. Czy w D80 AF działa lepiej, a większa matryca ma wpływ na samą ostrość? Rozważam wymianę D70s na D80 jeśli miałoby to dać spodziewane efekty.

pozdr.
Peter
Nie liczyłbym na twoim miejscu na bardziej ostre foty z d80,kilka razy już był na tym forum poruszany temat ostrość d70s vs d80.

blekota
23-04-2007, 22:18
wrzuć lepiej jakieś dodatkowe zdjęcia a koledzy ci doradzą czy odbiega tu coś od normy, zaoszczędzisz czasu, a niedajboże ci jeszcze chłopcy coś popsują w tym ,,serwisie'' aparat na statyw ustaw ręcznie przysłona 5,6 do 8 bo od f11 to już wcale nie będzie lepiej,najlepiej ustaw ostrość ręcznie 50tką i sie zobaczy

peter_
25-04-2007, 00:04
wrzuć lepiej jakieś dodatkowe zdjęcia a koledzy ci doradzą czy odbiega tu coś od normy, zaoszczędzisz czasu, a niedajboże ci jeszcze chłopcy coś popsują w tym ,,serwisie'' aparat na statyw ustaw ręcznie przysłona 5,6 do 8 bo od f11 to już wcale nie będzie lepiej,najlepiej ustaw ostrość ręcznie 50tką i sie zobaczy

Zrobię jak mówicie. Spróbuję zrobić na zewnątrz z innymi czasami/przysłonami. Jak będę już miał to wrzucę link na forum. Swoją drogą jeśli dobrze wyjdzie z 50-tki, a zooma źle to pewnie będę szukał jakiegoś obiektywu do portretu ze stałym światłem. Przy okazji pytanie - czy jest sposób aby d70 mierzył światło w starych manualnych szkłach typu sonar? Jeśli nie, to czy w ogóle działa w pełnym manualu?

blekota
25-04-2007, 13:49
swiatla nie zmierzy niestety, ale migawke wyzwoli w manualu

pinio
29-04-2007, 21:11
Zrobię jak mówicie. Spróbuję zrobić na zewnątrz z innymi czasami/przysłonami. Jak będę już miał to wrzucę link na forum. Swoją drogą jeśli dobrze wyjdzie z 50-tki, a zooma źle to pewnie będę szukał jakiegoś obiektywu do portretu ze stałym światłem. Przy okazji pytanie - czy jest sposób aby d70 mierzył światło w starych manualnych szkłach typu sonar? Jeśli nie, to czy w ogóle działa w pełnym manualu?

I jak wypadły kolejne testy?

Direct
30-04-2007, 01:31
przeczytałem ten temat od początku i zastanawia mnie kilka rzeczy:

1 - może wina leży po stronie obiektywu ? ( może aparat nie może ustawić dobrze ostrosci przez niego ? )
2 - robiąc te zdjęcia jakiego trybu używałeś ? ( może te zdjęcia tak wyszły bo było "auto" )
3 - moim zdaniem powinieneś spotkać się z kimś, kto ma "kit'owe" szkło nikona, lub jakiegoś nawet starszego nikkor'a i założyć taki obiektyw do twojego nikona d70s i wtedy ocenić czy zdjęcia są nie ostre czy ostre.

Swoją drogą mam obiektyw nikkor 80 - 200 i powiem że ostrość na zdjęciach jest dobra przy całym zakresie ogniskowych (przysłona ustawiona na 5,6).

Zamieszczam link do przykładowego zdjęcia: ISO 400:
http://img402.imageshack.us/img402/4482/dsc003222air4.jpg