Zobacz pełną wersję : wydluzyc d3100 czy zainwestować w lepsze body?
golbaska
06-04-2014, 02:44
Witam
Posiadam d3100 od 3 lat. Początkowo pracowałam na tradycyjnym 18-55, jednakże rok temu zmieniłam na 18-70. Posiadam również analogową 50 1.8 z adapterem, mało z niej korzystam, bo męczy mnie trochę manualne ustawianie ostrości. Fotografuję wszystko po trochu, najczęściej wypady ze znajomymi,takie sceny życia codziennego, czasem pójdę w plener z koleżanką "na sesję", cenię sobie również dobre zdjęcia krajobrazów, gdy jestem na wycieczkach.
Ostatnio zaczęłam nagrywać filmiki o szkole, trochę zawodzi mnie dźwięk, mikrofon, przydałoby się coś lepszego.
Do sedna:
nie wiem, czy dokupić do d3100 obiektyw i np. lampę, czy też zainwestować w nowe body (d7000/d7100/d5xxx). Zauważyłam, że d3100 to trochę za mało dla mnie, kl/s ciut brakuje, ISO też, nie za wiele czujników...
co do funduszy - nie chciałabym przekroczyć 5000zł.
Pozdrawiam
Skoro jak to mówisz "pracujesz"
Kup po prostu d4. Zwróci sie po jakimś czasie a o wszystkich problemach sprzętowych szybko zapomnisz.
Bedziesz mógł skupić sie tylko na swojej "pracy".
Do tego np 24-70, stalki ze cztery oraz ze dwie lampki.
Przemek-83
06-04-2014, 07:46
Może lepiej kup kamere? To jej głównym zadaniem jest kręcenie filmów.
cz4rnuch
06-04-2014, 08:11
Nie ma to jak czepić się jednego słowa by móc wyrzucić z siebie złość na cały świat. Tylko po co? Czepić się można też tego, że na forum się pisze a nie mówi oraz tego, że mamy do czynienia z dziewczyną więc nietaktem jest zwracanie się do niej jak do faceta ;) Poza tym w dalszej części jest mowa o tym jakiego rodzaju jest to "praca" więc tym bardziej nie rozumiem po co ta tyrada.
Odnośnie rady Przemka, kamera jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o filmy, ale nie rozwiązuje problemów z ISO, serią i AFem o których pisała koleżanka. Jak dla mnie dobrym kompromisem(oczywiście zawężając wybór do Nikona) byłoby kupno D5200 i pogonienie D3100. Za 2200 PLN dostajemy trochę lepsze wysokie ISO, lepszy AF, szybszą serię, trochę większe body. Przy filmowaniu przyda się ruchomy ekranik, zyskamy też na samej jakości filmu. Resztę funduszy możemy spożytkować na mikrofon i obiektyw(y). Jeśli D5200 to za mało to jeszcze lepszy(przynajmniej w trybie foto) będzie D7100 ale to już większy wydatek (ok 3500 PLN)
Kotlety mz można spokojnie robić takim d3100. Nie potrzeba nic wiecej. Matryce ma taka, ze pare lat temu najlepszym nie śniło sie nawet takie cudo. I zdjęcia były ok. Sam jako drugie body z 17-55 brałem d5100 bo to mały i lekki aparat. Wygoda była duza.
Bez lampy w zastanym zrobie to samo np epl5. Bez jakichkolwiek problemów.
Tak wiec można wszystkim.
A porada moja zeby brać d4 jak pisałem była skierowana do zawodowca ktory "pracuje". Uważam nadal ze osoba pracująca powinna dysponować tym co najlepsze.
Przemek-83
06-04-2014, 09:43
Kamera za 1000-1500 zl nagra lepszy film niż 7100/5300
Pisze o tym bo po przeczytaniu drugi raz pytania nadal twierdze ze glownym problemem sa filmy.
@golbaska
Dla mnie przez całe życie będzie ważniejsze szkło niż body a najważniejsze dobre światło.
a odpowiadając na temat to mz najpierw szkła, a potem korpus bo korpusy zmienia się częściej, i niestety trzeba kupować z głową żeby nie kupować dwa razy więc najlepiej kupić od razu docelowe szkło, korpus wymieniasz jak zaczyna cię istotnie ograniczać.
golbaska
06-04-2014, 11:24
Wracając do meritum, filmy nie są priorytetem, bo kręcę proste sceny. Patrząc po parametrach, podoba mi się d7100, jednakże dla mnie, amatora, raczej wielkiej różnicy nie ma między d7000 a d7100 (jeśli nawet jest, to nieistotna na moim poziomie). Także chyba zdecyduję się na body d7000. A to, jakie szkła dokupić itp, doczytam już w innych wątkach, po co dublować temat.
