Zobacz pełną wersję : Różnice pomiędzy S 120-300/2.8 OS a S 120-300/2.8 OS S - jako ciekawostka.
Witam,
Przeszukując czeluście internetu znalazłem coś takiego:
klik (http://www.lensrentals.com/blog/2013/06/sigma-120-300-f2-8-part-ii-comparative-anatomy)
Przekazuje jako ciekawostka dla planujących zakup nowszej wersji S 120-300/2.8.
Swojego czasu też zastanawiałem się nad tym szkiełkiem. Recenzent (nie pamiętam adresu) stwierdził, że po przestawieniu mechanizmu AF (za pomocą dock'a) szkło zdecydowanie lepiej zaczęło sobie radzić przy dynamicznych scenach.
Domyślne ustawienie celowo "zwalnia" AF żeby był celniejszy - takie info dla osób, które podczas testów nie byłyby zadowolone z AF - jest szansa na poprawkę :)
Dzięki. Jestem na czasie i szukam czegoś takiego. Biorę się za lekturę.
Mój link pokazuje, że prawdopodobnie poza dołożeniem możliwości z korzystania z usb-docka s 120-300/2.8 os praktycznie niczym się nie różni od nowszej wersji oznaczonej jako SPORT a droższej o ok. 4-5 tys.
Mój link pokazuje, że prawdopodobnie poza dołożeniem możliwości z korzystania z usb-docka s 120-300/2.8 os praktycznie niczym się nie różni od nowszej wersji oznaczonej jako SPORT a droższej o ok. 4-5 tys.
Limiter AF to istotna sprawa czasem ;) sam AF z tego co czytałem też sporo lepszy - może kwestia tylko i wyłącznie innego oprogramowania, ale jednak
ogranicznik AF zawsze dużo daje. Na interfoto jest używka za 9900, jak myślicie, warto?
Myślałem o niej. Ale ciut drogo za praktycznie gołe szkło w takim stanie.
ciekawi mnie czy sigma 120-300/2.8 bez OS też ma taką dobrą ostrość przy 300/2.8 .
bo widać , że nawet z N200-400/4 w centrum kadru wygrywa .
http://www.dpreview.com/reviews/lens-compare-fullscreen?compare=true&lensId=nikon_200-400_4g_vrii&cameraId=nikon_d7000&version=0&fl=400&av=4&view=mtf-ca&lensId2=sigma_120-300_2p8&cameraId2=nikon_d7000&version2=0&fl2=300&av2=2.8
Posiadam D7000 i mocno się zastanawiam nad nią .
Pozdrawiam G
Najpierw sprzedaj d7000 i kup D300, bo szkoda ostrosci na tak gesto upakowaną matrycę. A ta Sigma też chodzi mi po głowie.
A ja mam obie z os i bez.
Wersja bez akurat idzie do nowego klienta.
A ja mam obie z os i bez.
Wersja bez akurat idzie do nowego klienta.
no i są między nimi różnice? tą bez OS jak oceniasz, szczególnie pod kątem jej trwałości? Myślę o tym szkle, więc z góry dziękuję za odpowiedź.
Wg mnie w tej cenie nie ma nic lepszego. Jest Nikkor 300/4 afs ale wlasnie tylko 300 i tylko F4.
W Sigmie masz dodatkowo zakres 120-299 oraz 2.8.
Jedyna dla mnie wada to waga tego szkła - 3kg da się odczuć po dłuższym czasie.
F4 nie interesuje mnie, bo mam sigme 100-300/4 i też jest optycznie super. Jednak chcę f2,8. Waham się po prostu i chętnie słucham opinii użytkowników.
100-300 jest świetnym szkłem. Wg jeszcze bardziej fajniejszym niż wspomniany wcześniej Nikkor.
Waga też bardzo przyjemna.
Sam musisz sobie odpowiedzieć czy naprawdę potrzebujesz 2.8. W 2.8 dodatkowo po podłączeniu TC 1.4 masz 420mm/4 natomiast w ciemniejszej wersji robi się 5.6.
Tak więc decyzja należy do Ciebie - oba szkła warte swej ceny.
decyzje wspomoże analiza budżetu ;) Dzięki