Zobacz pełną wersję : tryb E na aparacie w fotografii reportazowej, slubnej
robin102
05-04-2014, 15:13
Jako, ze to pewnie jeden z ostatnich moich postow na forum, a macie, mamy przed soba reportazowy sezon to moje tchnienie w Wasze ega fotograficzne, abyscie coraz czesciej uzywali zamiast np trybu M, czy leniwsi trybu A jeszcze ciekawszego i pozytniejszego trybu E.. Tryb E jest dostepny w kazdym nawet najtanszym aparacie. Tryb E to dbalosc o estetyke zdjec robionych na zywych ludziach. Nie kaleczcie ich szerokimi szklami jak zupelnie to nic nie wnosi do czytelnosi i przekazu zdjecia, nie robcie, krzywych kadrow tam gdzi prosi sie aby byly proste, np walace sie filary koscielne, albo krzywe obrazy w tle. Nie przprawiajcie wodoglowia ludziom Bogu ducha winnym szkami rybkowym, czy innymi ultra szerokimi. Nie robcie pannie mlodej uda z ramienia na przsiedze szerokim szklem,ta samo mlodemi lapy king konga jak ja obejmuje tez jakims szerokim obiektywem, bo to reportaz. Nie usprawiedliwiajcie xle zrobionych zdjec z jakimis ta miby emocjami, ktor czesto sie ubzduraly i widzi je tylko fotograf, a osoba ze zdjecia widz, ze nie ma na nim gornej czworki. Nie dawajcie wiary w pelnej rozciaglosci w to co szkola, na kursach za marne 1500 zl, ze najwazniejsze sa emocje i mozna je podac ogladaczowi w krzywej ramie. To tak ja podac dobre piwo w wyszczerbionym, poniszczonym kuflu. Ta, tak sam popelnilem wiele gargameli fotograficznych, ale juz nie bede, i Wy tego nie robcie.
Ps.
Sorki z brak polskich znakow i bledy literow.
Borat1979
05-04-2014, 15:17
Ale o co chodzi?
popcorn... gdzie ja go mam...
popcorn... gdzie ja go mam...
Czekaj, zaraz Ci oddam..
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://weknowgifs.com/wp-content/uploads/2013/03/psyche-eating-popcorn-gif.gif)
robin, a Tobie co?
Szczerze mówiąc, też mnie ten wpis zaintrygował - szczególnie pierwsze zdanie do drugiego przecinka...
Jeśli wpis ten miał skłonić do myślenia nad kadrem sądzę, że w jakimś tam stopniu zadziałało...
Robin 102 nie strasz nas. Trzymam za Ciebie kciuki, nie daj się. :D
Jako, ze to pewnie jeden z ostatnich moich postow na forum, a macie, mamy przed soba reportazowy sezon to moje tchnienie w Wasze ega fotograficzne, abyscie coraz czesciej uzywali zamiast np trybu M, czy leniwsi trybu A jeszcze ciekawszego i pozytniejszego trybu E.. Tryb E jest dostepny w kazdym nawet najtanszym aparacie. Tryb E to dbalosc o estetyke zdjec robionych na zywych ludziach. Nie kaleczcie ich szerokimi szklami jak zupelnie to nic nie wnosi do czytelnosi i przekazu zdjecia, nie robcie, krzywych kadrow tam gdzi prosi sie aby byly proste, np walace sie filary koscielne, albo krzywe obrazy w tle. Nie przprawiajcie wodoglowia ludziom Bogu ducha winnym szkami rybkowym, czy innymi ultra szerokimi. Nie robcie pannie mlodej uda z ramienia na przsiedze szerokim szklem,ta samo mlodemi lapy king konga jak ja obejmuje tez jakims szerokim obiektywem, bo to reportaz. Nie usprawiedliwiajcie xle zrobionych zdjec z jakimis ta miby emocjami, ktor czesto sie ubzduraly i widzi je tylko fotograf, a osoba ze zdjecia widz, ze nie ma na nim gornej czworki. Nie dawajcie wiary w pelnej rozciaglosci w to co szkola, na kursach za marne 1500 zl, ze najwazniejsze sa emocje i mozna je podac ogladaczowi w krzywej ramie. To tak ja podac dobre piwo w wyszczerbionym, poniszczonym kuflu. Ta, tak sam popelnilem wiele gargameli fotograficznych, ale juz nie bede, i Wy tego nie robcie.
Ps.
Sorki z brak polskich znakow i bledy literow.
przecież to nie o estetykę chodzi, ale o modę i "ARTYZM", PROSTE TO SE KAŻDY MOŻE ZFOCIĆ, ALE WYGŁE, TO JUŻ TYLKO A R T Y S T A, przekaz, czytelność ? - pamiętam jak za czasów analogów i moich początków aktowych (ale mam dobrą pamięć ;)), zapytano na spotkaniu "jak zrobić artystyczny akt", odpowiedź pana prowadzącego, " no wiesz, dziewczyna ma się wypiąć, ty masz założyć rybkę i jak z jej dupy zrobisz gruszkę - to będzie artystyczna fotka .....
zapytano na spotkaniu "jak zrobić artystyczny akt", odpowiedź pana prowadzącego, " no wiesz, dziewczyna ma się wypiąć, ty masz założyć rybkę i jak z jej dupy zrobisz gruszkę - to będzie artystyczna fotka .....
Wantuch prowadził ? :D:D
Wantuch prowadził ? :D:D
niestety nie :), to było spotkanie w WTF - w czasach gdy jeszcze naprawdę prężnie działało, oj dawno to było :(
S4INT - usmialem sie glosno.
RomanZWrocławia
05-04-2014, 20:26
"no wiesz, dziewczyna ma się wypiąć, ty masz założyć rybkę i jak z jej dupy zrobisz gruszkę - to będzie artystyczna fotka"
"to było spotkanie w WTF"
Nad pierwszym zdaniem unosi się duch Zbigniewa Stokłosy. Modelki dla Rysia R. też musiały się wypinać, ale w celach zupełnie nieartystycznych.
"no wiesz, dziewczyna ma się wypiąć, ty masz założyć rybkę i jak z jej dupy zrobisz gruszkę - to będzie artystyczna fotka"
"to było spotkanie w WTF"
Nad pierwszym zdaniem unosi się duch Zbigniewa Stokłosy.
.............. !!!, czyż by byliśmy w tych samych miejscach, w tym samym czasie ;)
RomanZWrocławia
06-04-2014, 00:03
Nie, nie byłem... zakolegowany w tym "towarzystwie"