Dzięki Wszystkim za opinię, inspiracji życzę wielu! :)
nikoniarz
06-04-2014, 11:30
Do autorki. 5.000 zł to sporo kasy. Jeśli faktycznie aparat ma mieć większy potencjał w zakresie zdjęć seryjnych oraz lepsze ISO to warto rozważyć D7100. To co zostanie z zakupu D7100 oraz to co przybędzie ze sprzedaży D3100 przeznacz na jakiś ostry, jasny obiektyw... Może Sigma 17-50/2.8...
W temacie wyboru aparatu. @Przemek-83 - nie kamera, bo kamera z 1000zł nawet do pięt nie dorasta jakością wideo w D5200. Nie mówiąc już, że przy braku światła to nakręcisz jedno wielkie G... a D5200 bez problemów da radę.
Wysokie ISO przy zdjęciach - żaden DX nie da wyraźnie mniejszych szumów. D3100 ma dobrą pod tym względem matrycę i zysk będzie prawie niezauważalny.
Wysokie ISO przy filmach - tu tak. D5200, D5300 dadzą bardzo duży skok. Dodatkowo mają znacznie lepszą jakość wideo niż starsze aparaty. Niestety sam dźwięk nie jest lepszy i trzeba kupić zewnętrzny mikrofon, a tu rozsądnym wydatkiem będą dopiero te z górnej półki. Tych "tanich" (czyli nawet do 350zł) nie polecam, bo jakość ich nagrania nie odbiega od zwykłego mikrofonu do komputera za 25zł... Jak kupować, to porządnie - np. Rode, Sony, czy im podobne. Ja kupiłem Genesis za 250zł... dobrze że znalazł się tak samo naiwny jak ja i odkupił ode mnie.
Jak kręcisz filmy, to kupowanie wyższych modeli niż D5x00 nie ma sensu z powodu braku ruchomego ekranu, który jest niezastąpiony. Poza tym D7100 da identyczną jakość wideo i podobną zdjęć, a nie ma ruchomego ekranu.
Natomiast jak możesz zmienić system - to Canon EOS 70D - najlepsza kamera z lustrem. Jako jedyna lustrzanka ma w pełni użyteczny autofocus w czasie filmowania i to beż żadnego ale nadąża za szybko jadącymi samochodami. Oprócz tego, można zmieniać przesłonę w czasie nagrywania oraz wgrać MagicLantern (choć jeszcze mało dopracowany dla 70D). No i bateria przy filmach wytrzymuje znacznie dłużej (tak ze 2-3 razy).
Minusami są - znacznie większe szumy na filmach przy wysokim ISO niż w D5200, troszkę większe szumy przy zdjęciach. No i że to Canon, a nie Nikon ;)
Ja osobiście kupiłem D7100 gdyż w nim nie było problemu z AF, który jednak ewidentnie dotyczył D7000 mimo, że nie zostało to oficjalnie przyznane przez Nikona. Byłem o krok od zakupu D7000 chwilę po premierze aż na szczęście pojawiły się pierwsze posty sugerujące problemy z AF. Zakup odpuściłem, i teraz mamy dość sprawdzony i nowszy model. Więc nie widziałem sensu kupować starszego, różnica w cenie nie była znacząca.
Szkiełko kupiłem Sigmy, bo w obecnej cenie było i jest bardzo dobre, chociaż na pewno zakres 17-50 jest krótki. Ja chętnie uzupełniłbym go 70-200 VR ale to już zupełnie inne kwoty i dla kogoś kit 18-105 może być znacznie bardziej uniwersalny, niestety też z gorszym, zmiennym światłem.
nie wiem, czy dokupić do d3100 obiektyw i np. lampę, czy też zainwestować w nowe body (d7000/d7100/d5xxx).
Jeśli nie wiesz co kupić to kup obiektyw. Słyszałem to od wielu osób i teraz wiem, że mieli rację. Nic nie wnosi tyle nowego do naszych zdjęć co nowe szkło. Kupisz nowe body, pobawisz się, niedługo wyjdzie nowsze, lepsze i dowiesz się że przepłaciłaś za swoje. Rozumiem, że body może Cię ograniczać, ale jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co kupić, kup obiektyw (i lampę czy co tam chcesz). Przecież nie musisz wydać wszystkich pieniędzy na obiektywy. Możesz kupić obiektyw(y) i odłożyć resztę na nowe body. Mówię z doświadczenia. Gdy zacząłem oglądać nowe puszki trafiłem na wypowiedź kogoś kto napisał to samo co ja teraz Tobie piszę. Przemyślałem i kupiłem do swojego D80 dwa nowe obiektywy. Tyle radości z fotografowania nie miałem od zakupu tego aparatu. :smile:
bednario
06-04-2014, 12:37
Witam
Posiadam d3100 od 3 lat. Początkowo pracowałam na tradycyjnym 18-55, jednakże rok temu zmieniłam na 18-70. Posiadam również analogową 50 1.8 z adapterem, mało z niej korzystam, bo męczy mnie trochę manualne ustawianie ostrości. Fotografuję wszystko po trochu, najczęściej wypady ze znajomymi,takie sceny życia codziennego, czasem pójdę w plener z koleżanką "na sesję", cenię sobie również dobre zdjęcia krajobrazów, gdy jestem na wycieczkach.
Ostatnio zaczęłam nagrywać filmiki o szkole, trochę zawodzi mnie dźwięk, mikrofon, przydałoby się coś lepszego.
Do sedna:
nie wiem, czy dokupić do d3100 obiektyw i np. lampę, czy też zainwestować w nowe body (d7000/d7100/d5xxx). Zauważyłam, że d3100 to trochę za mało dla mnie, kl/s ciut brakuje, ISO też, nie za wiele czujników...
co do funduszy - nie chciałabym przekroczyć 5000zł.
Pozdrawiam
Ciężko powiedzieć co Ci bardziej przeszkadza ... czy "ułomność" D3100 czy brak obiektywów i lampy ... bo tak naprawdę brakuje wszystkiego.
Jeśli bardziej idziesz w w fotografowanie "wszystkiego" + portret/plener (sesje z koleżanką) to polecam zostawienie body i dokupienie dwóch jasnych stałek i nauczenie się porządnie technik fotografowania nimi - do wszystkiego Nikkor 35/F1.8 AF-S DX, a do portretu Nikkora 85/F1.8 AF-S. Można ten zestaw uzupełnić lampą lub jakimś używanym obiektywem UWA (typu Sigma 10-20 czy Tokina 12-24/F4 - tylko że ona jest akurat na śrubokręt) do krajobrazów i fotografowania imprez w mniejszych wnętrzach (tu koniecznie z lampą). Taki komplet (3 obiektywy + lampa zmieści się w 5000zł)
Zmiana na sensowne body pochłonie praktycznie cały budżet, a i tak bez obiektywów i lampy jego użytecznść będzie słaba. Troche lepsze ISO zrekompensujesz jaśniejszymi szkłami. Szybkostrzelność? - potrzebne Ci więcej niż te 2-3 kl/s? Moim zdaniem, głównym argumentem za zmianą jest ergonomia, bo tej naprawdę brakuje D3100 - sama matryca jest bardzo dobra i przy dobrych szkłach + umiejętnościach można zrobić z tego świetne zdjęcia.
knopers1
06-04-2014, 13:00
hejka,
ja proponuje takze zainwestowac w dobre szklo. Na puche przyjdzie jeszcze czas.... Szklo kupujesz na lata, a puche wymieniasz co kilka lat.
Moja propozycja to S18-35 f1,8 oraz N85 f1,8.
Ned Stark
06-04-2014, 13:29
Mam również od trzech lat d3100. Postawiłem przede wszystkim na szkła, a wymianę body zostawiłem na koniec. Budżet 5 tysięcy jest zacny:
- używane uwa - np. ok 1500 za Tokinę (wersję z silnikiem choć to w sumie nie ma znaczenia bo ostrzenie manualne przy uwa to nie problem) lub Sigmę (wszyscy chwalą)
- 35 1,8g - 700
- 85 1,8g - 1900
- lampa za resztę
Celowo pominąłem 50 mm bo mam i leży sobie w torbie od momentu zakupu 85 mm.
W tym body jest kilka rzeczy, które ograniczają, ale nie są one dla mnie na tyle ważne żeby wyrzucić je do śmieci ;-) Dla mnie trochę za małe, wysokie szumy.... ale ;-)
Przemek-83
06-04-2014, 14:02
Dla mnie kamera nagra lepszy film gdyz nie skupiam sie tylko na jakosci nagrania.Zobacz jak upośledzony jest tryb filmowania w serii 5xxx .Zobacz że sensowny film można nagrać tylko ostrząc ręcznie a to nie jest komfortowe w dynamicznych scenach.
Posiadam szklo ktore niby ma tak super cichy mechanizm Af a w nagraniu slysze go jak młot udarowy.
Dla mnie kamera nagra lepszy film gdyz nie skupiam sie tylko na jakosci nagrania.Zobacz jak upośledzony jest tryb filmowania w serii 5xxx .
A co jest takiego w upośledzeniu nagrywania w D5200 ??
Zobacz że sensowny film można nagrać tylko ostrząc ręcznie a to nie jest komfortowe w dynamicznych scenach. Nie wiem jaki masz problem z ostrzeniem. Ja sobie radzę nawet w dynamicznych scenach i to powiem, że lepiej niż kamera za 6000zł...
Posiadam szklo ktore niby ma tak super cichy mechanizm Af a w nagraniu slysze go jak młot udarowy.
To se kup mikrofon i przestań marudzić.
Zobacz że sensowny film można nagrać tylko ostrząc ręcznie a to nie jest komfortowe w dynamicznych scenach.
cholera - wkleję to sobie w stopkę
skarcity
06-04-2014, 18:04
[QUOTE=d90;3349628]Obruszenie Wasze nie zmienia faktu, ze praca to czynność za ktora dostajemy wynagrodzenie.
Wracając do tematu wątku - w Twoim przypadku warto zmienić zarówno body jak i doinwestować optykę. D3100 kiepsko nadaje się do manualnego ostrzenia itd. Obiektyw 18-55 też zbyt wiele nie oferuje.
Pozdrawiam
cezar1972
06-04-2014, 18:34
Moim zdaniem bardzo dobry tryb filmowy mają bezlusterkowce Panasonica. Może warto obrać ten kierunek?
nikoniarz
06-04-2014, 18:56
Widzę, że autorowi zaproponowano parę dobrych rozwiązań które musi sobie przemyśleć. Chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie rozbudowa szklarni (aczkolwiek wg. mnie nie ma sensu wydawać całej kwoty). I obowiązkowo dokupić lampę. Tyle w kwestii zdjęć, bo nie jestem fanem "filmowania" aparatem.
golbaska
06-04-2014, 21:09
Jeeej, dziękuję Wam wszystkim za tyle opinii, na pewno mam nad czym myśleć, muszę jeszcze pomyśleć, na czym mi zależy najbardziej i dopiero dokonam wyboru. W razie wątpliwości - jeszcze się odezwę. Trzymajcie się ciepło, pozdrawiam :)
Rafał_Sz
07-04-2014, 09:24
Przeczyściłem wątek, proszę sobie darować bzdury i wycieczki osobiste. @d90 i @zakwas - ostrzeżenie wzrokowe.
Miłego dnia.
golbaska - D7100 jest niewątpliwie znacznie lepszym aparatem niż 3100. Pytanie tylko, czy chcesz wydać ponad 3500 na samo body?
Jeśli chodzi o filmy, sugerowałbym zainteresowanie się bezlusterkowcami. Cezar1972 pisał o Panasonicach. Zobacz sobie też np Sony Nex 5t. Mały, lekki, ma odchylany ekran. Warto zauważyć, że ma on chyba taką samą matrycę jak Nikon D5100. Dobry tryb wideo ze znacznie lepszym autofocusem niż w lustrzance. Spełniłby też Twoje wymagania odnośnie trybu seryjnego zdjęć. Do 10 kl/s to szybciej niż D7100. (A propos - do czego potrzebujesz dużej szybkości trybu seryjnego? ;)) Aparat bezlusterkowy prawdopodobnie lepiej też sprawdziłby się przy "scenach życia codziennego" - mniej rzuca się w oczy i ma bardziej funkcjonalny live-view. A to wszystko znacznie taniej niż D7100. Podstawowe wady serii NEX-5 to niestety średni obiektyw kitowy i brak wbudowanej lampy. Dostępna tylko przykręcana z zestawu.
Gdybyś kupiła sobie takie coś, z przeznaczonego budżetu zostałoby jeszcze 2700. To spokojnie wystarczy na sensowną lampę i naprawdę dobry obiektyw albo nawet dwa do D3100.
Pozdrowienia